2024-05-08 32 瀏覽
彩虹邨原來有個熟食中心,呢種舊式冬菇亭唔係好多地方有,中午去咗岱民潮州打冷度食午餐。呢間餐廳除咗有打冷食之外,平時仲有兩餸飯,而且仲係一間茶餐廳,款式相當之多。沙茶牛肉與煎蛋搭配公仔面,加杯熱奶茶,呢個組合真係好正!沙茶醬味道獨特香濃,帶出左牛肉嘅鮮美。每一啖牛肉嫩滑且不失嚼勁,公仔面的烹煮恰到好處,唔會軟爛,而雙面煎蛋嘅火候掌握得宜,流心蛋黃好juicy ,增添咗多層次嘅口感享受。至於廈門炒米粉搭配冰檸檬茶,又係另一番風味。廈門炒米粉相對香港嘅鑊氣炒粉,會比較濕潤,營造出獨特嘅綿滑口感。味道酸甜適中,加咗海鮮、雞蛋等多種食材,相當豐富,而且好開胃,令人食慾大增!

2024-04-28 17 瀏覽
香港美食通常座落於公共屋村附近嘅美食冬菇亭都係出名平靚正,週末下晝去到竟然見到都好多人買緊兩餸飯,我就入去坐低嘆冷氣慢慢食呢度嘅潮州打冷好吸引,12點就開始供應,不過我得一支公都係食返個簡單午餐。是日午餐有好多選擇,主菜送例湯同飲品叫咗個泡飯,即叫即煮熱辣辣,湯底勁薑蔥都幾足料,例湯同凍奶茶都係茶餐廳正常發揮,送熱湯過嚟嘅時候店員都會話小心啲同慢慢放低,都幾好服務但茶餐廳來講,佢啲小菜又吸引啲喎,有鮑魚雞煲,又有烤魚,款式多到日日嚟都食唔晒呀

2024-04-27 14 瀏覽
今日去彩雲揾完朋友,自己一個諗住附近快食個晚餐,經過見到以前嘅冬菇亭翻新咗,有一間叫「岱民潮州打冷 」嘅餐廳入面光猛企理就入咗去食。呢間茶餐廳除咗小菜之外,原來仲有打冷、打邊爐同呢期好興嘅雙餸飯。今日得一個人食唔到好多餸,我淨係嗌咗個乾炒牛河同凍奶茶,乾炒牛河炒得幾夠火候,啲色上得幾靚,香得嚟又唔會太油膩,牛肉亦都唔會炒到好老,食落仲有少少肉汁;凍奶茶嘅奶同茶個比例適中,唔會太重奶味,茶都唔會好澀。以屋邨餐廳嚟講,食物質素唔差,住附近平時又唔想煮飯嘅話,呢到不失為一個唔錯嘅選擇。📍黃大仙清水灣道45號彩雲(一)邨商業大樓二座1-4號熟食檔位位置就腳:🍊🍊🍊🍊餐廳環境:🍊🍊🍊🍊食物味道:🍊🍊🍊🍊整體CP值:🍊🍊🍊🍊🍊

位置就腳:🍊🍊🍊🍊
餐廳環境:🍊🍊🍊🍊
食物味道:🍊🍊🍊🍊
整體CP值:🍊🍊🍊🍊🍊
乾炒牛河
乾炒牛河
2024-04-26 13 瀏覽
屋企附近既岱民已經食過好多次今餐覺得有驚喜,員工服務其實幾好,食物選擇又唔算少今次去食左個下午茶,我地叫左炒貴刁及廈門炒米粉,兩個炒既粉麵都唔差,味道夠而且份量都唔少,食到好飽炒貴刁好入味,我地都覺得好食,味道好似係外地食咁,價錢好便宜,$38已經食到咁豐富既一餐,好抵食,講價錢就真係超值,真係好平又好食既一餐厦門炒米粉都好夠火喉,配菜同汁料都好食,米粉軟硬度適中,茶餐廳水準黎講呢一碟炒米粉都好高分,係我自己鐘意食既味道同口感飲品熱柚子蜜熱柑桔蜜凍檸水$40有找既一餐好抵,呢個價錢好少有,好抵食,想平平地食一餐就選擇呢度
屋企附近既岱民已經食過好多次

今餐覺得有驚喜,員工服務其實幾好,食物選擇又唔算少

厦門炒米粉

飲品

凍檸水
$40有找既一餐好抵,呢個價錢好少有
,好抵食,想平平地食一餐就選擇呢度
炒貴刁
2024-03-26
厦門炒米粉
炒貴刁
2024-04-25 13 瀏覽
ʚ 岱民(彩雲)ɞ平時都經常係岱民買兩餸飯,而呢間分店係屋邨入面,開係好有特色嘅冬菇亭,除左2餸飯仲有潮州打冷同茶餐廳。ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ❀ 沙茶牛肉煎蛋公仔麵 配熱奶茶沙茶牛肉沙爹味香濃,牛肉滑而不過老,有牛味,公仔麵麵條不過軟,煎雙蛋火候岩岩好,中間流心蛋黃,加埋麵一齊食口感更豐富。❀ 廈門炒米粉 配凍檸茶廈門炒米不同於港式嘅鍋氣炒粉,係濕炒口感,將酸甜醬汁加埋海鮮、雞蛋、火腿、洋蔥等一齊炒,味道酸酸甜甜好開胃!
ʚ 岱民(彩雲)ɞ

ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ

❀ 沙茶牛肉煎蛋公仔麵 配熱奶茶

❀ 廈門炒米粉 配凍檸茶
2024-04-25 6 瀏覽
👧🏻😋👅🍽✨冬菇亭午餐-🍄 彩雲邨冬菇亭有好大個鋪位都係屬於岱民, 傳統冬菇亭係冇冷氣熟食檔, 但岱民似餐廳多D, 同埋當然係有冷氣🍄 夜晚有小菜, 下晝就有兩餸飯外賣同是日午餐, 鋪位好大都坐得好舒服, 可以服務返山上住附近既居民-🍲 冬瓜海鮮湯飯 $46💯個湯底好薑, 夏天成日出入冷氣地方驅驅寒唔錯; 有蝦仁, 蜆肉, 魷魚等等; 冬瓜都煲到腍晒好入味-☕️ 套餐配送✨例湯: 青紅蘿蔔湯清清地唔油同唔會太鹹✨熱飲 (凍飲加$3): 有4-5塊檸檬好夠酸!
👧🏻😋👅🍽✨
冬菇亭午餐

🍲
冬瓜海鮮湯飯 $46

☕️
套餐配送
✨例湯: 青紅蘿蔔湯清清地唔油同唔會太鹹
✨熱飲 (凍飲加$3): 有4-5塊檸檬好夠酸!
2023-05-11 571 瀏覽
服務:早幾日去買左兩個晚餐外賣,睇menu係寫有例湯"及"熱飲,落單時收銀冇出聲,淨係問飲咩,之後出張單唔見有例湯。諗住可能單冇寫姐,食開d茶餐廳多數都有,點知最後都係冇湯,問返個職員(似係高級d/話事人feel),佢話外賣要加錢先有例湯......可能係我搞錯啦,算數🤷🏻‍♂️唔知例湯係咪好重料呢,竟然堂食先送,有飲過嘅大家比下意見🤣-----價錢:一個餐58蚊,包熱飲,冇例湯,外賣盒(發泡膠)加1蚊......貴唔貴就見仁見智,我就覺得唔值,原因如下👇🏼-----食物質素:我諗睇圖都感覺到🤣顏色上已經冇吸引力;飯同河粉都唔夠味,淡茂茂。~西炒飯,飯炒到一舊舊痴埋,失敗材料又少,得d飯多。~乾炒牛河,d牛肉淋到一個點,食得出落左好多梳打粉,苦苦地,材料都係一樣地少。-----飲品:茶走,唔夠甜,茶底唔靚,唔滑,諧霎霎。檸茶都係茶底出事。-----結論:唔會再幫襯,服務唔太友善;之前試過兩餸飯,太油,平都冇用,完。
服務:
唔知例湯係咪好重料呢,竟然堂食先送,有飲過嘅大家比下意見🤣
價錢:
食物質素:
~
西炒飯,飯炒到一舊舊痴埋,失敗
材料又少,得d飯多。
~
飲品:
茶走,唔夠甜,茶底唔靚,唔滑,諧霎霎。
檸茶都係茶底出事。
結論:
外賣自取
2023-02-16 452 瀏覽
行過經過唔好錯過,岱民出名已經係夠平㗎啦,仲要係平民屋村嘅冬菇亭內有關岱民,今日一行三人分別叫咗,水煮牛肉大辣,岱民小炒王中辣,同埋金銀菜蛋白菜仔,由於我哋早上10:45坐低諗住叫,但係廚房要11:00先煮到,於是我哋坐咗15分鐘正正11點就有得食啦。首先介紹吓水煮牛肉,牛肉比我想像中厚,味道非常之好味,牛肉完全咬唔到有啲失望, 岱民小炒王抄得非常之有鑊氣非常之好食,值得推薦。金銀蛋,白菜仔份量亦啱啱好,整體上食物對得住個價錢。值得推介
2022-08-11 872 瀏覽
岱民彩雲店~呢間店係喺彩雲邨冬菇亭嘅位置,呢度除咗供應主打嘅兩餸飯之外,仲係屬於一間茶餐廳兼且有潮州打冷食品供應,認真多元化。岱民彩雲店嘅環境相當企理衛生,茶餐廳入面嘅環境都相當寬闊,空間感十足,唔會令人覺得焗促。兩餸飯+潮州打冷+茶餐廳,滿足任何顧客需要,任君選擇,想食水吧食品又有,兩餸飯又有,潮州打冷食品又有,而且又開喺屋邨入面,專做街坊生意,街坊一落街就可以買到平價飯食,認真難得,而且味道又好。
,認真多元化。

而且味道又好。

2022-01-11 860 瀏覽
最近經過這處見有新開餐廳,都沒有特別留意或打算幫襯,但今晚又經過呢度見到好多人排隊,就去看看,原來是排隊買2餸飯盒,好奇下就買盒來試,很有驚喜,豬扒及肉餅都很好味,重點是飯很軟熟,好味
2022-01-11
10 分鐘 (外賣自取)
2022-01-06 2128 瀏覽
彩雲冬菇亭新開張,試一試,好味定義因人而異,咁就要睇下咩心態😅(本人抱住放工好累唔想煮心態)未試過堂食,先試外賣雙餸飯當日放工時間,大約7點,去到見到有十幾人排隊,雙餸連飯25蚊,淨餸35蚊,依個價錢唔係唔試下ma😆咁親民...買左2個雙餸飯(運送回家過程打開個盒有啲亂)叫左1. 蕃茄炒蛋搵椒鹽豬扒2. 翠玉瓜炒肉片拼咖哩雞回家放左陣有點凍,轉左碟可以睇到個份量好多,叮番熱食,飯有2碗份量4款都好正常味道(翠玉瓜夠淋,肉片醃得味道適中,蕃茄蛋有洋蔥係入面又幾好😅,咖哩雞唔辣但香既,如果再辣啲就好),唔洗多講解😅簡直抵食見到好多都係家常菜,會再試埋其他餸😂😂煮都唔止依個價錢🙈 環境都可以,有1,2位姨姨先同客人選餸,行前小小另一位職員收錢,好多人排隊但職員友善的希望保持到

未試過堂食,先試外賣雙餸飯

買左2個雙餸飯(運送回家過程打開個盒有啲亂)

叫左
1. 蕃茄炒蛋搵椒鹽豬扒
2. 翠玉瓜炒肉片拼咖哩雞

見到好多都係家常菜,會再試埋其他餸😂😂
煮都唔止依個價錢🙈

希望保持到