朋友介紹嚟呢度食飯,雖然唔算特別平,但係好食,所以我哋都抱着期望去食,價錢同想像中差不多,但食物質素大家都滿意!我會再去😁😁😁好似係叫蜜瓜炸牛奶~唔算太甜幾好食!酸辣桂花魚,個湯底唔會太酸,少少酸少少辣,但係啲桂花魚真係好滑,你就咁蒸桂花魚仲要玩所以有驚喜!炸子雞,上枱嘅時候俾佢下一刻咁大碟,但係原來份量好適中,腰果好脆,啲雞都炒得好乾身同埋好夠味,值得一試!朋友好鍾意飲湯,叫咗個花膠響螺湯飲,都要二百幾蚊,一啲都唔平,但係足料好飲!想叫個菜,又唔知叫咩菜,最後咪揀咗竹笙豆腐,呢個好好食~就算食到好飽都清晒😁😁

好似係叫蜜瓜炸牛奶~唔算太甜幾好食!

2023-08-25 1279 瀏覽
全晚除咗一坐低15分鐘後,有人埋枱幫你落單,全程自己服務自己,已經平日食,又大把位,六個大人坐四人枱😤!茶壺,小食,餐具,餸菜碟又大,吓吓仲要幫手執空位比阿姐上菜,衰過食自助餐,茶壺返水,要舉高個茶壺先有人幫你沖水,全晚餐碟又唔換,食完又唔同你清枱,叫甜品都要就住,唔叫得太多,叉都唔俾隻,用筷子食🤣。總結:細枱擺嘢要有技巧,好似切俄羅斯方塊,出街食就係想舒服啲,又唔係免加一服務費!星期六日,公眾假期情況應該更加差😤😤😤
2023-08-24
2023-08-24 1094 瀏覽
今日同事帶我嚟呢間中菜館嘆茶,環境高雅舒適,點心精緻美味,古銅色的茶壺配上悠悠茶香金瑤脆皮紅米腸粉粉紅色的外皮軟嫩滑爽而內裡酥脆香口蟹籽蒸燒賣大大粒蟹籽係面,食落鮮美多汁而口感飽滿蘆筍蝦餃王晶瑩通透外表包裹著爽滑而較大隻蝦食落質嫩爽口醬皇蒸鳳爪濃厚的醬汁加上柔軟細嫩的鳳爪滋味無窮椒鹽九肚魚估唔到小菜都有得食~外皮酥脆而內裡綿密細緻食落甘脆爽口雪山叉燒包白雪雪的脆皮包裹著濃郁醬汁的爽滑叉燒食落鮮美多汁桂花薑茶花生湯圓薑茶夠哂薑,加埋淡淡的桂花香,清香帶辣湯圓外皮煙靭內裡花生香口細緻生磨芝麻卷外皮光滑潤澤,食落綿密細緻而芝麻味濃郁整體環境一流,食物及茶都挺高質適合家人或朋友相聚傾偈享受美食,值得再來~

金瑤脆皮紅米腸粉
粉紅色的外皮軟嫩滑爽而內裡酥脆香口

蟹籽蒸燒賣
大大粒蟹籽係面,食落鮮美多汁而口感飽滿

蘆筍蝦餃王
晶瑩通透外表包裹著爽滑而較大隻蝦食落質嫩爽口

醬皇蒸鳳爪
濃厚的醬汁加上柔軟細嫩的鳳爪滋味無窮

椒鹽九肚魚
估唔到小菜都有得食~
外皮酥脆而內裡綿密細緻食落甘脆爽口

雪山叉燒包
白雪雪的脆皮包裹著濃郁醬汁的爽滑叉燒食落鮮美多汁

桂花薑茶花生湯圓
薑茶夠哂薑,加埋淡淡的桂花香,清香帶辣
湯圓外皮煙靭內裡花生香口細緻

生磨芝麻卷
外皮光滑潤澤,食落綿密細緻而芝麻味濃郁

整體環境一流,食物及茶都挺高質
適合家人或朋友相聚傾偈享受美食,值得再來~
2023-08-05 915 瀏覽
兩人坐6人檯,6個人就唔俾入。問十次都係冇位,要等,5人飛就不停入,6人飛就話冇位。體驗感非常差。明明張張檯都差唔多大,5個就入得,6個就唔入得,話唔夠坐,好逼。成個鐘都冇得入⋯⋯
兩人坐6人檯,6個人就唔俾入。
問十次都係冇位,要等,5人飛就不停入,6人飛就話冇位。
體驗感非常差。
成個鐘都冇得入⋯⋯
2023-07-17 1099 瀏覽
一間很有質素嘅川菜館,亦都有好多粵菜選擇。三個人下午來食,食了大概$800左右,非常好味,非常飽肚。菊花茶非常好飲,茶香飄飄。腸粉好滑,燒賣足料香口。點心原來係由前澳門五星酒店主廚主理。超級推薦蘋果叉燒酥香口,師傅做得好細心麻辣筍片,青椒皮蛋,四川淡淡面,四川豆乾全部都辣得好好味,應該有唔同嘅辣椒醬,不過我本身唔係好食得辣,但係都感覺啲辣得好好味同埋好香環境非常好,衛生乾淨。職員都好有禮貌。上菜速度亦非常快。雖然價錢略貴,不過都會再光臨。
一間很有質素嘅川菜館,亦都有好多粵菜選擇。

三個人下午來食,食了大概$800左右,非常好味,非常飽肚。

菊花茶非常好飲,茶香飄飄。

超級推薦蘋果叉燒酥香口,師傅做得好細心

環境非常好,衛生乾淨。
職員都好有禮貌。

上菜速度亦非常快。

雖然價錢略貴,不過都會再光臨。
青椒皮蛋
蘋果叉燒酥,蟹籽蒸燒賣,麻辣鮮腐竹及竹筍
四川豆乾,四川擔擔麵,韭黃鮮蝦腸
酸辣手撕包菜
2023-06-01 681 瀏覽
不是第一次來吃 質素同平時一樣,招牌蘿蔔牛筋煲再次二拎未食過嘅人大舉拇指👍牛筋份量不少,不過因為一台10幾人食,所以每人分得一件左右就冇㗎啦大家都好欣賞,炆得好入味恰到好處,因為淨係牛筋冇牛腩,所以唔會好油膩極喜愛腸粉質素穩定,涼拌海蜇調味普通,沒有醋味指有少少辣油味道,新鮮不過可以不點忘記了這是什麼紫菜卷,因為只有三件,我沒有事,朋友好像話香脆好味小米高外脆內軟,第一次嘗試,基本上整台都說驚喜味道我自己就覺得味道OK,只是油分多一點蒜泥白肉我沒有吃,不過看下份量幾少,質素就很好的樣子灌湯餃大件不油膩
極喜愛
小米高外脆內軟,第一次嘗試,基本上整台都說驚喜味道
我自己就覺得味道OK,只是油分多一點
蒜泥白肉我沒有吃,不過看下份量幾少,質素就很好的樣子
灌湯餃大件不油膩
  • 蘿蔔牛筋煲
2023-05-15 1263 瀏覽
川菜風味-新世紀念川居Fb:下一站豬欄; IG@Pig7station行開新世紀廣場,臨時想試吓食呢間,晚餐時間尚早,都係六點幾,仲可以Walk in😙不過要兩小時交枱當日有好多嘢都冇,紅油抄手同餃子都無🥲最後叫咗水煮牛、脆皮豆腐同埋杏汁豬肺湯,水煮牛好淋,夠晒香啦,不過寛粉唔夠煙韌,一夾就散😅 脆皮豆腐唔錯,豆腐好滑👍🏻杏汁豬肺湯都好足料,飲完好滋潤😋甜品叫咗生磨芝麻卷,傳統小食,芝麻味好香濃😍畫上完美的句號。當日仲有生啤買一送一添😚
川菜風味-新世紀念川居
Fb:下一站豬欄; IG@Pig7station

• 杏汁白肺湯
  • 生磨芝麻卷
2023-05-06 1477 瀏覽
雖然係川菜餐廳,不過都有好多粵菜選擇,朋友移民回港探親,就一齊回味下粵菜、點心。貢品炒飯蟹肉、蝦肉用料充足,有蟹味,夠鑊氣,但偏鹹。幾樣點心賣相雖然普通,但味道都好唔錯,原來係由前澳門五星酒店主廚主理。我地揀左甜包(唔記得左全名)、鮮肉小籠包、燒賣、叉燒腸,仲有芝麻卷,兩樣甜點都有驚喜,平時煉奶花生醬揸麵包就多,原來用黎做中式包都夾到,趁熱食特別好味。一向唔太鍾意芝麻食品,大家叫到就試下,黑芝麻卷質地綿軟,甜而不膩,配上芝麻粒,口味香濃,都值得一試。餐廳內裝修雅緻,午餐full house都唔會好噪,適合聚會,會再encore, 下次試埋川菜。

貢品炒飯蟹肉、蝦肉用料充足,有蟹味,夠鑊氣,但偏鹹。

2023-04-24 1062 瀏覽
夾左幾次 終於與友人夾到食飯了 即刻睇下有咩食先💓呢到好快手 一order 啲餸好快就上曬,要有心理準備😂炸饅頭 呢到就質地比較硬,同埋唔係幾脆脆炸一口鴨血呢個都幾得意 鴨血包住脆漿炸 不過鴨血略嫌不夠嫩滑 有d痴牙啫啫時蔬 本身點左芥蘭 不過黎到係菜心照食lo 係好香口的 不過菜心同個煲唔夾 好快比熱氣煮得過熟了椒鹽九肚魚 香脆可口 外脆內軟 不錯不錯紅油炒手 皮薄咸鮮 醬汁酸香麻爽 Xo醬炒露筍帶子 露筍鮮嫩無渣 帶子大大粒同xo醬同吃提升了鮮味十分夾呢肉絲銀芽雙面黃呢個麵炸得很鬆化香脆 而且唔油 我地凍左食都仲好脆呢麻辣魚春煲 呢個麻辣煲夠曬辣啊 又香又辣 而且唔會死咸 魚春也甘鮮味美 質地鮮嫩 我個人覺得個地既蘿蔔索曬啲味先係精華👏
夾左幾次 終於與友人夾到食飯了
即刻睇下有咩食先💓

呢到好快手 一order 啲餸好快就上曬,要有心理準備😂

炸饅頭
呢到就質地比較硬,同埋唔係幾脆

脆炸一口鴨血

呢個麵炸得很鬆化香脆 而且唔油 我地凍左食都仲好脆呢

麻辣魚春煲
我個人覺得個地既蘿蔔索曬啲味先係精華👏

2023-03-28 927 瀏覽
今日同老人家食午餐,點了4樣,燒賣味道正常,担担麵是暖的,已經扣分,最差是炸兩,炸兩已經唔脆,而且不提供甜醬麻醬,點會好食,所以完全冇食,同集團的望月樓出品比較好,不會再來了

2023-03-28
2023-03-19 964 瀏覽
念川居和望月樓雖說有川菜和粵菜風格上的分別, 但畢竟是同一個集團營運, 有些菜式兩家餐廳也有提供, 當中最喜歡的必然是白玉黃金, 也就是將鹹蛋黃釀入豬腩肉之中, 蒸好再加上豉油, 材料簡單, 但其口感由軟到實, 由綿到化的層次, 以及油脂的香濃美味, 依然令人難以忘懷, 膽固醇超標也自然拋到九宵雲外去了.傳統點心如蝦餃和燒賣做得不錯, 至少基本的皮薄餡靚也能達到, 蘿蔔酥餅的外皮層次度高, 酥香而蘿蔔內餡並沒有出水, 吃起來口感很好. 牛肉腸外皮也能做到薄而不爛, 如果牛肉肉香再多一點, 又或者加點陳皮提味就更完美. 說是川菜餐廳, 但唯一點了和川菜有關的菜式就是辣子雞丁, 辣勁強而麻度一般, 雞丁口感香脆, 口水感有點乾但不至於柴口, 吃到最後要找雞丁, 當然又變成尋寶遊戲. (笑)Although Chuna Palace is focused on Sichuan cuisine, the Cantoneses dishes are quite well. My famous dish here is the pork belly with salted egg yolk tha

Although Chuna Palace is focused on Sichuan cuisine, the Cantoneses dishes are quite well. My famous dish here is the pork belly with salted egg yolk that is so meaty, nasty and soft in texture. With the soy sauce it is the natural deliciousness. The dim sums are doing quite well as well so we have almost forgotten to order Sichuan cuisine.
2023-03-17 687 瀏覽
之前只係中午黎過念村居,主力點心。今次黎發現,夜晚就主力食辣野,由於我都鐘意食辣,所以覺得唔錯。最好食蒜泥白肉,辣嘅炸子雞,炸豬血我就一般鐘意,紅油抄手幾好食,都多料,由於有小朋友,好多辣嘢佢唔食得,叫咗個炸蜜瓜奶,第一次食唔錯,今次食好滯,下次唔會再叫。
之前只係中午黎過念村居,主力點心。
2023-03-04 3728 瀏覽
Book唔到北京樓試佢個扁皮鴨,唯有食飯食開嘅臉村居,質素穩定不過貴價少少今日多人食可以嗌多少少唔同種類嘅點心!椒鹽九肚魚香脆可口外脆內軟,加上好味嘅喼汁不過上枱發覺好細碟集材煲正常發揮不過不失,不過入面蔬菜唔多粉絲好多好辣嘅大腸蘆筍釀竹笙係貴價嘅食材,所以呢個好似都要$198 !其實自己食就覺得會好貴每次必嗌嘅牛筋煲!質素穩定非常入味!又唔會好油膩加上清甜嘅蘿蔔超級正我仲食咗牛筋腸粉海蜇全部都好味!最正梗係蘿蔔炆牛更啦嗌多個枝竹魚湯浸時蔬知足好滑且又豆味,個魚湯就唔係太有魚味,似溝出嚟多啲豆腐花一個分到四碗,好正啊! 我呢碗係得多咗嘅size叉燒腸蝦腸都好味!不過如果佢個腸粉皮唔好溝咁多油更好整叉燒包個包皮都幾鬆軟,整體不過不失,廁所就喺商場不過好近好方便員工服務態度幾好, 忙啲係正常啦
今日多人食可以嗌多少少唔同種類嘅點心!
椒鹽九肚魚香脆可口外脆內軟,加上好味嘅喼汁
不過上枱發覺好細碟
集材煲正常發揮不過不失,不過入面蔬菜唔多粉絲好多
好辣嘅大腸
我仲食咗牛筋腸粉海蜇
全部都好味!最正梗係蘿蔔炆牛更啦
嗌多個枝竹魚湯浸時蔬
知足好滑且又豆味,
個魚湯就唔係太有魚味,似溝出嚟多啲

豆腐花一個分到四碗,好正啊! 我呢碗係得多咗嘅size
叉燒腸蝦腸都好味!不過如果佢個腸粉皮唔好溝咁多油更好
員工服務態度幾好, 忙啲係正常啦
  • 蘿蔔炆牛更
2023-02-18 690 瀏覽
明明話用餐90分鐘,book 咗中午12點,諗住等齊人先入坐,11:47 am reception位小姐話可以比我哋早少少入,照計12點開始,食咗差唔多一個鐘,就有職員走嚟問仲有冇order,話冇,諗住坐多一陣間,傾吓計,轉頭已經有人攞埋張單嚟叫你埋單,問佢乜唔係張枱用餐時間90分鐘咩?支吾以對下就話仲有十零分鐘可以坐⋯⋯⋯單都攞埋嚟喇,唔係趕客係咩呀!酸菜魚冇同一集團另一間咁好食,服務態度亦相差甚大。
酸菜魚冇同一集團另一間咁好食,服務態度亦相差甚大。
2023-02-18
同男朋友都鍾意食辣,懷念成都好辣的好日子,情人節特意book念川居諗住食餐好,重溫舊夢。點知…..服務態度不佳,服務員講野大聲又無禮貌。上網見到呢間好評不斷,但食物質素同期望落差好大。正宗口水雞一D都唔正宗,做法10分特別,一半生一半熟得滯,仲有雞毛係上面,都唔知點做到。個醬汁極重豆瓣味,但既不香又不辣。黃酒豬手食落有一浸騷味⋯⋯醬汁香濃,但豬手同蘿蔔一啲都唔入味, 肉質就好似煲完湯咁。感覺就好似白水煮原隻豬手,跟住加個汁撈一撈就算。呢個價錢,食呢個質素,完全唔知個D錢食咗去邊。從來都冇寫過食評,呢個係人生第一次。實在係喺網上面見到呢間舖頭好平如潮,完全諗唔明呢啲好評係邊度嚟。總之一句極不推薦。

服務態度不佳,服務員講野大聲又無禮貌。
上網見到呢間好評不斷,但食物質素同期望落差好大。
呢個價錢,食呢個質素,完全唔知個D錢食咗去邊。

總之一句極不推薦。
黃酒豬手
正宗口水雞