2024-04-25 92 瀏覽
食雲吞麵最重要嘅係乜?雲吞?麵?我自己覺得係個湯!!最愛大地魚嘅香味,如果有蝦子就仲正!🥰🤭當然韭黃都唔少得啦~今日嚟呢間,朋友話湯底好正!啲麵仲要爽口彈牙!肚餓都不得了~就大刷一餐啦!!🍜水餃幼麵:水餃一啖一隻,餡料新鮮~皮薄~筍絲、木耳絲非常爽口!仲有大蝦😍🦐調味適中,唔會好鹹…竹昇麵果然彈牙爽口!!湯底香濃…一箸一箸…食到唔停口!!🍝薑蔥鮮牛肉撈粗:牛肉非常滑~😍👍🏻就算唔落蠔油,齋薑蔥味都係一絕!!粗麵同樣爽口彈牙,套餐可以加兩個小食~蝦子生菜:蝦子滿滿~鋪滿生菜~十分香口!!完全唔使再落蠔油豉油,鹹鮮味令人回味無窮!!酥炸鯪魚球:靈魂一定係蜆介!!😍🤭👍🏻鯪魚球肉身彈牙厚實~口感一流!!炆豬手跟蘿蔔:豬手炆得非常入味,皮肉入口即化~滿滿的骨膠原!❤️😍蘿蔔先鮮嫩無渣,清甜可口!!要一讚嘅係薏米水👍🏻👍🏻:十分健康~淡淡薑汁味~薏米煙韌彈牙,仲要唔甜!一飲就知係健康飲品!!奶茶+豆漿:奶都算香濃,拍得住茶餐廳~豆漿亦都香滑~老細叫多個炸兩:腸粉皮比較軟糯,但係又有少少彈牙,賣相非常骨子~店內裝修陳設,完全唔似粉麵舖~開陽光亮!掛畫都好有文藝氣息~坐得舒服!店員服務好,有禮貌~所以

奶茶+豆漿:奶都算香濃,拍得住茶餐廳~豆漿亦都香滑~

店內裝修陳設,完全唔似粉麵舖~開陽光亮!掛畫都好有文藝氣息~坐得舒服!店員服務好,有禮貌~所以絕對可以翻兜!!

2024-04-24
2024-04-08 271 瀏覽
去完維園週末晚上來到這間位於天后的粥粉麵店 眼見一流不絕是人氣小店😍店舖光猛非常乾淨企理 有全日套餐性價比好高 選擇多而且質素都很不錯 值得再次回訪✨艇仔粥餐 $77➡️奉送油條及腩汁蘿蔔🐟生滾艇仔粥材料豐富有魚片魷魚肉絲🍲粥底夠甘香綿滑味道鮮甜🥜加入脆口的花生粒增加口感 油條外皮酥脆好飽滿 浸在粥裡更好食😋腩汁蘿蔔一大碗大大塊 好清甜多汁又無苦澀味✨柱侯牛筋腩飯餐 $78➡️奉送油菜及飲品牛筋腩份量夠慷慨🐮炆得又淋又入味 牛筋好彈嫩有嚼勁 充滿膠原蛋白🤤配上入味的白蘿蔔 柱侯汁香濃好惹味非常下飯 配上的蠔油生菜🥬無落油煮比較健康值得一讚👍🏻✨酥炸鯪魚球 $36鯪魚球炸到脹卜卜金黃飽滿🧆入口甘香好有魚鮮味而不會腥 配上惹味的蜆蚧醬可以增加鹹鮮味道 但會比較鹹所以沾少量就好✨香荽牛肉腸 $31腸粉皮口感滑溜比較黏充滿米香 牛肉餡新鮮帶點芫荽香但不算太濃烈🌱配上豉油更鮮味 要趁新鮮熱辣食♨️✨飲品可以加配的飲品選擇都幾多 要了凍檸茶及凍豆漿都夠冰凍🥛豆漿的豆香味濃郁甜味適中都不錯📍味滿 (天后)天后電氣道64號地舖

✨艇仔粥餐 $77

✨酥炸鯪魚球 $36
酥炸鯪魚球

✨香荽牛肉腸 $31

✨飲品

📍味滿 (天后)
天后電氣道64號地舖
艇仔粥餐
腩汁蘿蔔
柱侯牛筋腩飯餐
酥炸鯪魚球
味滿 📍:天后電氣道64號地舖🚗:天后地鐵A2出口 步行1分鐘📞:+852 2428-0266💲:~HKD110/head for dinner Food quality✔️:灼鯇魚皮、麻辣牛筋、熱薏米水、熱羅漢果茶👌🏼:炸兩、熱蜂蜜菊花露、炸鯪魚球總結:😋位於天后一間售賣粥粉麵飯嘅小店 今次嚟雖然冇食粥 試咗四款小食都唔錯 價錢相宜 食物足料 係間幾好嘅街坊小店👏🏼😋最特別就灼鯇魚皮 麻油葱絲辣椒🌶️花生豉油撈埋一齊 係碟開胃嘅前菜 鯇魚皮爽口彈牙 口痕之選😋麻辣牛筋就配有牛筋及蘿蔔 蘿蔔無渣清甜 牛筋就正常 麻辣味都唔會過濃蓋哂食材本身嘅味道 愈食愈辣 唔錯👍🏼😋個人覺得飲品較出色 $16杯嘅薏米水啲薏米有成三分一咁多 餐廳都好好畀嗰膠匙嚟去食 非常足料 飲呢杯都夠你飽 味道就足料好飲 養生之選 另外杯熱羅漢果茶都唔錯 唔甜清熱潤肺首選😎🤔炸兩呢啲唔係好多地方有嘅 見到自然要試試 手工幾好至少唔會夾下甩皮甩骨咁 不過唔夠熱 醬就分開上 其實都算好服務 不過對我嚟計醬要一齊上先係炸兩嘅精髓😌🤔炸鯪魚球就即炸嘅 一上枱仲熱辣辣 同埋好足料 成件都係鯪魚肉 冇話溝下其他嘢愉工減料 魚味都好香
味滿
📍:天后電氣道64號地舖
🚗:天后地鐵A2出口 步行1分鐘
📞:+852 2428-0266
💲:~HKD110/head for dinner

Food quality
✔️:灼鯇魚皮、麻辣牛筋、熱薏米水、熱羅漢果茶
👌🏼:炸兩、熱蜂蜜菊花露、炸鯪魚球

總結:

🤔炸鯪魚球就即炸嘅 一上枱仲熱辣辣 同埋好足料 成件都係鯪魚肉 冇話溝下其他嘢愉工減料 魚味都好香 不過價錢偏貴咗啲😅

🤔整體性價比好高 非繁忙時段入座都見餐廳翻桌率幾高 真係深受街坊喜愛嘅小店🥰

🤔另外上網見有人彈服務態度唔好 當日去正常冇咩脾氣 環境光猛

• 薏米水
  • 爽脆灼鯇魚皮
  • 麻辣牛筋
  • 熱羅漢果茶
雲吞麵一向是香港人喜愛的食物,亦是外國遊客視為香港代表美食之一。最近在天后便新開了一間高質粵式粥麵店~味滿。🥣雲吞撈麵~傳統雲吞麵叫“細蓉”,不會包得太大粒,這的雲吞size適中,裡面包裹了一整隻鮮蝦,湯頭清澈,帶有大地魚及蝦子香味,非常鮮甜,麵身有蛋香,爽口彈牙。🐮柱候牛筋米線~餐牌主打麻辣牛筋,店員細心提醒如果吃不到辣可以選傳統柱候牛筋,牛筋炆得夠入味,口感軟腍,絕非坊間那些粗制濫造之貨,吃後口腔充滿骨膠原感覺,濃香柱候湯底配合米線一流。🍄蠔油冬菇~冬菇大大隻,炆得入味又夠腍。🧆炸鯪魚球~鯪魚球炸到金黃色卻不過火,本身已夠味,配上蜆蚧醬後,味道提鮮至另一層次。🥢炸両~腸粉拉得夠薄,豉油及醬料細心地分開另上。🥬蠔油菜芯及芥蘭雖然只是跟餐加配,但依然份量十足,非常抵吃。
🍄蠔油冬菇~冬菇大大隻,炆得入味又夠腍。
🥢炸両~腸粉拉得夠薄,豉油及醬料細心地分開另上。

6天前 0 瀏覽
位於天后嘅味滿,喺晚餐時候真係好多人,肥雞次次經過都想試吓,今次就試吓我哋廣東明菜粥粉麵飯。佢嘅南乳炸雞翼,隔籬枱聞到好香,肥雞即刻點一份。即叫即炸,肉汁Juicy超正,佢嘅蝦子撈麵非常之出名,配埋用大地魚淆嘅湯,每一啖麵都沾滿咗蝦子,食落口嗰種鹹香味真係非常之出色。再試多個韭黃大蝦腸粉,佢啲蝦隻隻好大隻隻,韭黃配埋嫩滑嘅腸粉,配埋我哋傳統嘅甜豉油,滑捋捋。再整多個淨雲吞,入面嘅蝦同埋鮮肉都非常之大份,我哋廣東雲吞係比一般雲吞大隻好多,性價比極高。
2024-04-17
6天前 0 瀏覽
🍱餐廳資料:味滿🏫地址:天后電氣道64號地舖☎️電話: 24280266 ~雲吞麵香港style的雲吞麵真係冇得輸,麵的質感除咗爽口彈牙外,還帶有蛋香;每粒雲吞裏面都有一隻爽口彈牙的鮮蝦,高質好味👍~柱候牛筋米線朋友不能食辣的食物,所以我哋揀咗傳統不辣的柱候牛筋米線,牛筋炆得夠入味,煙韌度剛好,另外湯底濃郁香醇,配合米線非常匹配😋~蠔油冬菇真材實料,冬菇大大隻的,最緊要係炆得夠入味又淋,味道鮮美,好味道啊😄~炸鯪魚球外面炸得金黃色,內裏的鯪魚肉則能保持鮮嫩,配上蜆蚧醬更惹味,絕對值得一試❤️~炸両腸粉拉得夠薄,油炸鬼夠脆,水準之上,我哋好耐未食過炸両,真係食到停唔到口,很滿足呢😋~蠔油菜芯及芥蘭跟餐可以加菜,兩款蔬菜都夠新鮮,有爽脆的口感,健康之選🥰
🍱餐廳資料:味滿

~蠔油冬菇

~炸鯪魚球

~炸両

~蠔油菜芯及芥蘭
跟餐可以加菜,兩款蔬菜都夠新鮮,有爽脆的口感,健康之選🥰

🎀天后。溫馨人情味街坊港式粥粉麵店💞🎀🪄店名* #味滿🔮地址* 天后電氣道64號地舖🔮🗾分店地區🗾 沒有分店💰價錢$226 (2人)➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖想睇更多同區推介👉地區搜尋🔍🗾#pickyme_天后剩系食呢一類👉食物類型搜尋🔍🍜#pickyme_港式➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🎵餐廳環境🎵今次放工又喺港島區覓食 網上見到呢一間小店都幾多街坊分享 於是就過嚟試一試 呢一間都幾近地鐵站 一出行幾分鐘就到 去到出面都見到餐廳坐滿曬人 佢係一間好普通嘅街坊小店 而且入面都好有人情味 燈光偏黃 製造溫暖氣氛~🍽️食物質素🍽️呢間餐廳係行性價比為主 餐牌嘅選擇十分之豐富 除咗有齊曬粥粉麵飯之外 仲有各式各樣嘅港式食物,飲品等 價錢好優惠 而份量亦都好豐富😋大家如果經過附近 都可以試下 絕對唔會失望~👀評分💖💖💖💖🪄墨丸撈麵$54估唔到呢個價錢個份量係可以咁多 佢嘅撈麵係用咗幼身嘅麵 店員好貼心咁幫我哋剪開幾段 如果而唔太乾都可以加啲湯入去 值得講係佢嘅墨丸係超彈牙 而且香味都幾濃 好少食啲咁嘅質感嘅墨丸😎👀評分💖💖💖💖💖🪄淨食蘿蔔柱候牛筋腩$85試咗佢哋嘅招牌牛筋腩 份量超級多 蘿蔔冇渣而且
🎀天后。溫馨人情味街坊港式粥粉麵店💞🎀

🪄店名* #味滿
🔮地址* 天后電氣道64號地舖🔮
🗾分店地區🗾 沒有分店
💰價錢$226 (2人)

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

🍽️食物質素🍽️

👀評分💖💖💖💖
🪄墨丸撈麵$54

🪄淨食蘿蔔柱候牛筋腩$85
試咗佢哋嘅招牌牛筋腩 份量超級多 蘿蔔冇渣而且夠甜 而牛筋腩都係肥瘦均勻 牛味濃郁 味道十分出色 佢哋嘅汁撈飯或者撈粉真係好正😉

🪄香茅雞翼$40
呢度嘅雞翼都好出色 每一隻都好大隻 外皮煎得好香 而且入面好juicy😍

👀評分💖💖💖💖
🪄蝦籽唐生菜$30
蝦子份量好足了料 而且唐生菜佢白灼得剛剛好 唔會太老😆

🪄可樂*2 $30/2
(5個💖為最高)

✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️
⚜️整體評級⚜️
🎈味道評分*😋😋😋😋
🎈環境質素*🎇🎇🎇🎇
🎈抵食程度*💰💰💰💰💰
🎈服務態度*💌💌💌💌💌

2024-04-28 14 瀏覽
周六,我和太太在天后味滿餐廳享受了一頓粵式粉麵餐。太太選擇了水餃麵套餐~$70。她點了一份蠔油芥蘭作為配菜,並且選擇了凍檸茶作為餐飲。而我則選擇了水餃撈麵套餐~$80。我也點了一份蠔油芥蘭作為配菜,同樣選擇了凍檸茶作為餐飲。除了主餐之外,我們還點了一些小食。首先是配香茅雞亦~$33。這道菜以香茅為調味料,搭配雞肉烹調而成,味道鮮美。另外還點了叉燒腸粉和配炸両腸粉~各$31。這兩道粉餅類小食都是用腸粉包裹著叉燒或炸両,口感綿軟,美味可口。整體而言,我們在味滿餐廳度過了一個愉快的用餐時光。粵式粉麵的風味獨特,配菜和小食的選擇也讓我們品嚐到了不同的美食享受。

2024-04-27 0 瀏覽
同阿女去天后地鐵站交收,又是落雨天,唔想去買餸煮飯,阿女話唔想食飯,同我去咗附近嘅粉麵粉食嘢。味滿地方不大,但整潔乾淨。主打粥粉麵飯。餐廳有套餐亦有散叫。套餐(如想豐富一點,可用優惠價加配其他食物和飲品)艇仔粥:粥底綿滑,配料有魚肉、瘦肉、花生、蔥花,海蜇、魷魚等,十分足料。奉送油條及腩汁蘿蔔油條香脆,蘿蔔清甜。脆脆炸兩:醬汁分開上,客人可依自己的口味調味。腸粉好滑,包住油條食口感唔錯。凍檸茶:茶味濃郁,有檸檬香,不太甜。及第粥:有豬潤、粉腸、豬肚、肉片、豬心。材料都煮得剛剛好熟,新鮮爽口,配綿滑嘅粥底,每啖都係精華。雲吞麵:麵條彈牙、湯底鮮甜,燕尾雲吞以豬肉及蝦肉作饀,皮滑餡鮮好好味。水餃河:河粉滑溜,水餃足料,有蝦、木耳絲等,十分爽口。

餐廳有套餐亦有散叫。

套餐(如想豐富一點,可用優惠價加配其他食物和飲品)

奉送油條及腩汁蘿蔔
油條香脆,蘿蔔清甜。

凍檸茶:茶味濃郁,有檸檬香,不太甜。

水餃河:河粉滑溜,水餃足料,有蝦、木耳絲等,十分爽口。
2024-04-27 0 瀏覽
味滿 Full Taste地址: 天后電氣道64號地舖電話: 24280266餐廳位於天后,粥粉麵飯、雲吞、水餃樣樣齊,選擇多不勝數,還提供各種套餐,價格實惠,非常適合想要一次品嚐多種菜餚的人,可以根據自己的口味,選擇不同的美食,好好享受。⭐️淨蘿蔔牛筋腩 份量頗多,牛腩肥瘦適中,炆得軟淋,牛筋好淋好入味,充滿膠質,口感彈牙,蘿蔔清甜無渣,是一道我最喜歡的美食。⭐️粥灼鮮鯇魚腩鯇魚腩肉質鮮嫩,火候控制得宜,口感滑嫩,味鮮,魚腩的鮮味融入粥中,配上薑絲和蔥花,佐以適量醬油,使整道菜更加美味可口。⭐️雲吞麵 主角「雲吞」的蝦,十分新鮮,麵爽口彈牙而毫無皂水味,湯底清甜鮮味,用料講究。茶餐廳還有許多其他美味菜式,如蜆介鯪魚球、鹹肉糭、腸粉、炸両等等,如果你想要一頓豐盛的正餐,或是輕鬆的下午茶,一定要來試試,不會令你失望。
味滿 Full Taste
地址: 天后電氣道64號地舖
電話: 24280266
⭐️淨蘿蔔牛筋腩
⭐️粥灼鮮鯇魚腩
⭐️雲吞麵
2024-04-27 0 瀏覽
加班工作後晚餐於家附近的港式粥麵店解決小店環境光潔明亮,白色牆上掛了幾幅畫像交通便利,就近維多利亞公園,方便運動完醫肚佈置帶點襌味,有別一般的粥麵店,可好好放鬆一下薑蔥牛肉撈麵麵底挺大份,大量薑蔥令味道昇華全日套餐任選一款粉麵類,奉送油菜及咖啡或茶蠔油菜心綠油油!加$2可配凍豆漿,豆味濃郁醒胃炸醬撈麵醬汁酸甜,粗麵彈牙有咬口,軟中帶韌粉麵及生滾粥可以優惠價加配小食!蔥花蝦米腸粉富米香麻辣片頭惹味有層次,激辛口味但不會過份嗆喉上湯淨雲吞內餡軟硬度適中,蝦仁爽彈,湯頭鮮甜
加班工作後晚餐於家附近的港式粥麵店解決
小店環境光潔明亮,白色牆上掛了幾幅畫像
交通便利,就近維多利亞公園,方便運動完醫肚
佈置帶點襌味,有別一般的粥麵店,可好好放鬆一下
薑蔥牛肉撈麵麵底挺大份,大量薑蔥令味道昇華
薑蔥牛肉撈麵
全日套餐任選一款粉麵類,奉送油菜及咖啡或茶
蠔油菜心
蠔油菜心綠油油!加$2可配凍豆漿,豆味濃郁
豆漿
醒胃炸醬撈麵醬汁酸甜,粗麵彈牙有咬口,軟中帶韌
醒胃炸醬撈麵
粉麵及生滾粥可以優惠價加配小食!蔥花蝦米腸粉富米香
蔥花蝦米腸粉
麻辣片頭惹味有層次,激辛口味但不會過份嗆喉
麻辣片頭
上湯淨雲吞內餡軟硬度適中,蝦仁爽彈,湯頭鮮甜
上湯淨雲吞
醒胃炸醬撈麵
蔥花蝦米腸粉
麻辣片頭
上湯淨雲吞
行完街有啲肚餓,經過呢間望落都幾多人食、幾地道嘅小店決定一試。佈置新淨簡約得嚟又散發著家的溫暖。香茅豬扒飯套餐,只要$78元,非常實惠。這個套餐還附有蠔油生菜和凍奶茶,僅需另外$2元。朋友好鍾意個香茅豬扒,話香酥可口,於是又用優惠價叫埋香茅雞翼。睇食評見另一道非常受歡迎的菜品是豬膶粥餐,豬膶大大份,啲粥都好綿密,僅售$77元,已包咗油條和腩汁蘿蔔,我自己就叫多個凍柑桔蜜。加配嘅鮮蝦腸粉食落順滑,鮮蝦彈牙。叫咗咁多嘢食人均都係$100左右,唔怪得咁多街坊捧場。PS餐廳設有最低消費限制為$50元,所以記得在點餐時注意。#味滿#天后#家的味道 #香茅豬扒飯#豬膶粥#美食分享 #食記 #餐廳推薦 #香港美食

叫咗咁多嘢食人均都係$100左右,唔怪得咁多街坊捧場。

PS餐廳設有最低消費限制為$50元,所以記得在點餐時注意。

#味滿#天后
#家的味道 #香茅豬扒飯#豬膶粥
#美食分享 #食記 #餐廳推薦 #香港美食

2024-02-29 467 瀏覽
設有最低消費是沒有問題。但餐牌上大部份餐點都不符合低消,變相只能選擇套餐 或需要點2個食物,例如不能單點粥品 湯麵 需要加20雙併,想不到現在進店消費已經連點食物都不符合低消,不是說點一杯飲品😮‍💨
設有最低消費是沒有問題。
但餐牌上大部份餐點都不符合低消,
變相只能選擇套餐 或需要點2個食物,
例如不能單點粥品 湯麵 需要加20雙併,
朋友,我啱啱食咗間「味滿」嘅晚飯,來來去去都係因為佢嗰碗麻辣牛筋湯麵太誘惑啦!一啖落去,牛筋咬落好有嚼勁又唔會韌,正到不得了,完全係好過癮的一碗麵。麻辣味又算係溫和,啱晒唔鐘意太刺激的朋友。再嚟個醒胃炸醬撈麵,係炒面界的黑馬,酸酸甜甜的滋味,真係可以叫醉心,過癮得滯!邊食麵邊嚟個脆脆炸兩,外皮香脆,湯汁濕潤咗黎啖啖都爽口。點咗香茅豬扒,個烤香味撲鼻而來,豬扒煎得外脆內軟,咀嚼之間滿滿的香茅清香。最後嘅酥炸鯪魚球,爽口彈牙,落咗蜆介醬嗰陣,我差D大叫咗出嚟😍。總之呢家店嘅飯菜質素啱食,價錢又唔貴,港式風味全都有,真係值得一試!下次我仲想嚟撈多碗!🍜🐟🍽️
2023-12-29 418 瀏覽
I recently visited a restaurant with high hopes of enjoying a satisfying meal. Unfortunately, my experience turned out to be less than desirable. I would like to share my thoughts on the service and the overall quality of the food that I ordered.Upon entering the restaurant, I decided to try their congee, noodle, and rice dumpling dishes. However, my expectations were quickly shattered when the staff mistakenly served my congee to another table. While mistakes can happen, it was disheartening to

Upon entering the restaurant, I decided to try their congee, noodle, and rice dumpling dishes. However, my expectations were quickly shattered when the staff mistakenly served my congee to another table. While mistakes can happen, it was disheartening to see that the customers on the other table had to bring this error to the staff's attention.

To my surprise, instead of rectifying the mistake immediately, the staff hesitated and contemplated serving me the congee that they had mistakenly given to the other table. I observed this interaction unfold as I waited patiently. It was clear that the staff had noticed my presence, yet they seemed unsure of how to handle the situation. Eventually, they turned to me and asked me to choose a different item without offering an apology for the inconvenience caused.

What disappointed me most was the lack of accountability demonstrated by the staff. Instead of taking responsibility for their mistake and seeking a suitable solution, they simply shrugged off the error and asked me to select something else. Furthermore, the staff mentioned that they had run out of congee, further exacerbating my disappointment.

While I understand that unforeseen circumstances can lead to a shortage of certain items. But they keep serving other table the congee while telling me to suffer their mistake. Their lack of communication and failure to apologize left a sour taste in my mouth.

Consequently, my dining experience was a letdown, and it is unlikely that I will be returning to this establishment in the future.

I hope that the restaurant management takes this feedback constructively and works towards improving their service and communication with customers.