2021-09-23 6329 瀏覽
見識富人的嘴叼 可能是我喜歡吃,總覺得出外吃飯花得幾多,尤其相比供樓、養車、服裝等開支!也許富豪更加覺得不是一回事,要求食材上乘外,只吃最好部位,程序多多不介意,就是付得起工錢。  置地唐人館是出名的富人飯堂,據說是老闆岳少開飯的地方,由鬼才大廚 Menex 主理,創意無限,滿足嘴叼有錢人。  食友 N小姐是熟客,她發局,理所當然奉陪,中菜廳親疏有別不稱奇! 大家難得聚首一堂,有人賜香檳,剛認識 Bollinger 不久,上月另一酒局剛品嚐了限量的 Rose,因此份外吸睛。 餐前小吃-鮮杞子、菊花百合餐前小吃已經與別不同,原來新鮮杞子味道清甜,相當可口。 送上每人一個大蒸籠,原來四款前菜就放在內:胡麻醬拌鮮黑蕃茄鮮檸白肉涼瓜鮮沙薑手撕雞卷鱘魚子撈海蝦 色彩豐富,再加上食用花點綴,沒有藝術元素但不失是幅好看的圖畫。 如叢林中的珍寶,我逐一搜羅,先吃黑蕃茄,顏色真的帶烏黑,甜甜酸酸,沒有怎樣。 白肉涼瓜上次來吃過,我幾鍾意,檸檬的酸解了涼瓜的甘,吃到清新爽口。 手撕雞以青瓜捲起,添爽增對比,不過無青瓜我更喜歡。 最珍貴的留後,鱘魚子撈海蝦再加金箔,鹹鮮與蝦鮮口中交錯,口感結實。 以為吃完了
見識富人的嘴叼

1910 瀏覽
香檳

餐前小吃-鮮杞子、菊花百合

鮮杞子、菊花百合

餐前小吃已經與別不同,原來新鮮杞子味道清甜,相當可口。

鮮杞子、菊花百合
送上每人一個大蒸籠,原來四款前菜就放在內:

胡麻醬拌鮮黑蕃茄

鮮沙薑手撕雞卷

四款前菜
胡麻醬拌鮮黑蕃茄
鮮沙薑手撕雞卷
手撕雞以青瓜捲起,添爽增對比,不過無青瓜我更喜歡。
沙律
以為吃完了,一直沒有留意,原來綠油油的叢林並非伴碟,而是可吃的新鮮沙律菜,服務員替我們倒進酸汁方才恍然大悟!
特別嘉賓之一:明火叉燒

菜單上稱之為「特別嘉賓」頗有趣,意思是神秘菜式,總之就是額外驚喜。
明火叉燒
叉燒吃得多,堂前明火加工首次嚐,因為即燒即食,沒有可能不是更好!
明火叉燒
每件切得非常齊整,頂端泛油光,如脂肪與糖混合之啫喱,剛以明火烤至半溶,入口無比鬆化,鹹甜合道,極度美味,重温慾望升至極點,留下深刻印象!

金必多海鮮濃湯

何其優質足料的海鮮湯,完整海蝦一只,配合蟹肉、帶子、金箔。
金必多海鮮濃湯
柔黃色的南瓜海鮮湯倒進,貴氣十足,醇厚鮮甜,非常可口。
金必多海鮮濃湯
發現細緻之處,帶子預先煎至微焦,怪不得濃湯香氣滿溢。

私房仁稔燒脆皮雪花牛肋肉

組合獨特,蓮藕脆片、脆牛肋肉及腸粉的配搭。

私房仁稔燒脆皮雪花牛肋肉
別處吃過脆皮牛腩,所以炸至外層酥脆的牛肋肉好吃但非新鮮事;但與甜甜酸酸的仁稔醬汁及腸粉同吃,味道唔錯,尤其自製腸粉質感順滑有力、吸盡精華,口感既滋味亦實在。

麻辣炸子雞
炸子雞如期望中皮脆肉嫩,麻香辣椒香滿溢而不過分霸氣。
驚喜位在附上的麻辣雞雜,麻辣醬汁滋味夠力,喜歡吃辣的會鍾意。
特別嘉賓之二:麻辣花膠
麻辣花膠
主廚 Menex 出場,堂前特別製作麻辣花膠,真是吃花膠的另一層次!

麻辣花膠
花膠早已煮至軟身及配上適量麻辣汁,在熱鍋內與大量蔥蒜同炒,香郁湧出。
麻辣花膠
入口快化,滿嘴骨膠原與麻辣融洽相處,味蕾新感受,討好!

麻辣花膠
再加上黑松露片,清香撲鼻添層次。

30年老陳皮蒸巴丁魚配手工陳村粉
尤勝於珍貴,預訂空運來港的巴丁魚,知名度稍下於忘不了,不失馬來西亞河魚肥美之本色,肉質嫩滑幼細,確是佳餚。不過,每人分兩件真矜貴,我唔介意食埋魚頭啜魚骨的!

開水白菜
據說是宮廷手工菜,熱湯從高空處倒進中心,白菜便會如花一般打開。

亦不只為吃過程,白菜本身非常嫩、飽滿掛汁。

鮮松茸原隻蟹鉗蟹粉釜飯
好戲往往在後頭,如此震撼的蟹鉗飯!

鮮松茸原隻蟹鉗蟹粉釜飯
足足半個拳頭大蟹鉗,未吃已嗅到鮮香及惹味香氣。

鮮松茸原隻蟹鉗蟹粉釜飯
堂前加工,加進蟹粉及鮮松茸更是無言,滋味非常。

鮮松茸原隻蟹鉗蟹粉釜飯
我唔客氣,加飯了。

宮廷海鮮湯壽麵
幸運地下月生日的我可享預祝,特製壽麵以豐富海鮮及溫泉蛋作材料正合我意,魚、蝦、帶子等,有些似剛才的金必湯,鮮甜味佳。

唐人館菠蘿包

菠蘿包愈來愈百變,在唐人館面前,以叉燒或沙嗲牛肉餡變成平民版,皆因原只鮑魚在此。
唐人館菠蘿包
 新出精緻新創作,一口吃了,鹹甜交替、酥脆鬆花與柔韌汁豐對比,效果非常討好。

仙人參香瓜雪蓮子燉官燕
另一造型特出的甜品,原只青蘋果作碗,內藏甜蜜水果燉官燕,清甜。

蜜瓜
壽包
仿蛋甜點
甜點尚有蜜瓜、壽包及仿蛋甜點,完美結束。

2021-07-30
2021-06-23 4404 瀏覽
前排端午節黎呢度慶祝,frd話端午節要食Chinese cuisine,其實我真係好少食中餐(火鍋除外),亦都好少食到鍾意嘅中餐廳,呢間端午節推出特別嘅應節dinner menu,加一之後一位要差唔多成2000蚊,不過聽講好似係米芝蓮推薦,多左d信心。環境非常正!好有派頭,果日人唔多,座位亦非常寬敞,相比好多擁擠嘅日本餐廳,呢間個環境舒適程度絕對一流。端午節dinner set $1580+10%成個套餐好豐富!有成10道菜,包括四款精緻開胃前菜,湯羹、鐵板燒、宮爆蝦球、鮑魚蒸魚、海鮮時蔬、鮑魚炒飯、甜品等等,仲有兩款糭贈送。我揀幾樣非常鍾意嘅詳細介紹下:前菜好精緻!分別為日本白苦瓜、胡麻茄子、魚子海參以及叉燒。苦瓜我係極度憎嘅,但呢個苦瓜唔係特別苦,反而有啲酸味,清清爽爽,後味先有d苦~魚子海參好好味,叉燒亦可以接受(我平時完全唔食叉燒,覺得勁油膩勁鹹),唔會太油亦好香。冬瓜蓮子海鮮羹好驚喜!食材相當豐富,用煮熟嘅冬瓜做碗,湯內有蓮子、鮑魚、帶子、蝦蟹等,飲完湯食完海鮮仲可以連埋個冬瓜碗一齊食左,好得意!印象最深刻係金箔鮑魚白松露炒飯,高級食材mix埋真係高質,本身已經食飽嘅我又胃口

端午節dinner set $1580+10%

印象最深刻係金箔鮑魚白松露炒飯,高級食材mix埋真係高質,本身已經食飽嘅我又胃口大開~

贈送嘅兩款糭都非常好味,一款係川辣味,勁辣勁好食;另一款清爽啲,食材好豐富~

甜品又係一大驚喜,初頭以為係普通糖水,楊枝甘露或者杏仁霜果啲,結果端上來一大碟冒緊白煙嘅蜜瓜,煙霧散去後先睇清,入邊係燕窩同少少西洋參,咁健康嘅甜品真係令人拍手稱讚!

服務態度勁好,成餐飯食得勁開心!非常適合成家人去慶祝節日😊

2021-06-16 2680 瀏覽
sunday lunch set came with;fine selected steamed dimsum basket-prawn dumpling, crabmeat dumpling, siumai,they are hot and freshside dish-marinated bitter melon slice of two & two pieces of chasui,the bitter melon slices hinted with lemony,chasui just right and juicybraised abalone with veg in thick chicken soup-such superbly tasty plus the sense of the seasteamed fish fillet of two slices-with shredded shallots & mushroom,fresh pieces & litewagyu beef fried rice-tendery beef cubes with sauced fr
sunday lunch set came with;
they are hot and fresh
side dish-
two pieces of chasui,
chasui just right and juicy
braised abalone with veg in
thick chicken soup-
fresh pieces & lite
wagyu beef fried rice-
tendery beef cubes with sauced fried rice,
the lastly to fulfilment
dessert of birdsnest yogurt-
there a hint of honey and easy to swallow,
overall wrapped up to end of lunch,
along with sparking rose that fits with all dishes,
plus *very friendly services
nice  around
along  with  sparkling  rosé
2021-06-13
nice  around
along  with  sparkling  rosé
2021-06-10 2064 瀏覽
一人套餐$108有湯有飯 以唐人館嘅定價嚟講算抵 再加埋open rice外賣自取折扣 超值我最中意點鮮蟹肉粟米羹配佐賀雪花牛肉炒飯個人幾滿意唐人館嘅外賣包裝牛肉炒飯都好豐富 近睇仲好多牛肉粒 炒飯粒粒分明 重點係牛肉粒完全唔係免治牛肉粒啲平野 有口感之餘又有牛味配埋黑椒好夾 唯一不滿嘅係有啲油同埋加左我唔中意嘅紅椒青椒 同埋香草味有啲濃鮮蟹肉粟米羹除左多粟米蛋白 仲真係有一梳梳蟹肉架 有圖有真相冇花冇假中環外賣自取推介 值得一試架!

我最中意點鮮蟹肉粟米羹配佐賀雪花牛肉炒飯

個人幾滿意唐人館嘅外賣包裝

中環外賣自取推介 值得一試架!
外賣自取
2021-05-15 2219 瀏覽
早前母親節就去了唐人館,週末也不算多人,我們有提早訂位,枱與枱中間都隔了起碼2米距離,感覺都是闊落的。叉燒都係不過不失,沒太多肉味。麻醬波菜就麻麻地,作為涼菜就不算太好食,外貌都不討好。酸辣海鮮翅好食,整體家人都是滿意的,下次試試中午飲茶。餐廳侍應都好殷勤,不停都會來換碟介紹推介菜色,不過我地都係比較喜歡靜靜地自己一家人食飯😅😅😅 另外再加左北京填鴨,是一早預訂好的,黎到都要再等一小時,店員會捧出來在面前切,刀功麻麻切到唔太靚。

叉燒都係不過不失,沒太多肉味。
麻醬波菜就麻麻地,作為涼菜就不算太好食,外貌都不討好。

酸辣海鮮翅好食,整體家人都是滿意的,下次試試中午飲茶。

2021-05-09
母親節
2021-04-26 2251 瀏覽
週日下午某天來到中環,想起很久沒有飲茶吃點心,就來到一直都想光顧的唐人館。餐廳的室內設計華美之餘,令人感覺非常舒服。服務員的招呼更是貼心。點心方面相當令人有驚喜,不論賣相及功夫甚是細緻。我們先點了蝦餃、叉燒酥、和芋角,每一道點三都應該是即叫即做,上枱時都是熱辣辣的。值得一題的是辣椒醬,伴以蝦餃,甚是美味。吃完點心後朋友更另外點選了生炒糯米飯。生炒糯米飯現今己甚少有師傅願意即炒,但在這裏盡顯心思和功夫。下一次來的話應該會試一試晚市菜單上的菜式。

值得一題的是辣椒醬,伴以蝦餃,甚是美味。

下一次來的話應該會試一試晚市菜單上的菜式。
2021-01-28
  • 蘋果叉燒酥
2021-03-25 1339 瀏覽
一間都幾高級嘅中菜館 啱晒同屋企人去飲茶😛服務都超級好 👍🏼係一間貴得來有水準嘅餐廳 真係一分錢一分貨😌 魚子鮑魚燒賣($108/位) 個籠仔好可愛😍😍 好欣賞呢間餐廳嘅蝦都好新鮮 而且好足料😋😋 黑蒜帶子餃($98) 帶子好新鮮!而且帶子有返啲厚度 入面大大隻新鮮蝦 又彈牙又爽口🤤 胡椒和牛燒餅($98) 外面個皮都幾鬆化 入面和牛味唔算重 但係同胡椒味撈得幾好 蘋果叉燒酥($68) 叉燒酥夠鬆化😋😋 茶水($25/位)

蘋果叉燒酥($68) 叉燒酥夠鬆化😋😋

茶水($25/位)
2020-12-26
2020-12-24 5513 瀏覽
老人家生日,擺酒不成,請佢高级餐廳享受,要近地鐵,老人家唔行得遠,搭的士危險,所以揀咗呢度。上次來,鄧老闆無暇管理,内外都有些退步,今次再來,又彈起。黑蒜帶子餃$132,燒賣外型,黑皮白心,帶子二層,但無豬肉,黑蒜提鮮甜。胡椒和牛燒餅$98,肉無和牛味,黑椒香濃, 有點失望。晶瑩五素鲛$92,夠晶瑩多菌,合格。蘋果义燒穌$92,較失色,蘋果粒不見,那有 蘋果香。陳年花雕醉雞$128,特別用香水瓶跟雞灑酒香, 夠醉,夠滑。青檸白玉涼瓜$88,爽正,酸甜開胃,脹卜卜, 經青檸浸洗過,冇苦味。脆香牛油白飯魚$108,粉脆薄身,骨溶化與肉合體,微咸,過隱。砂煲鮑魚雞粒炆絲苗$288,無限鮮味鮑魚,飯經鲍魚薰陶炒香後,香軟有彈性,鮑汁甜香惹味, 回味無窮。鮮蟹肉金瑤炒桂花$288,瑤柱海味味未夠班,如走油會香些,略腍,蟹肉海鲜味不及龍苑。今餐我付,不計較, 冇看餐牌, 由佢哋揸主意!女廁所内濤聲依舊鋼琴曲,用咗1個月學唱此歌,竟然在這第一次聽到,莫名欣喜,好少可以廁所坐到聽喜歡音樂。雖然有些味道未合附所要求,但環境,食物賣相,侍應外貌服務可加多多分!

黑蒜帶子餃$132
,燒賣外型,黑皮白心,帶子二層,但無豬肉,黑蒜提鮮甜。

胡椒和牛燒餅$98,肉無和牛味,黑椒香濃, 有點失望。

晶瑩五素鲛$92,夠晶瑩多菌,合格。

蘋果义燒穌$92,較失色,蘋果粒不見,那有 蘋果香。

陳年花雕醉雞$128
,特別用香水瓶跟雞灑酒香, 夠醉,夠滑。

青檸白玉涼瓜$88
,爽正,酸甜開胃,脹卜卜, 經青檸浸洗過,冇苦味。

脆香牛油白飯魚$108
,粉脆薄身,骨溶化與肉合體,微咸,過隱。

砂煲鮑魚雞粒炆絲苗$288

今餐我付,不計較, 冇看餐牌, 由佢哋揸主意!

青檸白肉涼瓜

砂煲鮑魚雞粒炆絲苗
  • 沙煲鮑魚雞粒炆絲苗
  • 青檸白玉瓜
2020-10-25 2045 瀏覽
I tried this restaurant with my family on a weekday. Typical Chinese deco in the eyes of foreigners. Tried the cha siu as recommended by the waiter but it tasted not as good as expected. A little surprise was the egg tart. A must-try indeed! And If you don’t like the bird’a nest, you could actually order a custom-made one without it. Excellent services and reasonable prices at a prime location
2020-10-16 3824 瀏覽
身邊有好幾個朋友都識得呢度嘅廚長Menex,人人都對佢同置地廣場嘅唐人館,有讚無彈。可惜,一直未有機會食到。 前排錯過了朋友N小姐吃過的飯局,面皮厚厚跟風搞左餐,menu照單全收,不過有幾樣off menu就始終吃不到。 到今日我還非常想吃呢度off menu嘅梅菜扣肉,見到N小姐嘅post每次都流晒口水。 總體來講,個菜單係幾精彩,某幾個特別菜式例如凉拌麻辣海參、天府豆花東星班、蜀香宜賓燃麵和唔識人吃不到嘅炸彈飯的確係用過不少心思去處理,只不過當晚未吃到最精彩的一面。 由於廚長不在,當晚我也有點擔心會失望,大概,吃不吃到是緣份,不能強求。 前菜的鮮檸白肉涼瓜和凉拌麻辣海參,海參和麻辣可以這樣的夾,好驚喜。秋風起,生拆蟹粉小籠包當然無錯,吃盡了蟹的肉和香。 天府豆花東星班其實非常不錯,可惜師傅不在,東星班處理得過了火,但天府豆花和其醬汁無可否認非常精彩。 酸辣金湯芋兒田鷄選料不錯,隻隻田雞都粗壯又撩人,和中環的美腿不相伯仲,只不過太過油,酸辣也因味道不夠熱而味道不夠好。 香麻坑椒炒牛肉,那辣椒夠辣勁,愛辣嘅絕對會喜歡,那一刻,如

香麻坑椒炒牛肉,那辣椒夠辣勁,愛辣嘅絕對會喜歡,那一刻,如果可以飲帶甜的清酒,多好。

酒香茅台煎雞應該係我最愛嘅菜式,可惜又係因為即場炒個煲唔夠熱,雞也炒得過左火,酒香茅台控制得宜,呢個菜式輸得唔抵。

乾鍋手撕菜包也是過多油份,我相信廚長喺度,呢個應該絕對好吃得多,不會犯的錯。

全晚第一個最愛必吃係呢個蜀香宜賓燃麵,相信不需多介紹,鹹,酸,麻,辣感覺共冶一爐,係我當晚最愛嘅菜式。

炸彈飯,呢個我唔多介紹了,用上熱鍋來主理的炸蛋,配上了來自西班牙嘅豚肉肉醬,入面仲有蛋,聽朋友講主廚處理係可以做到流心效果,當晚吃的當然沒有,不過,還是幾有驚喜的一道菜式,如果個飯炸得脆一點應該精彩得多。

因為朋友C小姐的出現,就算主廚唔喺度,佢竟然都帶咗個心意俾C小姐,石窩原湯過橋松茸,抓緊松茸嘅尾巴,完全感受到那香氣和鮮甜,如果你看到呢篇文之後,還是吃松茸的季節,我建議你一定要選擇。

在此再一次多謝C小姐才有幸吃到呢個石窩原湯過橋松茸。

尾聲係主廚推薦的鮮人蔘香瓜雪蓮子官燕,呢個好清新嘅甜品的確令人滿載驚喜,個香瓜甜到一個點,加上滋潤的雪蓮子官燕,無得輸,大推。

如果有一天,希望有機會廚長在的時候,再好好吃一餐。 等N小姐有機會再搞餐off menu嘅餐單時,再會吧。 唐人館 (置地廣場) 中環皇后大道中15號置地廣場4樓411-413號
2020-10-08
2020-10-04 1618 瀏覽
Impromptu lunch we figured we’ll trying out several dim sum at China Tang. The seafood cheung fun was really great and also the char siu puff. So I would definitely recommend these two dishes.XiaolongBao was a rather insignificant.Beef balls are cute looking but the taste and texture is average. Taro puff has an overwhelming taste of sesame oil which I do not like as much. Sesame balls for dessert was tasty.Restaurant atmosphere is relaxing and lively at the same time which is very nice. Deco re

Restaurant atmosphere is relaxing and lively at the same time which is very nice. Deco reminds me a bit of the chinese restaurant at Wynn Palace but I wish they will do it properly so the walkway to the toilet is not a shabby wallpaper.
2020-10-01 1147 瀏覽
今年生日剛好撞到中秋,網上訂位訂到唐人館,喜歡中式古典的氛圍。套餐設置搭配合理, 口味有一點點偏鹹。轉湯水變成迷你冬瓜盅每一位都優惠了200塊❤️ 店家還送了壽包和竹蔗茅根水。開心的回憶!
套餐
2020-10-01
生日
套餐
  • 帶子餃
2020-09-16 3391 瀏覽
有謂不打不相識,若非唐人館在疫情肆虐期間大刀闊斧推出減價優惠,我對這家飯店的存在並不上心,也許我本非其目標客戶群。打響頭炮的是尖沙咀店之點心放題,我覺得可以一試,單憑欣賞裝潢及維港景觀已值回票價。(有興趣知多啲,歡迎看我的前文:懷舊點心。無限放送 @ 唐人館) 中環店位於置地廣場4樓,如甫進古老大宅,典雅貴氣,獨特的鏡飾、人手刺繡的牆紙、古董燈飾、配合書卷氣息,跟其他粵菜飯店相比確實別樹一格!月前錯過了片皮鴨優惠,現在晚市仍有、七折或八五折都好呀!又剛好遇上有人發局,沒有理由不附和。                                       難得喜出望外,菜式水準平均,川、粵、創意皆備兼有質素,取價並不過度進取,我認為物有所值!前菜:鮮檸白肉涼瓜 $88向來不喜歡涼瓜的我亦喜歡,檸檬之酸成功平衡了涼瓜的甘苦,入口清新,酸香中略帶涼瓜甘,非常有驚喜,可見主廚的智慧! 話梅淮山 $88清爽酸香,咬落有汁,調得好味。涼拌麻辣海參 $158海參腍嫩,涼拌添爽口感,麻辣輕盈,一道有水準帶著點奢華的前菜! Bruno Paillard, Premiere Cuvee Brut N

前菜:

鮮檸白肉涼瓜 $88

話梅淮山 $88

話梅淮山

清爽酸香,咬落有汁,調得好味。

涼拌麻辣海參 $158

涼拌麻辣海參

Bruno Paillard, Premiere Cuvee Brut NV $1300@

開瓶費不化算,所以我們點兩枝香檳,主菜前先來碰碰杯,祝大家身體健康,現在沒有什麼比此更重要的。

自携酒款各適其適。

主菜:

香麻杭椒炒牛肉 $288

香麻杭椒炒牛肉

湯汁豐富呈褐色,估許成份有牛肉湯。

香麻杭椒炒牛肉

牛肉非常嫩滑,吸收了杭椒之香,芽菜保持咬口,蘸汁同吃正好。

天府豆花東昇班 $1088

天府豆花東昇班

不知道概念是否來自北京的天府豆花?

天府豆花東昇班

烹調出來的東昇班柔滑、肉質細緻結實、鮮美,只不過份量唔多,海鮮有價,有點肉痛!

酒香茅台生煎雞 $388

酒香茅台生煎雞

廚師堂前加工,以燙熱的瓦煲加茅台煎香雞件,以青蔥薯仔作配菜,倍增辛香。

酒香茅台生煎雞

雞皮果然卜卜脆,酒香鼓油香,肉嫩惹味,真的好!

酸辣金湯芋兒田雞 $488

酸辣金湯芋兒田雞

辣椒之後酸菜出場,是時候換換風味,金湯酸香調和,煮出來的田雞肉沾上湯汁,在品嚐細嫩肉質的同時,被那隱隱的酸味激活,令人愈吃愈開胃。

乾鍋手撕包菜 $198

乾鍋手撕包菜

相比之下難免失色,縱使沒有不妥。

手工陳村粉蒸西班牙黑豚肉 $388

手工陳村粉蒸西班牙黑豚肉

別於一般粉麵,出菜時已預先切成一客八件、個別層疊的組合,吃起來方便。

手工陳村粉蒸西班牙黑豚肉

西班牙黑豚肉非常有質素,細嫩味濃,與滑溜的新鮮陳村粉是絕配。

此乃餐牌外之食物,必須預訂。

生拆蟹粉小籠包 $108/只

生拆蟹粉小籠包 $108

一籠一只,精細完整,夾起不穿,皮薄爆汁,一口咬之,舌尖味蕾被不斷湧出的肉汁洗滌,新鮮熱辣,特別美味!即時決定要來一次午餐吃點心。

蜀香宜賓燃麵 $128

蜀香宜賓燃麵

必吃之選,水麵條非常優質是靈魂,柔順有力,全身沾滿醬油,掛汁非常。

蜀香宜賓燃麵

配合青蔥、香菜、花生、肉粒、醬油等,口感豐富滋味。

炸彈

好戲在後頭,主廚 Menes Cheung 親自出馬,把已做好的炸彈拆彈。

炸彈

金巨型炸彈飯用台灣米、內藏西班牙雞蛋,放進瓦鍋內堂前煎香,繼而加進西班牙肉操及櫻花蝦等同炒,就成為一道非常美味的肉操飯,必要吃,敬請預訂。

雲南玫瑰凍 $23/只

雲南玫瑰凍

玫瑰味香,爽涼順口。

雷沙湯丸 $48

雷沙湯丸

外表精緻,新鮮煙靱。

鼠仔奶凍

酥餅

主廚贈送的甜品,很好吃,尤其酥餅似花生酥,看清楚有不同的果仁,夾雜疑似麥芽糖的濃稠糖醬,口感集煙韌甜美香脆於一身。

茶水每位只收$25,不過少少伏位在竹蔗茅根,一壺 $350!

趁有折扣,值得短期重訪!

2020-09-11
話梅淮山
涼拌麻辣海參
生拆蟹粉小籠包 $108
雲南玫瑰凍
酥餅
2020-07-25 1425 瀏覽
聽過唐人館個名好耐但都係第一次來試,點知食物質素真係同 expectation 出入太大。 餐廳位於 Landmark Atrium 4樓,地段高貴,餐廳入部裝修都係走高級路線,價錢自然唔平,可惜服務同食物方面同一般企理少少嘅酒樓無異。先講個「唐人館叉燒」,其實不俗,半肥瘦肉質都算鬆化,但比佢好嘅大有其他選擇,絕對唔值$358。點心方面叫咗蝦餃、金絲海鮮腸粉、灌湯牛肉餅同煎蘿蔔糕,都係平平無奇。西班牙紅蝦伊麵 ($228/位),呢個都 ok,但我會 prefer 佢俾返原隻蝦頭可以食入面啲膏,果度先係西班牙紅蝦嘅精萃。個「極品」炒菜心苗係好食嘅,夠嫩同有少少酒味炒得夠香,但都係菜心一碟就 $258。最後甜品都係失望嘅,芋茸燉鮮奶燉老咗唔夠滑,擂沙湯圓皮厚餡少,菠蘿流沙包比較好但皮唔夠酥脆,都係不過不失吧。整體黎講呢度近乎酒店價但食物質素十分普通,應該唔會有下次了。
2020-06-22 1232 瀏覽
每一次食都係超好食,每一碟餸都係極高水準之前全個菜單後先有七折,片皮鴨仲要唔使$200,但都冇將貨就價,好食過我喺酒店$900嘅片皮鴨黑松露雞真係有一片片嘅黑松露,蛋白蒸鉗蟹肉超新鮮勁鮮甜用茅台煮雞,雞非常嫩,配合幾十年茅台嘅香氣😈頭盤嘅蕃茄都用上超高級嘅意大利黑蕃茄,仲要$100都唔使,勁抵食環境非常乾淨,侍應態度非常好,每一碟餸都咁夠鑊氣,味道啱啱好,又唔會太油膩,食材仲要非常新鮮我覺得呢度好食過大班樓
每一次食都係超好食,每一碟餸都係極高水準
黑松露雞真係有一片片嘅黑松露,蛋白蒸鉗蟹肉超新鮮勁鮮甜

用茅台煮雞,雞非常嫩,配合幾十年茅台嘅香氣😈
我覺得呢度好食過大班樓