2019-02-18 400 瀏覽
知道呢間千両就快執,於是打算過來最後一遊。這裡環境寛敞,座位舒適,而且位置方便,午餐選擇亦非常多,現在因為整個商場裝修而關門大吉,真係好可惜。我點了個百両定食($82),朋友則點了個千両特上刺身丼定食 ($128)。百両定食: 我見個餐包左好多野,於是點左呢個。個烏冬好彈牙,天婦羅水準亦合格。不過壽司就麻麻地,塊刺身好似未解完凍,仲有點硬,味道亦好淡。千両特上刺身丼定食:  可能呢個餐都貴多幾十蚊,所以刺身水準明顯比百両定食要好,每款都挺好食,尤其係隻蝦。而入面個小帶子,size雖小,還是挺有咸香味。埋單時佢仲送左張coupon俾我下次在另外兩家尖咀的千両用,真係唔送唔知原來咁近都仲有多兩間千両呢。

千両壽司拼盤🍣🍣🍣🍣🍣.嘻嘻又到千両食晚餐😋通常肚餓而且唔想花心思諗,就會點呢個壽司拼盤❣️兩個人分的話,每人都可以食到十件唔同款添啊🥰.單單係吞拿魚已經有三款😚中拖羅同拖蓉簡直係無得輸!三文魚籽軍艦最愛咬落口卜卜聲爆汁🤤帶子同牡丹蝦🦐都係至愛😉其他有左口魚、油甘魚、三文魚,食完非常滿足👍🏻
千両壽司拼盤🍣🍣🍣🍣🍣
2018-12-25 358 瀏覽
係誠品睇完書,又行完街,已經9pm,唔知食咩好,就諗起去食手握壽司「千両」,一來想食之前食過既特盛壽司拼盤,二來儲緊分做會員。千両特盛壽司拼盤(二人用)$360有九款壽司加甜蛋,每款兩件供二人享用,比一般壽司店貴少少,但全部都係貴價少少的款式,如帆立貝、拖羅、三文魚籽......味道又幾好,所以覺得性價比高。赤身魚味重,肉質細膩,壽司飯握得實在,但入口鬆軟,醋飯調味不錯。帆立貝壽司賣相好看,用原粒帆立貝切開,好大件厚身,鮮甜嫩滑。佐口魚邊?!呢款白身魚,其實魚味都重,但口感更吸引,好爽口好有嚼勁,越咬越開始溶化,魚脂都香。甜蛋微暖好香甜,鬆軟口感亦要讚,可留最後當甜品食都得。油甘魚好肥美,魚脂入口散發香味,雪白魚肉唔使點咬就已紅化開,同樣美味。三文魚亦油脂豐腴,顏色鮮豔有油光,比一般的三文魚壽司好食好多。蝦肉鮮味爽口,肉質有彈性,入口亦甘甜滑滑溜。開始食更濃味的款式,脆卜卜又晶瑩剔透的三文魚籽,真係鮮味係口中爆發,咸鮮味令人想食多幾口飯。京蔥吞拿魚腩蓉,切成魚蓉所以入口脂肪更快溶開,一野爆發的滿口魚油香,仲要魚味濃重,配京蔥辛辣的惹味,完美最後食拖羅,同魚蓉有點分別,雖然都係好重魚脂香
千両特盛壽司拼盤(二人用)

千両特盛壽司拼盤(二人用)$360

甜蛋微暖好香甜,鬆軟口感亦要讚,可留最後當甜品食都得。

蝦肉鮮味爽口,肉質有彈性,入口亦甘甜滑滑溜。

最後食拖羅,同魚蓉有點分別,雖然都係好重魚脂香又味道濃,但呢款味道慢慢出來,餘韻的魚味長。

每款味道都好好,價錢亦合理,所以會來第三次、第四次........再回味一下。
2018-12-23
千両特盛壽司拼盤(二人用)
2018-12-15 210 瀏覽
生日快樂!趕住去開會,大家簡單食!.喺我哋精打細算嘅同事研究午餐餐牌後,發現C餐最抵食 🤣🤣🤣 所以一行4人全部 order C 餐 (後來發現後面嗰枱客同我哋一樣要C餐)🤣🤣🤣.份量一d都唔少,有新鮮壽司拼盤 (最喜愛辣味三文魚),超大隻 + 爽口彈牙天婦羅蝦 (粉漿有點厚), 清新又新鮮沙律,嫩滑煙靭木魚湯烏冬!有驚喜😋😋😋
生日快樂!趕住去開會,大家簡單食!

2018-12-14
生日
2018-12-11 204 瀏覽
今晚去左千両食壽司,揀左最有保證的特盛壽司拼盤,價錢合理,分量足夠二人享用,而且有10款不同壽司,絕對滿足想食日本野既食慾。千両特盛壽司拼盤 $360,總共20貫,分別有10款壽司。蛋壽司鬆軟香甜,蛋味突出,煎得唔算油膩。帆立貝壽司好大件好厚身,鮮甜嫩滑。吞拿魚壽司有如中拖一樣肥美,魚味濃郁。三文魚壽司油潤豐腴,魚脂香又啖啖肉。蝦壽司大隻爽甜,肉質充滿彈性。佐口魚裙邊壽司肥美得黎有爽口感,有點咬口,味道較淡。吞拿魚腩蓉壽司配京蔥微辛味道,更惹味更有油香。油甘魚壽司非常新鮮,油光顏色都好靚,入口溶化的油脂,有油香得來魚味亦重,好滿足。三文魚籽壽司粒粒飽滿,爆開鮮味十分驚人。大拖羅壽司最肥最多油的,留最後食,唔使點咬就有如口中化開成油一樣,嫩而香,令人回味的滋味。十款都超好味,性價比高,必食之選。炙燒極上佐賀和牛卷 $68,炙燒和牛溶化牛脂,其實幾油香幾正,但個面好似燒耐左,有點焦黑,影響左味道。和牛刺身食其鮮味,牛味較淡,壽司卷口感有層次,青瓜爽口還有脆脆地好似蝦殼咁,味道不錯。
千両特盛壽司拼盤

千両特盛壽司拼盤 $360,總共20貫,分別有10款壽司

十款都超好味,性價比高,必食之選。
炙燒極上佐賀和牛卷

2018-12-09
千両特盛壽司拼盤
炙燒極上佐賀和牛卷
Japanese food🍣🍶🥢 One of my favorite food as usual❤ Yummy作為高質既連鎖壽司店,佢既壽司`刺身係有一定既水準保證。lunch有時候想食得輕營點 想過過壽司癮,也是其中我的好選擇。分店不少的它 在外也容易讓我找到吧。而且說到日本菜,對我來說 壽司`刺身總是百吃不厭 也吃不膩喔。哈哈唔知我既午餐 又吸唔吸引到你呢❓..「いただきます」(itadakimasu) 💕🍣🍶🙏🏻..

「いただきます」(itadakimasu) 💕🍣🍶🙏🏻
2018-11-04 184 瀏覽
人大左就係咁架~冇咩冒險精神,去試d新,尤其好似我呢種肥妹,冇咩quota,要我食咗一餐唔好食嘅嘢嘅話我會嬲囉⋯係呀食大集團係冇性格架喇不過就係安全囉⋯次次都會點清酒煮蜆,全部都係食凍嘅壽司嚟一碗熱湯係非常之幸福嘅事~相信大家都留意到我係唔會食刺身嘅,因為我最憎食魚~

相信大家都留意到我係唔會食刺身嘅,因為我最憎食魚~
2018-10-01 250 瀏覽
今天天氣不大好,一直下著雨,到了午飯時間尖沙咀一帶變得更加擁擠。碰巧各同事今天也有自己的餐盒,我也只好獨個兒去吃午餐了...眼看外面下著滂沱大雨,我也不想走遠了,因此去了一間連傘也可以不帶的餐廳—新太陽廣場的「千両」。由於下雨天特別的人多,平日也不見得要等多久的這裡,今天我一個人,也都等了10分鐘左右。長期患有選擇困難症的我今天就選了一個有熱湯(烏冬)、有炸物、有壽司的午市定食—「百両定食」。等了差不多20分鐘(有點久),食物終於來了先吃前菜(沙拉)🥙,菜是新鮮的,沒有爛掉,可就是放得不好看而已🤣 沙拉醋的味道也挺開胃的。不錯。眼看炸物🍤放太久會涼了不好吃,還是先吃吧。這個天婦羅炸蝦太好吃了!熱騰騰的,外脆內軟,炸粉不會太厚,蝦肉好香很有口感,配上桌子上的天婦羅汁,更能中和這炸物的油膩感。烏冬麵🍜是比較高級的稻庭烏冬,好吃肯定不在話下,加上木魚片幫忙調味,則更香更美味了😋壽司上的生魚片🍣很新鮮,厚薄適中,口感結實,炙燒三文魚易嚼,有入口輕溶的感覺。一頓午餐讓我品嘗到三款不同款式且質量這麼高的日本料理,美心集團的高級日式料理連鎖店水平還真有保證呢!(溫馨提醒:女生吃還好,男生吃的就有可能

等了差不多20分鐘(有點久),食物終於來了
百両定食

(溫馨提醒:女生吃還好,男生吃的就有可能不夠飽了!)
百両定食
2018-08-07 381 瀏覽
感冒了一星期,看見心愛的魚生也只能卻步,今天就試試這兒的熟食午餐-壽喜燒定食。壽喜燒定食$98這定食有前菜、麵豉湯和牛肉壽喜燒。前菜是沙律,份量少少,但總算新鮮。麵豉湯滿有驚喜,湯色清澈,蝦味十足又鮮甜。本以為這家壽司店主理壽司,熟食可能有所保留,點知這牛肉鍋倒有驚喜!牛肉雖然只有三片,但仍算大大塊。牛肉半熟的浸在湯裏,肥瘦得宜,肉質軟嫩,帶有肉香,沾上半熟玉子的旦汁,更為滑溜豐盈。而這壽喜燒的湯底香濃,甜度適中,加埋金茹、白滑豆腐、椰菜同煙韌的薯粉等配菜和白飯,認真飽肚又美味。飯後要嘆返杯炭燒咖啡$12,才感覺完滿。這咖啡味道甘香而醇厚,加埋滑溜的咖啡忌廉,口感絲滑,同UCC的咖啡有得fight, 不錯!估唔到這裡除了刺身飯外,牛肉鍋午餐也不錯,可以一試!

壽喜燒定食$98

這定食有前菜、麵豉湯和牛肉壽喜燒。

牛肉雖然只有三片,但仍算大大塊
。牛肉半熟的浸在湯裏,肥瘦得宜,肉質軟嫩,帶有肉香

飯後要嘆返杯炭燒咖啡$12

估唔到這裡除了刺身飯外,牛肉鍋午餐也不錯,可以一試!
2018-08-07
2018-08-05 196 瀏覽
Sushi好像比以往失色了一點,其他食物質素還是不俗。清酒選了じょっぱり 純米吟醸 生貯蔵酒,淡辛口,中酸,中度旨味,酒體濃郁。じょっぱり 純米吟醸 生貯蔵酒六花酒造產地 青森県弘前市使用米 日本產米精米歩合 55%酵母 --Alc 16%日本酒度 --酸度 --飲用時温度 冷飲

六花酒造
日本酒度 --
酸度 --
飲用時温度 冷飲

2018-07-29 264 瀏覽
黎過幾次千両,去過幾間,最鍾意新太陽同九龍酒店呢2間,冇咁多人,每次去都唔洗點等位,之前幾次都係食晚飯,星期六約左朋友放工食lunch ,點知成2點幾先走,坐底已經3點,見到每枱都食緊定食,心諗唔通係lunch set 。坐底望下menu ,原來真係有lunch set ,我覺得好抵食,都係百幾蚊一個包埋飲品同甜品。朋友想吃牛肉烏冬,所以叫左炙燒壽司.牛肉烏冬定食,入面有一細碗牛肉烏冬,沙律,mini 蕃薯,炸薯餅,5件壽(鰻魚,帶子,蝦,三文魚,仲有一款我唔知係乜魚😂),所有野都好好味都好好味,野食送黎時D牛肉仲係生的,可能我地掛住講冇立即將D牛肉反入湯入面,我食個片仲未熟😆😆,D烏冬口感好彈牙,湯底好有牛味,壽司好新鮮,個炸薯餅剛炸好的。仲加左炙燒左口魚裙邊,炙燒黑椒三文魚同埋油金魚腩壽司,同明太子甜蛋。食壽司我一定要食左口魚裙邊,好喜歡佢肥味多油,千両呢個明太子甜蛋真的好好味😍😍😍飲品叫左荔枝果茶,都幾好飲。最後待應冇上甜品,但我地太飽,都食唔落了😂

Lunch  set

明太子甜蛋

飲品叫左荔枝果茶,都幾好飲。

最後待應冇上甜品,但我地太飽,都食唔落了😂

Lunch  set
明太子甜蛋
2018-06-23 274 瀏覽
又一個閒日晚上,等人收工的時候去至愛新太陽廣場千両。要成為至愛,除咗食物要新鮮之外,唔使等位係最最最加分嘅地方。需知道餓到一隻乳豬都可以食得晒嘅情況下,如果仲要等位,絕對係寧可轉場都唔想等。坐低一開餐牌,發現餐牌換新,但馬刀貝消失了,變成螺片⋯⋯我其實真係好鐘意食馬刀貝⋯⋯唯有轉點螺片。等咗陣就上菜,雖然馬刀貝消失了,鰹魚又無貨係有少少失望,但巳點的壽司都非常新鮮又肥美,而且份量還不少呢!即時開心返,加分加分。

2018-06-20
2018-06-14 224 瀏覽
尖沙咀番工,午餐好似冇乜選擇心血回來潮想食日本野就黎左新太陽千襾啦lunch hour唔需要等位係好重要食飽仲有時間可以舒舒服服坐一陣哩個便當一送黎,我已經雙眼發光啦新鮮,美味絕對唔比日本食嘅差最深刻係天婦羅蝦鬆脆一d都唔油呀平時唔好天婦羅嘅我都一試就愛上
尖沙咀番工,午餐好似冇乜選擇
心血回來潮想食日本野
就黎左新太陽千襾啦
lunch hour唔需要等位係好重要
食飽仲有時間可以舒舒服服坐一陣
哩個便當一送黎,我已經雙眼發光啦

新鮮,美味絕對唔比日本食嘅差
最深刻係天婦羅蝦鬆脆一d都唔油呀
平時唔好天婦羅嘅我都一試就愛上
2018-05-11
2018-06-10 148 瀏覽
7/6中午到千兩用膳入座後得知所有餐目改了,所有新食品也很吸引,格局變得好特別看到午餐餐目,跟以往的不一樣便叫了女待應來,問他跟以前的有什麼改變,因為以前食開既內容改左可能他也未記得全部既內容,便叫了一位黑色衫的男待應來解答,得知其實午餐改變不大,而內容只改了一點。看到他們午膳也很多人排隊,但也非常有耐性解答,並將全部改變內容也解釋一次,令我覺得千兩食品同服務有所昇華。點了B餐壽司烏冬同K餐便當同一點新既食品試試食品到了,也是很熱的,明顯是即叫即做 只是一點,就是以前便當有拉麵,但依家轉左薯餅有小小失望其他方面也是很好的下次要試下新既綠茶面套餐總括黎講,有新既餐目,有新鮮感,希望可以有更多新野試下
7/6中午到千兩用膳
入座後得知所有餐目改了,所有新食品也很吸引,格局變得好特別
看到午餐餐目,跟以往的不一樣
點了B餐壽司烏冬同K餐便當同一點新既食品試試
食品到了,也是很熱的,明顯是即叫即做
只是一點,就是以前便當有拉麵,但依家轉左薯餅有小小失望
其他方面也是很好的
下次要試下新既綠茶面套餐

總括黎講,有新既餐目,有新鮮感,希望可以有更多新野試下

2018-06-07
2018-04-26 366 瀏覽
平時多數帶飯有機會出去食都會食呢度今日食左個天婦羅鳥冬set點解話性價比高呢因為佢地sushi 真係算幾新鮮自己最鐘意wasabi三文魚小小spicy 得黎D 魚味都帶埋出黎同埋個天婦羅真係炸到岩岩好唔會好油, 唔厚粉入面隻蝦仲好大隻完全值回票價同事食呢個牛肉鍋D 豆腐岩岩好最怕D 煮左好耐, 鞋哂口ge 豆腐呢度D 豆腐好滑好實淨食唔哂D牛都要食埋D 豆腐不過lunch time 真係要早D 黎12點半開始已經有人排
平時多數帶飯

入面隻蝦仲好大隻

完全值回票價

同事食呢個牛肉鍋
D 豆腐岩岩好
最怕D 煮左好耐, 鞋哂口ge 豆腐
呢度D 豆腐好滑好實淨
食唔哂D牛都要食埋D 豆腐