2023-10-22 916 瀏覽
彪哥菜館依個名想咗好耐,但一直都未有機會試,今晚終於可以一嘗。由於早到又未齊人,喺宜安街行咗半個鐘,周圍睇吓啲食肆,雖然間間都唔使等位,但都叫做入座率九成,唯獨是彪哥,經過咗門口幾次都係好冷清,得兩抬四個客,同之前啲人話要排隊等位相差好遠,但既然嚟到冇理由唔試。原本諗住三個人叫咗四個餸,但侍應姨姨話應該唔夠食,心諗四個餸都唔夠食?後尾侍應姨姨再誠意推介多兩個餸,佢話應該夠食。當啲餸嚟到,我終於明白,四個餸真係唔夠食,因為啲餸真係好細碟。 首先蒜蓉粉絲蒸大蟶子,平時啲粉絲係放喺蟶子上面同蒜蓉粉絲一齊蒸,咁啲粉絲入味。但今次啲粉絲竟然係鋪喺蝶底,然後蟶子放喺粉絲面,真係第一次見。咁樣蒸啲粉絲當然冇味啦!最奇怪係連聖子都冇蒜蓉味,成碟餸好淡。($55/隻)第二味係侍應姨姨誠意推介嘅清炒花生苗,因為唔知咩叫花生苗,所以都想試吓。點之一見到碟清炒花生苗即刻呆咗,隻碟五至六吋左右大,成碟餸好似人哋食剩咁,仲要完全無味,好符合清炒呢個名。($88)第三碟係青芥牛柳粒,又係搵隻細碟裝住,不過依個餸終於都有味,係好重嘅芥辣味,牛味則欠奉。($138)第四碟又係侍應姨姨誠意推介嘅家鄉煎蓮藕餅,又係無味,仲

第四碟又係侍應姨姨誠意推介嘅家鄉煎蓮藕餅,又係無味,仲要一夾就散,真係有啲失望。

第五碟椒鹽粟米,ok嘅,有七嚿,但完全無椒鹽味,又話送酒必食,一啲都唔香口,試問點樣送酒呢?($68)

最後係鹹菜豬肚粉腸煲,依個算係最正常,只要你唔介意佢冇鹹菜味,但好重胡椒味就OK。

而我叫咗杯正宗生磨杏仁茶,完全冇杏仁味,好似溝咗好多水咁。而甜品係紅綠豆沙,個紅豆沙又係又稀又淡,反而個綠豆沙就好夠味。

三個人千幾蚊落樓但係唔知食咗乜,我終於明白點解間間舖頭都有客,唯獨是彪哥水靜河飛。如果繼續出啲咁嘅質素比客人,我相信真係好難有返頭客。
2023-06-22 1433 瀏覽
🥢彪哥海鮮菜館 - 大廚出馬👨🏻‍🍳.Quite a feast that we had! 😍 真係捧著個肚走🤣 I took pictures of most dishes, loved everything though the most memorable was definitely 炸鮮奶 (deep fried milk) and the 砵酒焗桶蠔 (oysters) and I would say the most comforting and satisfying was the 懷舊八寶鴨 (braised duck with chestnut) and 星洲炒Thai河 (Thai flat noodles stir fry)! .📝Here’s our menu: .大白菜燉豬肺湯 冰鎮大釘椒鹽粟米欖角骨翠玉西蘭花*砵酒焗桶蠔 順德荷包蟮懷舊八寶鴨清炒花生苗 黑金磚豆腐金沙翠玉瓜星洲炒Thai河 桃膠杏仁茶 炸鮮奶*得獎菜式.😋Recommend? ✅ 👩🏻‍🍳Food rating: 4.5/5👩🏻‍⚖️Overall experience rating: 4
🥢彪哥海鮮菜館 - 大廚出馬👨🏻‍🍳
炸鮮奶
*得獎菜式
😋Recommend? ✅
👩🏻‍🍳Food rating: 4.5/5
👩🏻‍⚖️Overall experience rating: 4/5
📍 彪哥海鮮菜館 (Big Brother Biu’s Seafood Restaurant)
👣觀塘宜安街4號P-Q號舖 ( Kwun Tong)
  • 炸鮮奶
  • 椒鹽瀨尿蝦
  • 砵酒焗桶蠔
  • 砵酒焗蠔
2023-02-08 1857 瀏覽
📍 #觀塘 #彪哥海鮮菜館#羊羊在觀塘#羊羊在九龍最近有朋友要離港了,臨走前就同佢揀呢間食餞行飯,希望食完係外地一切安好🥹餐廳有啲偏僻,遠離地鐵站又要行斜路,但食完又覺得幾值一試🤣唔知原來呢間嘢都幾勁,有好多得獎菜式😲可以用咁親民嘅價錢食到得獎菜,覺得幾正🤑✨黑金磚豆腐 $88開頭仲諗住炸豆腐有幾勁,點知真係意外好食❗️外皮極脆,炸漿偏厚,但係唔會咬落豆腐散哂👍🏻脆硬嘅外皮同滑嫩嘅豆腐,造成對比,一啖有兩個口感🤩呢間好似比較擅長炸物,因為所有炸嘢好脆唔油膩🫢✨皮蛋花椒豉油雞 $178雞的確好滑同入味,花椒味唔太出,得陣麻味,但好食😆不過同樣嘅價錢,可能會揀返豉油雞,因為差唔多😂✨蠔仔煎蛋餅 $98普通不驚艷,蠔仔份量較少🤏蛋稍薄,稱唔上蛋餅😛✨沙爹金菇肥牛煲 $118沙爹香濃,似現成街邊醬溝成,不特別🙂牛肉略柴,個底有粉絲吸哂啲汁😙✨椒鹽鮮魷 $128鮮魷又係勁脆唔油膩,仲要好在放耐咗都保持到脆度,又係大推✌🏻另外份量都算多,係稍為有啲鹹🧂✨沙拉骨 $102每條排骨上沾滿沙拉醬,油潤嘅口感配埋啖啖肉嘅排骨會唔會太邪惡😈✨蒜茸炒豆苗 $98豆苗依然翠綠嫩口,好彩唔係落咗好多油炒(應該🫣食落
📍 #觀塘 #彪哥海鮮菜館

#羊羊在觀塘
#羊羊在九龍

✨黑金磚豆腐 $88

✨皮蛋花椒豉油雞 $178

✨蠔仔煎蛋餅 $98
普通不驚艷,蠔仔份量較少🤏蛋稍薄,稱唔上蛋餅😛

✨沙爹金菇肥牛煲 $118

✨椒鹽鮮魷 $128

✨沙拉骨 $102

✨蒜茸炒豆苗 $98
豆苗依然翠綠嫩口,好彩唔係落咗好多油炒(應該🫣食落都幾有鑊氣,屋企都煮唔到個陣味😤

✨豉油王炒麵 $85
正正常常啦,麵都炒到乾身,調味唔會過鹹又或者淡,係少咗啲鑊氣🤪

✨炸奶奶 $9@
完全可以做飯後甜品,味道一流😍奶香十足,應該落咗花奶,有啲流心嘅感覺🤤留意番好易賣哂,再整又要等,不過新鮮出爐仲正🤗

人均價錢-~$200+10%
(有每人$5茶芥+每枱$10前菜💁🏻‍♀️
評分-回頭草指數(🍀🍀🍀🍀🍀滿分)
食物:🍀🍀🍀🍀🍀
環境:🍀🍀🍀🍀
服務:🍀🍀🍀

#hkfoodie #吃喝玩樂 #原相直出 #觀塘美食 #九龍美食 #美食推介 #午餐 #午餐推介 #晩餐 #晚餐推介 #朋友聚餐 #家庭聚餐 #鑊氣小炒 #中菜 #小菜 #椒鹽炒魷 #炸鮮奶 #大牌檔 #大排檔 #團年飯 #香港美食指南 #香港美食 #香港 #香港好去處 #美食日記
2022-10-14 1958 瀏覽
入秋想暖啲,食羊腩煲就最適合不過。古法枝竹羊腩煲就大大煲最抵食,以火爐奉上的羊腩煲啖啖肉,加$40蚊有時蔬一碟,本身應該係生菜,因為生意太好冇晒生菜,職員俾咗啲菠菜我哋,意外地好夾,放入羊腩煲內煮過後,吸收了羊腩汁精華後份外滋味!食到中途,大廚出嚟見到我哋個羊腩煲入面有菠菜,仲好貼心咁問我哋使唔使幫我哋加啲油,因為菠菜好吸油,加啲油落去會好啲,真係好warm好細心。😆仲嗌咗佢地個招牌豉椒炒蜆星麵底,炒蜆一黎到,真係好震撼,好夠鑊氣好夠味!啲蜆都唔算細隻,食落都好有鮮味,醬汁辣辣地,配埋佢地蜆煲炸星麵底,真係好好食😋。朋友唔係好食得辣,但係都食咗好多,啲麵浸落汁度好入味,半軟半脆,豐富口感。仲有鹿骨煲,掛住食,唔記得影相🤣。上菜嗰時係煲同肉分開上,職員會上一個乾砂煲,另外仲有鹿骨同紅蘿蔔,當住你面放入去,即刻超有鑊氣,同埋好大煙。聽返佢哋介紹,原來鹿骨咗煮五個幾鐘,好林好入味,食完唔會癡牙,但係又唔會話一咬就散晒,口感啱啱好。睇得出師傅全部都係功夫菜,其實真係會值呢個價,雖然買單都人均400-500,不過真係有八點幾食到人哋收鋪,11點幾。雖然唔係好似任食buffet嗰啲咁抵食feel,

睇得出師傅全部都係功夫菜,其實真係會值呢個價,雖然買單都人均400-500,不過真係有八點幾食到人哋收鋪,11點幾。雖然唔係好似任食buffet嗰啲咁抵食feel,但係質素來講真係冇得頂,呢種功夫菜真係買少見少,下次聚餐都應該會再去。
2022-10-13
  • 生磨杏汁
  • 鹿骨煲
  • 豉椒炒蜆星麵底
  • 炸乳鴿
  • 羊腩煲
2022-08-19 1797 瀏覽
椒鹽粟米 送酒一流🍻鍋貼小棠菜炸漿唔會好厚 好香口💯豉椒炒蜆加左個星麵底⭐️兩者都冇乜特別 正常發揮😛😛另外仲叫左個花椒雞 唔辣 但好香花椒味 肉質又夠嫩 食得過🤩

椒鹽粟米 送酒一流🍻

鍋貼小棠菜炸漿唔會好厚 好香口💯

豉椒炒蜆加左個星麵底⭐️兩者都冇乜特別 正常發揮😛😛
2021-10-24
2022-08-13 1337 瀏覽
由冬天開始食佢哋嘅蛇羹到夏天食佢哋嘅小炒每一次都令我地感覺大滿足今次要睇吓兩個新菜式💫定菜版「魚香茄子🍆」由傳統煲仔上多醬汁版本演變成乾身嘅長方形茄子博博嘅脆粉更香脆乾炒魚香肉碎惹味濃郁成件事除咗好味之餘亦少油少鹽係健康之選💫訂菜版「避風塘海龍王」以前食開佢哋嘅避風塘雞翼今次進階版有生猛嘅龍蝦少少川菜感覺有乾辣椒🌶️但不會太辣超級嘢味💫彪哥蠔餅每次都要食嘅蠔餅超多蠔仔🦪性價比極高同場加映:椒鹽鮮尤香辣海蜇冷盤涼瓜牛肉炒麵
由冬天開始食佢哋嘅蛇羹
到夏天食佢哋嘅小炒
每一次都令我地感覺大滿足
今次要睇吓兩個新菜式

💫定菜版「魚香茄子🍆」
由傳統煲仔上多醬汁版本
演變成乾身嘅長方形茄子
博博嘅脆粉更香脆
乾炒魚香肉碎
惹味濃郁
成件事除咗好味之餘
亦少油少鹽
係健康之選

💫訂菜版「避風塘海龍王」
以前食開佢哋嘅避風塘雞翼

彪哥蠔餅
  • 避風塘海龍王
  • 魚香茄子
2022-07-08 1075 瀏覽
這家飯店的內部裝修簡單,枱面是白色膠枱布,冷氣足夠。午市套餐有五款,價格是介乎於48元至50元,送糖水或罐裝汽水。豉汁涼瓜炆鯇魚,即叫即炒,熱辣辣,豆豉味濃,涼瓜新鮮爽口苦味輕微,鯇魚肉有骨屬正常,魚肉不硬。白飯稍硬。
這家飯店的內部裝修簡單,枱面是白色膠枱布,冷氣足夠。

2022-07-07
2022-06-16 791 瀏覽
今日細佬請食飯,無諗過佢介紹呢間又真係出乎意料嘅好味,最正是焗魚腸,食過咁多間,真係呢間是最好味,令我第一次覺得原來呢個餸係咁正!豬肺湯好飲,我的三歲姪仔平時唔肯飲湯,今晚竟然飲左大半碗!炸鮮奶好食,仲有🦐多士,焗蠔,炸豬大腸,同其他餸都好味,不過喊左少少,呀!仲有個豉椒炒蜆加炸面底都好正。而且佢都幾多選擇,樣樣都好想試,不過真係試唔到甘多,唯有下次再去試吓其他😂掛住食,完全唔記得影相🤣🤣
2022-06-16
父親節
  • 大白菜燉豬肺湯
  • 炸鮮奶
  • 砵酒焗桶蠔
2022-03-01 698 瀏覽
已經食咗彪哥海鮮菜館羊腩煲好多年,每一次季節當做嘅時候總會第一時間去食。呢排佢哋仲出咗-18度抽真空包裝,我就即刻買返幾packs擺喺雪櫃,咁就幾時都有得食!橫掂都揸車去買,就叫咗一個外賣,返到屋企擺落個煲同堂食一樣咁靚仔。值得一題係佢哋嘅腐乳醬,唔知佢哋係用咩秘方去整呢個醬,好好味!另外仲買咗佢哋得獎菜式「蛇羹」老闆教落返到屋企要將蛇羹返熱,因為食物嘅溫度會好影響個味道,所以我返到屋企就輕輕滾一滾個蛇羹,食嘅時候微微辣嘴最Perfect啦!
蛇羹
秘製羊腩煲
蛇羹
秘製羊腩煲
  • 羊腩煲
2021-11-29 810 瀏覽
Foods were a bit oily but all tasted good. The deep-fried milk jelly is exceptionally nice. It seems to be one of their signature items in the restaurant.
2021-09-27 1213 瀏覽
聽講呢間餐廳係做蛇羹起家的,朋友話要帶我嚟試下呢到出名嘅大白菜燉豬肺湯同埋掛鹿肉米線大白菜燉豬肺湯打開燉盎,個湯好清澈,散發淡淡清香,整體味道好清甜,飲落好舒服,呢道菜非常花心思,洗豬肺好麻煩,呢到嘅豬肺洗得十分乾淨,一d異味都冇掛鹿肉米線呢碗米線一邊食一邊流汗💦唔通鹿肉真係咁補? 用筷子夾起啲米線,鹿肉真係會黐住d米線,取名都有創意,味道還好豉椒炒蜆有鑊氣,味道唔錯,但d蜆好細隻,失望椒鹽九肚魚呢碟份量都幾多,炸到好脆,魚肉好淋,好似唔太新鮮,好一般秘製狗仔鴨煲呢個係家鄉菜嚟嘅,好有特色,材料除咗有鴨肉啦仲有d蓮藕,蓮藕同埋鴨肉都炆到好淋,好入味

掛鹿肉米線

豉椒炒蜆
有鑊氣,味道唔錯,但d蜆好細隻,失望

椒鹽九肚魚
呢碟份量都幾多,炸到好脆,魚肉好淋,好似唔太新鮮,好一般

秘製狗仔鴨煲
  • 大白菜燉豬肺湯
一班同學仔再次聚埋一齊食老字號菜餚😍今次食大師傅的廣東菜🤤第一次聽冰碗「戰鬥碗」原來係以前的人會雪凍「戰鬥碗」再倒酒配冰凍的藍妹啤酒及菜餚,一流真心好味😍第一次食蛋黃醬茶樹菇個豬肺菜膽燉湯好正😋🤤十分十分推介期待下次再聚
2021-07-22
戰鬥碗配藍妹啤酒🍻
戰鬥碗配藍妹啤酒🍻
金沙茶樹菇
花椒甜鼓油雞
2021-08-29 869 瀏覽
此店在觀塘區開業以久,老闆娘都白髮滿頭! 聽William哥講老闆以自己的兒仔名為店名,很有舊一代人對下一代人的情意結!當晚叫了五個小菜,包括有椒鹽鮮鱿,薑春雞,古家鄉煎藕餅,蝦米節瓜粉絲煲 及 炸大腸! 雖然味到不至於警喜之作,但達到一貫大排檔的水準,食物份量不算大份量這種,但份量合理。值得一讚的是招呼很熱情!雖然是第一次惠顧,期間朋友想食粥,但這是餐牌上沒有的,小店的William哥特意叫廚房煮了一鍋潮式蠔仔粥出來給我們,招呼真的唔錯!五個小菜加了一鍋潮式蠔仔粥,再加一枝啤酒,再送三個甜品,合共都是$700! 每人除開都是$175,算是抵食!聽William哥講這裡的魚腸焗蛋,古法羊腩煲,八寶鴨很受歡迎,睇見牆上的相片,小店曾攞過獎項,有過一段光輝歷史。 喜歡吹水的人可以來此店搵威兼哥吹水,應該可以渡過一過輕鬆的晚上。威兼哥當晚原本話送多2枝藍妹比我們,不過我們己經飲不了,所以只好下次再去!

2021-08-27
2021-07-18 955 瀏覽
讚1.焗魚腸做得幾好,入口唔過乾,香口唔會有腥味,椒鹽粟米都香口唔油膩彈1.其他菜式整體無唔合格,話梅番茄四十八蚊得一一個番茄!都算,話梅味淡到一個點;欖角骨醬汁係有味既,但嚿肉既雪味真係太重;沙嗲粉絲牛仔骨煲竟然係一兜湯咁上檯,而且得好微弱既辣味2.污糟,我明小炒店真係唔應該咁講究,但檯櫈係黑色既,一抹就成張紙巾都係黑色,最得人驚係熱水壺,係有小強爬左出黎,連成日上鏡接受訪問果位太子見到都呆左,坦白講真係超出底線3.服務基本上只理熟客,街坊店其實都預左,但叫啤酒又無人理,叫可樂又無人理,叫五個餸又漏一個咁,食餐飯啫,好累😔

2021-07-06 782 瀏覽
女友兩年前同朋友食過覺得幾好食。網上都聽人講老闆已經退休由佢個仔仔接手,諗住出名食堂差極都有限度。點知一路食一路覺唔妥,最出名既椒鹽鮮魷都出事,辣酒煮花螺,味道得個辣字無酒香,螺係死同啟既。蠔仔煎蛋,同你屋企炒蛋既感覺一樣,死咸無味道,自己屋企煮過都好食過佢。諗住沙薑雞唔會出事啦,白切雞加個沙薑沙啫...成隻雞肉少 ,鞋同咸到一個點。所謂既沙薑汁唔係沙薑汁味,成兜芝麻色既汁同兜雞一齊上。完全煮唔出個種味道。毫無誠意,連收依個價錢都沒資格。依間舊式飯堂以後唔會再幫襯了,可一不可再。

諗住沙薑雞唔會出事啦,白切雞加個沙薑沙啫...

完全煮唔出個種味道。毫無誠意,連收依個價錢都沒資格。

依間舊式飯堂以後唔會再幫襯了,可一不可再。
2021-07-06