入門食家
收工與好友共聚,當然少不了飲同食啦因為我地入場時間是8:30,個個處於一個十分肌餓狀態,所以好快手就寫曬我們所想要既食物首先上檯既系:刺身盤!六周年關係!奉送加拿大海膽一客刺身叫了某部分:有油甘魚、帶子、三文魚、北寄貝、大海蝦等。刺身固然夠新鮮、肥美!大海蝦超大隻,但要自己折殻,但肥美度不錯!但最令人滿足的是:贈送的加拿大海膽,細細粒的海膽味道鮮甜甘香,夾住紫菜一整件放到口內,好好味!而4人同行則額外加送海鮮蒸汽火鍋一份,包括每日即劏龍躉及時令海鮮!因為檯面空間有限,成個蒸鍋系另一方處理,再由職員送上!龍躉肉質鮮生,彈牙蠔好肥!而蜆看似不錯,但有沙用口咬咬嘗味,味道是鮮甜、肉質彈肉的!可惜有沙粒!燒物系放題重要一角:天婦羅除了有一般的茄子,番薯、鹽燒雞翼等,竟然有軟殼蟹天婦羅任叫,雖然軟殼蟹唔係好大隻,都每隻都算多肉, 而且仲熱辣辣, 外面的皮好酥脆, 內裡的肉都食得出蟹的甜味, 唔錯其他熟食,推介既有鹽燒雞翼,燒得好香脆,肉感不錯,惹味!芝士年糕:熱騰騰上檯,芝士味重!燒菠蘿---夠甜,但如果切得厚身一點更完美! 燒海蝦:重複叫左兩次,烤得好香,肉質更鮮甜!燒牛舌就一般,難咬!味道好
收工與好友共聚,當然少不了飲同食啦

首先上檯既系:刺身盤!六周年關係!奉送加拿大海膽一客

刺身叫了某部分:有油甘魚、帶子、三文魚、北寄貝、大海蝦等。刺身固然夠新鮮、肥美!大海蝦超大隻,但要自己折殻,但肥美度不錯!但最令人滿足的是:贈送的加拿大海膽,細細粒的海膽味道鮮甜甘香,夾住紫菜一整件放到口內,好好味! 而4人同行則額外加送海鮮蒸汽火鍋一份,包括每日即劏龍躉及時令海鮮!因為檯面空間有限,成個蒸鍋系另一方處理,再由職員送上!

龍躉肉質鮮生,彈牙
蠔好肥!而蜆看似不錯,但有沙
用口咬咬嘗味,味道是鮮甜、肉質彈肉的!可惜有沙粒! 燒物系放題重要一角:

燒牛舌就一般,難咬!味道好淡,吾夠爽口! 最後甜品的選舉擇都多!
  • 鹽燒海蝦
新晉食家
又係時候同朋友聚餐,今次4人一行來到平成二十二日式料理放題大吃一餐雖然已是平日來,但門口已有多人等候,人氣非常旺盛,差不多坐無虛席內部環境周圍給人一種有舊日本餐廳感覺!因選了20:30-22:30的時段,比平時吃飯時間遲了一個多小時,所以大家都肚餓了,二話不說瘋狂點野食😆首先到來的是一大盤刺身,三文魚非常新鮮,厚切肥美,希靈魚唔會腥,肉質幾新鮮,北海道帶子又係勁厚勁大隻,非常好咬感👍🏻。六週年所贈送的海膽,味道鮮甜甘香,令人食唔停口,非常滿足特大海老蝦都是一必食刺身, 蝦大大隻,膏一打開個頭就流出嚟,仲要非常鮮甜美味👍🏻蝦味濃。炸物同串燒方面都有很多選擇,試了鹽燒雞翼,燒得好香口,雞夠嫩滑,值得encore !鹽燒牛舌,個人認為唔夠爽口,比較 普通軟殼蟹天婦羅,大大隻外層炸得好鬆脆,外脆肉軟,勁富口感我們4人行,職員送上海鮮蒸氣鍋,因為全枱放滿食物,職員親自幫我們放整個蒸火鍋到bar枱幫我們燒服務非常好,蒸的食法令生蠔和扇貝食落新鮮,但味道就偏淡!蜆清洗不夠乾淨,有小許沙😕魚肉夠嫩滑!最後甜品方便都有幾多選擇,但因太飽關係只是試了泡芙,內裡忌廉香軟幼滑,

環境周圍給人一種有舊日本餐廳感覺! 因選了20:30-22:30的時段,比平時吃飯時間遲了一個多小時,所以大家都肚餓了,二話不說瘋狂點野食😆

特大海老蝦都是一必食刺身, 蝦大大隻,膏一打開個頭就流出嚟,仲要非常鮮甜美味👍🏻蝦味濃。 炸物同串燒方面都有很多選擇,試了
鹽燒雞翼,燒得好香口,雞夠嫩滑,值得encore !
鹽燒牛舌,個人認為唔夠爽口,比較
普通

軟殼蟹天婦羅,大大隻外層炸得好鬆脆,外脆肉軟,勁富口感
服務非常好,蒸的食法令生蠔和扇貝食落新鮮,但味道就偏淡!蜆清洗不夠乾淨,有小許沙😕魚肉夠嫩滑! 最後甜品方便都有幾多選擇,但因太飽關係只是試了泡芙,內裡忌廉香軟幼滑,
  • 刺身拼盤
  • 燒牛舌
  • 海膽刺身
殿堂食家
發覺友人真的非常喜歡到平成二十二吃放題,久不久想吃放題時就會想起這裡,相信令他最深刻的還是這裡的特大甘海老。雖然現在已有不少放題店有提供大蝦,但平成不竟屬於始祖,所以還是慣性來到這裡正好碰上餐廳六週年大酬賓優惠,2人同行奉送加拿大海膽一客。而4人同行則額外加送海鮮蒸汽火鍋一份,當中還包括了每日即劏深海大龍躉及時令海鮮,天天不同,吸引非常不知食客是否被優惠吸引而來,即使時間不早但仍然幾乎全場爆滿飲品及甜品可於雪櫃內自行拿取,然而兩者的選擇同樣不多,飲品只有啤酒,烏龍茶,可口可樂,+C,雪碧及西柚汽水。而甜品就有4款,木糠布甸,泡芙,蛋糕及焦糖布丁鮑魚[分數:8/10]現時只需讚好平成二十二的facebook專頁,即可獲贈鮑魚一隻,鮑魚的個子比相像中的大,入口爽彈而不會過韌,不過味道就相對較淡了刺身[分數:8/10]刺身有13款選擇,當中必點的當然是特大甘海老,除此之外,每樣刺身我們亦叫了一點,有油甘魚,帶子,三文魚,八爪魚,鯛魚,馬刀貝及海花螺等。刺身固然夠新鮮,但最令人滿足的還是六週年所贈送的加拿大海膽,大大件的海膽味道鮮甜甘香,一整件放到口內,令人大感滿足壽司[分數:8/10]放題一
發覺友人真的非常喜歡到平成二十二吃放題,久不久想吃放題時就會想起這裡,相信令他最深刻的還是這裡的特大甘海老。雖然現在已有不少放題店有提供大蝦,但平成不竟屬於始祖,所以還是慣性來到這裡 正好碰上餐廳六週年大酬賓優惠,2人同行奉送加拿大海膽一客。而4人同行則額外加送海鮮蒸汽火鍋一份,當中還包括了每日即劏深海大龍躉及時令海鮮,天天不同,吸引非常 不知食客是否被優惠吸引而來,即使時間不早但仍然幾乎全場爆滿 飲品及甜品可於雪櫃內自行拿取,然而兩者的選擇同樣不多,飲品只有啤酒,烏龍茶,可口可樂,+C,雪碧及西柚汽水。而甜品就有4款,木糠布甸,泡芙,蛋糕及焦糖布丁 鮑魚
[分數:8/10]
現時只需讚好平成二十二的facebook專頁,即可獲贈鮑魚一隻,鮑魚的個子比相像中的大,入口爽彈而不會過韌,不過味道就相對較淡了 刺身
[分數:8/10]
刺身有13款選擇,當中必點的當然是特大甘海老,除此之外,每樣刺身我們亦叫了一點,有油甘魚,帶子,三文魚,八爪魚,鯛魚,馬刀貝及海花螺等。刺身固然夠新鮮,但最令人滿足的還是六週年所贈送的加拿大海膽,大大件的海膽味道鮮甜甘香,一整件放到口內,令人大感滿足 壽司
[分數:8/10]
放題一向小吃壽司,怕吃得太飽而吃不到其他食物。但多款壽司當中,就被紫蘇墨魚卷所吸引。小粒的卷物內只有一小片墨魚,入口味道相對較啖,但就能吃得出紫蘇葉的香味,尚算不錯 小食
[分數:8/10]
小食以沙律為主,亦有味付螺肉,螺肉,枝豆及中華沙律等餐前小吃。而我們就要了一客蟹子沙律及牛油果刺身沙律。兩款沙律同樣新鮮,蟹子沙律上的蟹子分量夠多,而且青瓜絲早已跟沙律醬拌勻,貼心非常。而牛油果刺身沙律就用了香醋汁,令人開胃非常 揚物
[分數:8/10]
這裡的揚物較一本放題的要來得特別,芝士年糕,炸蕃薯,炸蝦天婦羅就不再加以介紹了。而必試的揚物就有炸沙椎魚,軟殼蟹天婦羅。沙椎魚有點似是炸多春魚,但就比多春魚少了份腥味,而且魚肉較多。而一整=排的甜粟米天婦羅,入口除了香脆外,經炸過後內裡水份仍能保持,口感及味道同樣豐富。而軟殼蟹天婦羅就是我的最愛,軟殼蟹夠大隻,蟹爪炸得脆脆的,而蟹身則外脆內軟,富口感之餘亦相當香脆 燒物
[分數:7/10]
揚物之中不得不提的就是燒鵝肝。外層有著一層薄薄的脆皮,不過內裡則炸得稍為過老,不過在放題店可冇限任吃鵝肝,經已令人興奮非常。至於其他燒物,就有8樣選擇,有雞翼,牛舌,靖魚,海蝦,冬菇,一夜干及鹽燒豬腸。牛舌入口富口感,細嚼下帶有獨特的牛舌香,若果可以切得再厚一點,口感就更豐富了 和食
[分數:7/10]
和食方面就以熱食類為主,有炒菜,雜菌,牛膀豬軟骨,牛肋肉及素翅等。而我們就要了自家煮牛腸及蒜片炒牛肋肉一試。煮牛腸內除了有兩條牛腸外,還有數件蘿蔔相伴,牛腸帶幾分嚼勁,倒是蘿蔔煮得夠腍又入味。而蒜片炒牛肋肉則相對惹味,肉質也尚算軟腍入味,味道不錯 甜品
[分數:7/10]
甜品選擇不算太多,所以只是取了幾個泡芙當作飯後甜品作擺,泡芙外皮薄薄的,內裡忌廉香軟幼滑,最後還要再多吃兩個才滿足

平成二十二日本料理 (尖沙咀)
尖沙咀山林道22-28號瓊林閣地下189號舖
以上消費:$ 590
味道:7/10
環境:7/10
服務:7/10
衛生:7/10
抵食:7/10

入門食家
上次表姐帶我嚟食呢間最難忘就係沙椎魚天婦羅對佢既印象係炸物唔錯所以佢地提議個陣我又話要跟住去今次媽咪同長輩都有出席入到去見到座位,佢地一開始哦嚟哦去話座位好窄,出入好麻煩但隨住侍應熱心既服務同上刺身佢地既怨聲開始減弱啦😂刺身幾新鮮,特別係帶子,大過5蚊!聽聞係週年,每4位送一版海膽海膽幾甜,唔會腥仲有海鮮蒸鍋,不過貝殻類有少少沙啲魚都幾爽其實呢間最好食係天婦羅沙椎魚!其他地方都未見過無骨,一條啖啖肉屋企人話芝士年糕好食不過我係無試過既另外可惜佢係無細細粒既甜薯要留意,甜品係自助佢一早放哂冰櫃出嚟食客就first come first serve好似唔會refill題外,佢有牛奶樂雪條(我最中意架,童年回憶~)其他食物都一般有漏單狀況不過待應態度都好有耐性二百幾蚊一個都可以啦
上次表姐帶我嚟食呢間
最難忘就係沙椎魚天婦羅
對佢既印象係炸物唔錯
所以佢地提議個陣
我又話要跟住去

今次媽咪同長輩都有出席
入到去見到座位,佢地一開始哦嚟哦去
話座位好窄,出入好麻煩
但隨住侍應熱心既服務同上刺身
佢地既怨聲開始減弱啦😂

刺身幾新鮮,特別係帶子,大過5蚊!
聽聞係週年,每4位送一版海膽
海膽幾甜,唔會腥
仲有海鮮蒸鍋,不過貝殻類有少少沙
啲魚都幾爽

要留意,甜品係自助
佢一早放哂冰櫃出嚟
食客就first come first serve
好似唔會refill
題外,佢有牛奶樂雪條(我最中意架,童年回憶~)

其他食物都一般
有漏單狀況
不過待應態度都好有耐性
二百幾蚊一個都可以啦
2016-07-12
HK$200 (晚餐)
  • 燒牛舌
  • 沙椎魚天婦羅
見習食家
十分麻麻
2016-07-16
原本有朋友生日想搵間好食既日本料理請佢食返餐好野 於是上黎睇下有乜推介 點知俾D食評呃哂 真心覺得毫無特色 刺身唔新鮮 個刺身蝦甩頭既 海膽有怪味又唔夠新鮮 燒物嘅雞翼冇乜味 冬菇好乾 D蜆有沙 嘢食叫左一轉就冇再叫過啦 哩D質素同旺角百零蚊既放題差不多 唯一唔同既可能係雪糕 可能因為係尖沙嘴所以貴點 不過我就唔會再去啦 其實都想知D like點黎 尖沙嘴好多地方都好食過佢
原本有朋友生日想搵間好食既日本料理請佢食返餐好野
keep到水準
2016-07-14
六周年阿,4位送海膽同蒸火鍋,海膽好甜新鮮,蒸火鍋最緊要新鮮,有魚、蜆、蠔、扇貝,整體都鮮甜,抵食!刺身,有油甘魚,帶子,三文魚外,特別既係大隻既原隻蝦刺身,大滿足,只係北寄貝有少少沙壽司有和牛刺身雖然食左好多蝦刺身,但燒蝦係完全唔同感覺,反而仲鮮甜,encore之選其他熟食,推介既有燒雞翼,燒牛舌,芝士年糕,燒菠蘿無quota可唔試既係羊鞍,天婦羅(粉有d厚),之前沙錐魚天婦羅好好食,今次有點跌watt...
,只係北寄貝有少少沙
壽司有和牛刺身
其他熟食,推介既有燒雞翼,燒牛舌,芝士年糕,燒菠蘿

入門食家
女王近期工作不順利,所以同佢食餐好的瘋狂地點左一輪後刺身先嚟,但點解會多左海膽呢?送菜的哥哥即刻話係送的,即刻咩都覺得抵哂,刺身蝦幾大隻d膏一打開個頭就湧出嚟,仲要唔腥勁有蝦味,三文魚、北寄貝及帶子就比較普通,但唔係唔新鮮只係比起墨魚片就比較遜色,因為墨魚片係各大日本料理裡都係用無咁有咬口仲淡淡的墨魚香味的貨色餃子係熱辣辣咁上枱入口食到係豬肉餃子但堅大隻;羊架唔會騷味孜然粉岩岩好;宮崎牛肉就唔係咁特式(我未比到定位佢)竟然有香煎鵝肝入口唔會太怪仲有油係你個口到爆(當然係輕微地爆啦)味道好豐富唔會乾爭爭咁;墨魚仔比其他前菜味道頗為出色壽司特別一提係和牛壽司,入口清清淡淡吞落喉嚨先有牛肉的獨特香味,果然一定要試;魷魚一夜乾想像同現實頇定有落差最後就用牛舌同燒菠蘿收尾,但燒菠蘿無味破壞左收尾感覺
女王近期工作不順利,所以同佢食餐好的

竟然有香煎鵝肝入口唔會太怪仲有油係你個口到爆(當然係輕微地爆啦)味道好豐富唔會乾爭爭咁;墨魚仔比其他前菜味道頗為出色 壽司特別一提係和牛壽司,入口清清淡淡吞落喉嚨先有牛肉的獨特香味,果然一定要試;魷魚一夜乾想像同現實頇定有落差
最後就用牛舌同燒菠蘿收尾,但燒菠蘿無味破壞左收尾感覺
2016-05-26
HK$330 (晚餐)
  • 刺身拼盤
卓越食家
平成二十二,聽過這間日式放題好幾年,朋友都對他有讚無彈,因為不是常去尖沙咀,所以一直想去吃但又沒有實際行動。 直到幾天前,跟朋友一起到尖沙咀血併,也就順道決心去平成嚐一嚐。環境周圍以木材為主題,有種舊日本feel,但平成二十二即表示「2010年」的意思,至今已是6周年,光顧之時也在做6周年優惠。我們2個老友鬼鬼去吃,有加拿大海膽刺身一客送,如果4個人,看見他們還有蒸汽海鮮鍋送。海膽刺身還真的很大一客,絕無取巧,味道甘甜,絕對合我口味。刺身新鮮肥美,特別是大海老刺身,簡直是我的最愛,有我一個手掌長,不過要自己拆殼,是有點意外,不過還好! 我最愛肥美味鮮又夠黏性的大海老。 另外我最喜歡燒物,即叫即燒,上台時還是燙口的:燒物羊架 – 燒得又腍又沒有酥味,非常好吃!牛舌 – 較薄但易咬夠腍,沒吃到有渣。燒菠蘿 – 夠甜,但如果切得厚身一點更完美燒軟殼蟹 – 超好吃,蟹身夠軟,而且燒得很熱,入口好像啖啖肉的感覺,encore再encore。 食物貴精不貴多, 每樣都很用心製作, 而且看得出店主店員都很愛惜食物, 價格還OK。

環境周圍以木材為主題,有種舊日本feel,但平成二十二即表示「2010年」的意思,至今已是6周年,光顧之時也在做6周年優惠。 我們2個老友鬼鬼去吃,有加拿大海膽刺身一客送,如果4個人,看見他們還有蒸汽海鮮鍋送。 海膽刺身還真的很大一客,絕無取巧,味道甘甜,絕對合我口味。 刺身新鮮肥美,特別是大海老刺身,簡直是我的最愛,有我一個手掌長,不過要自己拆殼,是有點意外,不過還好! 我最愛肥美味鮮又夠黏性的大海老。

另外我最喜歡燒物,即叫即燒,上台時還是燙口的: 燒物

羊架 – 燒得又腍又沒有酥味,非常好吃!

牛舌 – 較薄但易咬夠腍,沒吃到有渣。

燒菠蘿 – 夠甜,但如果切得厚身一點更完美

新晉食家
"平成二十二" 呢個名早幾年已經聽過佢個大名咖啦.直到今日先至有機會過來一試. 店內的裝修行日式風格, 全木料裝潢. 由於適逢最近原來做緊六周年的大酬賓優惠, 二人同行送海膽刺身, 而四人或以上就再送埋海鮮蒸氣鍋一份.首先黎個刺身併盤. 牡丹蝦, 三文魚,帶子, 北寄貝, 魷魚,螺肉,.. 同時送埋一板海膽刺身! 冇錯,  竟然有一板海膽刺身, 我地都有啲意外. 海膽肉雖然比較細粒, 但都幾鮮甜, 而且有啲回甘. 牡丹蝦 好大隻, 有我個手掌咁長, 肉質爽口得黎好甜. 厚切三文魚 & 帶子 肥美肉厚, 都OK鮮味.天婦羅除了有一般的海老, 茄子, 番薯外, 竟然有軟殼蟹天婦羅任叫, 真係好少地方有. 我地都忍唔住叫左幾轉, 次次都黎足數. 雖然軟殼蟹唔係好大隻, 都每隻都算多肉, 而且仲熱辣辣, 外面的皮好酥脆, 內裡的肉都食得出蟹的甜味, 唔錯.自家制的南瓜餅, 外面的皮炸得好脆, 而內面全都係南瓜蓉, 軟軟棉棉幾得意.雖則係炸日式豆腐, 但食落一D都唔會覺得油. 豆腐好滑, 配上木魚汁, 口味較清淡~當然唔少得叫壽司啦, 魚生夠新鮮, 而飯的SIZE 唔會太大舊.大根煮牛腸味道同平
店內的裝修行日式風格, 全木料裝潢. 由於適逢最近原來做緊六周年的大酬賓優惠, 二人同行送海膽刺身, 而四人或以上就再送埋海鮮蒸氣鍋一份. 首先黎個刺身併盤. 牡丹蝦, 三文魚,帶子, 北寄貝, 魷魚,螺肉,.. 同時送埋一板海膽刺身! 冇錯,  竟然有一板海膽刺身, 我地都有啲意外. 海膽肉雖然比較細粒, 但都幾鮮甜, 而且有啲回甘.
牡丹蝦 好大隻, 有我個手掌咁長, 肉質爽口得黎好甜. 厚切三文魚 & 帶子 肥美肉厚, 都OK鮮味. 天婦羅除了有一般的海老, 茄子, 番薯外, 竟然有軟殼蟹天婦羅任叫, 真係好少地方有. 我地都忍唔住叫左幾轉, 次次都黎足數. 雖然軟殼蟹唔係好大隻, 都每隻都算多肉, 而且仲熱辣辣, 外面的皮好酥脆, 內裡的肉都食得出蟹的甜味, 唔錯. 自家制的南瓜餅, 外面的皮炸得好脆, 而內面全都係南瓜蓉, 軟軟棉棉幾得意. 雖則係炸日式豆腐, 但食落一D都唔會覺得油. 豆腐好滑, 配上木魚汁, 口味較清淡~ 當然唔少得叫壽司啦, 魚生夠新鮮, 而飯的SIZE 唔會太大舊. 大根煮牛腸
味道同平時食的街邊牛雜味道好相似, 牛腸處理得好乾淨冇異味. 而且煮得好腍好入味.連紅白蘿蔔都一樣好腍好甜. 燒豬腸, 牛舌, 鯖魚,羊架 和 菠蘿
豬腸都一樣處理得好乾淨冇異味, 外皮燒得脆皮, 食落一D都唔覺油膩.
羊架就非常厚身大件, 而且肉質都幾嫩口同肥美, 而羊味唔算太重.
菠蘿好甜好香. 蒜片炒牛肋肉
由於係炒牛肋肉, 所以肉比較碎. 但好夠鑊氣, 好香. 牛油燒帆立貝
帆立貝有好多粒, 而且都幾大粒同彈牙~ 最後甜品有焦糖布甸, 水果塔 和木糠布甸.由於食得太飽啦, 我只係食左焦糖布甸, 布甸好滑好香焦糖味~

總結: 食完後感覺都OK唔錯, 下次有機會都會再黎.

卓越食家
一段時間沒有吃放題了,所以心血來潮地找來了一間對自己來說的放題店試一試。最最最重要的刺身。第一次點會送海膽。魚生肉質鮮甜,唯一美中不足的是蝦要自己剝殻,有點兒麻煩。苦瓜炒蛋,於放題只中比較少見。蛋雖然不不是炒的很滑,但卻是一點也不老。苦瓜味不太苦,拌上豆豉醬吃更是一流,更香。牛肉烏冬。飽肚食物,卻不會很大碗。牛肉需要咬一下,但湯底微甜,十分開胃好飲。鰻魚手卷。長長的一條鰻魚插至手卷的一半。無骨,而且有香濃的浦燒味。多春魚。烤至金黃色,入口脆脆的,大小剛剛好,骨也炸至脆脆可一同吃掉。略有少許咸味。甜品自取,雖然款式不算多,賣相也一般,但味道卻不差。特別喜歡泡乎,外軟,內更軟。小小的一顆也不會太飽。
一段時間沒有吃放題了,所以心血來潮地找來了一間對自己來說的放題店試一試。 最最最重要的刺身。第一次點會送海膽。魚生肉質鮮甜,唯一美中不足的是蝦要自己剝殻,有點兒麻煩。 苦瓜炒蛋,於放題只中比較少見。蛋雖然不不是炒的很滑,但卻是一點也不老。苦瓜味不太苦,拌上豆豉醬吃更是一流,更香。 牛肉烏冬。飽肚食物,卻不會很大碗。牛肉需要咬一下,但湯底微甜,十分開胃好飲。 鰻魚手卷。長長的一條鰻魚插至手卷的一半。無骨,而且有香濃的浦燒味。 多春魚。烤至金黃色,入口脆脆的,大小剛剛好,骨也炸至脆脆可一同吃掉。略有少許咸味。 甜品自取,雖然款式不算多,賣相也一般,但味道卻不差。特別喜歡泡乎,外軟,內更軟。小小的一顆也不會太飽。
HK$300 (晚餐)
新晉食家
在朋友的介紹下,終於到「平成二十二」嘗一嘗。來到門口,看見有六週年優惠,心中不禁暗笑「有 jetso」。 餐廳裝修以簡約日式風格為主,一邊有壽司bar 枱,可看見師傅即時準備食物; 另一邊是以卡位為主,地方亦頗寛闊。看見枱上的火鍋爐,後來才知道,原來6週年優惠其間,只要4人或以上同行,就會送上現時流行的海鮮蒸煱。 放題精彩之處,就是可以任食任飲,我當然第一時間去雪櫃自取汽水。眼見枱上不同顏色的點菜紙,真想全部品嚐呢! 先來一盤魚生拼盤,鮮蝦和三文魚腩出奇地新鮮肥美,即時令人食指大動。油金魚和元貝鮮甜可口,墨魚爽口彈牙。唯海膽味道一般,腥味較重,送的就沒有太大要求了。 壽司質素整體不錯,牛肉刺身壽司鮮嫩,以三文魚製作的壽司實在肥美,尤以花之戀最為口感豐富。 品嚐一輪魚生後,燒物、天婦羅和小食已送到枱上。當中以炸多春魚、燒鮮蝦和燒菠蘿最吸引,想一吃再吃。小小碟的蟹子沙律和芝麻豆腐,同樣令人回味呢! 原本已經感到頗滿足,在店員細心提示下,我才知道還有「任食雪糕」。對於肆甜點的我,又怎會放棄此機會呢?!總結: 整體而言,以這樣的價錢

眼見枱上不同顏色的點菜紙,真想全部品嚐呢!

總結: 整體而言,以這樣的價錢,有這樣的質素,都算不錯。此刻,我的味蕾隱約浮起了那些三文魚腩的味道呢!
新晉食家
位於山林道中間位置嘅平成二十二好耐之前已經食過 當時質素一般今晚係友人相約下 再次幫襯可能時間尚早嘅關係 人唔算太多撞正餐廳六周年 兩人幫襯送海膽一板海膽味濃 同肥美嘅三文魚同樣新鮮👍🏼食放題少不了吃串燒 即叫即燒 熱辣辣牛舌特別好食 好juicy 好有咬口炒雜菜 普普通通 無驚喜其實重有好多野食 例如天婦羅同甜品不過小妹掛住同姐妹一路食一路傾計完全唔記得左影相⋯埋單$2百幾一個人 價錢ok不過有海膽送即刻覺得好抵 而且質素比那些年時有進步終於無令我失望👍🏼👍🏼
位於山林道中間位置嘅平成二十二
好耐之前已經食過 當時質素一般
今晚係友人相約下 再次幫襯 可能時間尚早嘅關係 人唔算太多 撞正餐廳六周年 兩人幫襯送海膽一板
海膽味濃 同肥美嘅三文魚同樣新鮮👍🏼 食放題少不了吃串燒 即叫即燒 熱辣辣
牛舌特別好食 好juicy 好有咬口 炒雜菜 普普通通 無驚喜 其實重有好多野食 例如天婦羅同甜品
不過小妹掛住同姐妹一路食一路傾計
完全唔記得左影相⋯
埋單$2百幾一個人 價錢ok不過有海膽送
即刻覺得好抵 而且質素比那些年時有進步
終於無令我失望👍🏼👍🏼
卓越食家
上年Grace 29歲生日嗰陣我地講過下年生日一定要食放題!!!要食盡佢!!!!食到好飽好飽為止! 今年我就梗係記得啦! 一早就BOOK左位啦! 因為Grace係佐敦返工,就搵間近近地既放題就下佢,我地6點15分已經到左啦! 可能仲早,唔係好多人,唔使等就有位啦~一入到去就有個好大個BAR台,我地被安排坐係BAR台附近,可以隨時見到師傅切野,睇下人地既刀功。一黎就梗係食左刺身先啦! 要讚一讚,呢間刺身上得快,唔使等太耐,同埋你寫既數量佢都真係比到你,無走單! 我地叫左10片三文魚,三文魚好新鮮,放入口一咬就食到三文魚既肉質好嫩滑,SIZE仲有一啖可以放入口架啦! 百食不厭! 希靈魚一粒粒黃色既蟹籽煙煙韌韌,加埋塊魚肉都無腥味,食落仲有D甜甜地。我既「飛彿」北海道帶子!!!! 件件結實飽滿,仲好厚身,粒粒大而圓潤,一咬完全無腥味,只有陣陣鮮甜味!事關我有做過功課先黎食,呢度最出名就係「特大甘海老」,隻蝦真係又甜又大隻,拆開個殼時,D蝦膏直頭BI出黎架!!D蝦好新鮮,蝦肉晶瑩剔透,好似玻璃蝦,啖啖蝦肉,因為蝦肉新鮮,所以我覺得唔使點豉油食都無問題,仲可以食到蝦肉本身既海水味同甜味TIM!日
一入到去就有個好大個BAR台,我地被安排坐係BAR台附近,可以隨時見到師傅切野,睇下人地既刀功。 一黎就梗係食左刺身先啦! 要讚一讚,呢間刺身上得快,唔使等太耐,同埋你寫既數量佢都真係比到你,無走單! 我地叫左10片三文魚,三文魚好新鮮,放入口一咬就食到三文魚既肉質好嫩滑,SIZE仲有一啖可以放入口架啦! 百食不厭! 希靈魚一粒粒黃色既蟹籽煙煙韌韌,加埋塊魚肉都無腥味,食落仲有D甜甜地。我既「飛彿」北海道帶子!!!! 件件結實飽滿,仲好厚身,粒粒大而圓潤,一咬完全無腥味,只有陣陣鮮甜味! 事關我有做過功課先黎食,呢度最出名就係「特大甘海老」,隻蝦真係又甜又大隻,拆開個殼時,D蝦膏直頭BI出黎架!!D蝦好新鮮,蝦肉晶瑩剔透,好似玻璃蝦,啖啖蝦肉,因為蝦肉新鮮,所以我覺得唔使點豉油食都無問題,仲可以食到蝦肉本身既海水味同甜味TIM! 日式高湯素翅: 見呢個名覺得好特別,於是叫黎試下,的確有堆素翅係面,個湯味道稍為淡左D,味內有好多蛋花,除左素翅就是蛋花。 蟹籽沙律: 蟹籽比我想像中多,粒粒都有光澤,入口好爽脆,粒粒好似係牙縫爆開咁,好有口感!!! 沙律醬亦好多,夠晒味! 燒日本冬菇: 冬菇又大又香,雖然無汁似係乾燒,但係好香冬菇味,亦可以食到菇本身既味道。燒牛舌好脆,放入口中脆卜卜,個汁亦好JUICY,我最後一個人都食到8串呢! 加洲卷+鰻魚手卷: 加洲卷OK,SIZE剛剛好,但面既蟹籽似乎唔夠多。鰻魚手卷內好多鰻魚汁,一路食D鰻魚汁一邊BI出黎,好JUICY(汁先係個精華嘛)! 因為食左幾ROUND刺身,壽司我地淨係叫左幾款,花之戀既三文魚好似不及刺身咁新款,霜降牛肉好正,一啖牛肉入口就融,而且根本唔覺得生OR血淋淋,鴨胸壽司係熟食,小朋友都可以食,而且唔咸,幾岩口味。鰻魚壽司都OK,JUICY既鰻魚汁再加壽司,食多幾件都得! 留返個肚食甜品,我地座位附近已經有個甜品櫃,中意食幾多自己拎。我第一時間食左個木糠布甸,甜度岩岩好,又香又滑,精華梗係面頭既餅糠,脆脆地,仕口時冰涼,夏天食一流! 布甸又奶味濃郁鮮香!! 另外試左個焦糖布甸,呢個因為係焦糖,所以比較甜,亦沒有帶半點焦,夠滑又香! 臨走我仲食左支豆豆樂TIM! 兒時味道啊!
2016-04-28
HK$280 (晚餐)
平成 午餐
2016-05-12
十二点三嚟到唔洗等位,雖然冇咩人不過就等咗20分個【平成魚生飯】先到!個賣相嘛嘛,因為只見到一堆蟹子係上面,下面有啲生文魚絲。食落先知係三文魚腩絲、北寄貝絲和墨魚絲。味道係O K,食材係新鮮嘅,不過賣相就可以改進!例如:三文魚可一片片放,沙律可多些,加多一樣魚生就更好!本人食過平成二十二晚市放題多次,好喜歡佢哋整嘅鵝肝,特大海蝦和北海道帶子刺身,甜粟米天婦羅、日本蕃薯和芝士年糕,鹽燒海蝦和羊鞍也不錯。
十二点三嚟到唔洗等位
,雖然冇咩人不過就等咗20分個【平成魚生飯】先到!
2016-05-12
HK$48 (午餐)
  • 芝士年糕
  • 鹽燒海蝦
  • 日式高湯素翅
  • 海膽
新晉食家
係山林道學完跳舞超肚餓, 沿住條街搵食, 行到差不多街尾見到呢間平成日本料理, 二百幾蚊一個人食放題, 見價錢唔太貴, 放題正正岩晒我呢個饑渴狀態, 可以任食任飲. 再望望門口POSTER, 原來餐廳6週年有野送, 2個人送加拿大海膽, 4個人仲送海鮮蒸窩添, 嘩~咁精彩, 快快入去開餐啦!!一坐底待應話可以係雪櫃隨意拎野飲, 一罐罐汽水, 烏龍茶, 啤酒等飲品全部都係任飲, 正!每個位都有8款餐紙可以自行圈底食乜, 刺身, 壽司, 手卷, 小食, 串燒, 熱盤, 炸物, 飯同烏東等, 基本上乜都有食.食放題一開始當然先來回本之作, 梗係要食一大盤刺身先啦, 我地2個人每樣點2-3件, 原來上枱時都真係有好多款, 最正係門口張POSTER真係無呃我, 2人真係送成板海膽, 仲好細心有埋紫菜比你夾住食添 刺身的確好新鮮, 睇下舊三文魚真係超肥美架, 入口好多油脂, 直頭有少少入口即溶既感覺, 口感非常之好, 我覺得食落似係三文魚腩, 真係好肥好好味 (必食推介 1 )另外(必食推介 2 ) 就係呢隻特大甘海老...真係超級大隻, 食落好鮮甜, 啖啖肉好精彩, 另外帶子刺身都係好大隻,
係山林道學完跳舞超肚餓, 沿住條街搵食, 行到差不多街尾見到呢間平成日本料理, 二百幾蚊一個人食放題, 見價錢唔太貴, 放題正正岩晒我呢個饑渴狀態, 可以任食任飲. 再望望門口POSTER, 原來餐廳6週年有野送, 2個人送加拿大海膽, 4個人仲送海鮮蒸窩添, 嘩~咁精彩, 快快入去開餐啦!! 一坐底待應話可以係雪櫃隨意拎野飲, 一罐罐汽水, 烏龍茶, 啤酒等飲品全部都係任飲, 正! 每個位都有8款餐紙可以自行圈底食乜, 刺身, 壽司, 手卷, 小食, 串燒, 熱盤, 炸物, 飯同烏東等, 基本上乜都有食. 食放題一開始當然先來回本之作, 梗係要食一大盤刺身先啦, 我地2個人每樣點2-3件, 原來上枱時都真係有好多款, 最正係門口張POSTER真係無呃我, 2人真係送成板海膽, 仲好細心有埋紫菜比你夾住食添 刺身的確好新鮮, 睇下舊三文魚真係超肥美架, 入口好多油脂, 直頭有少少入口即溶既感覺, 口感非常之好, 我覺得食落似係三文魚腩, 真係好肥好好味 (必食推介 1 ) 另外(必食推介 2 ) 就係呢隻特大甘海老...真係超級大隻, 食落好鮮甜, 啖啖肉好精彩, 另外帶子刺身都係好大隻, 好新鮮好肥美...放題食刺身才是重點, 所以我地叫左3 round...哈, 我回本了 ^^ 壽司都有多款選擇, 花之戀, 蟹腳壽司, 而和牛壽司比較特別, 咬落無血腥味, 牛肉亦無根, 好重牛肉, 平時出面食一件都好貴, 放題有得食所以一定要試一試 小食有好多不同沙律, 蟹子沙律, 暑仔沙律, 中華沙律, 豆腐沙律, 味道不錯, 醬汁令到開胃左, 細細碟剛剛好 到串燒同炸物, 串燒牛舌好好味, 唔會太UN咬落好有口感, 燒蝦好大隻, 鹽燒少少咸咸地提升到蝦本身鮮味, 好正!!! 天婦羅剛剛炸起, 上碟時仲係熱拉拉, 炸粉唔會好厚, 新鮮上碟樣樣都脆卜卜, 蝦天婦羅雖然比串燒蝦細隻d, 但咬落都好彈牙, 依然食到蝦既鮮味. 而我最愛燒多春魚, 大大條好多春, 好肥美, 好惹味, 不過佢餐紙上寫住多春魚用(份)做單位, 所以我咪寫1, 點知來到得一條, 哈~ 建議佢應該用(條)字做單位會更清楚呢 由於食左3盆刺身己經飽到上心口, 所以飯同烏東真係試唔到啦, 唯有下次, 但甜品對我來講, 幾飽都仲係一定要食, 呢度最正竟然係原杯雀巢雪糕任食, 雪條除左牛奶雪條, 紅豆雪條等, 仲有我最鐘意MEGUM脆皮雪條, 全部大量供應, 真係太正啦, 超級滿足的一餐 ^^

HK$280 (晚餐)
  • 三文魚刺身