2018-11-22 52 瀏覽
大圍美食多,但又有多少人會走入來美林邨呢?一般要在大圍食飯,多會在鄰近港鐵站的食店先食一食,附近已食店眾多,總有一間合心水,又豈會再步入?我也是因朋友介紹,而且曾來這裡,才知有這間隱世美食同女友兩個叫了兩個飯,加小食,共四樣雞軟骨串、蘋果豚肉卷串、蒲燒鰻魚飯、溫泉玉子香煎餓肝飯一食就知不簡單雞軟骨串 $18一串蘋果豚肉卷串 $22一串雞軟骨口感一流,肉質軟滑,味道香脆,內裡的軟骨質感恰當蘋果豚肉卷串,蘋果香脆,豬肉薄而有口感,配合得蘋果好好,真是夫唱婦隨的感覺蒲燒鰻魚飯 $80 鰻魚好有魚香味,肉質嫩滑,而且飯都變得好香,飯質本身香軟,又滲了鰻魚的魚香溫泉玉子香煎鵝肝 $98 跟麵鼓湯鵝肝香氣四溢,滑不留口,實在是高質享受高級餐廳的鵝肝,沒想到能在此享用
大圍美食多,但又有多少人會走入來美林邨呢?

一般要在大圍食飯,多會在鄰近港鐵站的食店先食一食,

同女友兩個叫了兩個飯,加小食,共四樣
雞軟骨串、蘋果豚肉卷串、蒲燒鰻魚飯、溫泉玉子香煎餓肝飯

一食就知不簡單

雞軟骨串 $18一串
蘋果豚肉卷串 $22一串

雞軟骨口感一流,肉質軟滑,味道香脆,內裡的軟骨質感恰當

蒲燒鰻魚飯 $80

溫泉玉子香煎鵝肝 $98 跟麵鼓湯

鵝肝香氣四溢,滑不留口,實在是高質享受
高級餐廳的鵝肝,沒想到能在此享用
2018-11-21 47 瀏覽
難得入大圍探朋友,由朋友帶路揾嘢食~呢間日式餐廳有好多選擇,火鍋同鐵板燒都有,不過我同朋友就無揀,只係揀普通晚餐,但都幾好~價錢合理我揀咗鰻魚飯,有加州卷食 又有湯同小食~可惜食咗少少先記得影相都係影朋友點嘅火山燒豚肉烏冬算厚切豚肉我朋友至愛 不過我自己就鍾意薄啲,各有喜好~哈哈~朋友覺得個湯好夠味~我哋另外再點咗碟菜同餃子~帶點日式風味嘅炒菜~帶點邪惡嘅煎餃~煎得剛剛好,脆脆哋但又唔會燶~呢度環境都幾舒服,幾啱約朋友傾計聚聚~下次試吓個火鍋先,睇menu嘅相好似幾吸引
難得入大圍探朋友,由朋友帶路揾嘢食~

我揀咗鰻魚飯,有加州卷食
又有湯同小食~可惜食咗少少先記得影相

都係影朋友點嘅火山燒豚肉烏冬算

厚切豚肉我朋友至愛
不過我自己就鍾意薄啲,各有喜好~哈哈~
朋友覺得個湯好夠味~

我哋另外再點咗碟菜同餃子~

帶點日式風味嘅炒菜~

帶點邪惡嘅煎餃~煎得剛剛好,脆脆哋但又唔會燶~

2018-11-21 46 瀏覽
今日放假,係大圍踏單車後行去附近搵食,入左美林村既壹級日本料理,第一次食,試新野既感覺。黑松露炒牛油雜菌好香牛油同黑松露味,真心推介,而且快泥,一叫幾分鐘就上菜,肚餓必叫。溫泉玉子香煎鵝肝飯鵝肝入口既化,好夠油脂感,溫泉蛋亦有蛋味,新鮮好味,飯亦都係日本米,配甜是油,實在吾錯。和牛炒飯好新奇有趣既炒飯,中日合壁,,但和牛味不夠,幸好炒飯有調味,所以補救到,咸淡剛剛好。因為今日做左運動累了,食左好多飯,好飽,好滿足既一餐。

黑松露炒牛油雜菌

溫泉玉子香煎鵝肝飯

和牛炒飯

因為今日做左運動累了,食左好多飯,好飽,好滿足既一餐。
2018-11-20
  • 和牛炒飯
2018-11-20 33 瀏覽
聽聞開始轉涼了, 先不說會寒冷多少天, 就像現在的天氣也蠻適合打邊爐的, 加上是一班閨蜜好友邊食邊吹水, 特別開心及滿足囉, 今次去了本身是日本料理, 位於大圍的小食亭試試新推出的火鍋啦~ 海龍皇湯 $68 打邊爐首先當然要選個湯底啦, 在日本料理點海鮮湯底是常識吧, 滾起後, 我們還特意不加食物, 先嘗嘗湯底的味道, 很鮮甜嘛~ 廣島蠔 (4 只) $58 蠔是熊熊愛吃美食之一, 但又不能吃太多, 這樣就剛好了, 煮熟後仍然肥美, 沒有因此而縮水變少丫~ 松葉蟹棒 (5 只) $48 最重要是已經有專人拆開, 啖啖肉, 很有蟹味呀~手切頂級肥牛 (小) $238 又是必點的打邊爐食材之一, 肥瘦剛好又不會過薄或太厚, 輕輕拖幾拖便能入口了~ 粟米 $28 完全吸取了湯底的鮮甜味道, 很爽口囉~ 火炙芝士香芒蝦卷 $88 心急怕等的熊熊, 要先來個熟食醫醫肚子, 芝士味剛好不會蓋過其他食物, 而蝦的外層脆卜卜, 內裡彈牙啊~
位於大圍的小食亭試試新推出的火鍋啦~

海龍皇湯 $68

廣島蠔 (4 只) $58
蠔是熊熊愛吃美食之一, 但又不能吃太多, 這樣就剛好了,
煮熟後仍然肥美, 沒有因此而縮水變少丫~

松葉蟹棒 (5 只) $48
最重要是已經有專人拆開, 啖啖肉, 很有蟹味呀~

手切頂級肥牛 (小) $238
又是必點的打邊爐食材之一, 肥瘦剛好又不會過薄或太厚,
輕輕拖幾拖便能入口了~

粟米 $28
完全吸取了湯底的鮮甜味道, 很爽口囉~

火炙芝士香芒蝦卷 $88
而蝦的外層脆卜卜, 內裡彈牙啊~
2018-10-30
2018-11-19 35 瀏覽
天氣微涼, 最好就是打邊爐了. 可是一行3人, 自已整, 又要買又要洗, 倒不如出去吃吧. 什麼? 在冬菇亭開日本菜已很奇怪, 竟然還有火鍋, 真是不得不去會一會, 所以沙田友我就去了一趟. 這個湯底REI嚴重強烈建議大定必點!!!! 是海龍皇湯底!!!!!那個鮮甜而西化的海鮮湯, 跟我小時候在名X石吃牛扒時要媽媽加錢點的那個湯完全是一樣味道! 是童年回憶啊!!! 小時候很難才可以喝一次,現在只要$68!!!!!!!! 深橙的湯底. 一放下來已傳來陣陣香味, 水一滾還未把食物放下, 我們已一人半碗湯了. 本來REI 是一個無辣不歡的人,不過這餐我完全無點過辣椒豉油 這樣美味而特別的湯底, 一定要點芋絲這種吸湯的材料!!! 太子貝 真係好大隻呀!!! 有咬口, 而且新鮮!! 粟米滾完粟米再飲湯. 湯底更美味!!! 而且粟米爽口清甜 肥牛打邊爐不能決的東西, 有牛味, 沒有渣 不要忘了這是日本料理, 當然要叫日本拉麵 鮮菇拼盤也跟湯底很夾 可樂是一支支的,也是必點!!! 滿意到一個點,打算下個月,朋友在新加坡回來,一班沙田友再去食

小時候很難才可以喝一次,現在只要$68!!!!!!!!

這樣美味而特別的湯底, 一定要點芋絲這種吸湯的材料!!!

太子貝

真係好大隻呀!!! 有咬口, 而且新鮮!!

粟米

滾完粟米再飲湯. 湯底更美味!!! 而且粟米爽口清甜

肥牛

打邊爐不能決的東西, 有牛味, 沒有渣

不要忘了這是日本料理, 當然要叫日本拉麵

鮮菇拼盤也跟湯底很夾

可樂是一支支的,也是必點!!!

2018-11-06
2018-11-13 26 瀏覽
當晚,帶著疲憊的身體想回家休息。有朋友叫道:不如出去食飯。我回:好。出來聚聚也是不錯,因為出來做野之後真係好難再約了。 我入左大圍,好耐無去呢個地方,居然發現有個冬菇亭的物體,原來衣架係日本料理餐廳,有點期待。因為又累又肚子餓的關係,所以叫朋友叫左一個飽肚食,呢個飯真係太好味,可能又特別肚餓,真係有濃的鰻魚味道,十分喜歡呀!       去日本餐廳點可以吾叫返碟壽司呢!每件都有足夠的分量,絕對推介,大家一定要預留肚子足夠的容量去吃呢!
當晚,帶著疲憊的身體想回家休息。
有朋友叫道:不如出去食飯。

之前其实带小哥哥吃的店有那么几次踩雷但那次来这家店小哥哥觉得不错~~开心当时记得点了可乐饼 还点了苹果豚肉串和青椒肉串 小哥哥吃的是一个海鲜刺身的丼 我吃的是牛肉炒饭(其他的忘了…TAT)都不错啦 除了我的炒饭味道平平(但也不难吃)价格公道 服务好好 (当时我们一直聊天到打烊 服务员一直来添水 没赶我们走哈哈)
之前其实带小哥哥吃的店有那么几次踩雷
但那次来这家店小哥哥觉得不错~~开心
都不错啦 除了我的炒饭味道平平(但也不难吃)
2018-11-06 41 瀏覽
之前來個這裡吃日本菜,都有不錯的好感。今天和朋友來探Bb,就係美林邨,就又再試呢間壹級。諗住來吃日本野的我們突然有個新發現,原來可以打邊爐。先選湯底,海龍皇湯最合我心,當然要海鮮啦,龍蝦湯味一流。聽說這裡本身有打邊爐餐海鮮類,不過改咗而家逐點叫逐碟食。原因應該是選擇更好更精美吧。海鮮有多種,點了好靚嘅海蝦,生猛生鮮。蟹籽墨魚滑 $68,勁爽,就如一大粒墨魚放入口般。蔬菜和雜菜拼盤等,放入海龍皇湯,加上冬菇,甜到入心。熊本魚餅和嚮鈴卷都不錯,特別是熊本魚餅,日本貨色,一定好。 呢度手打烏冬煙韌到我想立刻叫一碗套餐的來吃。肉類叫了手切頂級肥牛和黑豚腩片,兩種都不算貴又質素好。 每人都是兩百左右,但料靚又坐得舒適,近來的天氣吃,最好不過。
之前來個這裡吃日本菜,都有不錯的好感。

今天和朋友來探Bb,就係美林邨,就又再試呢間壹級。

諗住來吃日本野的我們突然有個新發現,原來可以打邊爐。

先選湯底,海龍皇湯最合我心,當然要海鮮啦,龍蝦湯味一流。

聽說這裡本身有打邊爐餐海鮮類,不過改咗而家逐點叫逐碟食。

原因應該是選擇更好更精美吧。

海鮮有多種,點了好靚嘅海蝦,生猛生鮮。

蟹籽墨魚滑 $68,勁爽,就如一大粒墨魚放入口般。

蔬菜和雜菜拼盤等,放入海龍皇湯,加上冬菇,甜到入心。

熊本魚餅和嚮鈴卷都不錯,特別是熊本魚餅,日本貨色,一定好。

呢度手打烏冬煙韌到我想立刻叫一碗套餐的來吃。

肉類叫了手切頂級肥牛和黑豚腩片,兩種都不算貴又質素好。

2018-10-27 50 瀏覽
近來減緊肥,朋友約食飯時都有些擔心會唔會無啖好食點知黎到都發現有幾多選擇蕃茄豆腐沙律蕃茄同生菜係蔬果,當然係健康,加上豆腐含豐富蛋白質,加上少少胡麻醬,有益又好味。食完個沙律打左個底,可以食下其他好野了胡麻中華冷面,冷面好開胃,加上青瓜、蟹柳、玉子、雞絲,全是非常有營養,食完都唔會擔心超標火炙芝士香芒蝦卷 雖然炸蝦同芝士有些邪惡,但芝士味道好香可是配搭香芒就不覺得有油膩感而且一舊半舊都唔會好過份者食完仲有雪米滋送,偷偷地食一粒啦!
近來減緊肥,朋友約食飯時都有些擔心會唔會無啖好食
點知黎到都發現有幾多選擇

蕃茄豆腐沙律

蕃茄同生菜係蔬果,當然係健康,
加上豆腐含豐富蛋白質,
加上少少胡麻醬,有益又好味。
食完個沙律打左個底,可以食下其他好野了

胡麻中華冷面,冷面好開胃,
加上青瓜、蟹柳、玉子、雞絲,全是非常有營養,
食完都唔會擔心超標

火炙芝士香芒蝦卷
雖然炸蝦同芝士有些邪惡,但芝士味道好香
可是配搭香芒就不覺得有油膩感
而且一舊半舊都唔會好過份者

食完仲有雪米滋送,偷偷地食一粒啦!
2018-10-26 69 瀏覽
今日約左好耐無見既同事食飯, 佢介紹佢家附近有間又平質素又唔錯的日本料理餐廳, 於是去試下先。 我地叫左鱈魚干同芝麻手羽, 鱈魚干上枱時仲是暖暖的, 食落口甜甜脆脆, 忍不住不停地食食食, 必點之選! 至於芝麻手羽就炸得鬆鬆脆脆, 肉質嫩滑同多汁。 主食方面我地3個女仔都比較仲意食面, 所以我地點左胡麻中華冷面, 配料有紫菜, 蟹柳, 青瓜, 雞蛋絲, 雞肉同冷面, 非常豐富,而且配料切到大小同冷面差不多, 加埋自家調配過既胡麻汁, 非常惹味醒胃。 最後叫左墨汁蜆肉帶子炒烏冬, 一上枱香氣十足, 有2粒很大的帶子, 烏冬勁彈牙而且十分掛汁, 勁好味! 食到成個咀都黑晒, 不過蜆肉份量就略嫌少左D, 如果可以多返少少蜆肉就更棒了。 雖然位置唔算好就腳, 但勝在質素好又平, 下次可以再來過。

鱈魚干

芝麻手羽

胡麻中華冷面

墨汁蜆肉帶子炒烏冬

雖然位置唔算好就腳, 但勝在質素好又平, 下次可以再來過。
鱈魚干
胡麻中華冷面
墨汁蜆肉帶子炒烏冬
  • 鱈魚乾
2018-10-25 75 瀏覽
呢間壹級日本料理已經開了一年多,得知星期六、日夜晚好爆場,所以都係閒日下晝一點半點後去食(因為一點半前好多學生),又坐得舒服啲,點了最貴嘅壹級丼飯($88跟味噌湯)。壹級丼飯,見到有三文魚、海膽、三文魚籽、蟹籽同蟹膏,配上青瓜絲、酸薑,當然有日本芥辣響碗內,先將芥辣放上豉油碟,加入豉油後撈勻後再倒入丼飯中,三文魚夠肥美;海膽質感細膩,味香甘甜,入口即溶;三文魚籽爆脆又夠鹹香;蟹籽不過不失;蟹膏鹹香嫩滑;壽司飯微暖,不錯。再點了一客火炙極上三文魚腩壽司($38,要加一),見到壽司吧師傅磨咗啲相信係海鹽嘅物體響件壽司上面,上枱時見賣相已不錯,師傅話豉油都唔駛點,將壽司放入口,極上三文魚腩入口即溶,油脂佈滿口腔,反而酸酸的壽司飯是用來中和返肥美的三文魚腩,師傅,麻煩再來一客!

壹級丼飯

火炙極上三文魚腩壽司
壹級丼飯
火炙極上三文魚腩壽司
2018-10-25 62 瀏覽
許多人去大圍食飯都只會想起大圍港鐵站附近的街道,其實去去這些邨入面,往往有不少好發現兩個人晚飯來此也有好選擇,來到這間餐館就覺環境寛廣,坐得舒服,正是吹水談天好地方食日本菜,就應當如此最值得一讚的是墨汁蜆肉帶子炒烏冬,蜆肉彈牙可口,新鮮軟滑,烏冬麵條爽滑,而此如此質素價錢也只是$88,實在難得,外面的餐館要吃這菜式至少要大概一百元了眼利的讀者大概已看到還叫了其他食物包括炒飯,雖然沒有拍照但也很高質和風炸餃子,不得不讚,實在太美味香脆的表皮下包著可口的餡肉,咬開鮮美可口,而且並不會油,多吃也不怕美林邨這裡地方大,食過飯還可以四處散步一下,食飽飯幫助消化

食日本菜,就應當如此
最值得一讚的是墨汁蜆肉帶子炒烏冬,
蜆肉彈牙可口,新鮮軟滑,烏冬麵條爽滑,

和風炸餃子,不得不讚,實在太美味

美林邨這裡地方大,食過飯還可以四處散步一下,食飽飯幫助消化
2018-10-24 79 瀏覽
通常食日本野會食放題好似抵啲 但有時有啲野放題冇得食 同埋放題嘅水準冇餐廳咁高 而呢間壹級日本料理係我唔想食太飽但又想食日本野就會黎食今次叫左好多嘢食都好想推介 首先係呢個手羽雞翼 裏面係有少少辣嘅明太子 雞翼係去左骨 我本身又鍾意食明太子又鍾意食辣 所以大愛呢個手羽雞翼 好特別另外想介紹就係個鰻魚炒飯 通常炒飯自然將啲食材整到好細粒然後偷工減料 但呢個飯竟然啲鰻魚好大粒 而且好新鮮又唔會有骨 推介呀而最想打包翻屋企食就係呢個鱈魚干 好脆好香口 好似薯片咁 食唔停 如果我住附近就好啦其他食物都好好食而呢度樓底好高 坐得好舒服 staff都好好人 最後仲請我地食雪糕糯米糍 又一個好滿足嘅一晚

其他食物都好好食
2018-10-23 81 瀏覽
無飯夫妻又出動喇,今晚揀咗大圍,呢區出名美食多,今次行遠少少,去咗美林邨個美食亭食日本菜。平日夜晚入到去無乜人,我哋揀咗張卡位坐,攞個餐牌睇,簡簡單單叫咗兩個套餐,包括有前菜,麵豉湯,加州卷兩件,主菜和甜品。另再叫咗客三文魚刺身。前菜和麵豉湯無乜驚喜,反而加州卷加咗少少沙律醬,好惹味。我叫咗壹級丼飯套餐$98賣相吸引,蟹羔和海膽好鲜甜,好好味。我老公叫咗蒲燒鰻魚飯套餐$80略嫌鰻魚份量少,又冇乜鰻魚汁,唔特別好食。三文魚刺身$48都算新鮮,抵食。加埋甜品(雪米糍),一頓美味晚餐啱啱好。

前菜和麵豉湯無乜驚喜,反而加州卷加咗少少沙律醬,好惹味。

我叫咗壹級丼飯套餐$98
賣相吸引,蟹羔和海膽好鲜甜,好好味。

我老公叫咗蒲燒鰻魚飯套餐$80
略嫌鰻魚份量少,又冇乜鰻魚汁,唔特別好食。

三文魚刺身$48
都算新鮮,抵食。

加埋甜品(雪米糍),一頓美味晚餐啱啱好。
2018-10-18
2018-10-22 58 瀏覽
食lunch呢頭唔係好多好選擇,朋友介紹去咗冬菇亭,一去到好多人,成個學生飯堂咁,好彩有位!簡單點咗個鹽燒鯖魚,不過就要等幾個字,等到好餓終於尼啦:麵豉湯都幾好飲,唔會太咸!鯖魚燒得好惹味,加埋個sauce同檸檬汁幾正,份量對女仔尼講都好夠飽
簡單點咗個鹽燒鯖魚,不過就要等幾個字,等到好餓終於尼啦:

麵豉湯都幾好飲,唔會太咸!