2023-12-24 520 瀏覽
Inspired by Fuji and Lion Rock Mountain, it is a place that combines retail and F&B.The place is very cozy, giving a relaxing atmosphere combining the warm comfort food that they serve. Their set menu is quite flexible, with an extra price based on the items chosen. Wouldn’t be my go-to place, but is generally decent for light meals. However, I still don’t understand why they have to ask for your phone number even we didn’t make a reservation, and they were able to arrange a table right away.📝Me

📝Menu:
🔸Grilled Confit Beef Tongue
🔸Grilled Bonito With Nanban Sauce & Kanazanji Miso Kombu Cucumber
🔸Butter And Bonito Flakes
🔸Caramelised Tamagoyaki With Mentaiko
🔸Mussels With Smoked Soy Sauce
🔸Hokkaido Cream Croquette
🔸Mount Fuji Taro Latte
#港女覓食到尖沙咀一個人有陣時都會想食得豐富啲🤗所以今日決定再訪婆婆珈琲屋原來更新咗新嘅Menu(秋冬の新作)打開餐牌無咗五品料理嘅選擇😂無得每樣都試少少啦🙉我揀左午市套餐配自家啤酒柚子蘿蔔漬,用來開胃的~午市套餐變成4個Step~選擇主菜->選擇配菜->選擇米飯->以八折追加飲品✨和風燒汁燜豬軟骨 $68豬軟骨燜得很軟熟,吃落有燒汁味,送飯一流✨秋葵豚肉向風沙律+梅酒啫喱昆布螺肉 $68呢兩個都係冷盤,秋葵食落爽口配搭住酸酸甜甜嘅沙律汁,很開胃。而梅酒啫喱昆布螺肉都比較特別,螺肉爽口彈牙,不過覺得梅酒啫喱食唔出有梅酒味🤭✨櫻花蝦飯 $18滿滿的櫻花蝦鋪滿在珍珠米上🤩櫻花蝦食落微甜有鹹香味,每一啖飯都有會沾上滿滿的櫻花蝦!✨總結人均消費💸:$167/1人(餐廳需收加一服務費)味道:🌕🌕🌕🌑🌑份量:🌕🌕🌕🌕🌑服務:🌕🌕🌕🌑🌑質素:🌕🌕🌕🌕🌑🍴 婆婆珈琲屋 (尖沙咀)📍尖沙咀彌敦道176號The Nate 1樓::::::::୨୧::::::::୨୧::::::::୨୧:::::::::୨୧:::::::::#hkfoodie#eat#gathering #food
#港女覓食到尖沙咀

一個人有陣時都會想食得豐富啲🤗
所以今日決定再訪婆婆珈琲屋
原來更新咗新嘅Menu(秋冬の新作)
打開餐牌無咗五品料理嘅選擇😂
無得每樣都試少少啦🙉

我揀左午市套餐配
自家啤酒柚子蘿蔔漬,用來開胃的~
午市套餐變成4個Step~
選擇主菜->選擇配菜->選擇米飯->以八折追加飲品

✨和風燒汁燜豬軟骨 $68
豬軟骨燜得很軟熟,吃落有燒汁味,送飯一流

✨秋葵豚肉向風沙律+梅酒啫喱昆布螺肉 $68

✨櫻花蝦飯 $18

✨總結
人均消費💸:$167/1人(餐廳需收加一服務費)
味道:🌕🌕🌕🌑🌑
份量:🌕🌕🌕🌕🌑
服務:🌕🌕🌕🌑🌑
質素:🌕🌕🌕🌕🌑

🍴 婆婆珈琲屋 (尖沙咀)
📍尖沙咀彌敦道176號The Nate 1樓
#hkfoodie#eat#gathering
#food #foodphotography #foodblogger #foodstagram #instafood #hkfood #foodpics #photooftheday #foodie #foodlover#foodholiceatdiary #foodielife #尖沙咀美食
#尖沙咀午餐
2023-12-04 704 瀏覽
婆婆咖啡屋是一家打卡度滿滿的日系懷舊風咖啡店。這裡以富士山和獅子山為創作主題,將它們巧妙地融入不同的菜式中,為客人帶來視覺和味覺上的驚喜。來到婆婆咖啡屋,五品料理和富士山造型食物絕對是必點的。五品料理包含了多種精選的菜式,每一道都經過精心製作,每一口都能帶給您美味的享受。而富士山造型飯團更是婆婆咖啡屋的招牌之一。這些菜式以富士山的形狀呈現,不僅美觀,還能讓您感受到日本文化的獨特魅力。無論是咖啡、蛋糕還是其他甜點,都以創意和精心設計為特色,絕對值得一試。無論是喜歡日本文化還是追求獨特味道的人,婆婆咖啡屋都能滿足您的口味。

2023-12-04 414 瀏覽
呢間咖啡屋充滿日式風味日式裝修,配以日式食品就好似去咗日本咁 🥰🥰🥰食物睇落好靚,食落一樣咁美味!星期六日基本上要預訂先可以食得到㗎所以大家記得上佢嘅網站先預訂,免得摸門釘 😙
呢間咖啡屋充滿日式風味
日式裝修,配以日式食品
就好似去咗日本咁 🥰🥰🥰
食物睇落好靚,食落一樣咁美味!
星期六日基本上要預訂先可以食得到㗎
所以大家記得上佢嘅網站先預訂,免得摸門釘 😙
婆婆珈琲屋 高質精緻復古cafe 大推!🧡 🍮🍣🍙今日同朋友慶祝生日,就嚟嚟尖沙咀呢間好出名嘅咖啡屋🫶🏻😚非常之喜歡店內嘅裝修環境👍🏼👍🏼😍非常有復古及精緻的感覺🫶🏻好適合情侶朋友一齊chill chill🤞🏻記要要訂座😍▪ 明太子茸飯Mentaiko▪ 晴富士•三文魚鬆飯團🍙Salmon Mount Fuji Onigir▪ 晚霞・富士山🗻 【香芋拿鐵】Mount Fuji Taro Latte▪ 昭和紅日・富士牛乳布丁🍮Showa milk pudding ▪ 盛夏·富山士特飲🗻 Mount Fuji in Summer🧡▪盛夏•富士山芭菲Mount Fuji Parfait🍨🍬食物:🌕🌕🌕🌕🌑價錢: 🌕🌕🌕🌖🌑回頭指數 :🌕🌕🌕🌖🌑📍尖沙咀彌敦道176號The Nate 1樓
婆婆珈琲屋 高質精緻復古cafe 大推!🧡 🍮🍣🍙

▪ 明太子茸飯Mentaiko

▪盛夏•富士山芭菲Mount Fuji Parfait🍨🍬

食物:🌕🌕🌕🌕🌑
價錢: 🌕🌕🌕🌖🌑
回頭指數 :🌕🌕🌕🌖🌑

📍尖沙咀彌敦道176號The Nate 1樓
2023-11-15 670 瀏覽
婆婆咖啡屋係我之前好喜歡的一間餐廳,去過十次八次,食物唔錯,個樣又靚仔,打卡一流。以前有啲「2凍3熱」或「3凍2熱」的set, 好flexible任你配搭,可以揀到啲自己鍾意食嘅嘢,價錢亦合理。但今日去食轉咗個menu。個set本身主菜$78-98, 但係一定要你加冷盤同小食,我今日個set超過200蚊。價錢係貴咗,但係我冇得揀我想食嘅嘢,例如我想食飯團冇得揀,想食凍蕃茄冇得揀。食物水準係可以嘅,但我諗我唔會再來囉

食物水準係可以嘅,但我諗我唔會再來囉

💠💠婆婆珈琲屋💠💠🅴🅰🆃 🆃🅼🆁 明天去吃指數:3.5/5🌿🌿環境🌿🌿餐廳主打日式家庭料理,裝潢融入昭和年代風格設計,氛圍和諧溫暖,不論餐桌擺設、細微至用餐器具都別出心栽,非常適合影相打卡📷,建議提前預約😆🥗🥗食物🥗🥗🔹沖繩黑糖豬軟骨定食 $148定食配有明太子茸飯(+$18)、味噌昆布豆腐湯、涼拌茄子漬物、啤酒柚子蘿蔔漬、清酒溏心蛋擺盤精緻用心💕,幾款自家製漬物正常水準;豬軟骨用沖繩黑糖製成嘅醬汁燜得軟腍入味,醬汁濃厚甜甜地;明太子鹹香帶微微嘅辛辣,撈埋珍珠米飯幾正🤤🔹盛夏 · 富士山特飲 $58🗻富士山嘅造型令人眼前一亮🤩,上層嘅白色係奶泡,下層嘅藍色係梳打,有淡淡嘅波子汽水味,最底層有啫喱🍮。整體味道普通同偏淡,性價比低,勝在賣相精美吸睛,打卡一流🫶🏻ꕀ ꕀ ꕀ ꕀ ꕀ ꕀ ꕀ𖤥 婆婆珈琲屋 𖤥🗺️ 尖沙咀彌敦道176號The Nate 1樓
💠💠婆婆珈琲屋💠💠

🗺️ 尖沙咀彌敦道176號The Nate 1樓
2023-10-14
  • 沖繩黑糖豬軟骨定食
2023-10-30 429 瀏覽
🍱🍱🍨餐廳名: 婆婆咖啡屋地區: 尖沙咀評語:四品料理 HK$108 -桂花糖漬蕃茄 - 蕃茄已去皮 新鮮清爽 桂花糖係清淡既甜清酒溏心蛋 - 熟既程度岩岩好 散發住少少酒香 汁煮蟹肉大根 - 蟹肉一絲絲放係大根上面 大根好清甜冇咩根 有新鮮蟹肉味 姜燒松板豬 - 豬肉切成薄塊唔韌 加埋啲洋蔥入哂肉味先係重點海苔洋蔥櫻花蝦飯團 - 不過不失 鹹味適中四品料理 HK$108和風芥末籽章魚沙律 - 芥末好強烈 好好食桂花糖漬蕃茄 係章魚有啲少婆婆咖哩•馬鈴薯雞腿肉 - 日本家庭式咖哩好香濃 雞腿肉好滑 仲有啲薯仔同洋蔥名古屋之手羽先 - 有少少紫菜係面 雞翼味道一般 有少少乾鰹魚昆布湯烏冬 - 烏冬口感煙韌 配清清地既昆布湯 正香港奶茶獅子山 - 上碟擺盤好靚 好似星球咁 雪糕好有港式奶茶味 奶蓋鹹甜好食 蛋糕有啲粗 唔夠幼滑結論: 之前都黎過呢間餐廳食 餐廳裝修好有日本家庭feel 坐低有杯特別清水飲 可自行再裝 料理會擺係一個和風碟咁上 食物質素睇得岀餐廳既心思
🍱🍱🍨

2022-06-18
  • 四品料理
  • 五品料理
2023-10-26 423 瀏覽
呢間嘢唔單止要book位 仲要提早好多book先會有位 店舖唔會好大 但勝在📸打卡一流 食物👍👍👍叫咗一個set 入面有肉燥飯 有茄子 有溫泉🥚 迷你關東煮 日本椰菜炒豬頸肉 飲品係當日嘅特飲 紅莓梳打 呢度每樣嘢都比較細份 但勝在種類多 成個set夾埋都會食得飽 除咗食物之外 開始嘅水都有得揀🤣 杯嘅設計同顏色都好靚 另外想餐都好快 有少少可惜係食物唔夠熱 都明白一定係整定先嘅 題外話講多少少 呢度除咗食 仲有嘢買 有一個角落叫做婆婆雜貨店 有各式各樣嘅富士山精品

2023-10-19 361 瀏覽
日系復古風cafe食物好精緻 適合黎打卡份量少都啱啱夠飽蛋黃醬油漬飯芝士松露飯團焦糖明太子玉子燒盛夏。富士山洋蔥汁煮鯖魚桂花冷番茄昭和富士山布甸最愛玉子燒同布甸,盛夏富士山飲品好靚入面梳打都好飲,芝士松露飯團都好有芝士味,鯖魚好啱送飯,蛋黃醬油漬飯太少加番鯖魚就入味啲,桂花冷番茄睇相都靚,加桂花唔太甜,焦糖明太子玉子燒就食得出焦糖味服務態度ok,不過座位就有問題唔比隔離放袋,最失望竟然無咗三四五品料理
日系復古風cafe

盛夏。富士山
洋蔥汁煮鯖魚
桂花冷番茄
昭和富士山布甸

服務態度ok,不過座位就有問題唔比隔離放袋
,最失望竟然無咗三四五品料理
2023-10-15 325 瀏覽
很久沒有約朋友出來吃飯了選擇了這間日式的咖啡店口味:味道很好,很適合愛吃甜的小姐姐們。呢杯係摩卡咖啡蕃茄加咗啲桂花蜜糖好好食又甜又酸服务:有一位高高瘦瘦漂亮的小姐姐接待我們,服務非常之好,她也很溫柔。环境:接待員安排我們坐在窗邊的兩人梳化位置,可以看到窗邊放置了一些迷你的玩具,非常可愛。下次再來
很久沒有約朋友出來吃飯了
選擇了這間日式的咖啡店

口味:味道很好,很適合愛吃甜的小姐姐們。

呢杯係摩卡咖啡
摩卡咖啡

蕃茄加咗啲桂花蜜糖好好食又甜又酸

下次再來
2023-10-15
摩卡咖啡
2023-10-09 397 瀏覽
-📍 婆婆珈琲屋 (尖沙咀)地址:尖沙咀彌敦道176號The Nate 1樓嚟到呢間位於彌敦道山林道既日系風精緻cafe, 由入門果下已經有種去咗日本既感覺😊呢度無論係環境家食物既賣相都足滿快樂同少女感🌸真係好適合同幾個朋友gathering傾下計👭👭1)沖繩黑糖豬軟骨定食配梅子飯 (餐包含以下a-e)a. 沖繩黑糖豬軟骨Okinawa Brown Sugar Pork Cartilageb. 味噌蜆肉昆布湯Miso Soup with Seaweed and Clamc. 自家製漬物(啤酒柚子蘿蔔漬)Homemade pickles (Pickled daikon with citron jam)d. 油揚拌波菜Fried Tofu with Spinache. 清酒溏心蛋Sake Soft Boiled Egg豬軟骨夠淋,又入味 配埋其他漬物都好開胃😋溏心蛋好好味🤤成個set又靚打卡一流又好味🥳2)北海道三文魚奶油燉菜定食配梅子飯 (餐包含以下a-e)a. 北海道三文魚奶油燉菜Hokkaido Salmon Cream Stewb. 味噲昆布豆腐湯Miso Soup with Se
📍 婆婆珈琲屋 (尖沙咀)
地址:尖沙咀彌敦道176號The Nate 1樓

1)沖繩黑糖豬軟骨定食配梅子飯 (餐包含以下a-e)
a. 沖繩黑糖豬軟骨
b. 味噌蜆肉昆布湯
c. 自家製漬物(啤酒柚子蘿蔔漬)
d. 油揚拌波菜
Fried Tofu with Spinach
e. 清酒溏心蛋
Sake Soft Boiled Egg

2)北海道三文魚奶油燉菜定食配梅子飯 (餐包含以下a-e)
a. 北海道三文魚奶油燉菜
Hokkaido Salmon Cream Stew
b. 味噲昆布豆腐湯
Miso Soup with Seaweed and Tofu
c. 自家製潰物(啤酒柚子蘿萄漬)
d. 涼拌茄子漬物
Sweet & Sour Marinated Eggplant
e. 清酒溏心蛋
Sake Soft Boiled Egg

另一set係三文魚做主食 配cream既奶油燉菜好香好好味😋

飲品:
1)抹茶🍵拿鐵

2)蘋果Kombucha(含酒精成份)
呢款kombucha重果重味,甜甜地 酒精味唔重 又易入口👍🏻

2023-10-09 242 瀏覽
我叫咗兩個【一冷三熱】既套餐💰$126/套餐如果同朋友想搵個地方坐吓又想餐廳環境似係Cafe 但係又唔想淨係食蛋糕飲咖啡嘅話咁依間餐廳係絕對OK嘅首先佢係有熱食、有飲品環境亦都坐得舒服嘅但係張枱比較矮,食嘢就唔係咁方便而且座位數量就唔多,有機會要等位整體套餐嘅份量係非常足夠顏色亦都好豐富食物嘅種類亦都唔少但講到食物質素就一般幾乎所有食物都係凍嘅,睇嚟係已經預先整定晒味道上普通,冇乜驚喜依個類型嘅餐廳,你會比環境吸引而去一次但係計埋食物嘅質素咁就可能真係只會去一次
我叫咗兩個【一冷三熱】既套餐
💰$126/套餐

如果同朋友想搵個地方坐吓
又想餐廳環境似係Cafe
但係又唔想淨係食蛋糕飲咖啡嘅話
咁依間餐廳係絕對OK嘅
首先佢係有熱食、有飲品
環境亦都坐得舒服嘅
但係張枱比較矮,食嘢就唔係咁方便
而且座位數量就唔多,有機會要等位

整體套餐嘅份量係非常足夠
顏色亦都好豐富
食物嘅種類亦都唔少
但講到食物質素就一般
幾乎所有食物都係凍嘅,睇嚟係已經預先整定晒
味道上普通,冇乜驚喜

依個類型嘅餐廳,你會比環境吸引而去一次
但係計埋食物嘅質素
咁就可能真係只會去一次
又一bookmark咗好耐嘅日系復古風café🤩個名好有趣,睇到好多相發現佢哋嘅擺盤都好精緻,而且都有好多造型特別嘅食物同飲品,餐廳嘅裝修都好昭和風,十分之吸引呀📸~ 一齊試吓婆婆👵🏻嘅料理啦!😆😆👦🏻 の選擇:🍜 稻荷腐皮烏冬🥢 自家製漬物(啤酒柚子蘿蔔漬)🍅 (冷)微醺梅酒蕃茄🍆 (冷)涼拌茄子漬物🐔 (熱)婆婆八丁咖喱雞肉🐓 (熱)名古屋 の手羽先🍹 盛夏·富士山👧🏻 の選擇:🍜 稻荷腐皮烏冬🥢 自家製漬物(啤酒柚子蘿蔔漬)🥚 (冷)焦糖明太子玉子燒🎃 (冷)海藻芝士醬拌綿滑南瓜薯蓉🍘 (熱)北海道流心芝士薯餅🐷 (熱)野菜味噌松阪豬☕️ 咖啡拿鐵當日幫襯咗佢哋嘅lunch set,係多品料理嚟,除咗主食(飯團or烏冬)可以揀一外,仲可以自由選擇三/四/五品冷菜同熱菜😋另外佢哋仲有小食,當然仲有甜品啦🤤! 男朋友最中意佢哋嘅咖喱雞肉,主要係個咖喱汁好香濃,佢話正到想用嚟送飯🤣另外個富士山🗻特飲,上層係白色奶泡☁️,下層係藍色類似忌廉汽水🫧嘅味道,仲有d啫喱係入面,成杯野都幾有層次🤓 我個人就幾欣賞佢哋嘅自家製漬物,淡淡嘅酒味再加柚子,甜甜地同蘿蔔一齊好match,清爽又開胃🤤另外幾中

一齊試吓婆婆👵🏻嘅料理啦!😆😆
微醺梅酒蕃茄
盛夏·富士山

👦🏻 の選擇:
🍜 稻荷腐皮烏冬
🥢 自家製漬物(啤酒柚子蘿蔔漬)
🍅 (冷)微醺梅酒蕃茄
🍆 (冷)涼拌茄子漬物
🐔 (熱)婆婆八丁咖喱雞肉
🐓 (熱)名古屋 の手羽先
🍹 盛夏·富士山
稻荷腐皮烏冬

👧🏻 の選擇:
🍜 稻荷腐皮烏冬
🥢 自家製漬物(啤酒柚子蘿蔔漬)
🥚 (冷)焦糖明太子玉子燒
🎃 (冷)海藻芝士醬拌綿滑南瓜薯蓉
🍘 (熱)北海道流心芝士薯餅
🐷 (熱)野菜味噌松阪豬
☕️ 咖啡拿鐵

我個人就幾欣賞佢哋嘅自家製漬物,淡淡嘅酒味再加柚子,甜甜地同蘿蔔一齊好match,清爽又開胃🤤另外幾中意個南瓜薯蓉,真係好smooth,南瓜味唔算好出,但加埋個芝士醬成個味道又濃郁咗,都唔錯食😆

可惜今次同男朋友太晏去到同埋要快快食,一直好想試嘅富士飯團,但係坐低已經賣哂😫😫下次有機會要試吓個昭和風富士下午茶!(好打卡able咁🥹)
微醺梅酒蕃茄
盛夏·富士山
稻荷腐皮烏冬
🗻見山是山,🏔️見山不是山,⛰️見山仍是山係 婆婆珈琲屋就 “見到” 富士山🗻整間餐廳嘅設計風格簡約,俾人好放鬆嘅感覺,好啱大家同朋友👫一齊去放鬆下。富士牛乳布丁🍮評分:🌕🌕🌕🌕🌖濃濃嘅奶味,軟滑嘅質感好好食😋富士山三文魚鬆飯團評分:🌕🌕🌕🌖🌑採用嘅日本🇯🇵米,望落去大大粒。三文魚鬆帶點鹹味😎三文魚鬆令整個飯團嘅味道大大提升。如果可以再多少少魚鬆就更好了。😋😋The Wood評分: 🌕 🌕🌕🌕🌖採用Gin酒加上espresso,飲落去無乜酒味。咖啡味比較突出。喜歡飲咖啡嘅我就好喜歡。😍😍

🗻見山是山,🏔️見山不是山,⛰️見山仍是山
係 婆婆珈琲屋就 “見到” 富士山🗻

富士牛乳布丁🍮
評分:🌕🌕🌕🌕🌖
濃濃嘅奶味,軟滑嘅質感好好食😋

富士山三文魚鬆飯團
評分:🌕🌕🌕🌖🌑
採用嘅日本🇯🇵米,望落去大大粒。
三文魚鬆帶點鹹味😎
三文魚鬆令整個飯團嘅味道大大提升。
如果可以再多少少魚鬆就更好了。😋😋

The Wood
評分: 🌕 🌕🌕🌕🌖
喜歡飲咖啡嘅我就好喜歡。😍😍