2023-11-17 431 瀏覽
#搞串個pantry就算係咪平時食開齋🥗,如果平時覺得食得太油膩🫄🏻,都會想去 #齋舖 試下特色齋菜😍,同埋食返多啲蔬菜清腸胃🥦。原來 #屯門 都有唔少素食餐廳🥢,我哋今次就去咗另一間屯門人推薦🌟、位於新墟嘅餐廳🌃。佢都算近地鐵站🚇,地理位置幾方便,係受街坊歡迎嘅local餐廳💬。我哋嗌咗三和菜($248),分別揀咗🔴咕嚕雞球、🔵醬爆蝦碌、同埋🟢鮮菰花枝時蔬。本身仲有🫖茶位同埋小食🟡菠蘿粒。而我哋今次週末嚟到,餐廳逢初一、十五、星期六日、公眾假期📅有加一。埋單兩個人總共$321💰。咕嚕雞球🌟🌟🌟🌟肉嘅部份係我哋暫時食過😆,扮得最似嘅咕嚕肉!無論係外觀、咬開咗、定係口感🫦,都好似一啲好嫩滑嘅肉🤤,而味道係腐皮味。咕嚕汁酸酸甜甜🍅,不過最特別係入面用嘅蕃茄好鮮甜🍬、味道清新。醬爆蝦碌🌟🌟🌟🌟呢一味菜有辣味🌶️,如果唔食五辛嘅朋友要注意啦📝。不過辣味好刺激,配埋素蝦肉好惹味、好送飯😋。素蝦肉🦐有扮到蝦紅白相間嘅紋理🔴,而且咬落彈牙👅,似係魚蛋同埋蒟蒻🪼中間嘅口感,感覺同咕嚕雞球有啲似🧐。鮮菰花枝時蔬🌟🌟🌟🌟呢一味菜就好啱我哋😝希望清腸胃,因為味道比較清淡、全蔬菜🌲。而且處理得幾好,連生菜🥬、草
#搞串個pantry

咕嚕雞球🌟🌟🌟🌟

醬爆蝦碌🌟🌟🌟🌟

鮮菰花枝時蔬🌟🌟🌟🌟
呢一味菜就好啱我哋😝希望清腸胃,因為味道比較清淡、全蔬菜🌲。而且處理得幾好,連生菜🥬、草菇🍄都煮到冇草青味。仿花枝🦑同樣係彈牙、爽口嘅蒟蒻口感🤔。
2023-07-25 483 瀏覽
食物質素不多講,態度超差,食早餐八達通比錢原本62元, 機內顯示收162元,同收銀講返點解收多$100,但佢啲態度超差,又辯駁又黑面 ,大家比錢要睇清楚。點餐哩洗太多,預咗受佢氣會受飽
2022-09-05 1471 瀏覽
在附近看完電影吃午餐,因為昨天吃完燒肉放題,所以想吃點素食 讓胃休息一下,就來到這間妙法齋。星洲炒米/味道適中,米粉份量很多,這是大概三個人的份量,配料也多,有青椒、紅蘿蔔絲、素蝦肉、雲耳絲、芽菜、雞蛋絲及素肉絲。咕嚕肉/一上菜的時候,菠蘿的香氣撲鼻而來,吃過菠蘿之後那種酸酸甜甜的味道更加醒腦醒神!配菜一點都不孤寒,有不少菠蘿、青椒,全部都大塊。特別的是這道咕嚕肉有蕃茄。咕嚕肉做得很像真,真的很像軟焾的雞肉。

星洲炒米/

咕嚕肉/

咕嚕肉做得很像真,真的很像軟焾的雞肉。

2022-09-04
2022-09-04 739 瀏覽
餐廳菜式很多,很多款式都想試,但一個菜份量很多,唯有下次再試其他。紅燒枝竹豆腐煲:豆腐嫩滑,外皮炸得脆。枝竹整條都好稔身,不會吃到有硬塊。芋頭魚:外型整到成條魚咁,好有趣。芋泥好軟綿綿,外脆內軟,外皮做得好薄好脆,食落一點都不覺得好大負擔。食到後尾我見到牆上餐牌有 泰式冬蔭公炒米粉,都好想試,好似幾特別。
餐廳菜式很多,很多款式都想試,但一個菜份量很多
,唯有下次再試其他。

紅燒枝竹豆腐煲:
豆腐嫩滑,外皮炸得脆。
枝竹整條都好稔身,不會吃到有硬塊。

芋頭魚:
外型整到成條魚咁,好有趣。

2022-08-31 593 瀏覽
妙法齋已經嚟食過好多次 晏晝嚟可以叫點心 亦都可以照嗌小菜或炒粉麵飯😎選擇好多 味道質素都唔錯👍🏻個人特別中意 蜜椒薯仔牛柳粒 好惹味😍😍另外仲有 冰梅骨(類似菠蘿咕嚕肉🤣)但佢嘅咕嚕肉係變成杏鮑菇 好特別 而且唔係用仿製肉 真係一啖接一啖❤️次次去都必叫 你唔會覺得自己食緊素食😂😂因為佢哋嘅調味都好夠 唔使驚淡茂茂👍🏻佢哋嘅炒飯都唔錯 夠乾身 😋😋~值得一試
2022-03-30 822 瀏覽
好多時間去新墟都會見到妙法齋!好似已經開左好多年!屋企人逢初一十五都會食齋,今日就同屋企人去左妙法齋食lunch!燒賣,炒飯全部都好好食😋😋🍽完全同食有肉既炒飯同食物都冇分別!做到好好食!👍👍👏🏻
好多時間去新墟都會見到妙法齋!
好似已經開左好多年!
屋企人逢初一十五都會食齋,
今日就同屋企人去左妙法齋食lunch!
燒賣,炒飯全部都好好食😋😋🍽
完全同食有肉既炒飯同食物都冇分別!
做到好好食!👍👍👏🏻
2021-04-04 1370 瀏覽
伙記客氣有禮貌,但是,飯菜欠佳!!!淡而無味,屬實難吃。食齋乃人生一大樂事,可餐廳素菜調味欠佳,弄巧成拙,五花八門的素餐反倒不比一盤烚青菜惹味,可惜。希望餐廳能改善廚藝,讓食客能食齋也食個爽快,功德無量。
2020-11-13 1284 瀏覽
今天早上和朋友相約一起一同到這間法妙齋裏進食早餐!!結果一坐下來,溝這間超差態度嘅服務員叫在在旁邊不停催促我們叫我們快些點早餐,當他們幫我們下單時,我原本想叫凍檸檬茶,馬上想轉凍奶茶這兩個服務員已經像很不滿嘅態度看著我!結果他們幫我哋下了兩份早餐,其中一個早餐是米粉,完全毫無誠意嘅早餐,只是加了雪菜和一大堆白色的米粉一點湯也沒有,淡而無味!不過我再令我們忍耐不滿的,就是他們白鴿眼的目光,對每一個客都很沒有誠意上餐,特別係一班老人家!而且舖頭十分之冷清,她們還不停在旁催促我們這個要不要那個要不要,不停趕著收起我們的碗碟和餐具!這樣都算了,最令我們不滿的就是當他一收起餐具時,同時用了一個超差態度大大聲衝口而出,對我們說,:「你們已經不是吃餐,唔該你快啲戴返口罩,如果唔係到時畀人罰錢,因為你哋冇揸筷子同埋冇餐具㗎」我同佢講,你好似啱啱收起我啲餐具,我去任何一間餐廳或者鋪頭都唔會好似你咁樣,佢仲同我講其他鋪頭佢唔知,呢度就係咁樣!!態度超級超級差同不視,自大狂妄輕佻嘅語言,簡直差到極點!!以後唔使旨意我再幫襯~~
今天早上和朋友相約一起
一同到這間法妙齋裏進食早餐!!
結果一坐下來,溝這間超差態度嘅服務員叫在在旁邊
不停催促我們叫我們快些點早餐,
當他們幫我們下單時,
我原本想叫凍檸檬茶,馬上想轉凍奶茶
這兩個服務員已經像很不滿嘅態度看著我!
結果他們幫我哋下了兩份早餐,其中一個早餐是米粉,
這樣都算了,最令我們不滿的就是當他一收起餐具時,
同時用了一個超差態度大大聲衝口而出,
態度超級超級差同不視,自大狂妄輕佻嘅語言,
簡直差到極點!!
以後唔使旨意我再幫襯~~

2019-07-07 2022 瀏覽
多年老字號,伙記親切,好有人情味,感受到以前香港嘅情懷。簡簡單單一碗西炒飯,配以一壺熱茶,自斟自飲,五十蚊有找,係唔錯嘅選擇。5夠食仲可以嗌點心,15蚊起。但通常如果你5識食齋,5識叫可問下d姐姐點嗌,佢地好多推介。
2019-02-08 2012 瀏覽
今天在屯門行完山,坐車回到屯門站,在附近找地方吃晚餐,想吃得清淡一點,在新墟兜了一大個圈,最後行到明藝街,看到妙法齋。曾經在荃灣返工時經常到妙法齋吃午餐,但在屯門住了這麼多年,竟然不知道這裡也有,看到時實在很高興,店內雖然已滿座,但也找到樓上有一張枱可以給我們兩人就座。我們點了一個八珍豆腐煲 - 材料豐富,除了主角豆腐,還有荷蘭豆,馬蹄,素午餐肉,素魷魚,素魚肉,素魚蛋,素蝦,菜等等細份的齋鹵味 - 份量一點也不細呢! 今次還吃到淨素黃螺,口感幾特別,不過有微辣。
我們點了一個

2018-12-09 1479 瀏覽
近日天氣漸寒⛄,保暖的妙法,除了多穿禦寒衣物外,到屯門的「妙法齋」開餐,其實也是不錯的選擇。妙法齋的餐單,有「煲仔飯」、「煲仔素食」、「鐵板食品」三類熱騰騰的選擇,還有「XO醬類」食物,都是一些吃後令人暖笠笠的食品。昨晚,我們品嚐了以下3款食物:♨️雲耳猴頭菇煲仔飯♨️XO醬水餃撈麵♨️栗子鮮竹雞件煲其中最令人印象深刻的是「XO醬水餃撈麵」。XO醬撈麵和水餃是分開上桌的。單看外形,已看見餃子內包含了滿滿的材料,頗為吸引。我們先來個「撈起」,令惹味的XO醬融入麵條和菜心之中,然後把它們夾到碗內,再加上水餃和湯底,令人食指大動🤤的水餃麵就出現了🎉🎉。水餃入口,口感飽滿。原本較淡味的湯底,混入了XO醬,而麵條在湯底中稍為浸潤後,滑與辣的感覺兼而有之,值得推介。除了食品讓我們有暖笠笠感覺外,侍應的一些窩心💓小舉動,也是頗令人感到暖意的:👍侍應見到「水餃撈麵」的菜心頗粗大,主動詢問是否需要幫忙把菜心剪短。👍我們詢問可否多來一碟XO醬,侍應二話不說,立即請廚房多給我們一碟份量多多的,十分疏爽。👍煲仔飯上桌時,因我們在吃另外兩道食物,侍應便先冚着煲蓋以保持飯的熱度。過一會後,又告知我們可把鼓油倒於飯內,然

昨晚,我們品嚐了以下3款食物:

♨️雲耳猴頭菇煲仔飯
♨️XO醬水餃撈麵
♨️栗子鮮竹雞件煲

👍煲仔飯上桌時,因我們在吃另外兩道食物,侍應便先冚着煲蓋以保持飯的熱度。過一會後,又告知我們可把鼓油倒於飯內,然後繼續冚蓋以焗出香味,很是細心。

2018-08-19 1286 瀏覽
呢排出街食得太密而且好濃味所以今日試下食齋清清腸胃結果冇失望叫左炒飯 食時有小小加喱味 都幾好味蟹肉蛋白伊麵 清清地 唔錯豆腐齋 健康之選 有好多蔬菜另外見到隔離枱叫左點心 好似好新鮮 心思思就叫左兩樣點心試下腐皮卷齋餃子 果然冇失望 會再返黎食 淨叫點心已經冇得輸如果個排食得太多肉 搵一餐食下齋都係一個唔錯既選擇
呢排出街食得太密而且好濃味

果然冇失望
會再返黎食 淨叫點心已經冇得輸
如果個排食得太多肉 搵一餐食下齋都係一個唔錯既選擇
2018-08-19 765 瀏覽
今日約左朋友去食齋,呢次係我第一次食齋,感覺都幾特別叫左五樣食物包括有飯,蟹肉伊麵,菜同兩款點心。因為我地點半先去食,所以人流唔算多,好快就有位,職員都好好服務,上菜時間都好快,野食都唔錯,有機會會再去食。
今日約左朋友去食齋,呢次係我第一次食齋,感覺都幾特別
叫左五樣食物
包括有飯,蟹肉伊麵,菜同兩款點心。
2016-05-22 3861 瀏覽
「妙法齋」,就在巴倫紐戲院旁邊,相當就腳。店子裝修簡約,有點似大排擋風格,周六日晚上就經常爆場,等了很久才有位子。至於齋菜菜式,每天約有十款小菜選擇,但別以為是青菜、瓜湯等變化不大的菜式,其實是創意素菜,如以雜果及鮮竹做材料;用麵筋及腐皮捲着雜菜等等。當然,大路的菜式一樣有,如脆炸春卷、羅漢上素及冬菇時蔬等等。我今次點了大路菜式「妙法冰梅骨」麺筋沾上了冰梅醬,酸酸甜甜,廚子大豆纖維製成品或麵筋等一眾可製成貌似肉類的食材。麵筋外表與真排骨無異, 冰梅黏甜開胃, 不過一咬下大豆纖維製成品就知道她們跟排骨質感與味道是不盡相同的。 大豆製成品是沉甸甸, 少了份彈性, 但這冰梅骨做到此效果是假可亂真, 我已經收貨,而且廚子炒時夠鑊氣,波蘿碎也多汁,配料也惹味,真是十全九美。「炸鮮腐皮卷」餡料足夠,廚子將豐富的冬菇菜絲讓入其中,而這次腐皮炸得脆囗,外層酥脆,呈金黃色,薄且滑的皮包著已調味的餡料,仍保留適當韌度,配菜的西籣花味也可口,十分滿足。

冰梅骨
炸腐皮
2016-05-21
冰梅骨
炸腐皮
2015-03-12 3050 瀏覽
其實我好鐘意食素,由其是傳統的素菜,雖然沒有宗教信仰,但實在很喜歡到廟宇吃素,很奇怪了吧! 也試過邀請同樣愛吃素的友人回家打素火鍋,吃了大量的蔬菜、菇菌,減少吃肉,對身體、對大自然的好處也很多呢!對於現在流行的新派素食料理,個人就不太欣賞,但現在傳統素菜店已經買少見少,於屯門居住後,發現住家附近有一間老式素菜店,找了個周末前去一會.下午三時多,已經過了午市繁忙時間了,店內客人不多. 店內面積不大,只有5-6張枱,有三數張大圓枱,4人餐桌只有近門口的2張,所以繁忙時間,搭枱實在在所難免的了.幸運地於非繁忙時間入坐,2人可免卻搭枱呢! 我們選了一款午市碟頭飯及羅漢齋炒麵共享. 茗茶早、午市每位$4,另收加一.上海黃金素鴨菜飯 $42下單時店員說素鴨已賣清光了,換了另一款不知名的素腐卷,但同樣配菜飯的,她說素卷很好吃的. 那我也照要可也. 素腐卷是即炸的且油份不多,內裡是爽脆的雜菜絲,沾上喼汁很味. 要一讚的是菜飯做得很好,飯粒乾身有咬口,加上爽甜的菜粒,健康又美味.羅漢齋炒麵 $46素菜很多,包括大大隻的冬菇、粟米芯、木耳及草菇等,舖滿整碟香脆的炒麵,不過獻汁略嫌太大,不過傳統素菜就是這樣

上海黃金素鴨菜飯 $42
羅漢齋炒麵 $46
素菜很多,包括大大隻的冬菇、粟米芯、木耳及草菇等,舖滿整碟香脆的炒麵,不過獻汁略嫌太大,不過傳統素菜就是這樣濃味多獻汁的,間唔中吃點喜歡的素菜,自我滿足一下也不錯.

在店中吃飯期間,不時有客人前來買外賣,其中一位客人令我印像深刻,那位男士進來想買一份生的炸乳豬,老闆說只有切件的乳豬賣,還着店員到廚房拿出來問男士是否找尋這款食物. 心想,買生的素乳豬為何會來到素菜店的呢? 反正店方也是以煮好的價錢來收費,自己回家煮會好味點?

另有一位女士專程從天水圍來買齋鹵味的,說天水圍想找間素食店都沒有呢! 原來老店有那麼多遠道而來的食客,我住得那麼近,下次也要買點齋鹵味回家加餸先得.

埋單$106,以老區來說價錢有點貴,不過素菜店總有一班熟客的,有機會再來試試別的素菜.