2024-05-02 110 瀏覽
久仰匠心廚房聞名,知道他們以匠心製作食物,特意前來一試,令我和朋友都十分驚喜!翡翠花雕蒸蝦球($228)使用翡翠花雕酒來蒸煮蝦球,並將蒸好的蝦球放在水蛋上面再進行蒸煮。蝦球被蒸煮在翡翠花雕酒中,酒有一種獨特的香氣,能夠使蝦球更加鮮美!蝦球被蒸煮後,放在水蛋上方再進行一次蒸煮。這樣做可以使蝦球的鮮味和花雕酒的香氣滲入到水蛋中,增加了整道菜的層次感和口感。特色富豪鮑魚燜飯($288)這道菜以鮑魚為主要食材,將鮑魚燜煮在米飯中,帶來豐富的海味和口感。鮑魚質地結實,肉質鮮嫩,帶有微妙的甜味,具有嚼勁和鮮美的口感,米飯吸收了鮑魚的鮮味,完美融合,是一道非常奢華和精緻的主菜。姜蔥豆腐燜斑頭腩($268)這道菜以斑頭腩和豆腐為主要食材,並加入了姜蔥的香氣,是一道濃郁而具有層次感的主菜!斑頭腩有豐富的油脂和濃郁的肉質,非常入味,而且能夠與豆腐的柔軟口感形成對比,姜蔥則能提供一種獨特的香味,使菜式更出色!南瓜雲耳炒蘆筍($138)這道菜結合了南瓜、雲耳和蘆筍,應有豐富的口感和營養價值。南瓜的甜味和蘆筍的鮮嫩能夠提供一種獨特的風味。雲耳則可以增添菜色的口感和可口度,是一道清爽又健康的素菜!總體而言,匠心廚

翡翠花雕蒸蝦球($228)

特色富豪鮑魚燜飯($288)

姜蔥豆腐燜斑頭腩($268)

南瓜雲耳炒蘆筍($138)

總體而言,匠心廚房所有菜式都非常精美且豐富多樣。每道菜都有其獨特的特色和風味,能夠滿足你對美食的期待。不妨過來好好享受用餐的時刻吧!

匠心廚房 (尖沙咀)
地址:尖沙咀北京道71-77號誠信大廈1樓
  • 翡翠花雕蒸蝦球
  • 特色富豪鮑魚燜飯
  • 姜蔥豆腐燜斑頭腩
朋友👱🏻‍♀️帶咗我嚟呢間喺樓上嘅中菜廳食晚飯,食完真係有小驚喜,叫咗幾樣小菜全部都好味🤣呢度有「海鮮小菜自選套餐」,我哋揀咗 $638「清蒸石斑仔」,包自選小菜兩個,咁揀咗「蝦乾蝦醬蒸腩片」同埋「薑汁蒜蓉炒芥蘭」,另外再加一個 $228「黑松露帶子炒滑蛋」🤣「清蒸石斑仔」:石斑仔新鮮,蒸得啱啱熟,味道鮮甜,肉質嫩滑,蒸完之後加埋香蔥豉油,好好味😋「蝦乾蝦醬蒸腩片」:豬腩片7成瘦肉3成脂肪,加埋蝦醬蝦乾一齊蒸,甘香得嚟又有鹹香😁「薑汁蒜蓉炒芥蘭」:芥蘭菜新鮮爽脆,加埋薑汁同埋蒜蓉一齊炒,簡單又好食😁「黑松露帶子炒滑蛋」:帶子新鮮爽滑😋,雞蛋亦都炒得好滑😋,又加咗啲切成小粒嘅四季豆喺雞蛋裏邊一齊炒,增加口感層次😋,仲加咗唔少黑松露醬,有淡淡的黑松露香味😋

2024-05-03 0 瀏覽
位於尖沙咀的匠心廚房是一家令人驚艷的餐廳,以其精湛的烹飪技巧和獨特的菜單吸引了無數食客。最近在這裡品嚐了他們的幾道招牌菜,包括椒鹽豆腐、咕嚕蝦球、椒鹽雞軟骨和水煮龍躉。首先是椒鹽豆腐。這道菜以香脆的外皮和柔軟的內裡為特色,每一口都散發著濃郁的豆腐香氣。豆腐本身鮮嫩滑順,椒鹽的調味使得它更加美味。這道菜的獨特口感和香辣的風味絕對令人滿意。接下來是咕嚕蝦球。這道菜以新鮮的蝦球為主角,外層炸得金黃酥脆,內裡鮮嫩多汁。蝦球與濃郁的咕嚕醬相結合,帶來一種香甜和微辣的味道。每一口都散發出鮮美的海鮮風味,絕對是海鮮愛好者的一大享受。椒鹽雞軟骨是另一道令人難以忘懷的菜品。這道菜以雞軟骨為主料,外層炸得酥脆,內裡嫩滑。椒鹽的風味使得這道菜更加香辣,每一口都帶來一種令人興奮的口感。這道菜的独特味道和脆嫩的質地絕對會讓人回味無窮。最後是水煮龍躉。這道菜以新鮮的龍躉為主料,搭配上辣椒和各種香料的湯汁,呈現出一道香辣開胃的菜品。龍躉的肉質鮮嫩彈牙,湯汁則帶有豐富的辣味和鮮美的海鮮風味。這道菜的味道濃郁而鮮美,絕對能滿足那些喜愛辛辣菜品的人。

2024-05-01 0 瀏覽
有朋自遠方來,帶佢食好啲先。搭地鐵喺尖沙咀站iSquare出口出咗之後對面馬路就已經到餐廳。我哋6:00嚟到尖沙咀匠心廚房。餐廳環境高雅,有氣派。黃金脆豆腐($78):豆腐豆味濃。趁熱食時個皮更脆。脆皮牛坑腩($238):坑腩肥瘦相間,牛味重。炸皮簿,口感鬆脆。薑蔥生蠔煲($288):大量嘅薑蔥蒜,香味滲入生蠔入邊,想唔好味都幾難。蠔有大概5-6隻。咬開肉質Creamy。避風塘炒海蝦($288):海蝦有大概七隻。配以大量嘅香蔥炸蒜同辣椒一齊炒,香味四溢。海蝦經過油泡後依然保持到肉質。

有朋自遠方來,帶佢食好啲先。

黃金脆豆腐($78):豆腐豆味濃。趁熱食時個皮更脆。

在繁華的尖沙咀,匠心廚房以其精緻的裝修和窗外璀璨的夜景迎接每一位食客。這裡不僅是品嘗美食的地方,更是一個享受香港夜色的絕佳位置。一進門,就被椒鹽雞軟骨的香氣所吸引,每一塊雞軟骨都炸得金黃酥脆,椒鹽的味道恰到好處,讓人忍不住一塊接一塊。接著是鹽酥台生蠔,外層的鹽酥包裹著鮮嫩的生蠔,一口咬下,海洋的鮮味立刻在口中爆發。上湯娃娃菜的清新,為這頓豐盛的晚餐帶來了一絲清爽,娃娃菜在上湯的滋潤下,更顯得脆嫩可口。而羅望子乾蔥炆腩排則是這頓宴席的重頭戲,腩排經過長時間炆煮,肉質鬆軟,羅望子和乾蔥的香氣深入肉中,每一口都是滿足。滷水小拼盤則匯集了多種滷味,每一樣都吸收了滷水的精華,味道豐富而不單調。在這裡,每一道菜都是匠心獨運,每一個細節都透露著廚師的用心。服務員的周到服務,讓人感到賓至如歸。無論是菜品的介紹還是對客人的關心,都體現了匠心廚房的專業與熱情。這裡不僅是味蕾的盛宴,更是一次視覺和心靈的享受。

匠心廚房 - 精心炮製嘅高質小菜今次我哋去咗尖沙咀嘅匠心廚房,位置就喺尖沙咀isquare對面! 因為係樓上舖所以可能好少人發現到,但係今次我哋試完幾款小菜之後覺得非常出色 , 每一道都非常出色。絕對係尖沙咀值得一試嘅海鮮中菜館💦:1. 翡翠花雕蒸蝦球 $228🦐🥚🍾呢道菜賣相成個藝術品咁,個花雕冇掩蓋蛋香,而係恰到好處融合埋,有一陣淡淡嘅酒香,蒸蛋口感滑嫩,而蝦球肉質彈牙鮮嫩,令成個蒸蛋口感好豐富。2. 脆皮牛坑腩 $238🐮🥩呢款係絕對值得推薦嘅招牌菜。牛坑腩外脆內嫩,一口咬落去,脆皮仲要有肉汁。牛腩重肉味 ,最重要係外面嘅脆皮炸到啱啱好薄!絕對冇揸流灘!3. 荷葉蒜蓉蒸頭腩 (炒飯底)7$268🐟🍃🍚呢道菜以荷葉包裹著鮮嫩嘅頭腩,再淋上濃郁嘅蒜蓉醬汁,荷葉,頭腩同埋蒜蓉醬,比下面嘅炒飯底完全吸收曬, 雖然頭腩非常新鮮 , 但係下面嘅炒飯絕對先係主角。4. 鹽酥臺山蚝$288😋呢款蚝外皮炸得好脆入面又嫩又多汁,搭配鹽酥調味,一食就上癮,入面個蚝好多汁,一啲都唔腥,十分推薦。匠心廚房絕對係尖沙咀值得一試嘅中菜館🐉。佢哋精心挑選嘅食材、烹調技巧絕對可以話係尖沙咀上級嘅級數。無論係食飯定
匠心廚房 - 精心炮製嘅高質小菜

3. 荷葉蒜蓉蒸頭腩 (炒飯底)7$268🐟🍃🍚
荷葉蒜蓉蒸頭腩

4. 鹽酥臺山蚝$288😋
鹽酥臺山蚝

匠心廚房絕對係尖沙咀值得一試嘅中菜館🐉。佢哋精心挑選嘅食材、烹調技巧絕對可以話係尖沙咀上級嘅級數。無論係食飯定係聚會,匠心廚房都係一個絕佳嘅選擇。🍽️🎉✨
翡翠花雕蒸蝦球
脆皮牛坑腩
荷葉蒜蓉蒸頭腩
鹽酥臺山蚝
2024-04-18 128 瀏覽
朋友難得返香港,好掛住中菜。專登約咗佢嚟食呢一間私房菜。環境闊落坐得好舒服,可以慢慢傾偈。見佢個蠔餅幾吸引,好快就上咗菜,啱啱炸起好脆。佢個汁太鹹,建議大家唔好點咁多,如果係甜酸醬更好。我見唔同餐廳嘅蠔餅配嘅汁都有啲唔同。仲嗌咗個桂花瑤柱炒蟹肉,鑊氣好粥上菜仲出梗煙,如果蟹肉嘅份量多啲會更好。仲有個滷水拼盤,反而呢一個係最出色,所有配料都炆得好入味,滷水鵝夠冧。最後嗌咗三個甜品,好在份量唔多,如果唔係一定食唔晒。最鍾意芒果糯米飯,唔太甜,而且糯米係煙煙韌韌嗰種。朋友就鍾意食個紅豆沙。

我们是上海来的游客,相信hk每家饭店都很好吃,所以孩子都不动了,我们就路边找了一家吃,并没有做什么攻略。进去之后说了信仰不吃活杀,就开始区别对待!对本地人脸色和对我们明显不一样!菜也没有觉得多好吃!一个短发女的每桌问好,唯独对我们桌态度恶劣,和光头老板一个样,呵呵!最后买单的时候信用卡刷不了想问下原因,还没开口,那个女的就说支付宝汇率会自动算,不好意思,我还没问问题好吗?看本地人好评挺多的,但是在大众点评上看到很多差评的意思是区别对待游客。给大陆同胞避雷下,阿拉不要出钱还要被歧视自讨苦吃了!
菜也没有觉得多好吃!
给大陆同胞避雷下,阿拉不要出钱还要被歧视自讨苦吃了!
2024-03-11 354 瀏覽
想要食海鮮,大多會聯想到鯉魚門,但每每想到繁複的交通安排,而為之卻步;近日發現尖沙咀也有高質海鮮小廚,方便就腳,即訂枱開餐。環境乾淨企理,座位舒適,滿有中國風,甚風雅!多款高質海鮮可供選擇,是間真材實料的海鮮小廚 😂😂點了二人套餐 $1,288,比較化算 🥰🥰瑤柱蟹肉冬茸羹,夠熱,夠鮮味,夠份量,絕對滿意滿足!桂花瑤柱炒蟹肉手工菜,芽菜有剪頭尾,瑤柱炸香、鮮蟹拆肉,好味道!啖啖都是心機作,超讚 😍😍😍😍避風塘炒龍蝦避風塘炸蒜辣椒香口惹味,澳洲龍蝦肥美厚肉,加起來就成了極品美味 😍😍😍特色砂鍋啫啫芥蘭、鹹香惹味,芥蘭嫩綠無渣 😋😋😋特色鮑魚富豪燘飯,大大只鮑魚,燘飯濕潤,完美!絕對值得推介朋友再來大涮一餐 👍👍👍

環境乾淨企理,座位舒適,滿有中國風,甚風雅!

多款高質海鮮可供選擇,是間真材實料的海鮮小廚 😂😂

點了二人套餐 $1,288,比較化算 🥰🥰
二人套餐

瑤柱蟹肉冬茸羹,夠熱,夠鮮味,夠份量,絕對滿意滿足!
蟹肉冬茸羹

避風塘炒龍蝦

特色砂鍋啫啫芥蘭、鹹香惹味,芥蘭嫩綠無渣 😋😋😋
特色砂鍋啫啫芥蘭

特色鮑魚富豪燘飯,大大只鮑魚,燘飯濕潤,完美!
特色鮑魚富豪燘飯

絕對值得推介朋友再來大涮一餐 👍👍👍
二人套餐
蟹肉冬茸羹
特色砂鍋啫啫芥蘭
特色鮑魚富豪燘飯
2024-02-28 379 瀏覽
與同事聚餐香港飲食業真係越嚟越難做呢間位於尖沙咀中心地帶一樓的中菜廳今晚訂枱訂咗六點起初我以為時間尚早又係平日嘅關係我哋安排咗喺一個偏廳裏面大部份都係圓枱,依家安排四人以上坐但係我哋坐到差唔多食完嘅時候先有第二台客真係不得不慨嘆,市道差咗好多講返正題,餐廳服務好好,加水叫人反映亦都好快脆皮牛坑腩非常好食咕嚕正正常常霸王雞麻麻哋黑松露帶子炒滑蛋$228霸王雞$198韭菜煎蠔烙$188脆皮牛坑腩 $238
與同事聚餐

香港飲食業真係越嚟越難做
呢間位於尖沙咀中心地帶一樓的中菜廳
今晚訂枱訂咗六點
起初我以為時間尚早又係平日嘅關係
我哋安排咗喺一個偏廳裏面
大部份都係圓枱,依家安排四人以上坐
但係我哋坐到差唔多食完嘅時候先有第二台客
真係不得不慨嘆,市道差咗好多

講返正題,餐廳服務好好,
加水叫人反映亦都好快

霸王雞$198

韭菜煎蠔烙$188

脆皮牛坑腩 $238
2024-02-01
地道人氣小炒餐廳,由前利苑及半島酒店的師傅主理,主打地道港式菜餚,絕對讓人有驚喜!店內空間寬敞,座位多,裝潢優雅精緻,營造出舒適的用餐環境。避風塘炒蟹這招牌菜有獨特的蒜蓉風味,蒜蓉香味完美融入蟹肉中。蟹肉酥脆卻不膩,質感嫩滑鮮甜,香辣濃郁,令人垂涎欲滴。羅望子乾蔥燜腩骨這道菜既甘又香,帶有酸酸甜甜的風味,每一口腩骨都有肉,而且肉質燜得十分腍口。瑤柱金菇扒豆苗豆苗嫩滑柔嫩,上面佈滿了瑤柱絲和金菇,金菇爽口,瑤柱帶有鹹香,醬汁豐富,讓整道菜的口感更加豐富多樣。如果你喜歡湯麵,不要錯過濃湯雪菜龍躉麵。這碗麵配上魚塊份量十足,魚塊去骨但帶有皮,外層煙韌彈牙,魚肉嫩滑,湯底鮮甜濃郁,讓人回味無窮。

店內空間寬敞,座位多,裝潢優雅精緻,營造出舒適的用餐環境。

避風塘炒蟹

羅望子乾蔥燜腩骨

瑤柱金菇扒豆苗

• 濃湯雪菜龍躉麵
  • 羅望子乾蔥燜腩骨
  • 避風塘炒蟹
  • 瑤柱金菇扒豆苗
2024-02-07 331 瀏覽
這間食肆已經不是第一次來光顧,不過最近發現它的菜餚作出了改變,今晚便來到這裏。現場所見,客人增加了不少,如果想光顧這裏,最好預約一下。鮮茄魚湯龍躉頭$298 ,將蕃茄放入魚湯之內,烹煮之後除了有蕃茄的酸甜味道之外,魚湯的味道層次更加豐富。龍躉魚片的魚皮煙煙韌韌,魚肉口感紮實,魚肉味道香濃,這個配搭非常不錯。瑤柱蟹肉冬蓉羹每位$88,蟹肉份量十足,味道鮮甜美味。冬瓜蓉味道清甜可口,配合瑤柱和蟹肉,清淡中喝到各種材料的香味。霧蝦蠔仔泡飯$158 ,蠔仔尺寸頗大,湯底味道鮮甜,加上霧蝦的海鮮味道,是在潮州菜系列中帶點新意。咕嚕蝦球$198 ,蝦球的炸醬香脆可口,蝦肉爽口彈牙,咕嚕汁酸甜味道適中,加上酸酸甜甜的菠蘿,是一道非常開胃的菜餚。瑤柱金菇扒時蔬$138 ,瑤柱混合了金菇碎,兩者的質感不同,不過層次感豐富,再加上新鮮的小棠菜,味道更加清甜可口。

現場所見,客人增加了不少,如果想光顧這裏,最好預約一下。

2024-02-01 345 瀏覽
終日尋尋覓覓都只為美食!經過北京道發現新開不久的「匠心廚房」,見到菜式幾吸引,看來鑊氣十足,而且有不少海鮮菜式,正合心意!請移玉步上一樓,唔使擔心有電梯的!電梯門打開已經到達,傳統粵菜餐館佈置,感覺是個老字號,隨即上網查查,原來「匠心廚房」是美孚街坊名店,現擴充遷址尖沙咀。首次光顧,自然在招牌菜上點算。胡椒花菜香辣蟹 $688大部份新鮮海鮮都是清蒸的最好吃,除了蟹,有時候微辣亦可口,為了配合今日的組合,就點了這款辣辣地的胡椒花菜香辣蟹。送上來色香味俱全,夠鑊氣,胡椒味香,色澤深深地似好味道;見到加了五花腩同炒,成功增添香惹;適量的紅辣椒,合乎期望只係微辣,沒有蓋過肉蟹的鮮嫩。因為食過乾鍋所以認識花菜,炒香係好惹味的,份量唔算好多,意猶未盡!蟹殼已經半處理過,用具亦齊備,唔使怕羞可以用手食。羅望子幹䓤燜腩排 $138羅望子已經溶化在醬汁中,果酸令腩排更鬆軟,炒得很香惹,肉排連骨,滋味非常。荷香蒜蓉蒸頭腩(炒飯底) $268另一道眼見已經垂涎的美食!龍躉新鮮肉厚,切至一口體積,簡單的蔥蒜豉油醬汁,令味道豐富;炒飯底有蛋有味道,口感滿足。其他招牌:味道唔錯,值得重臨 !
胡椒花菜香辣蟹
首次光顧,自然在招牌菜上點算。
胡椒花菜香辣蟹 $688
胡椒花菜香辣蟹
送上來色香味俱全,夠鑊氣,胡椒味香,色澤深深地似好味道;
胡椒花菜香辣蟹
蟹殼已經半處理過,用具亦齊備,唔使怕羞可以用手食。
羅望子幹䓤燜腩排 $138
荷香蒜蓉蒸頭腩(炒飯底) $268
其他招牌:
味道唔錯,值得重臨 !

2024-01-29
荷香蒜蓉蒸頭腩(炒飯底)
匠心廚房,最吸引我嘅係特色招牌菜,桂花瑤柱炒蟹肉、花雕陳村粉蒸蟹,實在唔多地方可以試到,用嚟招呼親戚朋友絕對唔失禮👨‍👩‍👧 價錢方面豐儉由人,任均選擇,都有家常小菜嘅選擇。✨瑤柱蟹肉冬茸羹 $88口感較濃稠,瑤柱、蟹肉同冬瓜茸融為一體,冬天食最暖胃。✨翡翠花雕蒸蝦球 $228 🥰推薦!賣相好靚!成個藝術品咁!花雕並無遮蓋蛋香,走淡雅路線,食到又香又嫩,口感好舒服嘅滑蛋。反而蝦球花雕味更重,彈牙新鮮。✨特色蘿蔔糕炆蟹 $668 🥰無諗過蘿蔔糕同蟹會放埋一齊🙀 本身擔心蘿蔔糕又飽又滯,但竟然有驚喜,惹味醬汁,包裹住清新爽口蘿蔔糕,中和膩感。蟹肉啖啖肉,相當肥美,配埋蝦子,蔥香,微微辣,舔舔脷😋

✨瑤柱蟹肉冬茸羹 $88
口感較濃稠,瑤柱、蟹肉同冬瓜茸融為一體,冬天食最暖胃。

✨翡翠花雕蒸蝦球 $228 🥰

✨特色蘿蔔糕炆蟹 $668 🥰
2024-01-26 201 瀏覽
見到唔少人介紹今日去尖沙咀行街諗住食好彩上到去唔使等位但係冇諗到惡夢就係咁樣開始20:15落單20:50都未有嘢食我前面嗰台遲我好多落單10分鐘就已經有嘢食仲要係我地係有叫同樣嘅菜式擺明係漏咗我哋張單啦跟住有個短頭髮嘅女士行嚟同我哋講如果5分鐘都未有嘢食嘅話可以離開問題係我唔止等咗5分鐘我哋張單漏咗或者俾咗人我同佢講唔使整啦,我已經等咗好耐我就起身走人,撳𨋢落去落到樓下佢同一個類似大廚嘅人話我食嘢冇俾錢嗰一位大廚嘅人聲大大問邊個唔俾錢仲問我做咩唔俾錢我完全冇食過任何嘢佢就問:下.原來你冇食過任何嘢?我答佢係無食任何野風就食左好耐佢話咁你可以離開短頭髮個女士仲繼續講唔等得唔好出街食問題係我唔係冇等我已經等咗好耐同埋咩叫繁忙時間等20分鐘人哋等咗10分鐘就有嘢食同埋我唔係只係等咗20分鐘點解變左我既錯?
見到唔少人介紹今日去尖沙咀行街諗住食

跟住有個短頭髮嘅女士行嚟同我哋講
如果5分鐘都未有嘢食嘅話可以離開
問題係我唔止等咗5分鐘

我哋張單漏咗或者俾咗人
我同佢講唔使整啦,我已經等咗好耐
我就起身走人,撳𨋢落去

落到樓下佢同一個類似大廚嘅人
話我食嘢冇俾錢
嗰一位大廚嘅人聲大大問邊個唔俾錢
仲問我做咩唔俾錢
我完全冇食過任何嘢
佢就問:下.原來你冇食過任何嘢?
我答佢係無食任何野

問題係我唔係冇等我已經等咗好耐
同埋咩叫繁忙時間等20分鐘
人哋等咗10分鐘就有嘢食
同埋我唔係只係等咗20分鐘

點解變左我既錯?
2024-01-26