2024-04-05 42 瀏覽
經過見呢間潮州粉麵都幾乾淨企理 價錢街坊價🍜又多選擇 就同媽咪入左去試下 味道唔錯招牌崩沙牛腩 拼 雲吞米粉牛腩炆得軟淋入味 肉質軟嫩 肥瘦參半 但又唔會太嚡太霉 牛味濃郁 原來係慢煮 唔怪之得係招牌😏推介雲吞入面有大大粒嘅蝦肉 彈牙鮮甜 皮薄餡靚淨水餃 拼 貢丸水餃比雲吞更大粒 一粒有兩三隻蝦 又唔會一咬就掉哂啲肉餡出嚟 包得好好👍貢丸好好味 非常彈牙多汁 豬肉味好濃😎鍾意食丸嘅朋友一定唔好錯過紫菜湯鹹鹹地 清清地又暖胃🍲好早已經開門 平日仲有早餐食 價錢更抵🫶🏻

招牌崩沙牛腩 拼 雲吞米粉
雲吞入面有大大粒嘅蝦肉 彈牙鮮甜 皮薄餡靚

淨水餃 拼 貢丸

紫菜湯
鹹鹹地 清清地又暖胃🍲

好早已經開門 平日仲有早餐食 價錢更抵🫶🏻
2024-03-22 43 瀏覽
去完yoho 行街之後,今次就黎到依間餐廳食晚飯,主要原因係因為見到佢哋嘅嘢食平靚正,好抵食,咁就入黎試下,套餐包埋飯同埋湯👍👍⭐️紫菜湯個餐附送一碗紫菜湯,湯非常之清甜,食飯前飲一飲,更加開胃⭐️通菜 + 生菜餐只要加$12就可以有一款時菜,菜非常之鮮甜,識落就知好新鮮⭐️五香牛筋飯牛筋非常爽口彈牙,而且好入味,而且佢嗰啲五香汁,撈埋飯嚟食更加一流,令到整體嘅層次更加提升⭐️東坡肉飯除咗味道之外,呢間舖頭最值得一讚嘅就係份量多,唔只飯,連餸都係,而東坡肉肉質夠淋,而且肥瘦適中👍⭐️特飲: 凍檸賓 & 椰子冰只要加$12 ,就可以有一杯特飲,令到成個餐更加豐富,食完好滿足📍富興潮州粉麵 (元朗)📍元朗又新街33號怡豐大廈地下9號舖

⭐️紫菜湯
個餐附送一碗紫菜湯,湯非常之清甜,食飯前飲一飲,更加開胃

⭐️通菜 + 生菜

⭐️五香牛筋飯

⭐️東坡肉飯

⭐️特飲: 凍檸賓 & 椰子冰

📍富興潮州粉麵 (元朗)
📍元朗又新街33號怡豐大廈地下9號舖
2024-03-18 40 瀏覽
元朗食肆林立,又新街為其中一處旺地,今天再到甚受街坊歡迎的富興,食港式小菜。餐廳環境光猛整潔,食客多是附近街坊,跟伙計談笑甚歡,氣氛融洽。先來兩客抵食油菜,菜芯加腩汁,麵檔經典。腐乳通菜,爽脆鮮嫩,腐乳開胃。薑蔥油霸王雞份量超多,雞肉鮮嫩彈牙。配上大量薑蔥油,格外醒神。東坡肉套餐,白飯大大碟,男士恩物。東坡肉肥瘦適中,醬汁浸醃份外惹味,送飯一流。套餐更附紫菜湯,清新醒胃。港式飲品,冷熱檸茶,恆久的最愛。

先來兩客抵食油菜,菜芯加腩汁,麵檔經典。

腐乳通菜,爽脆鮮嫩,腐乳開胃。

薑蔥油霸王雞

份量超多,雞肉鮮嫩彈牙。

配上大量薑蔥油,格外醒神。

東坡肉套餐,白飯大大碟,男士恩物。

東坡肉肥瘦適中,醬汁浸醃份外惹味,送飯一流。

套餐更附紫菜湯,清新醒胃。

港式飲品,冷熱檸茶,恆久的最愛。

2024-03-16 28 瀏覽
今日大陸返元朗已經幾夜,所以簡單搵粉麵最快又新街附近都有一兩間,選擇哩間因為近大馬路,哈哈。以潮州粉麵鋪來講,—舖頭吾大,但算乾淨整齊。—禮貌一般—分量比較大。—味道過咸。本來叫崩沙腩話無,好失望。牛根腩粗麵($49)2分— 湯同腩根都好咸— 牛根過淋,無咬口—麵估計吾系生麵,無咬口—唯一分量系非常夠牛丸米($39)4分—牛丸合格,咬開有汁,彈口一般—米粉正常腐乳通菜($12)3分— 腐乳分量十足,帶小辣—菜太淋,以為吾系食緊其他菜—$12有咁分量,OK啦———

今日大陸返元朗已經幾夜,所以簡單搵粉麵最快

又新街附近都有一兩間,選擇哩間因為近大馬路,哈哈。

以潮州粉麵鋪來講,

—舖頭吾大,但算乾淨整齊。

—禮貌一般

—分量比較大。

—味道過咸。

本來叫崩沙腩話無,好失望。

牛根腩粗麵($49)2分

— 湯同腩根都好咸

— 牛根過淋,無咬口

—麵估計吾系生麵,無咬口

—唯一分量系非常夠

牛丸米($39)4分

—牛丸合格,咬開有汁,彈口一般

—米粉正常

腐乳通菜($12)3分

— 腐乳分量十足,帶小辣

—菜太淋,以為吾系食緊其他菜

—$12有咁分量,OK啦

———

蘿蔔口
2024-03-16
2024-03-11 28 瀏覽
魚蛋湯河粉。以柔滑的河粉為基底,搭配豐富的魚蛋和清澈的湯汁。河粉煮得恰到好處,保持了彈牙的口感,讓人一口接一口。魚蛋則是彈性十足,散發出淡淡的海鮮風味,與湯汁相得益彰。湯汁清爽鮮美,以高湯熬煮而成,帶有微微的甜味和鮮味,讓整道菜更加添香。牛雜撈粗麵。這道菜以彈牙的粗麵為基底,搭配豐富的牛雜和香濃的醬汁。粗麵煮得有嚼勁,帶有微微的彈性,與牛雜完美融合。牛雜則是鮮嫩多汁,口感豐富,每一口都能感受到牛肉的鮮香。醬汁濃郁香濃,融合了各種調味料的風味,為整道菜增添了層次感。

2024-03-03 26 瀏覽
富興潮州粉麵 (元朗)元朗又新街33號怡豐大廈地下9號舖1. 招牌崩沙牛腩麵:牛腩肉經過長時間燉煮,肉質鮮嫩多汁,入口即化。崩沙的咬感是這道麵的特色,帶著微微的酥脆口感,讓人愛不釋手。配以彈牙的麵條和香濃的湯頭,每一口都讓人感受到牛腩的濃郁風味。這碗麵絕對是牛腩愛好者不能錯過的一道美食。2. 酥炸魚皮:魚皮經過炸製後,外層酥脆,內裡鮮嫩。每一口咬下去,都能聽到嘎嘣作響的聲音,讓人愛不釋口。搭配酸甜的沾醬,更能提升整體的風味。這道酥炸魚皮絕對是一道美味又有趣的小吃。3. 自製魚蛋河:自製魚蛋河是一道經典的粵菜美食。魚蛋彈牙有嚼勁,搭配滑嫩的河粉和鮮美的湯頭,口感豐富。湯頭用料熬製而成,鮮甜中帶點魚香,讓人回味無窮。這道自製魚蛋河絕對是一道美味的早餐或午餐選擇。4. 凍檸茶:口感清爽酸甜,帶有淡淡的茶香。一口喝下去,立刻能感受到涼爽的感覺。凍檸茶是消暑的好選擇,也是一款讓人沉迷的飲品。5. 凍奶茶:濃郁的紅茶和滑順的牛奶調製而成,口感香濃綿密。加上冰塊,更能提升其涼爽感,凍奶茶都是一款讓人心情愉悅的飲品。
富興潮州粉麵 (元朗)
元朗又新街33號怡豐大廈地下9號舖

1. 招牌崩沙牛腩麵:

2. 酥炸魚皮:

3. 自製魚蛋河:

4. 凍檸茶:

5. 凍奶茶:
2024-03-01 19 瀏覽
富興潮州粉麵是我常到的食堂之一,價錢親民,食物美味,提供正宗道地的潮州美食,是我行經又新街最愛幫襯的餐廳。無論是潮州經典的牛腩河、貢丸,還是炸魚皮和腐乳通菜,都展現了親民味美的風味。原汁牛腩河($39)(+$10雙拼貢丸)以潮州特色的牛腩搭配河粉烹調而成,牛腩煮得非常軟嫩,入口即化,湯汁濃郁鮮美。而潮州的貢丸以其獨特的口感和風味而聞名,富興的貢丸也不例外。貢丸彈牙有嚼勁,肉香十足!河粉Q彈有嚼勁,與牛腩和貢丸的味道相得益彰,是一道非常經典的潮州菜,搭配著醇香的湯頭,非常美味。炸魚皮(跟餐+$15)以新鮮的魚皮製作而成,炸得酥脆金黃。魚皮的口感輕脆,外層酥脆,內層嫩滑,$15一份大大份,非常抵食!腐乳通菜(跟餐+$12)通菜爽脆可口,搭配潮州特色的腐乳醬汁,味道鮮美,具有濃郁的腐乳風味,是一道下麵的好菜。熱檸茶(跟餐+$8)吃過一道道醇香又美味的潮州麵食和小吃,再享一杯清香的熱檸茶,檸檬的酸甜味與茶的香氣相得益彰,十分可口!富興潮州粉麵 (元朗)地址:元朗又新街33號怡豐大廈地下9號舖

原汁牛腩河($39)(+$10雙拼貢丸)

炸魚皮(跟餐+$15)

腐乳通菜(跟餐+$12)

熱檸茶(跟餐+$8)

富興潮州粉麵 (元朗)
地址:元朗又新街33號怡豐大廈地下9號舖
2024-02-25 27 瀏覽
富興潮州粉麵(元朗)今日放工試咗呢一間幾多人推介嘅元朗正宗潮州粉麵喺舖頭外面已經聞到濃郁嘅牛腩香味首先今次叫咗佢哋嘅牛三寶麵(牛肚&牛腩&牛筋)牛肚、牛腩、和牛筋三者嘅完美結合,口感層次豐富,牛肚食落去爽口入味,牛腩肥瘦均勻而且烹調到軟嫩可口,配搭潮州特色的濃郁腩汁湯底,湯頭鮮美而不油膩,散發出濃郁的牛肉香氣。接著是魚片米線,魚片食落去爽口彈牙,而且份量幾足,用上嘅清湯亦非常配搭,米線非常掛湯三者配搭起上嚟唔錯👍
富興潮州粉麵(元朗)

2024-02-25 15 瀏覽
富興潮州粉麵 元朗星期日晚同屋企人去元朗食粉麵,叫咗一個豬手牛筋河,份量好足,豬手炆得好腍,牛筋亦都好爽脆,食完一啲都唔頸渴😋另外叫咗個牛三寶飯,有牛腩牛筋同牛肚,份量亦都好大份,每一樣都好新鮮!飯配嘅紫菜湯亦都好好飲,值得一讚佢嘅自家製豆漿甜度啱啱好,好重豆味!加$12叫咗碟油菜,菜心同通菜都好鮮甜,有得揀腩汁,蠔油或者腐乳。炸魚皮亦都好香口唔會太鹹。😋😋😋係一間好重人情味嘅店🥰🥰🥰
富興潮州粉麵 元朗

係一間好重人情味嘅店🥰🥰🥰

2024-02-22 19 瀏覽
元朗好多魚蛋粉麵食,又要好食又要開得夜,我見呢間好似幾好。呢間啲嘢食好似幾大件,。餐牌都好多選擇,除咗粉麵仲有飯招牌崩沙牛腩飯崩沙腩嘅份量好多,好林好入味,加埋牛腩汁夠晒足料,仲有聞到好入味牛腩,仲有蘿蔔墊底!飯嘅份量亦都足。男仔都可以食到飽飽。魚蛋河大大碗,魚蛋係正宗潮州魚蛋好彈牙好有咬口,又爽口,河粉煮得剛剛好。魚片都算厚切。,湯底唔算好清淡有啲魚味。凍奶茶食潮州粉麵點少得飲品。凍奶茶個茶底好香濃,夠哂醒胃。
元朗好多魚蛋粉麵食,又要好食又要開得夜,我見呢間好似幾好。

呢間啲嘢食好似幾大件,
。餐牌都好多選擇,除咗粉麵仲有飯
招牌崩沙牛腩飯

魚蛋河

凍奶茶

食潮州粉麵點少得飲品。凍奶茶個茶底好香濃,夠哂醒胃。
2024-02-19 26 瀏覽
仲放緊新年假期,今日二訪富興,泊車好方便,好多咪標。一人一碗麵,崩沙腩拼牛丸河粉$78 ,個湯底非常一流,真材實料,崩沙腩部位好靚,半肥瘦的紋理。牛丸係一口爆汁,又彈牙又多汁。與別不同的是加入左炸蒜頭,好惹味。朋友就食炸醬麵$33,係童年回憶。呢間炸醬麵蕃茄味比較重唔會太辣,好食。女士就覺得夠飽,男士就可能需要加底。咁啱喺我哋隔離枱,個姨姨包裝緊新鮮送到的炸魚皮,嚟遠都聞到好香。吸引到幾乎每台都點咗一碟, $15 跟餐價好抵仲要係非常香脆。
仲放緊新年假期,今日二訪富興,泊車好方便,好多咪標。

一人一碗麵,崩沙腩拼牛丸河粉$78 ,

朋友就食炸醬麵$33,係童年回憶。

炸醬麵

炸醬麵
  • 炸魚皮
  • 崩沙腩
今日,純粹係去咗間位於元朗嘅餐廳,試吓當地嘅馳名潮汕風味小食。第一啖牛丸,驚為天人😲,彈牙得嚟唔會太硬,嗜肉朋友嘅大愛啊!跟住又試咗魚皮,噹噹嘅外皮包住內裏嘅鮮味,一入口就知風味十足👍。仲有墨魚丸拼牛筋麵,立刻攞咗我對辣椒油嘅愛情,激發出隱藏嘅味蕾。潮州辣椒油加上入口即溶嘅牛筋,簡直係冬日裡嘅暖流。蠔油菜心嘅爽脆都令人印象深刻,餐廳環境同服務都算唔錯,整體來講值得再嚟。要形容呢次嘅食體驗,用「溫哥華返咗元朗」嚟比喻都唔為過喎!🥢🍜🌶️
唔想再去,冇服務,味精多,只係開得夜啲,人地對面街都好過佢,唔洗咁口乾,服務員唔得,老闆唔理,咁即係唔會有張來啦!垃圾過老人院飯,牛腩飯完全冇湯,話送紫菜湯比你,把X咩!我要腩汁丫,大哥!
送完個仔去學結他,就喺附近搵嘢食,食過幾次牛三寶都覺得唔錯價錢相對算好平。牛三寶 $58 牛筋牛肚牛腩,呢一款就不可再相拼。牛筋非常軟淋又入味,牛腩肥瘦均勻,再飲一啖湯都係好清甜,成碗食曬都冇口乾。記得食麵嘅時候加埋自家製辣菜脯,非常爽脆 ,仲可以買樽返屋企。另外叫咗一碗招牌崩沙牛腩河雙拼魚片頭 $58 加$10 牛坑腩好出色,紋理清楚均勻 ,魚片頭又好彈牙。另外辣椒油炒得好香,相對係比較,鍾意都可以買一樽返屋企。另外腐乳通菜 $20 附近泊車都好方便,可以把交通廣場停車場 。

牛三寶 $58 牛筋牛肚牛腩,呢一款就不可再相拼。

另外叫咗一碗招牌崩沙牛腩河雙拼魚片頭 $58 加$10

另外腐乳通菜 $20

附近泊車都好方便,可以把交通廣場停車場 。
  • 牛三寶
2023-05-14 143 瀏覽
富興潮州粉麵 (元朗) 位於元朗又新街33號怡豐大廈地下9號舖, 乘輕鐵的話可在大棠路站下車,經榮華餅家向橫街轉入即到. 今次想推介的是鎮店食品牛三寶($168), 薑蔥肥牛麵加底($38+$10), 炸魚皮跟餐($15),另加凍飲($8). 牛三寶有牛筋,牛肚,牛腩. 牛筋爽夾滑, 多汁而易咬; 牛肚煙靭而彈牙, 厚身得來卻不會難咀嚼; 牛腩肥瘦適中, 香味濃郁, 三寶滋味夾擊叫人一試難忘, 連作為配菜的蘿蔔亦很不錯, 既沒有渣, 亦吸收了不少牛的鮮味! 薑蔥肥牛麵肥牛質素偏高,切成少塊一啖一口剛剛好, 幼麵火喉亦煮得恰到好處, 加底後份量足, 夠三人過癮一番! 魚皮炸得極脆而兼夠大塊, 咬下去時響聲好像從腦中震出來似的, 極受小朋友歡迎!可惜的是另一鎮店食品崩沙腩太受歡迎, 一早售罄, 下之定必要試試!

薑蔥肥牛麵加底
炸魚皮跟餐