2010-08-08 106 瀏覽
前話不多說了,今日有時間和'好耐'無去齋鋪飲茶,所以又來一轉.現在喜歡坐收銀隔離個張四人檯,一來搭位最多三人,成圍檯搭十人八人感覺很焗促呢.二來對正點心透明檯,可邊看邊想今餐食什麼先?因為昨晚游完水,早上餓到發荒了,最緊要食包!上回叉燒包個包身鞋恰恰,這裡無什麼包點選,再大膽點雞包仔吧.等左陣先有,原來雞包仔有三個架,每個拳頭大小,飽身無濕滋滋好似無翻蒸的感覺,拿拿聲食個先,唔~包身好軟熟!可能幸運地遇著剛出爐的貨色.餡味道好似真雞包,勁似勁似~明明只有冬菇,素雞,紅蘿蔔,還有應該是甜菜的物體,咸咸香香再有微微薑味,食多兩啖真是有'雞包仔'味架...~~~可能跨了少少,不過真是好好食!!推介之.上次吃粉果又是差到不得了,層皮厚過我塊面=.=今次在點心櫃裝了幾次,仲問阿姐素粉果和羅漢齋粉果即是哪樣子?阿姐拿了兩碟給我看,一看就知龍與鳳呢!後者的皮好厚身呀!!前者的皮是半晶瑩剔透狀於是就要一碟,因是翻熱貨,層皮口感仍是厚了點點啦,還接受到.餡最多是馬踹,好爽甜清脆,仲有少少莞茜,好清香.不過要趁暖吃呀,凍了層皮又開始硬了~食友說佩服我返工前都可以去飲早茶,一來自己好鐘意飲茶,二來早茶平很多

食友說佩服我返工前都可以去飲早茶,一來自己好鐘意飲茶,二來早茶平很多呢(下午茶都平,但返工無機會去啊XD),有動力就好易做到了.呵
雞包...除左樣似
餡似...連味都似呀!!!(驚)
呢皮正常好多啦
勁多馬蹄,每口都索索聲
2010-08-05
$19 (早餐)
雞包...除左樣似
餡似...連味都似呀!!!(驚)
呢皮正常好多啦
勁多馬蹄,每口都索索聲