2024-02-20 1549 瀏覽
𝟚年前黎食婆婆有四品料理今次是第𝟚次回訪轉左新餐牌點餐跟之前有點唔同😂主打日式家庭料理有蝶豆花水及青瓜水免費任飲而裝潢以昭和的復古風格精緻家具、掛牆電話、昏黃吊燈令人置身於日本昭和時代🌟前菜啤酒柚子蘿蔔漬🥙 (免費)蘿蔔切成細細粒,加上酸甜的柚子醃製,食落清爽又開胃,但食唔到啤洒味道自選午市套餐 (主食+配菜組合+米飯/蔬菜+以𝟠折追加飲品)1️⃣主食芝士茄子豆腐田樂燒🧀🍆鍋裡面配料豐富有大量枝豆、茄子、豆腐及車厘茄被鹹香的燒芝士覆蓋住,食落有好濃郁芝士味,但後來越食越覺得鹹😳,呢道菜一定要配飯食😂配菜組合桂花冷蕃茄🍅 原個蕃茄已去皮,配上香甜桂花糖漿又酸又甜幾開胃,但淨食蕃茄覺得好酸🫢梅子牛油果冷豆腐🥑牛油果醇厚配搭冰冰涼涼的冷豆腐,但豆腐口感結實唔係滑溜質感,上面有少量梅子醬超酸好醒胃,食豆腐感覺都幾清新健康米飯牛油木魚絲飯🍚日本人受歡迎的貓飯,將大量木魚絲及牛油撈埋米飯再自行加入醬油添增風味飲品番石榴蜂蜜綠茶🍹好奇怪🤔,第一啖入口有一大陣類似醋味的物體差啲嗆到😲,但後期聞到及飲到好香的番石榴味,而茶底是發酵茶,有少少酒精成份,好好奇有冇加醋😂2️⃣主食日式滑蛋吉列豬扒🐷吉列豬扒外層黃金酥
𝟚年前黎食婆婆有四品料理
今次是第𝟚次回訪轉左新餐牌
點餐跟之前有點唔同😂
主打日式家庭料理
有蝶豆花水及青瓜水免費任飲
而裝潢以昭和的復古風格
精緻家具、掛牆電話、昏黃吊燈
令人置身於日本昭和時代🌟

前菜
啤酒柚子蘿蔔漬🥙 (免費)

1️⃣主食

飲品
番石榴蜂蜜綠茶🍹

2️⃣主食
日式滑蛋吉列豬扒🐷
吉列豬扒外層黃金酥脆,但內裡肉質偏乾柴較為遜色,配搭新鮮香滑的日式滑蛋,用黎送飯一流👍🏻

配菜組合
秋葵豚肉向風沙律🥗
大量秋葵口感爽脆香黏及生洋蔥絲越食越辣,豚肉口感軟身,配上酸酸甜甜的醬汁幾開胃

梅酒啫喱昆布螺肉🧆
一開始以為係甜品杯,啫喱酸酸甜甜幾開胃,但食唔出梅酒味,螺肉爽口彈牙,呢個配菜幾特別

米飯
明太子茸飯🍚
米飯混入明太子茸,味道鹹香帶點微辣

飲品
香桃茶(熱)🍵
茶包帶有濃濃的蜜桃香,飲落甘香撲鼻及解膩

整體來講食物質素不過不失,大致上每道菜有幾種不同的味道感到獨特新奇,朋友覺得奇奇怪怪麻麻地鍾意,但我接受能力高,而價錢相對貴左少少,但食物賣相及環境勝在打卡一流,可以試試😂
店內另設婆婆雜貨店有日系商品擺設🎏售賣,食完飯後可以逛逛,記得要上網預約😌
2024-02-17
山林道一向都係餐廳激戰區,婆婆珈琲屋主打日式家庭料理定食,味道配搭創新,擺盤非常適合打卡!!👩‍🦳- 秘製油封牛舌燒 HK$78 🐮👅食出食材原味!!調味清淡,牛舌口感柔軟且味道濃郁。- 桂花冷蕃茄 & 梅子牛油果冷豆腐 HK$58 🍅🥑清新花香冷蕃茄!!冷蕃茄新鮮清甜,配搭清甜香氣桂花糖漿淺漬,層次十足!!濃郁口感冷豆腐!!牛油果綿密有果香,豆腐結實富有豆香,再配搭酸甜梅子醬及柚子醋,開胃又健康!!- 牛油木魚絲飯 HK$15 🐟🧈🍚油潤鮮味同時擁有!!木魚鮮香與牛油奶香撈白飯,油潤鮮味!!- 日式滑蛋吉列豬扒 HK$68 🥚🐷經典滑蛋豬!!滑蛋保留了蛋香且不過熟,吉列豬扒外皮仍保持脆度,肉質嫩滑不過乾。- 秋葵豚肉向風沙律 & 梅酒啫喱昆布螺肉 HK$68 🥗🍾健康味道秋葵沙律!!秋葵順滑質感充滿整個沙律,配搭口感適中豬肉片味道非常健康原味!!最佳開胃菜梅酒螺肉!!鮮香螺肉搭配酸酸甜梅酒啫喱及鮮味十足昆布,口感爽脆同時又入口即融層次非常豐富!!- 蛋黃醬油漬飯 HK$15 🥚🍙生蛋黃控必食!!咸香醬油漬蛋黃超流心!!熱辣辣米飯沾上濃郁蛋液超滿足!!- 蘋果蜂蜜綠茶 HK$56 🍎🍹
定食
秘製油封牛舌燒

- 秘製油封牛舌燒 HK$78 🐮👅
食出食材原味!!調味清淡,牛舌口感柔軟且味道濃郁。
桂花冷蕃茄
梅子牛油果冷豆腐

- 桂花冷蕃茄 & 梅子牛油果冷豆腐 HK$58 🍅🥑
牛油木魚絲飯

- 牛油木魚絲飯 HK$15 🐟🧈🍚
油潤鮮味同時擁有!!木魚鮮香與牛油奶香撈白飯,油潤鮮味!!

- 日式滑蛋吉列豬扒 HK$68 🥚🐷
秋葵豚肉向風沙律
梅酒啫喱昆布螺肉

- 蛋黃醬油漬飯 HK$15 🥚🍙
蘋果蜂蜜綠茶

- 蘋果蜂蜜綠茶 HK$56 🍎🍹
香氣十足自製發酵茶!!綠茶用上店家自製發酵茶,帶有少少酒香水微細氣泡,蘋果味道豐富,酸酸甜甜好解渴!!
秘製油封牛舌燒
桂花冷蕃茄
梅子牛油果冷豆腐
牛油木魚絲飯
梅酒啫喱昆布螺肉
蘋果蜂蜜綠茶
2024-02-17 964 瀏覽
好朋友約去尖沙咀食lunch。佢話想試下婆婆珈琲屋,婆婆👵珈琲屋??um...我對婆婆👵無咩興趣....,不過靚女約到,我真係冇辦法推。一出門以為去咗買精品🛍嘅地方,睇真啲原來真係咖啡店嚟☕️,唔通係為咗方便排隊嘅食客可以買嘢,唔洗咁悶😂?不過講真,平日下午2️⃣點鐘🕑差唔多坐咗9️⃣成客,真係幾誇張下🫢。午市套餐📔分為4️⃣個stepstep1️⃣ 選擇主菜step2️⃣ 選擇配菜組合step3️⃣ 選擇米飯/蔬菜step4️⃣ 以八折追加飲品一開始店員奉上2️⃣杯水,1️⃣杯係青瓜水,1️⃣杯係蝶豆花水,都幾特別🥰。日式滑蛋吉列豬扒 $68豬扒🐖外層金黄酥脆🥰,入面肉質軟嫩,配埋滑蛋🍳,令Duck哥🦆忍唔住一口接一口咁食😋。秋葵豚肉向風沙律 & 梅酒啫喱昆布螺肉 $68豚肉🐖充滿了洋蔥醬汁,配埋秋葵一齊食,口感十足🥰;梅酒🥃啫喱酸酸甜甜,連埋鮮味十足嘅螺肉,非常清新😍。蜜汁櫻花蝦飯 $18櫻花蝦🦐酥脆,加入了香甜嘅蜜汁,更加惹味😋。蘋果蜂蜜綠茶 $56(8折後$45)雖然個名好普通咁,但其實一啲都唔普通。茶底係自家培殖嘅茶菌發酵而成🥰,喝起來一方面酸酸甜甜似水果梳打,另一方面因為發酵過,所有少量酒精,非常好飲🤤。

午市套餐📔分為4️⃣個step
step1️⃣ 選擇主菜
step2️⃣ 選擇配菜組合
step3️⃣ 選擇米飯/蔬菜
step4️⃣ 以八折追加飲品

日式滑蛋吉列豬扒 $68

秋葵豚肉向風沙律 & 梅酒啫喱昆布螺肉 $68

蜜汁櫻花蝦飯 $18
櫻花蝦🦐酥脆,加入了香甜嘅蜜汁,更加惹味😋。

蘋果蜂蜜綠茶 $56(8折後$45)

秘製油封牛舌燒 $78
牛舌👅夠厚身,經油封後口感軟腍彈牙😋。

鰹魚燒造南蠻漬 & 金山寺昆布小黃瓜 $68
腌製過嘅鰹魚🐟充斥著高湯和醋汁等味道,燒至半生熟🔥令口感更鮮嫩;小黄瓜清新爽脆,與醃製過的昆布互相配合,十分惹味😋。

蛋黃醬油漬飯 $15
蛋黄🍳經過一晚腌製,所以味道更加鹹香,蛋味更濃郁😋。

晚霞•富士山特飲 $52(8折後$42)
即係凍嘅香芋拿鐵,芋頭🍠味好香,但又唔會太甜😍。

最後我地叫多2️⃣個甜品

沖繩海鹽 • 富士山 $108
造型超吸睛,富士山🏔戚風蛋糕配撘海鹽奶蓋,口感濕潤鬆軟,加埋海鹽雪糕🍦,令層次感更加豐富起來😋。

昭和紅日 • 富士牛乳布丁 $68
同樣似富士山🏔造型,布丁Q彈,香濃嫩滑😋。

2024-02-09
4天前 0 瀏覽
終於有機會一訪依間位於佐敦嘅日式靚靚咖啡屋🥰 裡面裝修設計採用大量木系裝橫,四處都充滿昭和嘅特色👍 感覺典雅又別緻,啱曬鐘意打卡嘅🐧❤️ 今次㨂咗一份豐富嘅lunch set❤️ 前菜🐧 㨂咗桂花冷蕃茄& 梅子牛油果冷豆腐❤️ 蕃茄好新鮮好fresh🤩 食落好鮮甜,當中帶有淡淡嘅桂花香🥰 超級清新🫶 牛油果食落好綿滑好馥郁,同水嫩彈牙嘅豆腐出奇地合拍🥰 食落好開胃👍 主菜㨂咗一份日式滑蛋吉列豬扒❤️ 吉列豬扒即點即製超有誠意🤩 炸得外脆內嫩,肉汁滿滿🤤 再沾埋超多滑蛋同洋蔥嘅醬汁🤩 真係送幾碗飯都可以🥰❤️ 特登將白飯加錢升級為櫻花蝦飯🤭 舖得超滿嘅櫻花蝦上淋有甘甜嘅蜜汁😚 食落鹹香中帶一抺甜,好惹味超可口🤭 就咁食已經好正正😘 飲品就㨂咗打卡一流嘅晴空。富士山特飲🥰 甜美又清爽嘅波子汽水梳打上,蓋有順滑又濃郁嘅特調奶蓋,飲落香滑又甜美🤤 好睇兼好飲😘 店舖仲特設精品counter❤️ 售賣自家製嘅衣物飾品🌟 食飽飽不妨去睇下有無心水🥴❤️
桂花冷蕃茄& 梅子牛油果冷豆腐

蜜汁櫻花蝦飯

晴空。富士山特飲

桂花冷蕃茄& 梅子牛油果冷豆腐
蜜汁櫻花蝦飯
晴空。富士山特飲
婆婆珈琲屋—位於尖沙咀The Nate 1樓,曾獲OpenRice咖啡茶飲店得獎熱店第二名,餐廳以日本懷舊精緻日系精單品店為主題,主打各款和風料理、甜品等,亦有售賣各類型日本風精品🎌 食物方面,推介沙律&梅酒啫喱昆布螺肉,冰涼啫喱配上爽滑螺肉,淡淡梅酒香氣,夏天點選最適合不過,而當中以富士山為外型設計既飲品、飲品最為吸引,鐘意富士山既朋友不能錯過🗻 咖啡店整體食物質素中規中矩,坐得幾舒服,鍾情日本文化嘅朋友可以到訪🥢
2024-05-04 136 瀏覽
打卡可以,肚餓就唔好黎,一定唔飽。價錢進取,我就無下次啦,環境幾好坐既,不過限時80分鐘,好快坐完。22蚊一碗仔飯,飯冇特別,牛舌正常味,係貴少少,有選擇就可以選擇更好
2024-05-04 126 瀏覽
好多人都會話打卡Cafe 壽命唔會長不過呢間真係幾例外以前個個都為佢哋個富士山飯團去打卡🍙呢次午市再訪、發現佢哋除咗佈置靚出品配搭創新得嚟味道仲要真係幾唔錯喺芸芸日式懷舊洋食屋當中🇯🇵算係實力派代表💪🏻🔖 桂花冷蕃茄 🍅蕃茄冰凍鮮甜最喜歡個桂花蜜糖汁🍯清新又開胃🔖 梅子牛油果冷豆腐 🥑牛油果同豆腐本身味道比較清淡配番個梅子醬平衡一下錦上添花🔖 芝士茄子豆腐田樂燒 🍆呢款素食之選配色非常靚🌿茄子、豆腐、車厘茄、半溶芝士🧀底層滿滿都係枝豆健康得嚟又飽肚🔖 蛋黃醬油漬飯🥚開心得滯一啪就成粒啪咗入口咸到呢😅人哋係要配白飯食嘅~記住喔~
好多人都會話打卡Cafe 壽命唔會長
不過呢間真係幾例外
以前個個都為佢哋個富士山飯團去打卡🍙
呢次午市再訪、發現佢哋除咗佈置靚
出品配搭創新得嚟味道仲要真係幾唔錯

牛油果同豆腐本身味道比較清淡
配番個梅子醬平衡一下錦上添花

🔖 芝士茄子豆腐田樂燒 🍆
呢款素食之選配色非常靚🌿
茄子、豆腐、車厘茄、半溶芝士🧀
底層滿滿都係枝豆
健康得嚟又飽肚

🔖 蛋黃醬油漬飯🥚
開心得滯一啪就成粒啪咗入口咸到呢😅
人哋係要配白飯食嘅~記住喔~
🛍️一上到去係婆婆雜貨店&咖啡屋🛍️🚰一坐低 服務員就上咗兩杯水藍色水:普通水 透明水: 青檸水芝士大阪玉子燒 $78 🌟🌟🌟🌟🌟Osaka Cheese Tamagoyaki香甜嘅玉子+拉絲芝士+大阪燒醬汁 簡直就係最佳搭配👍🏻撥開木魚碎後 發現有好多唔同種類嘅海鮮有蟹柳、章魚粒、魷魚、細細粒嘅蝦同蜆超驚喜超豐富🤪日式滑蛋吉列豬扒 $78 🌟🌟🌟🌟Scramble Egg with Pork豬排雖然無炸得好酥脆 但肉質厚實滑蛋同醬汁攞嚟拌飯食簡直一流👍🏻蛋黃醬油漬飯 $22 🌟🌟🌟🌟Soy Sauce Marinated Egg Yolk香鹹的醃製半熟蛋黃 非常下飯與滑蛋吉列豬排一齊食好搭食起來蛋香味十足 滋味濃郁💛明太子茸飯 $26 🌟🌟🌟🌟Mentaiko明太子又香又鹹 非常配飯可惜份量有點少🥲赤富士芝士松露飯團 $28 🌟Black Truffle with Cheese Mount Fuji Onigiri內餡超少 而且芝士松露同飯糰超唔搭完全係for打卡 味道一言難盡☹️‼️🚫作為吃貨完全不推薦🚫‼️
🛍️一上到去係婆婆雜貨店&咖啡屋🛍️

🚰一坐低 服務員就上咗兩杯水
藍色水:普通水 透明水: 青檸水

芝士大阪玉子燒 $78 🌟🌟🌟🌟🌟
Osaka Cheese Tamagoyaki
香甜嘅玉子+拉絲芝士+大阪燒醬汁
簡直就係最佳搭配👍🏻
撥開木魚碎後 發現有好多唔同種類嘅海鮮
有蟹柳、章魚粒、魷魚、細細粒嘅蝦同蜆
超驚喜超豐富🤪

內餡超少 而且芝士松露同飯糰超唔搭
完全係for打卡 味道一言難盡☹️
‼️🚫作為吃貨完全不推薦🚫‼️

2024-03-28 665 瀏覽
環境一開電梯就係擺放日式風及富士山造形的精品,裝修好有日式昭和風風味,餐廳不算多位置,建議要訂位。食物日式滑蛋煮豬扒 $78要即食先食到豬排既酥脆,放耐了就變淋了,滑蛋超香濃,一定要配飯吃!芝士大阪玉子燒 $78王子包住好多海鮮有蟹柳、蜆肉、魷魚、蝦,芝士份量多做到拉絲效果。赤富士芝士松露飯團 $28原來係松露忌廉芝士磚,味道怪怪不推薦,賣相適合打卡用。蛋黃醬油漬飯 $22好香濃蛋黃味,飯份量較少。明太子飯 $26明太子同飯份量較少。

食物
日式滑蛋煮豬扒

日式滑蛋煮豬扒 $78

芝士大阪玉子燒 $78

赤富士芝士松露飯團 $28
原來係松露忌廉芝士磚,味道怪怪不推薦,賣相適合打卡用。
明太子飯

蛋黃醬油漬飯 $22
好香濃蛋黃味,飯份量較少。

明太子飯 $26
明太子同飯份量較少。
2024-03-23
日式滑蛋煮豬扒
2024-03-22 562 瀏覽
✨香蕉朱古力芭菲🍨✨購自:婆婆珈琲屋(尖沙咀)價錢:$88推薦度:8/10-香蕉朱古力芭菲配料相當豐富 (原本係跟朱古力雪糕 不過轉咗曲奇雪糕) 芭菲入面加入Brownie、乳酪、忌廉、粟米片、朱古力脆米、香蕉、蛋糕同朱古力啫喱-不得不讚Brownie朱古力味極濃郁💗 外皮微脆 口感鬆軟 朱古力啫喱仲沾滿濃郁嘅朱古力醬‼️ 香蕉香甜軟熟 配搭埋乳酪🧀食落酸酸甜甜 整體口感層次多變✅-🤎✨Ice Americano ✨價錢:$45推薦度:7.5/10-可以自己選擇咖啡豆💗而我就揀咗埃塞俄比亞C.O.E 2021 No.1 飲落有茉莉花 洋甘菊 複雜嘅花香 咖啡飲落口感順滑 值得一試👍🏻💚✨沖繩青檸梳打✨價錢:$52推薦度:7.5/10-青檸梳打散發清新嘅青檸香氣 帶有微微嘅酸甜 飲落口感爽快 氣泡綿密✅
✨香蕉朱古力芭菲🍨✨
購自:婆婆珈琲屋(尖沙咀)
價錢:$88
✨沖繩青檸梳打✨
價錢:$52
推薦度:7.5/10
2024-03-13 702 瀏覽
時常經過彌敦道見到這間cafe都想試試,今次提早打去預約左先,網上評論話坐得好迫,所以預先問吓佢可否book 包廂(一張四人枱),不過佢話四位以上先可以book,咁就由佢啦。4點左右黎到餐廳,客人唔算多(大概3,4枱),主要集中喺大廳位置(一邊梳化一邊凳,多數喺二人打對面坐的細枱),我們不想那麼擠擁,所以見到下午茶時間不太繁忙,又有一張四人卡位,問過帶位後他說可以坐。但是坐低後聽到另一位貌似比他高級的同事問佢「做咩俾佢哋坐呢度」,好彩帶位同事話我哋有預約嘅,所以安排我地坐好少少嘅位置。聽到他們的對話已經覺得有點奇怪,其實我去的時候已經不是繁忙時間,餐廳又有很多空座位,為什麼不能讓人可以坐得舒適闊落一點呢? 睇到餐牌後,佢只有午市套餐,下午茶套餐,單點餐牌只有小食和甜品。套餐是三道菜(主食+配菜+飯),另外自費飲料有八折,可是他的套餐另一個讓我奇怪的地方,就是他三道菜,每一道菜都有一個價錢讓客人加配,甚至是飯都有幾款給客人選擇(但全部也需要加錢),因為當時我們不太餓,想請問可否只選主煮食及飯,餐廳回覆必須選擇一款配菜(也需要價錢的)。這樣一來,套餐的價格不是太划算,可是其他單點的小食及甜
睇到餐牌後,佢只有午市套餐,下午茶套餐,單點餐牌只有小食和甜品。套餐是三道菜(主食+配菜+飯),另外自費飲料有八折,可是他的套餐另一個讓我奇怪的地方,就是他三道菜,每一道菜都有一個價錢讓客人加配,甚至是飯都有幾款給客人選擇(但全部也需要加錢),因為當時我們不太餓,想請問可否只選主煮食及飯,餐廳回覆必須選擇一款配菜(也需要價錢的)。這樣一來,套餐的價格不是太划算,可是其他單點的小食及甜品選擇亦很少,所以我們無奈地選擇了套餐。
月餐後我們覺得食物質素還可以的,只是用餐體驗不太好,尖沙咀亦有很多cafe可以選擇,所以我不會再光顧了,亦不太推薦大家。
我們於8/3(五)約下午兩點到達餐廳。由於是非繁忙時間及見到有一些卡位,我們問店員可否坐,店員以先留返比3-4人為由拒絕。😢(其實值到我們走也沒有客人用這些卡位)我們坐在窗邊的位置,桌子不算大,也不算十分舒服。桌上已放有青瓜水及蝶豆花水,但不知道水其實放了多久😥。(別的吉枱也一樣,水像放置了很久)店員跟我們說透過QR code下單時,趁機問我們電話及記錄,但沒有說明為何如此做,需要我們問才回答,感覺未如理想,對注重私隱的現代人感覺被冒犯🤨之後我們見到有細紙貼在櫃上,最低消費為$100。午市套餐是先選主菜,之後選配菜及米飯,不包括飲品。我們叫了芝士大阪玉子燒($78)及2個午市套餐。①午市套餐㊀主菜:❶芝士茄子豆腐田樂燒(素)($58):有2-3塊茄子塊🍆及3-4塊豆腐粒,有毛豆,吃上去偏油。❷馬鈴薯燉牛肉田舍煮(可素)($ 78):有3-4塊馬鈴薯粒🥔,2-3塊紅蘿蔔🥕,及牛肉,👌🏻㊁配菜❶桂花冷番茄(素)+ 梅子牛油果冷豆腐(素)($ 58)❷秋葵豚肉向風沙律 +梅布昆布啫喱螺肉($ 68):秋葵極多黏液及太長,用筷子夾入碗,黏液痴住碗,搞到成手油膩,😞㊂米飯❶梅子飯($12)❷蛋黃
(其實值到我們走也沒有客人用這些卡位)
之後我們見到有細紙貼在櫃上,最低消費為$100。
午市套餐是先選主菜,之後選配菜及米飯,不包括飲品。
我們叫了芝士大阪玉子燒($78)及2個午市套餐。
①午市套餐
㊀主菜:
㊁配菜
❶桂花冷番茄(素)+ 梅子牛油果冷豆腐(素)
($ 58)
㊂米飯
❶梅子飯($12)
❷蛋黃醬油漬飯($15)
②芝士大阪玉子燒($78):吃不到有芝士,但有4塊玉子燒,有蟹柳及章魚粒和冷掉的木魚絲。
食物份量不算少,足夠一個成年人,亦夠飽,價錢偏貴,亦要加一,但服務有待改善。🤫
由於桌子偏細,而我們叫一個午市套餐已經有幾碟嘢,再加小吃,桌子只係剛剛好,如果叫埋飲品,應該唔會有位放。🫠
我們在吃時,有一些餸會先吃完,店員好似茶餐廳咁忙著收拾😦,究竟係會一直咁做,還是怕桌子太小,阻住客人吃食物呢?🫨
我們亦見到也有客人想坐卡位,店員一樣以先留返比3-4人為由拒絕,但如果一直冇客人,咁卡位會一直空置,放在桌子的水亦一樣會「吸塵」不新鮮。😠

午市套餐
午市套餐
2024-03-08
2024-03-03 418 瀏覽
平日午後相約友人聚舊,友人特意挑了這間人氣日式咖啡屋,據說是之前的用餐經驗驗很不錯。雖是午後兩點多,但餐牌並沒有下午茶套餐,大家沒有很餓,但也只能選擇午餐。餐點主題是秋冬新作,供選擇的款式也蠻多的。我自己點了南瓜雞肉金酢煮配櫻花蝦飯,前菜還選了味噌青瓜及鰹魚燒。味噌青瓜和櫻花蝦飯味道一般及正常。鰹魚燒魚肉爽嫰,配上生洋蔥及蒜片,微辣但又有清新感,大推此品! 反而南瓜雞肉金酢煮,味道偏重,就算是和飯一起吃也稍嫌鹹了點。整體用餐環境及食物都是中上水平,但以午餐來說略貴。

整體用餐環境及食物都是中上水平,但以午餐來說略貴。

餐廳環境好,服務都好,配菜都ok,不過青瓜擺得耐咗,乾水🫠🫠,平時食開日本米,佢呢間嘅米都中規中矩,鰹魚漬最好味。但係最普通又最難整嘅豬扒滑蛋就。。。唔合格,質素低低地,似普通快餐店或者茶餐廳嘅炸豬扒,super super dry又硬硬地,唔會有下次。至於其他,甜品應該好食啲,打卡實靚架,味道就未知。。。總之,唔會再俾機會俾豬扒了。如果係好味的,價錢我覺得可以接受,但係主食係咁嘅質素,我就覺得唔值得了。
2024-02-28 196 瀏覽
🇭🇰 Tsim Sha Tsui 尖沙咀|Grandmama CafeWhat if we mixed Fuji 🗻 with Lion Rock Mountain 🏔️? We get Grandmama Cafe! This is a very unique cafe which from the furnishings to their foods are all in Japanese theme. 🇯🇵 Since I would never say no to any special cafe, 👀 I went and tried:🐷 Roasted Kagoshima Pork with Ship Koji 🐷This roasted pork taste so juicy 💦 and I partnered it with their Sakura Shrimp Rice 🦐 which matches perfectly.🍳 Scrambled Eggs with Pork 🍳The egg stole the thunder ⚡ and I recommend yo

🍳 Scrambled Eggs with Pork 🍳
The egg stole the thunder ⚡ and I recommend you to mixed it with the rice! 🍚

🍟 Sweet Potato Fries with Honey Truffle 🍟
The fries are crispy 🥺 and I couldn't get enough of the honey truffle! 😜

🗻 Mount Fuji (Okinawa Sea Salt) 🗻
This is the main focus 🔎 and even though it's sea salt🧂flavor, it still taste very sweet and harmonized 😙 with the ice cream! 🍦

The food are so special and they all taste quite good! 😊 I would also recommend the Apple Kombucha 🍏 which taste very fresh! Check out the store at the front and also their decorations too! 😉

📍1/F, The Nate, 176 Nathan Road, Tsim Sha Tsui
💲Price (2 people): $510 + 10% service charge