2008-06-10 9 瀏覽
星期六同阿米細佬黎食晚飯, 叫左個二人餐同一個甜品, 個餐有一煲老火湯, 一個小食, 兩個餸同兩個白飯~湯嘅份量好大, 成個藥煲上, 兩個人飲完都飽到唔洗食飯喇~ 我地三個人頂硬上都差d飲剩~ 今日嘅湯係牛蒡煲老雞, 飲落好清甜, 一d都唔油, 拍得上屋企果d*小食方面細佬點左醉雞翼~ 一直都好鍾意呢度嘅呢味小食, 雞翼浸得好入味, 雪得好夠凍, 食落去d皮好彈牙, 連我不嬲唔你雞皮都肯食* 另外d汁都幾香濃, 最緊要係一滴浮油都冇! 如果可以用d汁撈冷麪就正喇!~小菜方面, 原本我想叫生炒骨嘅不過阿米不太好甜甜酸酸嘅野所以冇叫, 加上剛剛隔離上菜, 一陣好香嘅鐵板味傳左過黎, 所以我地就決定叫果樣餸喇~ 我地最後叫左鐵板茄子豬梅頭 (實際個名忘記了…) 同甜麪醤肉鬆蒸南瓜~ 先講鐵板, 真係好香, 除左茄子同豬梅頭之外仲有d甜紅椒同金不換, 估唔到加入左泰式香料嘅中菜都幾特別呀!~ 另外南瓜果道菜好適合拌飯食, 因為好濃味, 仲有好多大大隻嘅蝦乾, 但唯一不足之處係太多麪醤~ 不過整體上兩道菜都幾好幾特別*至於甜品…原本想叫椰絲焗湯圓試下睇下係咩野但佢話冇所以最後叫左香芋水晶糕~ 不

至於甜品…原本想叫椰絲焗湯圓試下睇下係咩野但佢話冇所以最後叫左香芋水晶糕~ 不過同之前食開嘅好唔同, 呢次好唔新鮮~ 雪到好硬...

總括而言, 呢度嘅水準幾高, 種類幾多元化同特別, 成日都會有驚起, 仲有推介個蠔仔肉碎泡飯同紅油抄手, 真係幾正架!~
  • 老火湯
  • 紅油抄手