2015-02-01 1858 瀏覽
今日突然想食齋菜~見到妙法齋評語唔錯就決定試一試環境幾乾淨,只係座位有啲窄窄地呢個咕嚕肉味道一般…炒雜菜冇咩特別香荔酥卷係3樣之中最好食既既鬆脆,又酸酸甜甜咁2個人,3個小菜已經好夠飽!早知唔叫飯值得一讚既係,服務真係想當唔錯,侍應好細心同有禮貌!
今日突然想食齋菜~
見到妙法齋評語唔錯就決定試一試
環境幾乾淨,只係座位有啲窄窄地

呢個咕嚕肉味道一般…

炒雜菜冇咩特別

香荔酥卷係3樣之中最好食既
既鬆脆,又酸酸甜甜咁

2個人,3個小菜已經好夠飽!
早知唔叫飯

值得一讚既係,服務真係想當唔錯,侍應好細心同有禮貌!
2015-02-01
2015-01-08 1999 瀏覽
有人喜歡素食, 喜歡它清淡的味道和健康的用料; 有人郤不喜歡, 兼它款款用料相若, 味道一致且毫無特色; 有人亦認為何必將素菜扮成肉類和家禽類, 令它們變得虛假, 但我們卻自找樂趣, 不但吃得開懷, 亦樂在其中。今次走入屯門又帶兩老覓食, 本應第一次是一起去, 但老爸竟突然爽我約, 嬲嬲地之下便自行帶老媽去, 激一激他, 但還是心軟, 再帶他一起去第二次, 所以共訪了小店兩次。店子門面不算大, 設有一處外賣位, 客人可在此外賣點心, 挺方便。一走進內裏, 左邊是擺放點心區, 除放了一個個點心籠外, 還有一個透明的食物箱, 放了多款的滷水齋品、包點、煎炸物等, 一覽無遺。小店共有兩層, 但方便起見, 兩次均坐下層, 故不知上層的環境。全店以綠色為主調, 不論招牌名字、菜譜、桌子、椅子, 連店員的制服均是綠色。內裏設有數張大大小小的圓枱, 可坐五至八人, 地方不算大, 枱與枱之間頗狹窄, 坐得不太舒適, 而且多數需要搭枱。到訪日期: 28/12/2014一安坐後, 便馬上看看早餐的菜牌, 一頁是點心類, 另一頁是西式早餐, 老媽還是喜愛中式, 故一口氣挑選了幾款點心一試。等待其間再細閱那本

到訪日期: 28/12/2014
等待其間再細閱那本厚厚的菜譜, 內裏寫滿了多款的小炒、小菜和飯麵類等等, 令人眼花撩亂, 還有牆上均貼滿推介及限定菜式, 選擇多不勝數, 估不到小小的店子都能提供這麼多選擇, 真厲害呀!
干蒸燒賣
一碟三粒的干蒸燒賣 (小點, $10)樣子與一般所吃的極之相似, 淡黃色的外皮包着混入紅蘿蔔粒木耳碎冬菇碎 蔥花 的粉糰, 由於用料不多, 故口感側重於粉糰 的黏性,  味道清淡, 由於不是以蒸籠即叫即蒸上枱, 故待了不久已變涼了, 口感和味道都一般。
秘製叉燒腸
因老媽平時不能吃牛肉, 故看到香茜牛肉腸便馬上點選, 可惜是日售罄, 只剩下銀芽火腿腸和秘製叉燒腸, 二選其一, 只好來一客較吸引的秘製叉燒腸($15), 可惜卻令我們有點失望…….
三大條的叉燒腸外表白雪雪滑嘟嘟, 由食客按自己的喜好加入豉油。腸粉包着不少鮮紅色的素叉燒片, 口感彈牙且相當入味, 甜甜地的秘製醬汁挺美味, 但敗筆在於腸粉皮上, 還以為它又白又滑, 但郤粉糰一般, 一挾便馬上散爛, 粉狀的口感極不討好, 相信是長時間在蒸爐裏坐暖原故, 加上其只是微暖, 並非熱辣辣上枱, 點心還是熱辣辣吃最好, 故又被扣了分。
北菇蒸雞飯
老媽打算早餐連午餐合為一餐, 故點了一盅北菇蒸雞飯 ($18), 那就必定飽肚。飯頂上放了四至五件素雞件, 外形和顏色都與真雞很相似, 質感有點彈牙, 頗有咬口, 還有數件爽口的雲耳, 而最味美是菇香味濃且多汁的原隻冬菇, 可惜只得一隻, 當然與老媽分半, 絶不會獨食那麼不孝, 哈! 但可惜飯 的口感極不可取, 相信它又是長時間在蒸爐裏坐暖, 故米飯黏在一團, 造成爛patpat的口感, 老人家最講求一頓飯中的米飯, 要求有咬口兼要有米香, 可惜這盅飯郤令老媽忍不住一邊吃一邊數……
肉燥茄子飽
看店子的效率那麼快, 點心接着一碟一碟上枱, 還未來得切吃完第一碟, 其餘的已凍了六成, 故我們改變策略, 連叫點心都有策略, 哈! 待餘下一碟食物時才下單要一籠頗有特色的肉燥茄子飽 (中點, $12), 這籠即叫即蒸, 雖等了一段時間, 但能品嚐熱辣辣的點心都值得。
從未在飲茶中遇過肉燥茄子包, 看來挺特別, 故點來試試, 果然沒有令我們失望。一籠兩個大小適中的肉燥茄子飽, 脹卜卜很飽滿, 把其拿上手, 熱得差點把它丟掉。待一會輕輕把其分半, 熱煙從包心馬上霧出, 散發着陣陣的香氣, 相當吸引。 麵包 口感鬆軟, 內裏包着素肉燥碎粒, 口感結實兼稍稍彈口, 而且很入味, 其口感和味道與真正的肉燥挺相似, 還有數件半腍但仍存咬口的茄子, 兩者配搭起來很不錯, 它成為今餐最令我們讚賞的點心。

到訪日期: 04/01/2015
雖然上次老爸爽約令我有點生氣, 但還是想帶他來一試, 結果一星期後再來飲早茶。上次全是中式點心, 今次我一心想試試齋店的西式早餐, 不知會否帶來驚喜? 還記得上次 “飲茶策略”嗎? 我今次先點了一客西式醒晨早餐($27), 待吃得七七八八才再下單要點心, 但一向心急的老爸郤不停在我耳邊嚷着要叫這款叫那款, 令我不得安寧, 氣壞了!
咖啡
在四款醒晨早餐中, 挑選了C 餐的沙嗲牛肉公仔麵、扎肉配雪魚、牛油方包及餐飲。一向愛喝咖啡的老爸, 當然不用多作考慮, 一杯以舊式厚身瓷杯盛載的咖啡, 雖沒有聞到香濃的咖啡味, 但老爸頗讚賞, 竟連一款食物還未上枱已把它吃掉, 快得真有點過份。
牛油方包走牛油
扎肉配雪魚
再來一碟牛油方包走牛油, 沒有經過烘底, 普通得沒有什麼可一提。接着是扎肉配雪魚, 扎肉 的賣相如一片豬腩肉, 由三層組合而成, 層頂扮作豬皮, 質感彈口; 中間白色部份猶如肥膏, 質感稍稍腍身; 底層粉紅色則作為豬肉部份, 質感結實頗有咬口。
雪魚周邊以紫菜 扮成魚皮, 稍稍煎至微微金黃, 口感實淨, 相信是由豆品類製作, 當然沒有一點像似真的鱈魚啦!
沙嗲牛肉上海麵
因大家都不喜愛公仔麵, 故改為沙嗲牛肉上海麵。其份量頗多, 大約有6-7件濃啡色素牛肉, 樣子的確很像想牛肉一樣, 但口感有點彈性, 味道只有稍稍的沙嗲味, 並不入味, 而上海麵煮得剛好, 軟硬適中, 但可惜同樣不入味。
雞球大飽
再來一籠滿有懷舊風味的雞球大飽 ($14), 其體積比我的拳頭還要大, 的確是名副其實的大飽。其即叫即蒸, 熟辣辣上枱, 看其賣相嗅其香味已令我們蠢蠢欲動。軟綿綿的麵包 內藏饀料眾多, 有爽口的木耳絲冬菇碎、清甜的紅蘿蔔絲椰菜絲、腍滑的豆腐條、彈牙的素豬肉 素雞件 等等, 口感豐富, 而味道亦不會太鹹, 一個大飽三人一起共享, 滋味得多。
四寶素雞扎
再多一碟四寶素雞扎 (特點, $15), 其賣相與平時茶樓所吃的雞扎簡直一模一樣。一客兩件以腐皮 包着的素雞扎共有五款饀料, 包括不夠粉綿的芋頭、彈牙的素蟹柳、爽口多汁的冬菇片、索盡醬汁的麵筋及腍身的素雞條, 而所掛的芡汁份量剛好, 比一般的雞扎少了一份油膩感, 挺合我心水。
羅漢粉果
老媽主動點一籠羅漢粉果 (小點, $10), 皆因她對粉果情有獨鍾, 平時都喜愛吃潮州粉果, 原來兩者的樣子是不同的, 潮州粉果是脹卜卜圓碌碌, 而羅漢粉果長而扁平, 而後者較討我歡喜, 因為味道比較清淡。
一籠三件外皮 呈半透明的羅漢粉果, 隱約看到內裏的饀料, 同樣有木耳絲、紅蘿蔔絲 椰菜絲, 但多了爽口的沙葛粒, 味道清新而不油淋淋, 但可惜略兼外皮 厚而硬身, 未能做到皮薄饀靚。
山竹魚腐
一向愛吃魚腐的我, 對餐牌上的山竹魚腐 (特點, $15)頗有興趣, 故最後以它來作總結, 可惜它與我想像的完全不同, 並非如魚米家所吃的魚腐…….
原來定只是平時所吃的魚片頭, 其彈牙且入味, 還有不少索盡豉椒汁的麵筋, 但本人向來都不喜歡極之油淋淋的麵筋, 估不到所謂的山竹會用上了麵筋。

其實只要抽空陪老人家吃早餐或歎茶, 而非只俾錢給他們買野食便算, 那選擇去那裏吃又有何干? 但我挺愛帶兩老吃素食, 除了老媽什麼都可揀選, 不用忍受齋睇無得吃之外, 在吃的其間與兩老談談那件是扮牛肉、那件是扮雞肉, 亦談談它們的口感、樣子和味道有幾相似, 也是一個有趣的話題, 而非各有各吃。吃完後, 老爸還跟我說在Openrice內只會評它為三分, 我回了一句, 只有笑臉、OK和喊臉, 但他郤說有食物、抵食等的評分欄, 估不到他那麼熟這個平台, 連常常寫食評的我都一時忘了, 真失禮, 哈! 吃時吃後都有可笑的話題, 那就是用時間陪伴來氹兩老開心的妙法。
題外話/補充資料: 茶錢$4位, 初一、十五才需要加一服務
2014-12-28
$52 (早餐)
肉燥茄子飽
雞球大飽
四寶素雞扎
2014-10-06 1002 瀏覽
原本只想外賣一些餃子和甜點的綠茶糕,大概是下午二時多,入門口收銀員叔叔叫去對面廚窗位自己同內面講,叫我自己問埋總數多少錢,裏面有一男一女,態度一般地問,「你要乜吖?」說完了幫我放入白膠袋,一句也沒有留下,比完錢出店子後看看竟然油淋淋的餃子和甜點放在一起,試問誰人想吃有油的綠茶糕?老店子,有架子,雖然我買的東西很少、但這樣服務客人,真的不能接受,所以其他客人想買外賣,不要咸的和甜的一起買。
外賣自取
2014-03-26 1266 瀏覽
很久很久沒吃過齋,大概至少有4-5年吧!對於我黎講,食齋太沉悶,款式唔多,味道又大多清淡,而我比較愛濃味的菜式!果日忽然有朋友叫我去食齋,心諗“是旦啦,反正好耐未食過”!入到去感覺坐位少又坐得唔太舒服,但d服務都ok!我地兩個人叫左3個餸:1) 枝竹羊腩煲~好好味,雖然口感唔似羊腩,但d味道都有幾分羊騷味,好神奇!2)紅燒豆腐~好正,勁多配料,味道又好好!3)古法蒸石班~條魚個樣一d都唔似石班,但勁似左口魚,所以應該改名叫“古法蒸左口魚”,不過口感同味道都勁似魚,好好味。3個餸之中我最喜歡呢個!兩個女仔食晒3個餸,臨尾仲有芋頭西米露送,超飽!

果日忽然有朋友叫我去食齋,心諗“是旦啦,反正好耐未食過”!

入到去感覺坐位少又坐得唔太舒服,但d服務都ok!
我地兩個人叫左3個餸:

2)紅燒豆腐~好正,勁多配料,味道又好好!

3)古法蒸石班~條魚個樣一d都唔似石班

兩個女仔食晒3個餸,臨尾仲有芋頭西米露送,超飽!
2014-03-10
  • 古法蒸石班
  • 紅燒豆腐
  • 枝竹羊腩煲
2013-11-13 825 瀏覽
星期六,比平時早到了屯門,目的就是要去行行新開的商場。而在屯門區,要找素食館子,的確是方便至極,在屯門墟內,就有一間《妙法齋》,提供素食,而且是我們喜歡的素點心類素食。位置算是方便,不過不在大街,也不在大巷的店,不打開手機的地圗,又不是區內居民,找她,的確是要花上少少時間。在手機地圖的幫助下,我們在其中一條行街專用街找到了,我們單是看門面,就知道這是傳統型的齋鋪,也感覺同荃灣的《妙法齋》一模一樣,感覺信心一增。一入門口,就是開放式的點心製作部,有什麼點心製作好,有什麼點心準備好,一目了然,當中,一定會獅一些做定,放涼了也沒有問題的素點心,如素肉批,素粉果,咸水角等等。而我們就點下了素火腿批。因為是預先做好,放涼了方便客人外賣,堂食即食,就立即翻熱奉上。我們要的素火腿批,焗熱之後絕對是香味充足,素肉餡夠豐富,是不錯的一個西式批,味道不比馳名中環及馳名大埔的差。素粉果,內裡的花生粒夠香,亦夠脆,很正常的素粉果。素牛肉球,山竹再加上菜,做得比同區的另一家素食館更似,不過質感上沒有那麼結實,而素肉球中帶有菇粒,感覺是更好食的,但我們吃慣另一家的味道,這個感覺不一樣的肉球,入口不慣但一樣覺得好,

素粉果,內裡的花生粒夠香,亦夠脆,很正常的素粉果。
素牛肉球,山竹再加上菜,做得比同區的另一家素食館更似,不過質感上沒有那麼結實,而素肉球中帶有菇粒,感覺是更好食的,但我們吃慣另一家的味道,這個感覺不一樣的肉球,入口不慣但一樣覺得好,只是先入為主,永遠覺得以前食的好食吧。
炒粉面的話,我們要了一個星州炒米,咖哩味道香,也帶著應有的豉味,而且亦沒有過份辣的感覺,配料中也有素蝦來裝模作樣,也算是不錯。
牛刀小試這一家《妙法齋》原來是頗有水準的,以前在荃灣,經常覺得其店子破破舊舊,看不上眼,現在一試,才知道是一家好店。

荃灣的妙法齋比較就腳,不日再試。
今天,屋企人同我提早慶祝生日。早前,屋企人問我想去邊度食飯慶祝,我思前想後,決定去食齋。屯門區素食館以大力齋廚最有名,但係今次想試下另一間素食館,於是就決定去位於新墟的妙法齋。其實,呢間舖頭開左好多年,我細細個就食過。唔知係咪星期六中午,唔洗等位,呢樣野好過大力。服務員態度好殷勤,不斷介紹我地食呢樣食嗰樣,但係就過份殷勤左少少,因為我比較鍾意慢慢睇、慢慢揀。我地總共有5個人,所以可以叫多d食物。點心方面,我地叫左:雞扎、蘿蔔糕、鹹水角、豬肚、素鴨另外,我地叫左:芋頭魚、羅漢齋炒麵、xx鮮魷時蔬(唔記得左個名)、味菜豬大腸我本來想要芋頭糕,點知賣曬,唯有叫蘿蔔糕,味道ok。鹹水角同普通酒樓食無乜分別。雞扎同豬肚就分別較大,不過都係用類似豆干之類的用料,口感好似。食完點心後,我地叫左個小菜套餐,包括左芋頭魚、xx鮮魷同埋味菜豬大腸。豬大腸同鮮魷都係用豆干,所以食唔出有乜野分別,而且d味菜好鹹。至於芋頭魚就好好食,始終即叫即製,外皮夠脆,內裏夠熱。羅漢齋炒麵就令我有d失望,雖然賣相好靚,但係d麵淋左。我食炒麵都係想食脆口麵啫,點知第一次夾就已經淋左……其實我仲有好多野食想試,好似馬拉糕、雞球

點心方面,我地叫左:
雞扎、蘿蔔糕、鹹水角、豬肚、素鴨

另外,我地叫左:

其實我仲有好多野食想試,好似馬拉糕、雞球大包咁,不過好多點心都賣曬,加上已經食到飽飽,所以放棄左。

總括黎講,呢間齋舖員工服務唔錯,但係食物真係一般,如果下次食齋,我會去返大力囉!

2013-01-05
生日
  • 五柳仙斑
2012-01-03 403 瀏覽
久不久都會同女友來呢度食飯, 今日大約中午一點半左右到, 無需等候, 環境都算乾淨, 由於此食店只有很少的細檯, 我地差不多每次都好似去左食堂咁, 好多唔同的人搭埋一張十二人檯, 如果去呢度食野就要有心理準備, 不過呢度侍應好好禮貌, 反應又快!腐皮卷 - 上檯時仲係好熱架, 個皮脆戈卜卜, 個餡有蘿蔔, 荀, 菜等, 都幾爽口惹味鍋貼 - 餡係以白菜為主, 味道不錯, 不過個皮就不敢恭維, 好厚好厚, 加上又唔係好熱羅漢齋炆伊麵 - 味淡, 個"獻"太"杰"....麻麻地想久不久食清d都可以去試下的
腐皮卷
鍋貼
羅漢齋炆伊麵
羅漢齋炆伊麵 - 味淡, 個"獻"太"杰"....麻麻地

想久不久食清d都可以去試下的

2012-01-01
腐皮卷
2011-04-06 384 瀏覽
荷葉食好大,好好食,3人分會好,但唔食蛋的人記得叫走蛋本餐要$1122個人完全食唔哂,建議三個人食好點..............................
內有蓮骨
有蛋,唔食蛋記住叫走蛋
食中翼又係好多
內有蓮骨
2011-03-07 335 瀏覽
佛慈齋一直都係至愛!而家試左喱間之後妙法齋而家變左第二愛而且仲近我住既地方~Good!馬拉糕`好食.好鬆軟!下次一定會再食!~粟米魚餅`好吾掂...我覺得好難食~點都吾會再嗌! 一咬就散哂.仲有味道好怪雞包`好好食呀!好多餡~有飽足感!咸水角`又係好吾得!淋哂!好吾得~荷葉飯`好大個又正!抵梅菜肉飯`有好多梅菜- -!不過整體黎講都好食既~不過有d吾抵!實在太多梅菜~
佛慈齋一直都係至愛!
而家試左喱間之後
妙法齋而家變左第二愛

而且仲近我住既地方~
Good!
雞包好正!
馬拉糕`好食.好鬆軟!
下次一定會再食!~

粟米魚餅`好吾掂...

我覺得好難食~點都吾會再嗌!
一咬就散哂.仲有味道好怪

雞包`好好食呀!
好多餡~有飽足感!

咸水角`又係好吾得!
淋哂!好吾得~
好大個荷葉飯>v<
超好食!
荷葉飯`好大個又正!抵
梅菜肉飯~開胃!
梅菜肉飯~正
梅菜肉飯`有好多梅菜- -!
不過整體黎講都好食既~
不過有d吾抵!實在太多梅菜~
外賣自取
梅菜肉飯~開胃!
雞包好正!
好大個荷葉飯>v<
超好食!
梅菜肉飯~正
  • 荷葉飯.雞包.馬拉糕
2011-02-11 210 瀏覽
妙法齋是我和朋友於年青時代在對面讀緊私校時,中午放飯常來的食店.雖然食物和味道的印象已經好模糊,但情景我們都沒忘記.很難得和朋友睇場戲,順勢在這裡午飯,說起來還是第一次和朋友飲齋茶呢兩個人可以擦碟麵,其實我猴住羅漢齋炒麵好耐了即叫即炒等了十五分鐘,麵的份量比預期的少呢!麵底雖炸過但食入口不油膩,相信與厚厚的獻汁整淋左有關,材料有木耳,雪耳,馬蹄,竹荀,鮑魚菇,蘑菇,冬菇,菜心,芽菜等等,用料則相當足!每樣食材都應爽則爽,應甜則甜.整體上不錯.至於點心款式就沒有早上那麼多樣化,餘下的只有蒸飯,包點,粉果等等.我們點了素粉果,粟米魚餅和馬拉糕.煎魚餅一直都是朋友鐘愛,在齋店也不忘幫她點粟米粒相當多,魚肉較為散,只有微溫關係感覺硬是差一點.至於馬拉糕是看到隔雜枱食緊我才知道有此品.馬拉糕一籠兩大件,雖然是翻蒸,但出來仍保持香氣四溢糕身充滿大大氣孔,不鬆軟就假了,充滿蛋香味之餘,其甜味又剛好,非常好食.新春關係,小點加到十元,埋單亦要加一.不過~至少無酒樓咁吸水十幾年的時光,飛咁快地過了.縱使生活上各有不同,尤幸大家仍是開心快活人

兩個人可以擦碟麵,其實我猴住羅漢齋炒麵好耐了
每樣食材都應爽則爽,應甜則甜.整體上不錯.
菜多連獻汁都多
粟米粒相當多,魚肉較為散,只有微溫關係感覺硬是差一點.
粟米魚餅超多粟米
糕身充滿氣孔,鬆軟得很

2011-02-09
糕身充滿氣孔,鬆軟得很
粟米魚餅超多粟米
  • 馬拉糕
近來到妙法齋飲早茶,多數吃炒米加白粥,原因又平又飽肚~!首先說炒米$7>$8,份量次次都一樣:好多!約半大湯碗,米粉不是什麼銀絲米,只是平時東莞米粉,夠爽夠咬口,米粉之間都炒得好均勻,甚少出現一舊舊,材料雖然只有粗條椰菜絲和幼條紅蘿蔔絲,不過下的份量都不少呢,味道除了從椰菜吃到的清甜味外,米粉出來的味道真係好清淡,不過!這樣簡簡單單我覺得好味又足夠炒粉麵絕對是肥野食品,但由於這個炒米粉用的油份算是少,起碼入口沒有油淋淋感覺,以及食完碗底沒有反光的,所以我較安心食用(大家去一轉海皇粥店食個炒米就明白)早排食過一次炒麵,配料都是菜絲,但覺得此味比較油膩,不排除我先入為主,因為知道做蛋麵的材料是包括膽固醇極高的鴨蛋黃另外白粥$5>$6的份量都是一大碗,阿姐更裝到滿滿到碗頂的看到就高興了.白粥用米量相當多,質地夠哂厚傑,我食白粥是不下鹽,輕易到吃出一陣白米香.白粥是低卡健康又飽肚之物,以及腸道也很有益處.鼓勵多吃^^十一月份開始,店方將每樣點心都加了價,平均每款加一蚊,加價同時亦加了一些新款點心,雖然未有興趣試(因為都是甜點及煎點),但趁此篇幅都一提.順便寫埋在八月時食過的大包
近來到妙法齋飲早茶,多數吃炒米加白粥,原因又平又飽肚~!

清清地又多菜的炒米粉

(大家去一轉海皇粥店食個炒米就明白

另外白粥$5>$6的份量都是一大碗,阿姐更裝到滿滿到碗頂的
^^
裝得滿滿的足米白粥

加價後還是好抵食!

順便寫埋在八月時食過的大包,但點心加價後好似沒有了其影蹤?那時大包十蚊個,份量是一個蒸籠咁大!
之前說過,這裡的蒸包大多數是翻蒸的,此包都不例外,所以令到包身口感是鞋鞋地,至於餡料有素雞,冬菇,以及大量瓜瓜菜菜切成粒粒,九份餡一份包,咪以為好正,其實太多反而食之無味呢.而包底做得較薄關係,給餡汁都濕潤了,拿起上手個包自然解體,甩甩漏漏
雖然一個包等於一餐,但此包並不討好呢.
餡實在太多喇,唔岩鐘意主要食包身的我

2010-11-17
$17 (早餐)
裝得滿滿的足米白粥
清清地又多菜的炒米粉
  • 炒米粉
2010-08-26 118 瀏覽
突然好想同老公出去食餐晚飯,於是下畫就搵下有d咩好野食,揀選左咖哩屋同食齋,但最終都係去左食齋,有d失望咁囉.個碗飯又硬又有飯蕉,人地有甜湯送我地無,就算有都未必好食,以喱間野既質素,唔會有下次.1.桂花翅:有d辣辣地,好好味,豆乾,金菇絲,素翅,加左d胡椒粉,正.2.乳豬件:大家睇下係咪炸到好燶呢?極之唔好食,作為伴碟既蝦片更加唔駛講係難食到嘔.3.西芹腰果蝦碌:普普通通得黎又無咩味道可言,d蝦可假,假到唔知點去形容.

2010-08-25
2010-08-08 106 瀏覽
前話不多說了,今日有時間和'好耐'無去齋鋪飲茶,所以又來一轉.現在喜歡坐收銀隔離個張四人檯,一來搭位最多三人,成圍檯搭十人八人感覺很焗促呢.二來對正點心透明檯,可邊看邊想今餐食什麼先?因為昨晚游完水,早上餓到發荒了,最緊要食包!上回叉燒包個包身鞋恰恰,這裡無什麼包點選,再大膽點雞包仔吧.等左陣先有,原來雞包仔有三個架,每個拳頭大小,飽身無濕滋滋好似無翻蒸的感覺,拿拿聲食個先,唔~包身好軟熟!可能幸運地遇著剛出爐的貨色.餡味道好似真雞包,勁似勁似~明明只有冬菇,素雞,紅蘿蔔,還有應該是甜菜的物體,咸咸香香再有微微薑味,食多兩啖真是有'雞包仔'味架...~~~可能跨了少少,不過真是好好食!!推介之.上次吃粉果又是差到不得了,層皮厚過我塊面=.=今次在點心櫃裝了幾次,仲問阿姐素粉果和羅漢齋粉果即是哪樣子?阿姐拿了兩碟給我看,一看就知龍與鳳呢!後者的皮好厚身呀!!前者的皮是半晶瑩剔透狀於是就要一碟,因是翻熱貨,層皮口感仍是厚了點點啦,還接受到.餡最多是馬踹,好爽甜清脆,仲有少少莞茜,好清香.不過要趁暖吃呀,凍了層皮又開始硬了~食友說佩服我返工前都可以去飲早茶,一來自己好鐘意飲茶,二來早茶平很多

食友說佩服我返工前都可以去飲早茶,一來自己好鐘意飲茶,二來早茶平很多呢(下午茶都平,但返工無機會去啊XD),有動力就好易做到了.呵
雞包...除左樣似
餡似...連味都似呀!!!(驚)
呢皮正常好多啦
勁多馬蹄,每口都索索聲
2010-08-05
$19 (早餐)
雞包...除左樣似
餡似...連味都似呀!!!(驚)
呢皮正常好多啦
勁多馬蹄,每口都索索聲
  • 雞包仔
2010-07-10 81 瀏覽
上篇結尾話下次會試燒賣和叉燒包,說事遲 那時快,一星期後再黎啦今早大把位喎,同前幾日賓墟場面真是兩回事呢.安全計搭細檯,搭檯阿姨見我有咁多張大檯不坐反而搭在這張細的,都顯出怪怪眼神,無計啦,不知一陣會不會'炸'一聲成群人入來,不想同成村人迫啊.原來燒賣和叉燒包都是預先整好的.都是即叫即翻熱而矣.等了五分鐘先有得吃.燒賣賣相似便利店貨色多過酒樓貨色.中間是一舊透明'肉',應是用粉開出來的吧,質感好膠,好韌,仲食到口都乾添.只夾帶木耳粒和紅蘿蔔粒.整體味道超淡的說.而叉燒包樣子就不錯,但吃入口就...包身好乾勁鞋呀!!裡頭的叉燒粒和醬汁就不錯,甜甜地,當中的'肥肉'是最吃得出用麵筋弄來.口感確實像叉燒~這裡只收茶錢$3,不收加一,絕對是我會常來的原因.況且我鐘意飲茶,每次到酒樓飲三,四壺才肯收口,所以$3真是抵飲呀~馬尾阿姐依舊NICE NICE和快手快腳,如果不人多的話,其實這裡算是一個好坐的早茶地方呢.來了三次,發現到很多茶客鐘意點大碗湯麵吃,攪到我心思思添,下次來我會否食麵?敬請期待 XDDDD(講笑)

原來燒賣和叉燒包都是預先整好的.都是即叫即翻熱而矣

膠感
鞋皮
像真度好高啊,有'肥豬肉'(半透明那些粒粒)
2010-07-07
$17 (早餐)
2010-07-02 76 瀏覽
妙法齋...十幾年都無來過了,仍記得這裡是以前17歲在讀私校時,與同學仔吃午飯的飯堂之一.算起上來,這是我第一次來齋鋪飲早茶.一係不來,一來就一星期黎足兩次,飲開有條引卦.第一次來到,搵到位就直接同阿姐說開什麼茶便可以了.先將早餐牌睇哂.有西式早餐,即A.B.C.D餐,好似沙嗲牛麵,豬柳蛋,雖然好好奇這些西式肉食變成素菜後是什麼的樣子,不過大部份茶客都是食點心局多,所以我都照舊了.將點心紙再睇到熟一熟,點心類別不算多,勝在煎炒蒸炸樣樣齊,由最平的7蚊到16蚊都有.因為選擇困難症之下,我諗了好一陣都決定不到吃什麼,阿姐都好客氣過來幫我兩把,哈哈.說炒麵好味,說小籠包新鮮出爐等,又問我其實想吃什麼?完全不覺得我阻住他們似的.最後決定到,就要阿姐推介的茄子包,我再問雞扎要否等?她說不用,即有的.呵.一時都忘了這是素雞扎,不是肉食的要等廿分鐘為求中間的雞肉蒸熟.旋風式之下就有得食.茄子包兩個都漲卜卜,面頭有烘到金黃帶少少濃,是自家制的証明吧.麵包非常鬆軟,就算入面夾住有汁的餡,都無令到麵包淋糊,特別是中間部份,咬/按下都即彈回.麵包更帶有甜甜的味道,這包已經一百分.至於餡,是茄子和'肉碎',茄

.至於餡,是茄子和'肉碎',茄子有兩大條,索埋'肉汁'.我想講,味道非常非常似真肉啊....!!!很香很甜的~

雞扎面頭鋪滿我愛的烚椰菜
,嫩嫩腐皮包住''雞肉',西芹,芋頭等,總數7樣料!除了芋頭不夠淋,其他材料都可以,整體無什麼特別,不過這是個真正健康的點心.至少一個點心給你吃到幾樣顏色菜了喎.

到第二次來,人比上次多得很!
只有大檯有得搭座,但坐在唯一通道中的位子,很迫很難受.來這裡是要搭檯的,不過搭細檯會比較舒服的說.有了經驗之下,叫野食都快手了.先來一個珍珠雞,又是即來,珍珠並不珍,都有成大半個手掌咁大,打開荷葉,荷香迫人.糯米飯沒有過濕,仍有黏度,而中間餡料有紅蘿蔔扮咸蛋黃,有'肉'汁的'肉碎',以及素雞,木耳,冬菇.撈起上來和吃真的一樣.

飲了一陣茶再點個潮州粉果,呢次要什麼都考慮了很久,因為此店內一早已準備很多款的點心.客人點了,再拎去翻蒸.果然粉果類是不受得這種'折磨',本身塊皮又厚又韌,而阿姐只蒸到7成熱,皮仍是硬硬的,餡仍凍凍地,吃得不是味兒
.餡有花生,荀,紅蘿蔔,木耳和肉碎.

今次教訓,那些乜粉果,物粉果不要接觸好了.下次想試叉燒包和燒賣.
麵包好掂呀,甜甜地兼好鬆軟,比麵包店出品更好.
樣子近似'正版'的雞扎
荷葉飄香
裡面色水都好似.紅蘿蔔作蛋黃.咁都畀佢地諗到
又厚又韌的皮再翻蒸
2010-06-24
$23 (早餐)
麵包好掂呀,甜甜地兼好鬆軟,比麵包店出品更好.
樣子近似'正版'的雞扎
荷葉飄香