2019-01-16 674 瀏覽
美林村是一個舊式屋村,所以還有熟食中心,而熟食中心有一家日本餐廳,令人頗為意外。這間日本餐廳當然不是走高檔路線,所以門面的裝修及擺設都頗為貼地。再看看餐牌的價錢,實惠得令人擔心,懷着90 %中伏的勇氣,踏進食肆,始終一試才知龍與鳳。内籠面積頗大,午市約五成客滿,空間感十足,有别於其它食肆的擠逼與局促。畢竟第一次光顧,為了穩陣,我選了餃子手打烏冬。上菜時間合理,分量不算大,與其他日式食肆的分量大同小異,但日式料理的賣點從來不是大份抵食,所以亦是意料之內。先講湯烏冬的質素,湯底平實温和,配合煙韌彈牙的烏冬,是很好的配搭,面頭加了一層薄薄的蒜油,有畫龍點睛之效。湯內還佐配了分量不少的粟米,海帶及日本魚蛋,十分豐富。餃子有三隻,經半煎炸,表皮顔色雖偏白,但已經很酥脆,十分香口。側邊附上蘸醬,頗酸,但中和了餃子的油膩,出奇地匹配。這樣的環境,這樣的食物,外面即使要收取四,五十元也不過分。埋單才三十三大元,還送一包紙包飲品。在外面或者連吃一碗米線也不够,還要苛求些甚麼呢?如果下次再來美林邨,一定會再來試試其它食物,看看還可以帶來怎樣的驚喜。

畢竟第一次光顧,為了穩陣,我選了餃子手打烏冬。

2019-01-16
相隔年多再會面,放工急急腳到大圍與友共聚,照舊相約於壹級日本料理儘管入冬後日日溫度跟秋天沒兩樣,仍是穿單件中袖,走快一點都會冒汗的狀態但是當日出奇地吹起冷風,而且天陰陰,沒有燦爛陽光就感覺有些少寒意差不多走到時才想到以往在這多吃生鮮,不過記憶中也有些暖熱主食,應該不用擔心 一翻餐牌就瞄到熱辣辣火鍋,湯底僅四款,但只要火鍋料選擇足夠就好了 店方指其實一年四季都有供應火鍋,然而,出奇地在夏天會有更多食客點選 最貴的一款湯底就是以龍蝦及蔬菜等食材熬煮而成海龍皇湯 $68,充滿酸甜鮮香 味道意外地溫和,不會過鹹,上桌煲滾後我們也禁不住先喝一碗淨湯暖胃 不附湯料,因此我們趁剛開始加了靈芝菇 $28和蟹菇 $28,軟中帶爽添嚼勁 而且最先下,不會吸收其他食材的油脂,湯味稍滲,其實加點白飯作湯飯吃應該不俗 海鮮湯配海鮮料來得理所當然,廣島蠔 $58(四隻)煮至熟透後還是十分飽滿 而太子貝 $68(四隻)也不會過份縮水,與湯味不失和諧,留有淡淡清甜 夾著薄肉片「烚下烚下」才夠過癮,黑豚腩片 $98厚薄均勻很易煮熟,小心別煮過久 腩肉脂肪不多,帶彈夠咬口,肉味顯然又不腥臊,就算沒有蘸點醬料也不

不附湯料,因此我們趁剛開始加了靈芝菇 $28蟹菇 $28,軟中帶爽添嚼勁

腩肉脂肪不多,帶彈夠咬口,肉味顯然又不腥臊,就算沒有蘸點醬料也不會乏味
手切頂級肥牛 $238(小) $338(大)往往是搶手貨,脂量適度,頓時少分罪惡感
肥牛薄腍不霉,肉香不腥,有湯底酸甜味道伴襯,終究只要不煮至過老就沒問題
2018-12-25 788 瀏覽
要做一間食肆真係唔係咁容易,陣唔中都要轉一轉口味迎合大家要求,一年四季都有不同應節美食,咁食先至有驚喜,又可以同時保持人氣,講番今次又去左食火鍋,不過唔係火鍋店食,而係喺日本料理店品嚐,同時一次食到兩種特色美食先點左火鍋湯底,都有幾款口味選擇,再點埋精美火鍋配料就開始是日晚餐,先有海鮮廣島蠔,入口啖啖鮮甜又食到肥大嘅蠔肉,再來有爽脆鯇魚腩,食到魚腩肉質鮮嫩爽甜,配上鮮甜湯底食落更加鮮食得火鍋又點會少左肉呢D美食,就點了呢款犇拼盤有齊安格斯西冷片、和牛粒同牛脷, 同時間食到不同特色部位西冷片肉質嫰滑味濃郁,和牛粒肥美多汁口感十足,牛脷肉質夠爽滑,真係啱晒我口味食得夠滋味有牛肉當然梗有埋豬肉,有黑豚腩片,估唔到肉質咁細嫩又香滑,入口仲食到陣陣香甜油脂有驚喜品嚐完一輪美食,再食埋手打烏冬配埋其他火鍋配料咁食先至完美食法天氣冬冬地最埋食一餐暖笠笠火鍋。
天氣冬冬地最埋食一餐暖笠笠火鍋
  • 犇拼盤
  • 黑豚腩片
  • 爽脆鯇魚腩
  • 廣島蠔
  • 雜菜拼盤
2018-12-21 215 瀏覽
今日相約美林媽媽食日本料理,見天氣涼涼地就一於食個日式火鍋暖身。室內裝修簡潔明亮,侍應服務態度貼心,氣氛輕鬆!首先來一個壹級火鍋。海龍皇湯 $68海龍皇湯底是店長推薦的,湯底味道濃郁,用上蝦殼淆成,未食已經聞到香噴噴嘅龍蝦味。營養師教落減肥都可以打邊爐,但記住首先要食大量蔬菜蔬菜,所以我可以獨吞一個雜菜併盤 $78店長另一推介海鮮類,這裏的都是新鮮運到廣島蠔(4只) $58、特大蜆 $78,靚貨又抵食,味道鮮甜。手切頂級肥牛(小) $238這是我今晚的主角,牛肉味濃而且入口比較嫩,脂肪分布平均雪花又靚,無得彈呀!油脂香但唔會覺得油膩!店長果然冇介紹錯!就連凍檸茶都好味個人,茶味好香喔!

首先來一個壹級火鍋。海龍皇湯 $68

店長另一推介海鮮類,這裏的都是新鮮運到

手切頂級肥牛(小) $238

就連凍檸茶都好味個人,茶味好香喔!

• 壹級火鍋。海龍皇湯
  • 廣島蠔
  • 手切頂級肥牛
2018-12-20 117 瀏覽
天氣凍,最好當然就係圍住個火爐邊吃邊吹水,今晚就係同朋友到這裡邊吃邊吹水,首先這裡是之前係朋友推介,抵食份量大,日式料理絕對唔擔心!而今次就係食打邊爐,這裡不是任吃,但勝在質素高而價錢都算合理,想起就吃不用凍冰冰嘅時候還要四圍走來走去搵食!湯底選擇有四款大路選擇,今晚選了海龍皇湯$68,轉頭店員就先上了個湯底,一大鍋,內裡見到有青有綠嘅蔬菜,滾一滾,就飲啖頭啖湯,味道香濃鮮味!跟住最愛嘅肉類手切頂級肥牛(小) $238,脂肪紋清晰可見,拖一拖滾湯入口真係夠晒嫩滑肥美!當然愛吃肉嘅我這樣是不夠喉,追加了和牛粒 $88,都係因為入口啖啖肉嘅關係,需要時間耐少少,但仍然係肉質嫩滑軟熟,一咬吓啲肉汁連同湯汁一齊在口中嘅感覺非常之正!而丸丸就點了芝士丸 $30,加埋個湯底味道更濃郁,中間流心吱吓吱吓嘅流心芝士,從裡面流出,十分滿足!而這裡亦有海鮮選擇,最緊要唔係海鮮價,固定收費,點了廣島蠔(4只) $58,用肥厚大隻去描述都唔會錯,滾一陣就上枱,入口夠晒多汁肥美!最後加埋個手打烏冬 $20,就十分滿足,吸了湯底嘅精華,軟滑嘅烏冬分外好味!
2018-12-14 71 瀏覽
今日嚟到大圍呢間日本料理, 見天氣咁凍就揀咗個火鍋嚟食湯底揀咗龍蝦湯,湯底嘅味道非常之濃郁 未食已經聞到濃濃嘅龍蝦味。墨魚滑非常新鮮配合龍蝦湯味道一流。食日本火鍋點少得竹輪圈,味道無得彈。熊本魚餅第一次食好有特色鯇魚腩同大蜆都非常之新鮮呢個五花腩無得頂,平時一般嘅打邊爐我係唔會食腩肉,但呢個油脂香而不膩極推薦。呢度嘅牛舌好冧煮完之後都唔會話好韌蝦好新鮮我仲因為咁練成咗新嘅絕技筷子剝蝦犇拼盤 有安格斯西冷片,和牛粒同埋牛脷。和牛粒嘅油脂非常之豐富,食落去有淡淡嘅油香!安格斯西冷扒呢就有好濃沃嘅牛味愛食牛嘅人必選。
今日嚟到大圍呢間日本料理, 見天氣咁凍就揀咗個火鍋嚟食

墨魚滑非常新鮮配合龍蝦湯味道一流。

鯇魚腩同大蜆都非常之新鮮

呢度嘅牛舌好冧煮完之後都唔會話好韌

蝦好新鮮我仲因為咁練成咗新嘅絕技筷子剝蝦

犇拼盤 有安格斯西冷片,和牛粒同埋牛脷。
和牛粒嘅油脂非常之豐富,食落去有淡淡嘅油香!
安格斯西冷扒呢就有好濃沃嘅牛味愛食牛嘅人必選。

見客後就在附近找找吃之前我在這邊吃過壽司覺得不錯就拉男友再唻吃沒想到這邊也有火鍋,看著隔離桌也在吃,好香店員也來推薦了一下,天氣冷冷的,試試!我肚子太餓了,先點了個熟食沒想到忌廉蟹肉薯餅意外的好吃外面脆脆的,裡面是我最愛吃的薯蓉,很CREAMY~好像是海龍皇湯底是最推薦湯底濃到一個點一定有用上蝦殼去淆怪不得可以嗅到香香的蔬菜叫了這碟雜菜拼盤 什麼都有點,方便我這類很多都想要的人主角來了!安格斯西冷片吃這類西冷片我會比較喜歡肉味濃,咬起來比較嫩犇拼盤(安格斯西冷片,和牛粒,牛脷) 這個又是方便啦,有西冷又有我喜歡的牛舌嘿嘿...最後牛舌我還是要再叫多一碟啦!雖然未到非常厚!不過那個爽滑我喜歡得不得了牛舌真是我的最愛當然不是每個地方都好吃的我比較落後..第一次吃到這個千島醬丸也不錯!平常我都喜歡吃芝士丸這款應該街巿也可以買到遲些也要去買來自己火鍋時吃一下鯇魚腩加特大蜆之前我弟帶我到大陸吃過鯇魚腩後這次看到又再點一下,一樣好吃真的很爽脆,鯇魚腩少骨適合我本想著太子貝是什麼?我喜歡吃扇貝這類海鮮大概猜到就order了很大一隻呀另外還點了些飲品,我沒拍照,顧著吃
見客後就在附近找找吃
之前我在這邊吃過壽司覺得不錯就拉男友再唻吃
沒想到這邊也有火鍋,看著隔離桌也在吃,好香
店員也來推薦了一下,天氣冷冷的,試試!

我肚子太餓了,先點了個熟食
沒想到忌廉蟹肉薯餅意外的好吃
外面脆脆的,裡面是我最愛吃的薯蓉,很CREAMY~
忌廉蟹肉薯餅和風炸餃子

好像是海龍皇湯底是最推薦
湯底濃到一個點
一定有用上蝦殼去淆
怪不得可以嗅到香香的

蔬菜叫了這碟雜菜拼盤
什麼都有點,方便我這類很多都想要的人

主角來了!
安格斯西冷片

吃這類西冷片我會比較喜歡
肉味濃,咬起來比較嫩

犇拼盤(安格斯西冷片,和牛粒,牛脷)
這個又是方便啦,有西冷又有我喜歡的牛舌

嘿嘿...最後牛舌我還是要再叫多一碟啦!

雖然未到非常厚!
不過那個爽滑我喜歡得不得了

這款應該街巿也可以買到
遲些也要去買來自己火鍋時吃一下

鯇魚腩加特大蜆
之前我弟帶我到大陸吃過鯇魚腩後
這次看到又再點一下,一樣好吃
真的很爽脆,鯇魚腩少骨適合我

本想著太子貝是什麼?
我喜歡吃扇貝這類海鮮
大概猜到就order了
很大一隻呀

另外還點了些飲品,我沒拍照,顧著吃
忌廉蟹肉薯餅和風炸餃子
  • 安格斯西冷片
  • 犇拼盤
  • 牛脷
  • 忌廉蟹肉薯餅
2018-12-08 91 瀏覽
最近發現屋邨都有唔少美食,呢晚放工去左大圍搵朋友順便食飯,去左冬菇亭食日本野🙈輕熟女表示天氣涼左少少要食d暖暖地既野。。唔食咁多壽司🤣呢間店晚餐都幾多選擇,我地極速睇完一輪馬上落單,越睇越餓丫。。我同朋友一人叫左一個飯,再加一個天婦羅🤤👍上菜都幾快,相機食先~~自選晚餐:滑蛋豬扒飯 $55🐷✨🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷跟餐有前菜、加州卷、麵豉湯。 加州卷外面d蟹籽脆卜卜,加上少少沙律醬,好味✨主菜滑蛋豬都幾大碗!🤤餸舖滿成個飯面架,豬扒啖啖肉,吸收左蛋汁好入味,洋蔥好淋,蛋既份量撈飯岩岩好✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨另外個🐟燒鯖魚定食 $48條魚烈烈聲重有少少氣泡好似鐵板上咁,🔥熱力十足!不過,這樣食要慢一點。鯖魚外皮香脆,唔會太燶魚肉多汁唔乾,燒得岩岩好✨🐟✨🐟✨🐟✨🐟✨🐟✨🐟✨🐟✨🐟重有個 🍤什錦天婦羅 $73有三隻蝦🍤🍤🍤,冬菇、番薯、南瓜、辣椒各一件。無咩特別,當中蕃薯最好食🍠🤤,蝦都爽口既🆗整體來說冬菇亭算靚仔啦,環境乾淨舒服平食有質素,唔錯唔錯🤤

🙈輕熟女表示天氣涼左少少要食d暖暖地既野。。唔食咁多壽司🤣

👍上菜都幾快,相機食先~~
自選晚餐:滑蛋豬扒飯 $55🐷✨

🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷

跟餐有前菜、加州卷、麵豉湯。

加州卷外面d蟹籽脆卜卜,加上少少沙律醬,好味✨

主菜滑蛋豬都幾大碗!

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨

另外個🐟燒鯖魚定食 $48

鯖魚外皮香脆,唔會太燶
魚肉多汁唔乾,燒得岩岩好

✨🐟✨🐟✨🐟✨🐟✨🐟✨🐟✨🐟✨🐟

重有個 🍤什錦天婦羅 $73

有三隻蝦🍤🍤🍤,冬菇、番薯、南瓜、辣椒各一件。

無咩特別,當中蕃薯最好食🍠🤤,蝦都爽口既🆗

整體來說冬菇亭算靚仔啦,環境乾淨舒服

平食有質素,唔錯唔錯🤤

雖然仲有點熱,但是阻礙不了我喜歡打邊爐的。 這天來到大圍的壹級日本料理⋯⋯是的⋯⋯日本料理也可以打邊爐。 不論湯底同食物也是多選擇的。 店員推薦火鍋最好的是海龍皇湯⋯⋯都說打邊爐最緊要是湯底⋯⋯未加食物前先來喝一口湯⋯⋯濃濃的龍蝦湯,好味! 海龍皇湯,當然要先配海鮮! 廣島蠔及不同的貝類也十分新鮮。 吃肉前⋯⋯先來點清淡的。 用芋絲,蘿蔔同荳腐來吸吸湯頭的味道實在太好味了。煮過海鮮的海龍皇湯則更加鮮味。 最後⋯⋯來個手切頂級肥牛及安格斯小牛排,雖有點細碟,但牛味濃郁。 放在最後與拉麵一起吃是最好不過的了! 本來想點烏冬,可惜一早已賣完了!下次來⋯⋯一定要早D點!
雖然仲有點熱,但是阻礙不了我喜歡打邊爐的。

不論湯底同食物也是多選擇的。

海龍皇湯,當然要先配海鮮!
廣島蠔及不同的貝類也十分新鮮。

吃肉前⋯⋯先來點清淡的。

放在最後與拉麵一起吃是最好不過的了!

本來想點烏冬,可惜一早已賣完了!下次來⋯⋯一定要早D點!
2018-10-30
2018-11-29 154 瀏覽
第一次寫食評, 今次推介位於大圍壹級日本料理,  餐廳是東菇亭改建的, 外觀很特別.    我和幾個朋友叫了忌廉蟹肉薯餅, 想不到薯餅十分香脆, 很好吃!!分量也很多~除此之外, 我強力推介流心芝士年糕, 非常香軟, 非常美味,一定要試!蒲燒鰻魚飯set 餐也很抵食, 厚切鰻魚, 喜歡吃鰻魚的不能錯過! 這間餐廳很寬敞, 菜式很多, 價廉物美, 價錢請參考餐牌~我們點了和風餃子, 餃子煎的得剛剛好, 香脆美味, 都十分不錯.吃飽飽, 一出餐廳門口就是巴士總站,十分方便,  有空就來試試這間餐廳啦~

和風餃子
2018-11-12
和風餃子
2018-11-27 84 瀏覽
今日做野做得夜,返唔切屋企食啦,就起大圍搵下野食,大圍都幾多好野食,不過今次想食下日本野,就黎呢頭食啦美林邨,一向係一個旺中帶靜的屋邨,人情味豐富,野食都有返咁上下高質,就好似呢間日本料理咁我得一個人,就唔叫咁多野食啦,只係叫左炒野菜($48)同鐵板三文魚飯($88) 炒野菜($48)好有菜香,味道爽脆,色澤光亮新鮮,質素甚高鐵板三文魚扒意粉($88)三文魚未食已經香氣四溢,咬落更是肉質爽滑,一流享受邨屋餐廳,沒想到能吃到高級日本料理的鐵板三文魚扒意粉麵條也很香,麵條感覺飽滿,與三文魚扒配合恰到好處這餐很高質,食得口感一流,食香味俱全,值得下次再食,試下其他菜色

炒野菜($48)
好有菜香,味道爽脆,色澤光亮新鮮,質素甚高

鐵板三文魚扒意粉($88)
三文魚未食已經香氣四溢,咬落更是肉質爽滑,一流享受
邨屋餐廳,沒想到能吃到高級日本料理的鐵板三文魚扒意粉

麵條也很香,麵條感覺飽滿,與三文魚扒配合恰到好處

2018-11-26
2018-11-27 88 瀏覽
昨天到大圍探朋友,經過一間東菇亭叫壹級日本料理,見環境不錯,就進去試試.我地叫了黑松露牛油雜菌,菌味香濃,很好吃。忌廉蟹肉薯餅外脆內香,很燙口~ 芝士年糕真的非常美味,真心推介要試芝士年糕!熱辣辣同流心芝士,正!日式吉列炸雞很香脆,必試之一! 我覺得這間餐廳空間頗大,招呼也不錯,上菜快而且價錢抵,在沙田算是性價比高的餐廳,大家不妨一試!

日式吉列炸雞很香脆,必試之一!

黑松露牛油雜菌
日式吉列炸雞
2018-11-26
黑松露牛油雜菌
日式吉列炸雞
2018-11-27 72 瀏覽
所謂食得是福,兩個人,都咁食得,就緊係雙倍有福啦呢間店食日本料理,一講日本料理,大家一定諗起魚生拉麵,如果係咁諗,一黎就只點呢D野,就真係會錯失呢間店好多美食先要讚個芝士年糕,超好味,鬆化而食後不論個口同個人都有融化的感覺流心般的芝士甜而可口,太難以形容蒲燒鰻魚飯 鰻魚肉質軟滑,新鮮可口,配合個飯都好香忌廉蟹肉鬆餅,又係超好味,蟹肉配合忌廉彈牙又可口緊係食返佢夠本今日呢餐,真係好有福,可以起呢頭散下步,都食到餐好野兩個人相處之道,就係咁,穩定嘅關係,都可以有一啲浪漫嘅小驚喜
所謂食得是福,兩個人,都咁食得,就緊係雙倍有福啦

流心般的芝士甜而可口,太難以形容

蒲燒鰻魚飯

鰻魚肉質軟滑,新鮮可口,配合個飯都好香
忌廉蟹肉鬆餅,又係超好味,蟹肉配合忌廉彈牙又可口
緊係食返佢夠本

今日呢餐,真係好有福,可以起呢頭散下步,都食到餐好野

2018-11-24 75 瀏覽
十號風球來臨的前一天,天氣異常炎熱,陽光普照,不少人如常進行原定計劃了的活動。而這天早上,我便先到了超市購買食材,預備第二天媽媽的生日晚餐,然後下午便到大圍吃午餐,黃昏至晚上出席好友婚宴。由大圍火車站步行來到美林邨熟食亭,的確是汗流浹背,幸好餐廳內冷氣十足,很快便熱氣全消。由友人發板,點了刺身拼盤,壽司,芝士年糕,鰻魚炒飯及焦糖菠蘿。吃日本菜,刺身拼盤是不可少的。這個陣容鼎盛的刺身拼盤就包括了三文魚,帶子,海膽,赤蝦,蟹子。不得不提的是,赤蝦不單止體型超級巨大,也是十分軟嫩新鮮。至於火灸三文魚腩壽司,三文魚是經過火灸的,帶著微微焦香,魚肉是既油潤又肥美。芝士年糕內,塞滿了芝士,且是熱燙非常,當切開金黃色年糕,更有拉絲效果出現。鰻魚炒飯的用料十足,除了有鰻魚粒,更有蔥花,蛋絲,紅蘿蔔和紫菜等。各款材料與飯粒也炒得均勻,粒粒分明。鰻魚粒是質地緊緻柔軟,厚切無骨的,亦下得十分慷慨,愛吃鰻魚的我,感到十分滿意。最後,有焦糖菠蘿作為飯後甜品。燒烤過的菠蘿塊,綴以略脆的焦糖,賣相吸引。菠蘿本身多汁鮮甜,沾上焦糖就令它更為甜美可口。

2018-11-23 177 瀏覽
沒有想過,一年前來過這裡以吃日式菜為主,又平又靚,吃著大大隻的花竹和拖羅刺身,以一個優惠價錢,在港式的冬菇亭食日本野,成為一時佳話。 你還記得我寫過的這間位於大圍日式料理嗎? 冬菇亭吃日本野是非常特別的,之前有朋友在這裏搞個一次窮L,正面迴響也很多。 朋友D住在附近,常常說得閒就過去食下野,佢同我講餐廳而家提供了新菜單,我以為有新的日本廚師發辦,但喜出望外,唔係食日本野,佢話食過了這裡的打邊爐,質素好好,全部用上靚料,搞到我心郁郁來試下。 四口子一家人呢排冬冬地去圍爐取暖,就選址這裡,吃得滿高興的。 店員推薦這裡的火鍋最好係用上海龍皇湯,睇個樣就普通,飲落真材實料,濃濃的龍蝦湯,好夠味,飲落冇乜味精最好。 海鮮好多種類,暖下個胃,點了中蜆,非常鮮甜。 最期待係隻特大虎蝦,係街市買都冇咁大隻,可能你係識得邊間街市呀姐先會有嗰種靚貨。 呢隻蝦,你黎得就千萬唔好錯過,除非你屋企附近嘅街市有咁大隻蝦賣,你又鍾意係屋企打邊爐,如果唔係你喺呢度一定抵食。 蟹籽墨魚滑新鮮打得好有力度,墨魚味勁濃。 推薦還有爽脆鯇魚腩,大件爽口又好食,愛魚愛啖啖肉的不要錯過。 廣島蠔和松葉蟹棒都是海鮮

你還記得我寫過的這間位於大圍日式料理嗎?

海鮮好多種類,暖下個胃,點了中蜆,非常鮮甜。

蟹籽墨魚滑新鮮打得好有力度,墨魚味勁濃。

廣島蠔和松葉蟹棒都是海鮮類吃過覺得不錯的,而且最重要價錢不貴。

當然要點蔬菜類,又不想煩,於是叫了蔬菜雜菜拼盤,樣樣有齊。

吃拼盤的時候有幾樣都不錯,就安歌了白蘿蔔,金菇,鮮冬菇。

其他吃過的嚮鈴卷,熊本魚餅,滑豆腐都好好,絕對抵食。

我不會告訴你佢牛肉是國色天香有九龍城李乜記咁好,不過你不會太多怨言,只是會覺得手切頂級肥牛有點細碟,但牛肉夠濃郁味道,一試無妨。

黑豚腩片正正常常,沒有什麼特別驚喜或者驚嚇。

日本拉麵和手打烏冬單尾來送牛肉和豚肉就最好,特別是那個烏冬你完全不能想像那種煙韌的程度就有如在日本吃的那種,當我們想再叫的時候,廚房已經售罄了。

如果你跟我的推介,記得要盡早點烏冬啊。

近來的天氣咁凍,打邊爐當然是最好的選擇,如果你住大圍沙田區,來圍爐取暖吧,準是不會錯的。

壹級日本料理
大圍美田路30號美林邨熟食亭1-4號舖