2016-08-24
山林道不嬲都多野食,同朋友諗咗好耐都冇結果,最後都係揀食放題。雖然要等位,但香港地有咩地方唔洗等丫,說時遲。那時快就入咗了。地方暗暗地有氣氛,店內都好熱鬧,坐滿了客人。收費都貼在牆上,好清楚。也很支持環保,除了叫大家珍惜用紙,也叫大家珍惜食物。坐咗一陣,刺身就泥啦!厚切嘅刺身被冰鎮住,先食了一口三文魚,油甘肥美。而凡立貝更是一絕,有手指公咁厚肉,鮮甜彈牙!甜蝦肉質爽脆,甜而不鯹。最開心係有成一板的海膽,附上紫菜夾住食,海膽有帶有海水味,好新鮮嘅感覺啊!一D鯹味都冇,口感幼滑,必食啊!之後我地一口氣點咗好多,餐廳好細心的一小碟一小碟上,因為食放題少不免會眼闊肚窄。朋友們點了好多肉,我主力點菜。這裡菜的選擇也有不少,蟹籽沙律凍冰冰,清爽又甜。大推介大番茄,很清甜很開胃又健康。食完菜梗係要食d肉,燒雞亦係唔錯嘅選擇,雞冇被燒到乾淨淨,反而又香又脆又滑。天婦羅望落其貌不揚,但都幾有內涵架,我最愛多春魚天婦羅炸粉漿不太厚,但外皮炸到卜卜脆,多春魚又唔鯹,推介!芝士年糕係我每次食放題都必點的!來到平成都唔例外!甜的年糕包住咸的芝士,這是雙重煙韌的感覺配上雙重味覺的享受。來到大家都好期待嘅海鮮窩,由

來到大家都好期待嘅海鮮窩,由於我地枱好多食物,所以店員好有心地幫我地煮熟後先攞過泥。

先來食蜆!蜆好大粒呢,也很新鮮,果然海鮮用蒸是最鮮甜的,美中不足的是有些蜆帶有沙。蠔雖然細細隻,但很飽滿,入口多汁,鮮味十足。
食到差唔多,食d菠蘿消消濟,燒過嘅菠蘿特別甜,帶少少酸,係消濟好幫手。
最後是甜品,食到好滿足時加上一口泡芙更是完美。很濃的綠茶味,而且雪到好冰凍,真心滿足。
「放任」一刻 焦點食評
2016-07-17
收工與好友共聚,當然少不了飲同食啦因為我地入場時間是8:30,個個處於一個十分肌餓狀態,所以好快手就寫曬我們所想要既食物首先上檯既系:刺身盤!六周年關係!奉送加拿大海膽一客刺身叫了某部分:有油甘魚、帶子、三文魚、北寄貝、大海蝦等。刺身固然夠新鮮、肥美!大海蝦超大隻,但要自己折殻,但肥美度不錯!但最令人滿足的是:贈送的加拿大海膽,細細粒的海膽味道鮮甜甘香,夾住紫菜一整件放到口內,好好味!而4人同行則額外加送海鮮蒸汽火鍋一份,包括每日即劏龍躉及時令海鮮!因為檯面空間有限,成個蒸鍋系另一方處理,再由職員送上!龍躉肉質鮮生,彈牙蠔好肥!而蜆看似不錯,但有沙用口咬咬嘗味,味道是鮮甜、肉質彈肉的!可惜有沙粒!燒物系放題重要一角:天婦羅除了有一般的茄子,番薯、鹽燒雞翼等,竟然有軟殼蟹天婦羅任叫,雖然軟殼蟹唔係好大隻,都每隻都算多肉, 而且仲熱辣辣, 外面的皮好酥脆, 內裡的肉都食得出蟹的甜味, 唔錯其他熟食,推介既有鹽燒雞翼,燒得好香脆,肉感不錯,惹味!芝士年糕:熱騰騰上檯,芝士味重!燒菠蘿---夠甜,但如果切得厚身一點更完美! 燒海蝦:重複叫左兩次,烤得好香,肉質更鮮甜!燒牛舌就一般,難咬!味道好
收工與好友共聚,當然少不了飲同食啦

首先上檯既系:刺身盤!六周年關係!奉送加拿大海膽一客

龍躉肉質鮮生,彈牙
蠔好肥!而蜆看似不錯,但有沙
用口咬咬嘗味,味道是鮮甜、肉質彈肉的!可惜有沙粒!
燒物系放題重要一角:

燒牛舌就一般,難咬!味道好淡,吾夠爽口!
最後甜品的選舉擇都多!
2016-07-12
HK$295 (晚餐)
  • 鹽燒海蝦
回本放題夜! 焦點食評
2016-07-13
又係時候同朋友聚餐,今次4人一行來到平成二十二日式料理放題大吃一餐雖然已是平日來,但門口已有多人等候,人氣非常旺盛,差不多坐無虛席內部環境周圍給人一種有舊日本餐廳感覺!因選了20:30-22:30的時段,比平時吃飯時間遲了一個多小時,所以大家都肚餓了,二話不說瘋狂點野食😆首先到來的是一大盤刺身,三文魚非常新鮮,厚切肥美,希靈魚唔會腥,肉質幾新鮮,北海道帶子又係勁厚勁大隻,非常好咬感👍🏻。六週年所贈送的海膽,味道鮮甜甘香,令人食唔停口,非常滿足特大海老蝦都是一必食刺身, 蝦大大隻,膏一打開個頭就流出嚟,仲要非常鮮甜美味👍🏻蝦味濃。炸物同串燒方面都有很多選擇,試了鹽燒雞翼,燒得好香口,雞夠嫩滑,值得encore !鹽燒牛舌,個人認為唔夠爽口,比較 普通軟殼蟹天婦羅,大大隻外層炸得好鬆脆,外脆肉軟,勁富口感我們4人行,職員送上海鮮蒸氣鍋,因為全枱放滿食物,職員親自幫我們放整個蒸火鍋到bar枱幫我們燒服務非常好,蒸的食法令生蠔和扇貝食落新鮮,但味道就偏淡!蜆清洗不夠乾淨,有小許沙😕魚肉夠嫩滑!最後甜品方便都有幾多選擇,但因太飽關係只是試了泡芙,內裡忌廉香軟幼滑,

環境周圍給人一種有舊日本餐廳感覺!

炸物同串燒方面都有很多選擇,試了
鹽燒雞翼,燒得好香口,雞夠嫩滑,值得encore !
鹽燒牛舌,個人認為唔夠爽口,比較
普通

軟殼蟹天婦羅,大大隻外層炸得好鬆脆,外脆肉軟,勁富口感
  • 特大甘海老
  • 燒牛舌
  • 海膽刺身
2016-09-10
今日選了位於山林道的”平成二十二”刺身十多款可選, 當中特大甘海老,必定要選, 很少放題有這樣大而新鮮的級數, 肉質爽口彈牙, 多膏味道鮮,重點係.無限量提供厚切三文魚, 原粒北海道帶子, 北寄貝, 油甘魚,海花螺等十分新鮮, 食過就知不是一般貨色,令人意想不到是週年贈送海膽, 4人同行就有龍蝦刺身, 雖然是送, 但卻很有誠意, 海膽味道鮮甜甘香, 龍蝦肉爽味鮮,而且分量十足壽司花之戀, 和牛壽司,蟹子, 鰻魚壽司,各有特色, 特別是和牛, 清清淡淡但牛味十足小食:除了常有的中華沙律, 蟹子沙律, 沙律上的蟹子分量剛好, 這還有薯仔沙律, 將薯仔打成蓉,香滑,像是雪糕, 好好味熟食方面, 很用心,因為每一樣上檯的時候仍然熱的,炸物天婦羅, 脆漿薄身,而且不油膩, 其中軟殼蟹天婦羅做得很好,大隻,蟹爪炸得金黃香的 :0而且, 待應收拾時間剛好, 每收一碟,也會幫忙整理檯面上的碟仔, 也時時提食客, 要趁熱食, 手捲不要效太耐, 否則紫菜會腍影響口感, 很細心的提示, 值得加分
今日選了位於山林道的”平成二十二”

壽司

小食:

熟食方面, 很用心,因為每一樣上檯的時候仍然熱的,

炸物

2016-09-07
天氣熱不太想吃火鍋任食 然後便想到去很久沒去過的平成二十二吃放題真的很久沒有放縱任食了放題選擇一定不能少 喜歡食刺身 鍋物 炸物都有而我最喜歡平成二十二便是有海膽送每條海膽差不多可以鋪滿整塊紫菜今次去食 仲有蒸帶子送如果連粉絲及蒜蓉蒸應該會更惹味而且每次來也會叫素翅 非常好味推介大家試試最後甜品方面 有四款雪條可以選擇有我最喜歡吃的紅豆冰 吃了兩條也不夠
真的很久沒有放縱任食了
推介大家試試
最後甜品方面 有四款雪條可以選擇
有我最喜歡吃的紅豆冰 吃了兩條也不夠
2016-09-07
HK$268 (晚餐)
  • 日式高湯素翅
2016-09-06
放緊長假又去捉精靈同夜晚去山林道搵野食咁arm平成二十二係正兩個pokemon checkpoint中間超開心早年係新假期見到依間餐廳係放題排行榜第一名已經想去食 今日終於去左試一試食放題必叫刺身 依到既甜蝦雖然要自己剝殼不過每條都好大條 剝完既蝦身都有成隻中指咁長而且每枱食客都會送海膽估唔到送既海膽都會咁肥厚 真係食完海膽同甜蝦都覺回左本兩個人食 今次好似叫左太多壽司不過依到既壽司堅好食 特別係花之戀 食完兩件都唔夠喉之後真係必叫鵝肝 平時d放題係無鵝肝食架鵝肝仲要唔係細細塊 超好食入口即溶 必食之選另外中意食炸物既人 都係必叫天婦羅我自己就最中意炸秋葵而最驚喜係有雪條食平時個d放題都係一杯杯雪糕 但依到好唔同係有雪條!!!! 下次去山林道食野 又一好選擇
放緊長假又去捉精靈同夜晚去山林道搵野食

另外中意食炸物既人 都係必叫天婦羅
我自己就最中意炸秋葵
而最驚喜係有雪條食
平時個d放題都係一杯杯雪糕 但依到好唔同
係有雪條!!!!
下次去山林道食野 又一好選擇

2016-09-05
HK$258 (晚餐)
  • 特大甘海老
  • 海膽刺身
  • 花之戀
  • 鵝肝
2016-08-28
話說原本訂左6:30,係電話reconfirm 果陣改8:30,既然重改到時間🙄🙄平時要早成個星期前訂位,今日早3個鐘都改到,心諗'大事不妙'。8:15去到就即時安排入座,當時入座率得7成,下⋯星期日點解得甘少人嫁。該鋪做緊2人同行送海膽(應該得1/4板)ok無臭,甘海老幾大隻,但要自己剝殻,搞到隻手污糟哂☹️得大隻又唔係好好味先慘,帆立貝又係無味既⋯馬刀貝好腥(臭臭地)😣小食方面:中華沙律,帶子裙邊尼啲應該好難難食(我諗),點知前者無味,後味唔好食😩😩揚物,燒物:全部係咩味都無既,好健康呀😑 冬菇,牛舌都係無味嫁(OMG)鵝肝超級油,但算係⋯好味既 Order 左第一輪之後,就停左手啦⋯諗唔到食咩好,最大問題係明明叫1件三文魚刺身可以上2件,無叫吞拿魚又上左。已經無物落單都可以漏單,第二輪叫左燒菠蘿,'辣'嘴既(有理由相信係用微波爐叮熱嫁)。1個鐘未夠已經停左手,第一次食放題係諗唔到可以叫咩食⋯根本唔使諗返本,唔明點解甘多好評
鵝肝超級油,但算係⋯好味既
HK$268
2016-08-28
新晉食家
未試過食咁低質素既放題 仲要唔平!😡 一入門口比吧枱我地坐 成陣腥味湧埋黎點食 除左三文魚刺身之外!其他全部唔掂!蝦要自己剝彀海膽又腥又苦 天婦羅厚粉又唔脆雞翼無味架啵 又乾身 自己整仲好食 牛肉都唔得送既蒸氣海鮮煲 無咩特別 總之就唔好食 好低質 唔值3舊水得現成小食係正常
點食
除左三文魚刺身之外!其他全部唔掂!
蝦要自己剝彀
海膽又腥又苦 天婦羅厚粉又唔脆
雞翼無味架啵
又乾身 自己整仲好食 牛肉都唔得
送既蒸氣海鮮煲 無咩特別 總之就唔好食 好低質 唔值3舊水

得現成小食係正常
2016-08-11
完全極度非常差到無人有,食咁耐放題無試過咁差,要公開評論的是第一次。1.寫左紙落單無踪影。2.進單時面黑黑。3.食物質素差到俾。4.幾個侍應大媽叫都唔應唔睬。5.最最最'慶'的是,交單俾個啲大媽侍應,佢話我地無寫枱號,將啲單飛返轉頭掉落枱,差啲就飛中我個friend,咪話佢有無搞錯,佢唔道歉,仲掉頭走,直頭睬我地都傻的態度,真係好離譜。6.我地應該食到8:30,佢話要我地8:25交枱,仲係好應份的語氣。7.我枱後面的客都有同樣的遭遇,我去洗手間時問過其他女仔,佢地個個都話一樣咁氣頂。最後,我出左門口外面專登大大聲講佢地的衰野出黎,你地有你地咁樣對啲客,我地有我地唱你,又貴又唔好食又服務差劣,早啲收檔好啲囉!
2016-08-09
身為一個「餓底」,晚餐食放題是最佳選擇,因為永遠都唔會係「蝕本貨」。網上得知平成二十二八週年有優惠,二人行即送一板海膽!作為一間放題店,刺身是整間店的靈魂好不好吃,一試刺身就知。果然沒令我們失望手掌大的甜蝦,新鮮到不行,友人笑說好像剛剛釣上來般。厚切的三文魚,吃到魚味。不要笑,要知道坊間許多放題刺身都是只吃到冷藏味道,但平成的刺身真的魚有魚味。至於其他燒物熟食,除了鵝肝印象深刻,其他都只是一般水準。不過服務真的給滿分,在放題店很少見到有這麼好的細心照顧的服務。
網上得知平成二十二八週年有優惠,二人行即送一板海膽!

作為一間放題店,刺身是整間店的靈魂
好不好吃,一試刺身就知。

果然沒令我們失望
手掌大的甜蝦,新鮮到不行,友人笑說好像剛剛釣上來般。

厚切的三文魚,吃到魚味。

至於其他燒物熟食,除了鵝肝印象深刻,其他都只是一般水準。

2016-08-04
見到如果8:30入席既話,就可以加$40任飲清酒,真係好抵,但係清酒我淨係飲到兩三杯,所以都係算了..前菜入面既枝豆最岩我食,呢到既枝豆粉粉地,幾好食.牛肉烏冬烏冬雖然比唔上手打烏冬咁彈牙,但係都唔會太num,而且牛肉都靚,唔會好鞋咬唔開,而且個量都算多..淨係食了三文魚果款,魚肉都幾新鮮,肉質頗有彈性, 但係脂肪唔夠,無肥美既感覺,但係舊飯係好食既,唔易散開~湯底好香,加了蘿卜令到個湯好甜,而且蘿卜無渣,都吸了湯既味道,非常好食~蔥花既配搭去減了點牛蘇味,不錯!
前菜入面既枝豆最岩我食,呢到既枝豆粉粉地,幾好食.
牛肉烏冬
2016-08-01
2016-07-30
好伏  見到呢間咁多好評,就一早book定枱環境:餐廳有陣腥味 ,應該是廚房處理魚生,但通風不好,氣味飄左出嚟燈光偏暗,雪燈糕櫃隔離有個冇蓋垃圾桶,建議放第二度啦食物方面,蝦刺身,竟然係成隻蝦連殻 自己剝殻,食白桌蝦咁⋯⋯殻到成手都係,問侍應攞紙巾,佢竟然話冇  不過唯一覺得好味少少嘅就只係呢隻蝦海膽都正常味,好細粒,但唔臭其他刺身就普通,冇鮮味至於熟食,天婦羅唔夠脆,但南瓜餅ok;串燒味道一般,冇俾串燒汁,乾啃冬菇同魷魚;燒羊肉有點失望仲有啲侍應好有問題只係食左一個鐘左右,有排未夠鐘,但就收曬我地嘅餐具仲比張單我嚟趕客  好傷心,我呢啲平時食少少都怕肥嘅人,難得放肆一晚,卻中伏
好伏

見到呢間咁多好評,就一早book定枱

環境:
燈光偏暗,雪燈糕櫃隔離有個冇蓋垃圾桶,建議放第二度啦

食物方面,蝦刺身,竟然係成隻蝦連殻

不過唯一覺得好味少少嘅就只係呢隻蝦
海膽都正常味,好細粒,但唔臭
其他刺身就普通,冇鮮味

至於熟食,天婦羅唔夠脆,但南瓜餅ok;
串燒味道一般,冇俾串燒汁,乾啃冬菇同魷魚;
燒羊肉有點失望

仲有啲侍應好有問題
趕客

好傷心,我呢啲平時食少少都怕肥嘅人,難得放肆一晚,卻中伏
2016-07-19
HK$295 (晚餐)
  • 自己剝殻嘅蝦
2016-07-23
約埋一班大食朋友最好就係食放題 吾洗就住就住,食幾多都得,聽朋友講有間餐廳價錢公道,野食ok,所以專程黎食下,不過係香港地好多人同我地諗法一樣,所以排隊都排左好耐係香港實會聽過食放題一定吾可以點壽司先,食咁多飯落肚,食飽左就吾抵,由於我地都係土生土長香港人的關係,所以都會跟到足,點左一大盤刺身食先,刺身種類應該有的都會有,而海膽只會送一板,冇得再加,海膽有淡淡海水味,鐘意食應該會好正,但我就吾算太好這味道,其他刺身水準都有返咁上下,尤其是帶子,好大隻同新鮮,唯獨大蝦雖然份量十足,但我覺得冇細隻的咁甜由於我地這枱係一群食肉獸組成,叫到成檯都係肉係無法避免,串燒,雞翼,羊架,一堆炸物同一堆海鮮係你面前,真係令人欲罷不能,本人十分欣賞這餐廳的羊架,吾會太韌,騷騷地,加埋黑椒微辣,岩晒口味,食左兩大舊忍吾住last order 叫多左兩件,d 炸物見到炸到咁金黃色雖然明知佢肥膩同熱氣,但冇辦法,人就係咁,好難抵擋到吾食佢,特別鐘意佢芝士年糕,脆皮內裏煙韌,鐘意這口感,另外有個蒸氣海鮮鍋送,雖然材料新鮮,但味偏淡,吾岩重口味既我食到8,9成飽,呢個時候就係點壽司既最好時間,咁多壽司種類,最鐘意都

其他刺身水準都有返咁上下,尤其是帶子,好大隻同新鮮,
唯獨大蝦雖然份量十足,但我覺得冇細隻的咁甜

食到8,9成飽,呢個時候就係點壽司既最好時間,咁多壽司種類,最鐘意都係花之戀,蟹子夠多
好多人可能都試過食到頂胃但又食得落甜品,我就經常都係咁,同同類餐廳比,甜品種類明顯較少,甜品我首選就係泡芺,有好幾隻味選擇綠茶,草莓,原味,個人覺得原味最好,吾會太甜
HK$280 (晚餐)
  • 芝士年糕
2016-07-19
上次表姐帶我嚟食呢間最難忘就係沙椎魚天婦羅對佢既印象係炸物唔錯所以佢地提議個陣我又話要跟住去今次媽咪同長輩都有出席入到去見到座位,佢地一開始哦嚟哦去話座位好窄,出入好麻煩但隨住侍應熱心既服務同上刺身佢地既怨聲開始減弱啦😂刺身幾新鮮,特別係帶子,大過5蚊!聽聞係週年,每4位送一版海膽海膽幾甜,唔會腥仲有海鮮蒸鍋,不過貝殻類有少少沙啲魚都幾爽其實呢間最好食係天婦羅沙椎魚!其他地方都未見過無骨,一條啖啖肉屋企人話芝士年糕好食不過我係無試過既另外可惜佢係無細細粒既甜薯要留意,甜品係自助佢一早放哂冰櫃出嚟食客就first come first serve好似唔會refill題外,佢有牛奶樂雪條(我最中意架,童年回憶~)其他食物都一般有漏單狀況不過待應態度都好有耐性二百幾蚊一個都可以啦
上次表姐帶我嚟食呢間
最難忘就係沙椎魚天婦羅
對佢既印象係炸物唔錯
所以佢地提議個陣
我又話要跟住去

今次媽咪同長輩都有出席
入到去見到座位,佢地一開始哦嚟哦去
話座位好窄,出入好麻煩
但隨住侍應熱心既服務同上刺身
佢地既怨聲開始減弱啦😂

刺身幾新鮮,特別係帶子,大過5蚊!
聽聞係週年,每4位送一版海膽
海膽幾甜,唔會腥
仲有海鮮蒸鍋,不過貝殻類有少少沙
啲魚都幾爽

要留意,甜品係自助
佢一早放哂冰櫃出嚟
食客就first come first serve
好似唔會refill
題外,佢有牛奶樂雪條(我最中意架,童年回憶~)

其他食物都一般
有漏單狀況
不過待應態度都好有耐性
二百幾蚊一個都可以啦
2016-07-12
HK$200 (晚餐)
  • 燒牛舌
  • 沙椎魚天婦羅
2016-07-16
原本有朋友生日想搵間好食既日本料理請佢食返餐好野 於是上黎睇下有乜推介 點知俾D食評呃哂 真心覺得毫無特色 刺身唔新鮮 個刺身蝦甩頭既 海膽有怪味又唔夠新鮮 燒物嘅雞翼冇乜味 冬菇好乾 D蜆有沙 嘢食叫左一轉就冇再叫過啦 哩D質素同旺角百零蚊既放題差不多 唯一唔同既可能係雪糕 可能因為係尖沙嘴所以貴點 不過我就唔會再去啦 其實都想知D like點黎 尖沙嘴好多地方都好食過佢
原本有朋友生日想搵間好食既日本料理請佢食返餐好野