2012-11-25 142 瀏覽
星期六 8:30 pm 左右o係新城市 7 樓搵食 , 一心諗住實有排等 打定輸數拎定幾間o既飛然後邊間快就食邊間就算喇 , 點知最心水o既上海小南國 , 一埋去講低 " 兩位 " 佢就即刻領我地入座第一次黎 , 本身打算都係食返平時我地o既食上海野o既必點菜色 , 分別係雞絲粉皮 , 小籠包同擔擔面 , 但見到 menu 有 d 幾特別o既推介我地就一於試下其他野 , 叫左一個冷小食 , 一個面食 , 小籠包同鍋貼 ,另外茶就揀左菊花 , 味道清淡 , 帶陣陣清幽o既菊花香 , 相當怡人 1. 金瓜絲海蜇 ~ 金瓜絲我本身以為係南瓜 , 原來真係有金瓜呢樣野o家喎 金瓜切得非常幼絲 , 可見美妙刀功 , 拌勻住海蜇 , 但份量略縑太少混入左充滿麻油香o既醬汁 , 醬汁味道偏淡 , 因而突顯金瓜甜味兩者同様爽脆可口 , 如果海蜇份量再多 d , 會多加一份彈牙o既口感2. 南國蔥油開洋拌面~ menu 簡介話係幾乎每枱必點o既面食 , 只用簡單o既蔥油拌面就己經好香好好味 , 唔需要用 d 咩花考功夫或特色食材 , 決定一試 果然好香蔥油味 , 仲有 d 乾蔥絲 , 蝦乾 ,蔥段 ,
打定輸數拎定幾間o既飛然後邊間快就食邊間就算喇 ,
1. 金瓜絲海蜇
~ 金瓜絲我本身以為係南瓜 , 原來真係有金瓜呢樣野o家喎

2. 南國蔥油開洋拌面
果然好香蔥油味 , 仲有 d 乾蔥絲 , 蝦乾 ,蔥段 , 味道咸香得宜 ,
面條都幾煙韌 , 入口唔會話太油膩 , 如果可以加 d 肉碎會更豐富

3. 招牌小籠包
~ 一籠三隻 , 隻隻飽滿 , 肉眼睇都見到 d 湯汁 , 迫不及待要先食 ,
除左摺疊位較厚之外 , 包身算是皮薄餡靚 , 輕輕咬穿 , 散一散熱
然後一口整粒食 , 肉質鮮滑 , 湯汁亦鮮甜 , 配上帶酒香o既醋 , 好正 !

4. 蟹粉鍋貼
~ 平時多數都係食蟹粉小籠包 , 鍋貼就比較少見 , 同樣一客三件
反轉脆身o個面上枱 , 好靚 , 煎脆左o既鍋貼底 , 好薄好香口 ,
避不過o既油膩 , 鍋貼反轉可見整個面上都係亮晶晶立立令 ,
鍋貼比小籠包當然會較乾身 , 所以豬肉做得好唔好就好緊要 ,
如果唔靚o既 , 就連肉餡都係乾爭爭 , 而呢個蟹粉鍋貼 , 除左肉汁
入口仲多一份甘香o既蟹油 , 食落出奇地 juicy , 可列入小南國必點
## 呢排成日都係食返之前團購左o既食店 , 或者係有目的咁去搵食
好耐無試過誤打誤撞咁隨心情食 , 開心今日遇到這水準不錯o既上海菜

2012-11-24