2012-01-18 1947 瀏覽
呢日男友仔帶左我去一間我未食過既粉麵店!!佢話呢間 D 牛幾好食~到步! 一般粉麵店既格局, 舖仔乾淨、光猛、企理!坐低就忙住揀食咩好, 哈哈....最後揀左:- 牛腩魚旦麵- 牛膀牛筋米- 凍檸樂因為店舖位置唔係向熱鬧區, 所以 lunch 時間都唔多人..等左大約 5 分鐘就有得食嚕 =)一上枱, 感覺賣相唔錯, 份量亦適中~湯底屬清淡型, 不過因為用料樣樣都好夠味, 所以配返清清地既湯就一流!!牛腩夠味, 夠淋, 有牛香~魚旦大大粒, 有微微既魚香, 係彈牙貨~牛膀新鮮, 夠入味~牛筋軟敢啱啱好, 有咬口~整體感覺唔錯, 一定會再黎 =)
呢日男友仔帶左我去一間我未食過既粉麵店!!
佢話呢間 D 牛幾好食~
到步! 一般粉麵店既格局, 舖仔乾淨、光猛、企理!

坐低就忙住揀食咩好, 哈哈....
最後揀左:
- 牛腩魚旦麵
- 牛膀牛筋米
- 凍檸樂

等左大約 5 分鐘就有得食嚕 =)
一上枱, 感覺賣相唔錯, 份量亦適中~

牛腩夠味, 夠淋, 有牛香~
魚旦大大粒, 有微微既魚香, 係彈牙貨~
牛膀新鮮, 夠入味~
牛筋軟敢啱啱好, 有咬口~

整體感覺唔錯, 一定會再黎 =)
牛腩魚旦麵
牛膀牛筋米
2011-09-20
1K
2012-01-01 1050 瀏覽
來到元朗,朋友介紹到這裡享用牛腩河。其特點是它的清湯味,清清的,甜甜的,不像其它腩汁那樣濃,多了一份清甜的味道。牛腩的紋理也很特別,沉沉的坑紋很特出,令到牛腩很有嚼勁,牛味也不錯。怪不得客人真的絡應不絶。
2011-12-30
$25 (其他)
  • 牛腩
2011-10-27 649 瀏覽
平時到依頭都係晚上同朋友仔去食糖水宵夜.今日有公事中午到附近一走,見這一老字號人山人海,自己近來又少在元朗出動,就看看這家老字號今天水準如何.正店無位,有位哥仔好醒目快手叫左我地去附近一家"外賣店"坐.手腳真快,三幾分鐘一個用發泡膠碗的腩河就到了. 牛腩係用瘦腩,肉味十分好,同湯底極合拍. 而且都夠"食念",食上黎又唔會有一入口就散曬既感覺.河粉都是不錯,唔會吸到脹曬咁.凍檸檬茶作為一家粉麵店來說不夠好,茶不是我喜歡的味,濃度都不是大足夠.只可以說是合格.可惜這老字號衛生真的要改善一下.
平時到依頭都係晚上同朋友仔去食糖水宵夜.
今日有公事中午到附近一走,見這一老字號人山人海,
自己近來又少在元朗出動,就看看這家老字號今天水準如何.

手腳真快,三幾分鐘一個用發泡膠碗的腩河就到了.
牛腩係用瘦腩,肉味十分好,同湯底極合拍.
而且都夠"食念",食上黎又唔會有一入口就散曬既感覺.
河粉都是不錯,唔會吸到脹曬咁.

可惜這老字號衛生真的要改善一下.
2011-10-25
  • 腩河
2011-04-22 461 瀏覽
今天下午六點幾同老公仔經過,見沒有太多人,又有些餓,所以叫了一碗淨牛丸試吓,估唔到有十粒咁多,雖然唔係非常好味,但又確實比其他鋪頭的牛丸不同,諗諗哋,幾特別,但平時成日見好多人等位,如果要等,又好似太誇張~
但平時成日見好多人等位,如果要等,又好似太誇張~
2011-04-18 414 瀏覽
千里迢迢來到元朗,吃了一碗難吃的河粉。牛丸的確是不錯,反璞歸真的牛肉味,沒有味精或其他慣性的丸味,但河粉卻難吃得難以下嚥,看其他食客的粉麵也不會好了多少,勸喻大家如到那裏不要吃粉麵。
千里迢迢來到元朗,吃了一碗難吃的河粉。
2011-04-16
  • 牛丸
牛丸河:牛丸牛味濃,質感粗糙,有肉汁(從未食過如此有肉汁的牛丸,不是指”花膠牛丸”內的”湯”喎), 唯一不喜歡的是有根粒在內,如可避免更好!!無論”勝利”或”彪記”, 我都愛!P.S.:食客太多,手腳不算慢,但真的坐著也耍等約20分鐘……
無論”勝利”或”彪記”, 我都愛!
  • 牛丸
2010-11-11 127 瀏覽
上星期有日去左元朗做野BOR, 下晝呢就去左間麵檔食野, 間野都幾多人就入去試下~佢叫彪記牛丸麵家.間野係B仔涼粉附近, 門口又有車位俾我泊車BOR~喏晒~所有單併粉都係22蚊碗~由於太肚餓, 我同同事就叫左碗牛丸頂肚先~一碗10粒~見到其他食客都係咁剩叫一碗都唔執輸先~佢D牛丸食落充滿牛味~肉汁多肉味濃, 未食過咁好味既牛丸唷~如果個湯底改埋就一流啦~因為個湯無咩味~之後呢就叫左碗牛肚牛筋米牛筋幾軟幾唸, D牛肚都幾大快~幾好食~唔錯~不過都係牛丸正D~辣椒油自己整架佢...唔錯, 可以試下~不過都幾辣

間野係B仔涼粉附近, 門口又有車位俾我泊車BOR~喏晒~

一碗10粒~

見到其他食客都係咁剩叫一碗都唔執輸先~
因為個湯無咩味~
之後呢就叫左碗牛肚牛筋米

辣椒油自己整架佢...唔錯, 可以試下~不過都幾辣
2010-10-27 189 瀏覽
分別在「嘉麗園」及「勝利」吃過牛丸河後,早已滿腹,實在不能承受到再到「彪記」吃牛丸河了,加上彪記有否營業還是未知之數(因為每次我經過彪記時,它總是關們大吉的,後來我看過彪記門外的牌子,原來營業時間是中午十二時至晚上七時,與老店「好到底」同樣是走性格路線,一副「唔憂做」的姿態。隔天,終於安排了下午時間,到「彪記」完成我今次的牛丸大比拼習作。時近六點左右到達了「彪記」。店內人客不少,可能因為店子在七點關門,因此大家都趕在關門前來朝聖吧!餐牌貼到牆上,不過我也不用細看,因為答案都是只有一個,就是牛丸河。牛丸河牛丸河也算大碗,牛丸以外放了兩片生菜作點綴,賣相還算吸引。牛丸共有八粒,牛丸看起來外表較為粗糙,與「嘉麗園」及「勝利」等大相逕庭。先吃了一粒牛丸,質感果真比較粗糙,很有嚼勁,相對的,牛丸缺乏了一種爽口彈牙的質感。似乎「有個性」的「彪記」所製作出來的牛丸與「嘉麗園」及「勝利」是截然不同的。風格有異,但食味似終可以作個比較,牛丸肉味濃郁,肉汁似乎完全融入其中,因此吃起來牛丸會有比較潤濕的感覺,其實與牛丸粗糙的質感頗為搭調,不過我嚐過我兩款不同風格的牛丸,我自己就較為喜歡吃光滑型的牛丸多一點。

牛丸河
至於河粉方面,用上粗身的河粉,可惜河粉的質地一般,吃起來感覺較硬,欠缺了滑溜的質感,亦比較細碎,湯底亦帶味精,是一般正常水平,遠沒有「嘉麗園」湯底的浮誇,伴以兩片生菜,感覺還不錯的。
「彪記」是較為舊式的粉麵店,裝潢陳設是比較殘舊,燈光亦較昏暗。在舊式的粉麵店中,侍應也不會有什麼服務的了。至於牛丸方面,牛丸自成一格,表面粗糙,有別於「嘉麗園」及「勝利」,味道其實不錯,是別有一番風味的,但吃過「勝利」在前,難免會被比下去的。價格來說,一碗盛惠二十二個大洋的牛丸河包含八粒牛丸,性價比無出其右,如喜歡粗糙質感的牛丸,則不妨試一試「彪記」,相信會令你滿意的。不過「彪記」是性格小生,如希望,緊記擇好良辰吉日,否則只會落得吃閉門羹的下場。
後記:
在短時間裡吃過元朗其中最有名的三間牛丸粉麵店,總結如下:
嘉麗園:牛丸表面光滑,爽口彈牙,頗有肉味,肉汁主要從中間滲出,黑椒孖筋丸較為粗糙,黑椒味道極濃,掩蓋了牛丸本身的原味;另外粉麵湯底味精極重。
勝利牛丸:牛丸表面光滑,個子最小,爽口彈牙,肉味濃郁,嘴嚼起來,肉汁從四面八方滲出,相當好吃,個人認為是元朗最牛的牛丸。
彪記牛丸麵家:牛丸表面較粗糙,很有嚼勁,但沒了爽口彈牙的質感,肉味濃郁,肉汁融入其中,吃起來質感較腍及潤濕,一碗牛丸麵包含八粒牛丸,性價比為三店之首。
以上所述「彪記牛丸麵家」以外的兩間牛丸麵家,食評可依序參閱《你當我是浮誇吧》及《最牛牛丸》。
Berlin
2010-09-07 105 瀏覽
知道這間食肆牛丸、九腩很有口碑,特意前來試試去到門口,很多人,要等一陣才有位,咁多棒場客,心中蠻期待牛筋腩粗麵:湯的色澤很清,不像平日腩汁般濃,難道是清湯腩?一試之下,個湯好咸、牛腩肉質幾韌唔夠腍,重有陣牛臊味好難食牛筋比較好點,粗麵都幾爽口,但啲牛腩我真係唔識欣賞,也許X姐的清湯腩、和劉森X的牛筋腩合我口味多啲淨牛丸:個湯一樣得個咸字,牛丸唔覺彈牙好味,但唔可以說難吃,比同區頗有名氣勝X好點,但談不上好吃因為店內好熱加上食物幾咸,要了一罐可樂。(售七元一罐)
知道這間食肆牛丸、九腩很有口碑,特意前來試試
去到門口,很多人,要等一陣才有位,咁多棒場客,心中蠻期待

唔夠腍,重有陣牛臊味
好難食

因為店內好熱加上食物幾咸,要了一罐可樂。(售七元一罐)
2010-09-06
$25.5 (下午茶)
元朗粉麵鋪 就只有 彪記牛丸 令人一去再去!!膀肥腩米, 淨牛丸 菠蘿冰!!牛膀甘香不粉口, 肥腩令每口湯都立體化!!牛丸牛味香濃, 帶有牛筋有嚼勁!!還有是那碗自家制辣椒油!!
元朗粉麵鋪 就只有 彪記牛丸 令人一去再去!!
膀肥腩米, 淨牛丸 菠蘿冰!!
牛膀甘香不粉口, 肥腩令每口湯都立體化!!
牛丸牛味香濃, 帶有牛筋有嚼勁!!
還有是那碗自家制辣椒油!!
  • 膀肥腩米
  • 淨牛丸
  • 菠蘿冰
2010-03-29 75 瀏覽
我覺得食一餐飯, 食物質素固之然重要, 但服務態度都好緊要....食物質素平庸但服務態度好, 你會再去幫襯, 但食物質素再好, 服務態度差, 我未必會再考慮去, 何況食物質素唔好呢!!!上星期, 男友買左本 講"飲"講"食"男女....介紹元朗3間食牛丸既地方, 一間叫勝利, 一間叫嘉麗園, 2間都食過, 我覺得好食! 最後一間佢用 "隱世" 黎形容, 仲話好多街坊都會幫襯, 好早要去排隊 tim 男友好雀躍, 星期日一早 九點幾就叫醒我, 最後12點2個字入到去, 已經見有人龍 .....佢準時12:30分就開門....人潮一湧而入, 一時間, 全場爆滿, 阿姐逐一落 order 12:35分, 終於完成落order, 接落黎既時間就係等........等.........等...........12:50 起初男友等得有點不耐煩, 我安撫他....可能好好食呢都坐底坐, 等下tim 啦!!!但只見廚房入邊不段出外賣, 一袋一袋既都係外賣.....1:00, 開始到我不耐煩.....平衡8袋外賣先一轉做堂食.....咁o岩有個 ar 姐經過, 我問佢, 轉做外賣係咪會快d, 另一枱

但只見廚房入邊不段出外賣, 一袋一袋既都係外賣.....

1:00, 開始到我不耐煩
.....平衡8袋外賣先一轉做堂食.....咁o岩有個 ar 姐經過, 我問佢, 轉做外賣係咪會快d, 另一枱有個男人都出聲, 係啦, 等左半個鐘啦, 你地淨係出外賣, 個ar 姐一句唔好意思都無就話, 我地又做外賣, 仲有另一間舖係"o個" 邊......

結果都係等... 不過個心想走左好多次, 每次想走, 我就同自己講, 等多陣....食過就知龍定鳳, 好食都未必再返黎, 唔好食就更加無下次.....

1:15分, 終於有野食......淨牛丸, 淨牛根腩....

牛丸 -- 有別於勝利 及 嘉麗園, 我都好相信佢係手打, 不過質感係唔爽口, 唔彈呀....至於味道方便, 牛肉味略遜....不過又唔覺佢好有味精既鮮味

淨牛根腩 -- 普通, 唔洗入到元朗食

總結, 佢d 野唔係我鍾意食既野, 我鍾意食牛有 牛"蘇"味, 佢無, 牛丸唔彈牙, 唔爽口
牛腩唔夠肥又唔夠 "林", 無乜牛味

我成日都講, 好一餐唔好又一餐, 你鍾意食既唔代表人地都鍾意, 你唔鍾意既都可能會有人鍾意, 不過要咁樣等法就世係假.....

2010-03-28
2010-03-21 63 瀏覽
傳說中要排得都未必有得食既舖頭主要出名係牛腩尤其係邊腩更加係有錢都未必有得食不過我今日去既時候唔知係咪失準竟然覺得普通果種人頭湧湧就確係名店風範黎既其實水準係ok不過就覺得仲有更好食既選擇係屋企附近然後一不做二不休食埋個丸米反正$22蚊而且唔食特別飽果隻叫得做牛丸麵家牛丸緊係要省靚個招牌啦可惜、仍然係普通肉丸其實唔一定要大粒唔一定數量多唔一定要好多料有以上三點只係錦上添花最重要係彈牙有食材本身濃郁既味道同埋新鮮雖然$22蚊八粒丸有條菜真係已經唔可以再要求D乜但不禁令人覺得以前唔係咁既以前一定係又彈牙又新鮮先至會有今日咁旺既市況
傳說中要排得都未必有得食既舖頭

以前唔係咁既
以前一定係又彈牙又新鮮
先至會有今日咁旺既市況
2010-01-21 88 瀏覽
2009年1月17日 ( 1 ) 元朗半天遊 ( 彪記牛丸 ) 午餐正月下旬的一個星期天,天氣頗佳的日子,我和太太再遊元朗 ,中午到達元朗,目標是 ( 彪記 )的牛腩 , 聽朋友說這裡的牛腩好味,中午約1時15分到達( 彪記 ),已經滿座,門外還有不少在等侯中的外買人群,原來此店在12時30分便開市,這裡不設輪侯服務,要自己找位置坐的,幸好等侯約10分鐘已找到位置坐下了,我要了、筋、腩河,太太要了、丸、腩河,不過等吃的時間要比等坐的時間還長,再看看鄰座的朋友,大多數都未有食物...也是在等吃,等...等...等...太太話:「等了這麼久還未有嘢到架!好像先給外買的朋友們喎?」我回應:「唔會啩?咪追囖!」結果等了約30分鐘,才看到伙計很有序的逐一端上,我們這圍檯有六組人,上麵時,連先後次序都好啱喎,抵讚!不過就要...等...等...等,想吃好嘢,無法啦!牛腩:略嫌過瘦,咬吃時稍韌,但味道也很入味,不過,聽到其他食客叫(邊腩 ),但伙計話( 邊腩 )賣哂,我想( 鞭腩 )是否牛鞭與牛腩?餐牌上沒有牛鞭喎?太太話( 邊腩 )是牛腩的邊位呀!亦見食客叫肥腩,還吃得津

正月下旬的一個星期天,天氣頗佳的日子,我和太太再遊元朗 ,
等侯中的外買人群,原來此店在12時30分便開市,這裡不設
輪侯服務,要自己找位置坐的,幸好等侯約10分鐘已找到位
置坐下了,我要了、筋、腩河,太太要了、丸、腩河,不過等
吃的時間要比等坐的時間還長,再看看鄰座的朋友,大多數都
未有嘢到架!好像先給外買的朋友們喎?」我回應:「唔會
啩?咪追囖!」結果等了約30分鐘,才看到伙計很有序的逐
一端上,我們這圍檯有六組人,上麵時,連先後次序都好啱喎,
抵讚!不過就要...等...等...等,想吃好嘢,無法啦!
牛腩:略嫌過瘦,咬吃時稍韌,但味道也很入味,不過,聽
否牛鞭與牛腩?餐牌上沒有牛鞭喎?太太話( 邊腩 )是牛腩的
邊位呀!亦見食客叫肥腩,還吃得津津有味,我們無指示,
當然要食瘦腩啦,瘦腩除了容易黐牙外,味道也很好,下次
會醒啲...識叫喇!牛丸:不是很爽及彈牙的那種,吃時牛肉
可能混入牛筋打製,食落還有嚼勁,牛味突出,不錯的牛丸
牛筋:不太腍及入味,但比早前吃過(永年)的好,卻不及
(潘記)的腍及入味;河粉:不是很幼細的那種,但也很滑
口;湯底清清的,略咸,味道唔錯,不要光喝湯?咸嗎!河
粉醮沾著湯來吃,味道特別好味,吃過後亦不感口渴,還有
它的辣油,樣子幾獨特吸引,香辣味不錯,幾辣!添加少許
,卻有劃龍點睛之效。
吃過後,太太話...下次一定要早點來!並要試試這裡的( 邊腩
)及( 肥腩 ),總結:今天吃的雖然瘦點,但味道也不錯,如
果...來這裡吃東西,首先要接受這裡環境---不怕輪侯,要等
得!不怕擠迫,座位貼!不過,我們還是會再來的....!

河粉
2010-01-17
2009-12-19 54 瀏覽
幾個月前都男友去呢間食麵,有朋友好鍾意食,咁我都試下,佢有2間店做生意,長期都好多人,我0個次主店無位,去了小店,環境好污糟,地方又細,食得好唔舒服,我食牛丸米,男友食牛腩米,佢話d牛腩好食,我那個都ok的,但因為環境太差,所以如果再食都要買返屋企先食.....麵同飲品無餐,價錢唔平......

麵同飲品無餐,價錢唔平......
2009-10-28 44 瀏覽
下午三點幾去到已沒有牛腩, 於是叫了牛丸牛雜米及紅豆冰. 牛丸雖然看得出是自家製, 但無味道. 牛雜亦不是特別好味, 個湯底又是沒有味道. 最差的是紅豆冰, 紅豆還可以, 但奶水好稀, 好難飲, 飲了兩啖已喝不下.