2009-09-21 155 瀏覽
I have been visiting this restaurant since it open. Generally the food is prepared with heart, but probably the chef is getting old, every dish becomes so salty, cannot take it anymore.The manager has become so pround (probably because they are running 2 chops now), his attitude is not going to take any opinion.The waitresses, services super bad. Forget about it....A shop cannot retain old customers, see how long it may go......Once the food is better than the fame, but now the fame is bigger th

Once the food is better than the fame, but now the fame is bigger than the food.
2009-09-18
  • NA
2009-09-06 65 瀏覽
食物品質令人失望例如a)老火例湯,湯清如水... 完全無味...湯渣乜都冇 b)海鮮炒蛋白,D蝦無味又鞋,蛋白冇無調味c)生炒骨雖然脆,但是肉鞋,骨比較多,可能擬於肉的質數麻麻d)服務簡直不知所謂,埋單1分鐘, 催客走冷氣唔夠座得擠迫食物普通一句到尾都唔會再嚟
食物品質令人失望例如

a)老火例湯,湯清如水... 完全無味...湯渣乜都冇

b)海鮮炒蛋白,D蝦無味又鞋,蛋白冇無調味

c)生炒骨雖然脆,但是肉鞋,骨比較多,可能擬於肉的質數麻麻

d)服務簡直不知所謂,埋單1分鐘, 催客走

冷氣唔夠座得擠迫食物普通一句到尾都唔會再嚟
2009-09-06
2009-05-25 49 瀏覽
兩個人去食,叫了兩個飯餐,食得好飽好飽 白飯好多,餸菜份量就好細份,super-mini size奶茶好唔得,好怪,我估佢用珍珠奶茶粉開可一不可再,我唔會再去食
兩個人去食,叫了兩個飯餐,食得好飽好飽

白飯好多,餸菜份量就好細份,super-mini size

奶茶好唔得,好怪,我估佢用珍珠奶茶粉開

可一不可再,我唔會再去食
2009-05-24
2009-02-16 36 瀏覽
大廚小館跟名字一樣, 小小的館子, 有著不一樣的味道. 這裡的菜式比一般餐廳別緻和有特色, 很多組合都是創新的. 而每一個菜也很用心烹調, 絕不粗製濫造. 而這裡的湯水都不帶味精, 有住家湯水的感覺.在這裡, 小炒很夠鑊氣, 很香口. 我最愛的是南亂碎香骨和胡椒魚雲, 美味. 而其他的食物也不錯, 如蒸飯, 特色炒飯和炒粉面等. 好的甜品也很不錯. 這裡很適合兩口子優閒地慢慢享受一個晚餐.這店子雖然細, 但座得不擠迫. 而店內的裝橫亦具心思. 而食物的份量較細, 所以會感覺價格較高. 所以比較適合小飯局. 人多的話, 都是到同區的奇味較化算.近日較店在附近開了一所新店, 希望她能保持水準, 持續做出精美用心的菜式.

在這裡, 小炒很夠鑊氣, 很香口.
我最愛的是南亂碎香骨和胡椒魚雲, 美味

• 南亂碎香骨
  • 胡椒魚雲
  • 老火湯
(非會員)
2008-09-04 53 瀏覽
是小館一間,座位不多,但舒適度尚可接受。我與家人點了幾道菜,最突出便是生炒骨,非常脆口,味道甜度適中。但是喜歡吃肉的朋友,可能會覺得肉太少,骨卻很多。不過,我絕不介意,香口是重點,千萬不要改這種做法,喜歡吃肉就應該叫豬排,不要點生炒骨。生炒骨_值得推介。味菜煮鴨脯_這道菜就令人有點失望,鴨脯是用冻肉店似西餐果種,味菜出水問題嚴重,令餸菜太多水。___失望總括而言,四道菜只有一味令人失望,都算不錯。特點:不落味精,難得,難得!

是小館一間,座位不多,但舒適度尚可接受。
生炒骨_值得推介。

總括而言,四道菜只有一味令人失望,都算不錯。
特點:不落味精,難得,難得!

• 生炒骨
2008-06-10 9 瀏覽
星期六同阿米細佬黎食晚飯, 叫左個二人餐同一個甜品, 個餐有一煲老火湯, 一個小食, 兩個餸同兩個白飯~湯嘅份量好大, 成個藥煲上, 兩個人飲完都飽到唔洗食飯喇~ 我地三個人頂硬上都差d飲剩~ 今日嘅湯係牛蒡煲老雞, 飲落好清甜, 一d都唔油, 拍得上屋企果d*小食方面細佬點左醉雞翼~ 一直都好鍾意呢度嘅呢味小食, 雞翼浸得好入味, 雪得好夠凍, 食落去d皮好彈牙, 連我不嬲唔你雞皮都肯食* 另外d汁都幾香濃, 最緊要係一滴浮油都冇! 如果可以用d汁撈冷麪就正喇!~小菜方面, 原本我想叫生炒骨嘅不過阿米不太好甜甜酸酸嘅野所以冇叫, 加上剛剛隔離上菜, 一陣好香嘅鐵板味傳左過黎, 所以我地就決定叫果樣餸喇~ 我地最後叫左鐵板茄子豬梅頭 (實際個名忘記了…) 同甜麪醤肉鬆蒸南瓜~ 先講鐵板, 真係好香, 除左茄子同豬梅頭之外仲有d甜紅椒同金不換, 估唔到加入左泰式香料嘅中菜都幾特別呀!~ 另外南瓜果道菜好適合拌飯食, 因為好濃味, 仲有好多大大隻嘅蝦乾, 但唯一不足之處係太多麪醤~ 不過整體上兩道菜都幾好幾特別*至於甜品…原本想叫椰絲焗湯圓試下睇下係咩野但佢話冇所以最後叫左香芋水晶糕~ 不

至於甜品…原本想叫椰絲焗湯圓試下睇下係咩野但佢話冇所以最後叫左香芋水晶糕~ 不過同之前食開嘅好唔同, 呢次好唔新鮮~ 雪到好硬...

總括而言, 呢度嘅水準幾高, 種類幾多元化同特別, 成日都會有驚起, 仲有推介個蠔仔肉碎泡飯同紅油抄手, 真係幾正架!~
  • 老火湯
  • 紅油抄手
  • 醉雞翼
  • 鐵板茄子豬梅頭
  • 蠔仔肉碎泡飯
  • 其他各式砵仔焗飯
(非會員)
2008-05-02 11 瀏覽
今日又同同事去左大廚小館度食午飯~一行五人~叫左個四人餐再加個菜~四人餐包一個靚湯三個小菜一個小食同埋飯~個湯好重魚味...唔錯~~冇味精...似阿媽既住家靚湯~~~~三個餸~~首選~蜜椒雞柳....餐牌冇既...可能因為成日轉...上次係有既~好好味...甜甜地又脆口...清盤!!!跟住係...招牌生炒骨...都唔錯...可惜太遲先出現...大家都飽飽地啦.......黑椒洋蔥龍脷...一般....第一次叫...中招~~~....小食係xo海蜇~小小辣...好好味~~~個菜就正常啦~~~~臨走睇到有天使麵同螺絲粉~下次再黎試過~~~中菜黎講佢算有特色...夠創意...最緊要係...好味丫嘛~
今日又同同事去左大廚小館度食午飯~
一行五人~叫左個四人餐再加個菜~
四人餐包一個靚湯三個小菜一個小食同埋飯~

....小食係xo海蜇~小小辣...好好味~~~
個菜就正常啦~~~~
臨走睇到有天使麵同螺絲粉
~
  • 蜜椒雞柳~招牌生炒骨~
2008-02-19 14 瀏覽
大廚汁肥牛炒米綫~好好食~不過成$60呀~~~而五穀飯都成$10~~~~蠔仔炒旦就比較普通~沙茶腩都幾好味下次trytry 炒飯先~
大廚汁肥牛炒米綫~好好食~不過成$60呀~~~
而五穀飯都成$10~~~~
蠔仔炒旦就比較普通~
沙茶腩都幾好味

下次trytry 炒飯先~
2007-08-01 13 瀏覽
1.風沙雞翼炒烏冬: 炒得很乾身,雞翼有三隻,但皮有D肥,都幾肥膩。但overall都算OK啦。2.鮮菌紅燒豆腐: 豆腐滑,味道剛好,sauce唔會“韃韃”,一貫高水準。3.白飯一碗個人盛為98元。
3.白飯一碗

個人盛為98元。
2007-07-01 3 瀏覽
2007年6月29日星期五。大廚小館。對上一次來已經很久了。上次的印象不錯,所以今天跟另一半在附近上課,所以再來。雖然價錢有距離,但今天侍應們的服務水準比前天吃Agnes b 差得遠了!一放下菜牌,就有人提醒我們什麼什麼已經賣完,免我們錯選了沒有的東西。值得讚賞。1.招牌生炒骨($35)沒有上次覺得那麼好吃。可能少了驚喜,還有今天的排骨太多骨,很多塊都只有骨沒有肉。2.焗蟹蓋($22)Size很小。但味道不錯呀!3.豉汁蝦仁蒸豆腐($48)豆腐雖然不算很滑,但還不錯。4.椰絲焗湯丸($22)賣相漂亮,餡是花生蓉,OK。5.五榖飯和白飯各一(@$8)五榖飯太乾了點。這裏雖然地方不大,也不是很便宜,但勝在譲我吃得感覺舒服,我喜歡這裏。
2007年6月29日星期五。大廚小館。

1.招牌生炒骨($35)
2.焗蟹蓋($22)
Size很小。但味道不錯呀!
3.豉汁蝦仁蒸豆腐($48)
豆腐雖然不算很滑,但還不錯。
4.椰絲焗湯丸($22)
賣相漂亮,餡是花生蓉,OK。
5.五榖飯和白飯各一(@$8)
五榖飯太乾了點。

2007-05-31 7 瀏覽
之前行經這店門口,店內都頗多客人.上星期三決定到這家試試!女店員推介的套餐\都不合意,2個人不想喝湯,又想試試MENU推介的雪花牛扒,所以選擇散叫.雪花牛扒- 期望太大,失望都大...我要6成熟,但件牛扒裡面凍冰冰,又多根又唔夠軟滑(雪花???),好唔得!翠玉瓜帶子炒雪花蚌- 這個小菜不錯,熱辣辣(即炒嘛),味不太鹹,帶子同雪花蚌炒得剛剛熟,好滑呢!蝦醬蝦干時菜煲- 煮緊已經聞到好香蝦醬味。女店員建議我食小白菜,無介紹錯,好嫩呢!蝦醬已經惹味,有D肉碎同蝦干...送飯一流!女店員執抬時問我覺得D如何?我照直話件雪花牛扒好唔得,根又多又唔係六成熟,之後佢\送0左2件香芋水晶糕話補償.佢\真識做生意,件水晶糕我覺得好香好煙韌(好好味),仲叫多一客0添!食物味道大多都不錯,我會再幫襯呢!
之前行經這店門口,店內都頗多客人.上星期三決定到這家試試!
食物味道大多都不錯,我會再幫襯呢!

2006-09-22 10 瀏覽
九點幾教完琴,男朋友陪小女食飯…本來諗住淨係o係吉之島求其食d野算數,點知俾佢拉左黎呢間食…舖面算細,可能過左晚飯時間,人唔算太多,七成多d。男朋友已經食完飯,所以只係叫左一個$88既一人晚餐,包括:老火湯、度風燒排骨(小菜〕同蒜蓉炒唐生菜&西生菜,同埋白飯。老火湯:飲得出係冇加水同落味精,ok﹗度風燒排骨:份量唔細,兩個人食岩岩好,排骨細細件,好重橙味,酸酸甜甜,唔錯﹗炒生菜:油左d,不過都幾香~舖面都好乾淨,侍應們手腳亦都好快,唯一美中不足既係舖面太細,冇吸煙區,食晒人地d二手煙﹗價錢…以係個區黎講…算ok啦…
老火湯:飲得出係冇加水同落味精,ok﹗
炒生菜:油左d,不過都幾香~
價錢…以係個區黎講…算ok啦…
2006-06-26 19 瀏覽
朋友早前來過,最推介籠仔蒸粉,便前往一試。我們點了蠔仔肉碎蒸鴛鴦粉、豆豉鯪魚炒油麥菜和生炒排骨。原本以為蠔仔是蠔仔粥那種黃豆大小的蠔,但這兒的卻像腰豆般大,那食味當然是不一樣了。個人認為,比較細小的蠔仔金屬味較重,亦較鮮甜;但這兒的味道卻較淡。鴛鴦粉其實是米粉和粉絲,配上肉碎和榨菜等,雖然不算驚喜,卻是水準之作。這兒的炒菜任食客自由配搭,食客可在多種菜和配料中選出自己的口味。配料中有我十分喜愛的豆豉鯪魚──一向吃豆豉鯪魚也是開罐即食的,側聞此物入饌也異常美味,但就從沒嘗過,故此躍躍欲試。不過實在不知道該用什麼搭配此物,所以請來侍應查詢,他回答:「油麥菜。」所以我們便選了這配搭。原本這個組合是不錯的,因為豆豉鯪魚的甜可以把油麥菜的苦澀味中和,不過,他們似乎沒有注意油麥菜的另一特點──水份多。結果,菜炒了出來像湯一樣多水,賣相不討好之餘,還把豆豉鯪魚的味道沖淡了,但菜卻不入味,頗為失敗的一道菜。生炒排骨是這兒自稱的招牌菜,忍不住又點了一個。其實,他們的餐牌上的某些小菜是有兩個價錢的──二人份量的,三十多元;或者較大份量的,五十多元。一般點「例牌」,兩個人是吃不完的,所以便點了二人份量。菜來
朋友早前來過,最推介籠仔蒸粉,便前往一試。

我們點了蠔仔肉碎蒸鴛鴦粉、豆豉鯪魚炒油麥菜和生炒排骨。

生炒排骨是這兒自稱的招牌菜,忍不住又點了一個。其實,他們的餐牌上的某些小菜是有兩個價錢的──二人份量的,三十多元;或者較大份量的,五十多元。一般點「例牌」,兩個人是吃不完的,所以便點了二人份量。菜來了──不過那份量只比鄰桌二十元一碟的前菜小黃瓜大一丁點!份量之少,實在令人咋舌……我們是為食而來,姑且試試味道是否驚為天人。排骨用上脂肪比較多的,是傳統生炒骨的模樣。不過那粉漿不夠脆,影響口感。那汁只甜不酸,更沒有菠蘿,而且多下了麥芽糖,起了點膠,以汁來論,不很入流。這道菜也屬一般而已。

我沒懷疑過這兒的主廚不是出身自大酒樓的大廚,不過整體感覺有點眼高手低,水準跟那氣勢有點距離,希望只是一時失準吧!

(忘了這次每人平均花費是多少,應該是六十至八十元吧!)
2006-03-29 3 瀏覽
冇去一排, 依然咁多人, 可惜靚waitress Crystal冇係度做勒, 但重要係菜色冇新意, 有D新菜有點係為創新而創做, 配搭食味一般, 仲好油下, 好似鐵板腐竹烤腐咁, $38一個小菜$45一個炒飯十分細碟..唔抵食又唔好食. 落華蘭路食好過.唯一好呢度晚上禁煙.

唯一好呢度晚上禁煙.
2006-02-14 7 瀏覽
係一間唔錯既小店, 菜色唔老套, 好味!話時話呢個老細好似專請靚妹做waitress, 曾有幾個樣貌不俗. 唔好話同飲食無關, waitress靚食都食得開心D! (以男人角度計)
係一間唔錯既小店, 菜色唔老套, 好味!