2021-06-09 564 瀏覽
一班朋友係觀塘做完運動,梗係去彪哥度開飯啦,先來一定是炸奶奶🤭,迷你焗魚腸,保持水準👍。今日老闆彪哥推介菠蘿雞及乾煎花蚧,原來是鮑魚鷄煲,因鮑魚界了花紋似菠蘿,鮑魚軟淋 ,雞肉滑溜冇過火,美味呵😋。而花蚧大小適中, 經老闆悉心炮製,煎乾身內裹又juicy,好好味呀。(可能太吸引,只顧吃,後才發現漏了影相😅)。最後,彪哥還請我們試新菜式,招牌煎麵改版,肉絲煎米粉,西式賣相,中式味道👍😋。整體感受老闆是用心煮理的人,值得推介。
2021-06-06
2021-05-25 567 瀏覽
It’s always a pleasure to come. Must go with a bigger group of friends so you can try everything! This resturant is so underrated! Everything always tastes delicious! They also come up with new dishes now and then so I always need to come back. Some dishes require up to 2 days to prepare so you must reserve.
Snake  soup
2021-04-19 796 瀏覽
有40年歷史位於觀塘嘅「彪哥海鮮菜館」一直都係我最愛嘅廣東小炒,裝修看似平凡嘅菜館,但內有乾坤,得獎無數。「蛇羹」係必食!食過一次之後已經記得佢哋嘅味道同其他行家不一樣,果然係值得攞獎。另一得獎菜「砵酒焗生蠔」食得多,今次試吓「砵酒焗白鱔球」,味道一樣咁好食,外脆內嫩,配合洋蔥和汁一齊食,簡直係無敵!尤其是加碗白飯...「椒鹽鮮魷魚」香脆嘢味,一咬落去嘅時候入邊啲汁標出嚟,油溫控制得非常之好。馳名「炸奶奶」每次都一定要食,外面脆皮加內裏微甜鮮奶,味道剛好。每次新鮮出爐嘅時候夥計都會攞住盆鮮奶問大家有冇興趣食,好似人哋買點心推車仔咁,好有氣氛!仲有叫其他頭盤和蔬菜類,但係唔記得影相🤣🤣最後有新鮮自家製「生磨杏仁茶」有時睇到員工喺度滅杏仁皮,真材實料,不會落杏仁粉,味道跟酒店的還要好,值得推介!
懷舊蛇羹
  • 生磨杏汁
  • 椒鹽粟米
  • 砵酒白鱔球
2021-02-09 737 瀏覽
店的故事由1982年開始近40年,店由李棠師父由街邊檔做起到之後入舖,問及第二代傳人 James Li ,原來店名正是他爸爸李棠以他廿名字最尾一個字命名,原名「蛇王彪」,後正名為「彪哥海鮮菜館,店舖年齡同餐廳店齡一樣,感受到爸爸對他的愛。主打另類美食罕有以鹿肉及蛇肉入饌。全港首創掛鹿米線,鹿肉本身估計佢哋用國產貨,但原來他們用英國、澳洲或紐西蘭的來貨,掛鹿米線當中的肉碎由廚師用心將鹿的背脊骨撕出肉末再加入少少鹿脷邊的肉碎,再放入高湯中,肉碎掛在米線上造成類似螞蟻上樹的效果,每一條米線都沾滿鹿肉碎,湯頭好鮮甜,撒一把葱,吃得過足癮,人生中第一次嚐到鹿肉的滋味,仲一啲都唔黐牙,據稱仲好補身,營養價值比其他肉類更高,真係好鐘意呢個菜式,大開眼界。見餐牌仲有清湯鹿腩及堂煎鐵板鹿脷,已經列入Must Try Item!疫後約齊各兄弟試晒佢餐牌的特色菜。另懷舊特色滋補蛇羮亦係重點推介,蛇羹以薑絲、木耳絲、蛇肉絲、雞絲、肉絲、果皮絲等材料,湯頭以老雞及豬尾骨煲三小時以上,蛇肉選用水蛇貪佢可去濕,配以唐檸葉切極幼絲,取其清香,老雞湯滋補,但因用老雞熬製,患有感冒者不適宜食用因有機會將惡菌困在體內難以清

另懷舊特色滋補蛇羮亦係重點推介,蛇羹以薑絲、木耳絲、蛇肉絲、雞絲、肉絲、果皮絲等材料,湯頭以老雞及豬尾骨煲三小時以上,蛇肉選用水蛇貪佢可去濕,配以唐檸葉切極幼絲,取其清香,老雞湯滋補,但因用老雞熬製,患有感冒者不適宜食用因有機會將惡菌困在體內難以清除,這菜式更曾是旅發局得獎作品,再配埋佢哋特色炒糯米飯真是相得益彰,冬天最啱食。

疫情關係,佢哋都有構思做冷凍包,-18度抽真空包裝,其中羊腩煲係最暢銷產品,優價$250全腩,加熱15分鐘已可食得。另有八寶鴨可供訂購,極限量供應。
2021-01-09
2021-01-30 552 瀏覽
之前都有食開一段時間,發覺食物越來越不新鮮而且烹調方法亦未有以前的好,性價比低,服務只顧hardsell ,極度失望,以後都唔會再幫襯,睇住佢個仔接手後 味道就開始難食 ,老闆娘又只顧sell海鮮
2021-01-10 596 瀏覽
話說天冷想食蛇,原本想去既排大隊,太餓下就去左格離( 即呢間)! 佢話有蛇有糯米飯 ( 既店前身似蛇店, 心想應該都正路) ; 價錢係97蚊 ( 蛇羹+ 糯米飯+ 炸奶) 心想算叫正路既,就入門!!! 跟住!!! 佢黎左1碗蛇羹( 中式偏細飯碗size );再黎1碗濕爆既糯米飯( 糖水外賣碗size ) , 然後1舊 炸鮮奶( 呢舊ok) !!!! 係咪甘樣做生意呀!我真係呆左!! 佢比得出果下好野!! #千萬唔好幫襯,唔望你多/ 好好食,但唔係過份成甘!
跟住!!!
係咪甘樣做生意呀!我真係呆左!! 佢比得出果下好野!!
#千萬唔好幫襯,唔望你多/ 好好食,但唔係過份成甘!
2020-11-17 786 瀏覽
明年澳洲悉尼舉行的《國際美食博客比賽》#IFBC預告第二站拍攝 特選餐廳。。。好好味道呀!1)蛇汁浸雞2)千葉豆腐3)鴛鴦炒飯4)水蜜桃咕嚕肉5)蒜蓉芥蘭6)肉鬆蒸水蛋7)大良炸鮮奶8)木瓜燉雪耳

好好味道呀!
7)大良炸鮮奶
8)木瓜燉雪耳
2020-10-25
2020-11-05 720 瀏覽
今天去一間超過三十多年餐館吃飯,試下水準有無保持彪哥海鮮菜館地址:官塘宜安街4號牛頭角地鐵A出口,大約步行5分鐘又是重温這間三十多年的菜館南乳炒耦片一道開胃前菜,在人人茫海中,找到你的偶遇,吃了第一口,越吃越想吃的感覺懷舊蝦多士吃到年幼是爸爸帶你去吃飯感覺,多士香脆,加上沙律醬,細細已經喜歡上,蝦頭膏更香濃,蝦跟脆多士配搭,好味海班魚新鮮游水花英斑海魚,魚味超正,蒸魚豉油也做得很出色日本黑牛腹上肉堂灼黑牛腹肉味超凡,有口感,味濃,調味有花椒味小小辣香,加上清新菠蘿相配,惹味,底菜還有銀芽韮菜,油香豉油一道用西式雞尾酒杯擺盤,三色蒸水蛋,買相以為是甜品中間面放了一粒荔枝,荔枝入面是豬肉底層白色是蛋白,第二層是甘筍顏色,第三層是波菜色 ,面放上墨汁網,令買相加添美感温馨提示如果要吃特別菜式,請預早落單, 耐心等待,廚師要用時間去做出好菜,上天賜給我們福氣,是可以品嘗人間美食
今天去一間超過三十多年餐館吃飯,試下水準有無保持
彪哥海鮮菜館
地址:
官塘宜安街4號
牛頭角地鐵A出口,大約步行5分鐘

又是重温這間三十多年的菜館
南乳炒耦片
懷舊蝦多士
海班魚
新鮮游水花英斑海魚,魚味超正,蒸魚豉油也做得很出色
日本黑牛腹上肉堂灼

一道用西式雞尾酒杯擺盤,三色蒸水蛋,買相以為是甜品

温馨提示
  • 砵酒焗蠔
  • 童年白切雞
  • 生磨杏汁
2020-07-17 934 瀏覽
諗住支持下食肆 幫襯下外賣但呢間彪哥海鮮菜館外賣既份量 少得離譜 同價錢完全不成正比呢餐成為$600 (4餸一湯加小食1個)就算網上外賣平台價錢每個餸大概貴1成個份量都唔應該係咁少 個外賣盒已經比正常細仲要裝一半都無😢響咁既經濟情況下 無晚市做 都唔做好啲 keep 多啲啲外賣客 太失望了!觀塘朋友 不要中伏蠔仔煎蛋豬肺湯泰式鳳瓜Wasabi 牛柳粒雜菜煲咕嚕雞球味道ok 但份量太少都裝唔到一半 個盒😢 太唔合理觀塘朋友 不要中伏

諗住支持下食肆 幫襯下外賣

太唔合理

觀塘朋友 不要中伏
外賣送餐
2020-05-17 994 瀏覽
今個星期五…Happy Friday, 當然約班朋友仔岀去 聚一聚…咁就去左近牛頭角既彪哥,好彩有 book 到位…唔係就有排等位…都幾多人排隊。我哋就叫左唔少野食,有霸王雞,白切雞,椒鹽九肚魚,金銀蛋莧菜,牛仔骨,咕嚕肉,炸大腸,黑椒蜆肉炒面,炸鮮奶…樣樣我都有食下~整體都幾夠鑊氣。比我揀次序:我會揀炸鮮奶》黑椒蜆肉炒面》霸王雞》炸大腸》椒鹽九肚魚》金銀蛋莧菜》白切雞》咕嚕肉。呢度飲啤酒幾特別…係用戰鬥碗黎飲
2020-03-12 970 瀏覽
話說同同事係裕民坊搵午餐食,行到去宜安街,見到好多蛇店,但同事唔食得所以就去左呢間菜館。菜館就應該係蛇羮店轉形做菜館。首先就係黎左碗蛇羮,屬於一般細size碗。肉已經唔多但係蛇肉就更少,啲雲耳都唔係爽口,而且個汁都唔算太濃,真係麻麻地。至於薄脆就有啲濃味,炒過左龍。糯米飯都係麻麻地。啲臘味唔多夠,同啲飯好濕,有啲漿口,好難食。豬手飯就正常,啲皮都算爽,汁都有南乳味,豬肉都算林,普普通通。環境就普通阿伯飯堂,野食就一般。可能晚市會好食,但日頭就真係食碟頭飯算

2019-12-20 1066 瀏覽
再次嚟到彪哥叫咗幾味都幾好|不過招牌砵酒焗蠔,再次沒令我同朋友失望!蠔係桶蠔,先有脆漿炸過令到邊係有咬口,而洋葱及砵酒令到味道提升,好嘢!因為剛剛炸起咗炸牛奶,同朋友一人一件。個漿教得剛剛好,牛奶甜味適中。水準之作!
再次嚟到彪哥

叫咗幾味都幾好|

砵酒焗蠔
炸牛奶
砵酒焗蠔
炸牛奶
2019-08-25 1663 瀏覽
球會季度聚會,飲食組幹事找到呢間開業30多年得奬無數的老店,自太子爺接手,更努力鑽研新菜式,廣納食客意見,務求做到你想到佢做到。靚仔太子爺自小跟隨老爸學廚,看似30出頭,那份對製作菜式的熱誠,真是現今年輕人少見。太子爺精心為我們度身訂做當晚菜單,包含了多款得獎菜式,每個菜太子爺也親身介紹菜式烹調技巧及吃法(最佳),真貼❤呵☺。菜單包括👇川貝蘋果無花果燉大海星黑金磚豆腐彩蛋百花卷 砵酒焗美國桶蠔 鹿筋薑醋 豉椒炒蜆星面底 八寶鴨蜜椒薯仔牛柳粒半煎半焗馬友魚銀魚櫻花蝦炒花生苗掛鹿米線堂煎鐵板鹿舌燉湯材料更是當天才決定,因為他當天見有這新鮮稀有材料👉海星,㷛足6小時,清潤鮮甜非常適合現時悶熱天氣,喉嚨即時很舒服。💯黑金磚豆腐用了時下新興健康食材竹炭,簿簿一層於豆腐上,外脆内軟,味道濃,個人十分喜歡😋。其中一得獎菜式是彩蛋百花卷,簡單的材料,酸薑皮蛋蝦膠,外皮包威化紙炸脆,乾身不油膩,酸度帶甜平衡得剛剛好,擺碟還很西化,果然是得奬之作。👍砵酒焗蠔,蠔邊煎得微脆,加上砵酒汁洋蔥同吃,收汁濃度剛剛好。鹿筋薑醋是另一得獎作品,看似黑色啫喱,鹿筋的骨膠原已溶入薑醋啫喱,内𥚃還有鹿筋粒,煙煙韌韌的,第一

菜單包括👇
半煎半焗馬友魚
銀魚櫻花蝦炒花生苗
掛鹿米線
堂煎鐵板鹿舌

鹿筋薑醋是另一得獎作品,看似黑色啫喱,鹿筋的骨膠原已溶入薑醋啫喱,内𥚃還有鹿筋粒,煙煙韌韌的,第一次這樣食薑醋,很特别,女士們必愛。
豉椒炒蜆星面底 ,面底分別有脆炸麵及煎米粉,蜆都大隻,太子告知先吃蜆,後米粉或麵吸滿豉椒汁同吃,正👍。
八寳鴨是我人生的第一次吃,因功夫多,已很小扂做,賣相精美,朵朵河花相伴,鴨子去骨,肚内放滿8種材料再炆,蓮子百合冬菇蝦米瑤柱栗子.....,只顧美食,材料也記不了全部😂,材料吸收鸭肉味,好味😋,太子還說,為免太滯改了原有糯米的食譜,效果很好呢,好貼心呢😊
炒花生苗也是第一次吃,口感似芽菜,但清甜多,加上太子剛從日本旅行帶回的櫻花蝦,及炸香銀魚仔,很好的配搭。
掛鹿米線的肉碎是鹿肉加鹿舌,鹿味很濃,湯掛於米線明符其實,怕鹿肉騷味的人要諗諗,我就十分欣賞😋。
最後太子現場堂煎鐵板鹿舌,一面看一面香氣撲鼻,等待過程口水流,看擺碟還以為是西餐鵝肝😂,鹿舌煎得軟軟,配以鷄肶菇,吸收了鹿舌油脂,一口鹿舌一口菇😋💯👍。
再次多謝太子爺及老闆娘Lisa姐,给我們這班嘩鬼準備的,太滿足了。😘

2019-08-23
  • 黑金磚豆腐
  • 鹿筋薑醋
  • 砵酒焗桶蠔
2019-07-23 1074 瀏覽
放工夜麻麻去邊吹水好?梗係去彪哥海鮮菜館啦,地點鄰近地鐵站而且營業時間長,最適合朋友吹水!首先環境方面,菜館以懷舊茶檔為主,幾張圓枱放於店內,裝修簡陋,地方不太乾淨,而且有d狹窄。其次食物方面,小編食左香脆花生苗,花生苗爽脆新鮮,而且味道調教得好,所以食落去唔太淡。另外,黑金鏄豆腐,大家唔好俾個名嚇新,佢唔係黑色,只係加左黑芝麻,所以先叫黑金鏄豆腐,豆腐好滑,炸得脆卜卜,熱辣辣,加上冰凍既啤酒,真係好爽!最後價錢方面同一般大排檔一樣,都係80-90 蚊一個餸,食海鮮當然會貴d。整體來說,除左環境不太好外,其他都還可以的,係附近返工既朋友也可以試下!
2019-07-14 772 瀏覽
彪哥實在太令人失望,每況愈下,凍雞都算了,青芥牛肉而家唔係青色都算了,仲要少到咁都唔好意思影出黎。腐竹糖水又稀又油。 .....#hkfood #hkfoodblogger #hkfoodreview #hkig #hkfoodie #travelhk#foodstagram #eatstagram #foodie #foodblog #foodig #instafoodie #foodporn #foodreview #foodhunt #foodbeast #coffee #coffeeaddicts #먹방 #맛집 #인스타푸드 #홍콩 #먹스타그램 #일상#comida #delicioso #comer #gusto@eat_travel_weekly @ufoodhk
#먹방 #맛집 #인스타푸드 #홍콩 #먹스타그램 #일상
@eat_travel_weekly @ufoodhk