餐廳: 北京老家
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
餐廳: 北京老家
資訊:

2024-03-11 530 瀏覽
一天突然勁想食北京填鴨,故此友人提議到北京老家。套餐以外叫了兩客小食,第一道乃紅油抄手。抄手不怎麼樣,問題是紅油一點也不香,應有的香辣刺激感完全欠奉。另一客小食煎窩貼,單看賣相已不吸引,好像沒煎過似的。吃下更離譜,一點也不似窩貼似,說它是煎餃還更像真。超值二人餐第一道是酸辣湯。湯的烯杰度尚算適中,湯料有菇、豆腐、荀絲之類。惟酸味不足,辣亦是似有還無。名為雙喜拼盤的頭盤原來是雞絲粉皮拼拍青瓜。當小人以為面上似是裝飾的物體時,竟發覺是雞絲來的,幼得離奇!反而麻醬趁青瓜是對辦的。酸辣湯不辣,反而炒椰菜是辣的。這碟燴炒手撕椰菜不太清楚椰菜是如何手撕的,只覺得很大塊,椰菜炒得爽身。小人從來以為這些炸過再裹上糖醋汁的菜式,肉件應該還帶脆口的。奇怪地這碟魚塊連炸皮都是腍的,不太合意。餐的小籠包相當精緻,小巧的骰,好一個迷你版。皮薄而滑,肉餡結實,兼且沒有湯汁,用來攝攝牙縫還可。卒之輪到片皮鴨出場了。鴨烤得也香,無奈肉靭脂多,扯不斷咬不開,食完一口的油。配襯的餅皮軟糯,夾的京蔥及青瓜亦不夠。宮廷狀元糕基本上就是一件紅棗糕。食感近似馬拉糕,只不過裡面有粒粒紅棗,喜歡紅棗的該會喜歡,可惜小人不是。沒有令人
一天突然勁想食北京填鴨,故此友人提議到北京老家。

紅油抄手

窩貼

酸辣湯

雙喜拼盤

燴炒手撕椰菜

糖醋魚片

小籠包

招牌烤鴨半隻

餅皮、京蔥 & 青瓜

宮廷狀元糕

沒有令人驚豔的元素,比起平平無奇更加平平無奇。
  • 雙喜拼盤
  • 燴炒手撕椰菜
2024-03-26 215 瀏覽
北京老家😘😘😘中國傳統美食港島灣仔、合和中心、交通十分方便!以傳統中國色彩、美食為主、中國民間擺設、獅頭、枱橋、椅子、屏風等等、色彩濃厚、吸引眼球!北京填鴨一隻、連配菜、青瓜、蔥、醬汁、包皮⋯⋯傳統食法、包裹吃法、yummy yummy 松子魚、脆炸金黃、栩栩如生、配甜酸汁,灑上松子仁、巧奪天工、滋味又惹味😋薺菜炒年糕、上海特色菜、配上海年糕、煙煙靭韌、有嚼口!上海小籠包、內有湯汁、皮薄、沾疆絲、醋、一流糖醋小排骨、陳醋炆、色澤偏深色、軟腍入味🤣蒜泥白肉、一片片薄薄肉片、肥瘦均勻、撈蒜蓉、特色醬汁、晶瑩通透粉皮、齊齊撈起、帶出味蕾新口味😛甜品🍮豆沙窩餅、脆脆金黃、不油膩、🈵🈵豆沙蓉!雲吞砂鍋雞、奶白湯底、黃油雞、大大粒雲吞!超滿足
北京老家
😘😘😘

中國傳統美食
港島灣仔、合和中心、交通十分方便!
薺菜炒年糕、上海特色菜、配上海年糕、煙煙靭韌、有嚼口!
上海小籠包、內有湯汁、皮薄、沾疆絲、醋、一流
糖醋小排骨、陳醋炆、色澤偏深色、軟腍入味🤣
甜品🍮豆沙窩餅、脆脆金黃、不油膩、🈵🈵豆沙蓉!
雲吞砂鍋雞、奶白湯底、黃油雞、大大粒雲吞!超滿足
2024-03-25
  • 松子魚
約咗親戚去食片皮鴨揀咗呢間非常有特色嘅餐廳鍾意呢間餐廳嘅環境服務,食物質素等等尤其係小朋友係全場最開心嘅一去到7樓樓面見到有獅頭去到周圍影吓相食北京片皮鴨嘅時候又可以做吓手工 將自己鍾意食嘅食物包喺皮入面慢慢品嚐每一件餐具裝飾用品及洗手間都有心思咁設計每一個小細節相信係專業人士,設計餐廳環境整體感覺輝煌富有傳統中國特色每一個親戚朋友都係7:00趕到去餐廳去到灣仔地鐵站D出口即舊時囍帖街行3分鐘左右到餐廳7樓其中一位親戚更加讚揚餐廳男經理服務非常好帶位由7樓上8樓大家進餐嘅時候都懷着開心嘅心情添茶嘅時候經理仲不時幫我哋換上新茶葉京牌炒飯 98hkd好好食,夠香又有鑊氣以淡味為主加埋辣椒醬食勁好食土豆絲 88hkd酸甜味道的前菜胡同刀削牛肉麵 98hkd啲面一陣間就浸到過咗龍否則好食最理想係湯麵分開上北京填鴨498hkd垂涎回味!點咗一隻北京填鴨肉質鬆化香濃惹味烤鴨醬唔咸、好正青瓜,餅皮,蔥既份量豐富糖醋魚片 128hkd10分推介糖醋比例正宗魚片大片士多啤梨拉絲 128hkd食落去好似食緊冰糖葫蘆賣相10分吸引士多啤梨非常新鮮老家拆骨肉 128hkd食物一般
約咗親戚去食片皮鴨
揀咗呢間非常有特色嘅餐廳
鍾意呢間餐廳嘅環境服務,食物質素等等
尤其係小朋友係全場最開心嘅一
去到7樓樓面見到有獅頭
去到周圍影吓相
食北京片皮鴨嘅時候又可以做吓手工
將自己鍾意食嘅食物包喺皮入面慢慢品嚐
每一件餐具裝飾用品及
洗手間都有心思咁設計每一個小細節
相信係專業人士,設計餐廳環境
整體感覺輝煌

帶位由7樓上8樓
大家進餐嘅時候都懷着開心嘅心情
添茶嘅時候經理仲不時幫我哋換上新茶葉

京牌炒飯 98hkd
好好食,夠香又有鑊氣
以淡味為主

點咗一隻北京填鴨
肉質鬆化
香濃惹味
烤鴨醬唔咸、好正
青瓜,餅皮,蔥既份量豐富

糖醋魚片 128hkd

老家拆骨肉 128hkd
食物一般
2024-03-05
2023-12-28 1155 瀏覽
家人喜歡吃北京填鴨,最後選了這家餐館來晚飯做冬。我們9人並沒有叫8人餐而選擇散叫更為抵食,頭盤素鵝,主菜當然北京填鴨,砂鍋雲吞雞,湯沒味精,雞煲完還有鮮味,蔥爆羊肉,糖醋魚片,津白,小籠包,京牌炒飯,甜點豆沙鍋餅,每道菜很出色,價格相宜。
2023-12-21
團年飯
2023-12-22 997 瀏覽
一年一度冬至飯,失望至極嘅名牌老店。明白,冬至客人多繁忙時段。我比較遲去搵親戚,去到門口報上訂枱姓名,人數,但係接待員冇幫我訂位,叫我上樓上自己搵。上菜速度正常,但煮出嚟嘅菜式唔夠熱。但係對老店嘅菜式水準好失望北京填鴨名菜冇皮肉分開,仲要切得勁厚身,最差嘅係薄餅皮冇用指甲開一層層,搞到啲皮黐住晒。酸辣湯得辣,毫無酸味。 蟹粉拌麵,麵質黐到一嚿嚿。 石頭雞,肉質超老,冇保留肉質嘅嫩滑。 普普通通一個薑汁湯圓,都可以好難食。毫無薑味, 粒湯圓咬落口超厚皮,仲有少少生,芝麻餡勁少。 好彩餐廳舊孤寒,每碗只有兩粒,如果四粒嘅話都唔知食唔食好
2023-12-22
2023-11-18 1418 瀏覽
我哋同呀囡出街食飯多數都係食西餐,今次特登帶佢去灣仔俾佢試吓食北京填鴨🥰呢間媽媽之前食過,覺得好好味,性價比又高,所以一於帶呀囡再嚟食😎北京填鴨 (半隻) $228今次嘅主角當然係北京填鴨啦😚一上枱已經聞到香味🤩鴨嘅肉質依然保持嫩滑,皮脆多汁,用煙韌嘅薄餅包住嚟食冇咁油膩,再加埋青瓜條同埋醬汁,簡直係完美呀😍京燒羊肉 $108平時我哋比較少食羊,但係咁啱見到隔籬枱色碟羊肉好似好吸引,所以即刻叫咗嚟試😚果然食落真係唔錯👍充滿羊肉嘅羶味,個調味做得啱啱好唔會太濃味,所以羊肉嘅味仲係好出,再加上燒香咗嘅脆皮,真係食到停唔到口😌京牌炒飯 $98以鮮蝦、蛋白及蔥花炒成,睇落好似好簡單,不過炒得好食都唔係咁容易㗎!佢哋嘅用料好足,鮮蝦同蛋白都好多,呀囡都話好鍾意食呢一個炒飯😝蒜蓉時菜 $128我哋每次食中菜都必定要點一個蔬菜😜今次叫咗蒜蓉炒豆苗,因為喬媽對豆苗情有獨鍾😚佢哋啲豆苗好鮮嫩,一啲都靭,同埋一碟嘅份量都好多,所以非常抵食😎本身諗住叫多個甜品,不過實在食得太飽,下次有機會希望可以試佢哋嘅拔絲草莓😎

北京填鴨 (半隻) $228

京燒羊肉 $108

京牌炒飯 $98

蒜蓉時菜 $128

• 北京填鴨(半隻)
2023-08-31 2083 瀏覽
北京人家 香港食家記得太子食過每枱桌面都見到個魚缸,金魚游游下好得意灣仔分店就唔見,但有樣美食比我發現左係老家心靈美 ,講左都唔知咩 原來係櫻桃蘿蔔切絲酸酸甜甜好開胃!#灣仔 #灣仔美食#合和中心#小炒#沙田美食 #hkfoodie #foodie #foodkol #foodie@hk #foodie@hongkong #hkfoodie #hongkongfoodie #試菜 #試菜員 #試食員 #上環美食#中環美食 #香港探店 #潮州獅頭鵝 #潮州美食 #香港探店 #香港探店 #櫻桃蘿蔔
北京人家 香港食家

記得太子食過每枱桌面都見到個魚缸,金魚游游下好得意
灣仔分店就唔見,但有樣美食比我發現左

#灣仔 #灣仔美食#合和中心
  • 老家心靈美
2023-07-21 2616 瀏覽
朋友聚會去了灣仔合和的北京老家食晚飯 當然要食北京填鴨啦!前菜Order了四喜烤夫同老家心靈美西喜烤夫入面有雲耳、竹荀、麵筋等等 是一道素食 味道甜甜的帶醬油 很入味老家心靈美聽名字一定估不到是什麼!其實是染色白蘿蔔絲,甜甜鹹鹹很重麻油味是日主菜北京填鴨,烤得皮脆,餅皮好薄,鴨皮下的油脂加上蔥白青瓜口感好Rich,毫不油膩。老家拆骨肉也是特別的一道菜,腐皮包住肉碎再用沾麵包糠炸,驚喜好味。注意入面有芫荽,伴碟都有,味道幾重,所以唔鍾意芫荽就要注意啦!蔥爆牛肉、老家生菜包、清炒萵笋都有水準 正常味道~ 值得留意係生菜包的肉幾辣(本人食譚仔中辣),要注意!!甜品選了酒釀丸子及拔絲士多啤梨。丸子桂花味重但帶酸,不是很推薦!拔絲士多啤梨造型吸睛,有點似冰糖葫蘆,很甜好食
朋友聚會去了灣仔合和的北京老家食晚飯 當然要食北京填鴨啦!

前菜Order了四喜烤夫同老家心靈美

2023-07-20
  • 老家心靈美
  • 四喜烤麩
2023-07-01 2027 瀏覽
菜式多,好吃優惠,而且味道真的很好,強烈推薦。環境很有北京味道。強烈推薦,片皮鴨,羊肉,還有拔絲草莓很新鮮,不是那種罐頭草莓。我們的觀察:形容非常好吃,又隱隱約約地對這家館子管飽又足夠的讚美,比“得”還要高級別一點。
2023-04-25 2616 瀏覽
呢間餐廳佔地都大,但閒日夜晚計埋我地只係得三檯😲食物比較濃味,適合重口味人士🤤食左少少就開始偷懶,後尾發現勁多野食無影,感謝朋友啲高質相🤪▪️ 酸菜魚(原條)(6/10)💲328啲酸菜落得較少,所以酸度有點低,同埋佢係我食過最麻既會成個口痺曬,不過佢係麻而不辣,整體同我認知中既酸菜魚有出入😅魚片就幾滑身,底下有大量既配料,芽菜、菇菌同埋通透煙韌既薯粉等都掛到湯唔錯😳▪️ 精選4人餐(7/10)💲11381️⃣ 冷盤 - 老醋蜇頭(6.5/10)呢個無咩醋味,反而係有少少蒜味,青瓜都幾爽脆,但海蜇偏向硬身🥒2️⃣ 冷盤 - 蒜泥白肉(6.5/10)面頭鋪滿蒜泥,豬肉質感普通有啲嚡口,另外同平時食開既有啲分別,就係底下仲加左粉皮,非常香口滑溜,不過麻醬略油🫢3️⃣ 老家柚子魚(一條)(7.5/10)炸皮熱辣辣夠鬆脆,沾上糖醋醬,酸酸甜甜幾開胃,魚肉亦都滑嫩,幾有驚喜既🐟4️⃣ 烤北京填鴨(半隻)(7.5/10)排列得好整齊,賞心悅目🤣塊皮如果可以再酥脆少少就更好,鴨肉唔會話乾,帶點油脂感🦆餅皮就頗黏身🤨5️⃣ 鐵板京蔥羊肉(7/10)本身都好有鑊氣,再加埋用鐵板形式上檯,噴曬煙咁勁香,食落好重孜然粉味,但係依然蓋

▪️ 酸菜魚(原條)(6/10)💲328
酸菜魚(原條)

▪️ 精選4人餐(7/10)💲1138

1️⃣ 冷盤 - 老醋蜇頭(6.5/10)

冷盤 - 老醋蜇頭  +  蒜泥白肉  (精選4人餐)

2️⃣ 冷盤 - 蒜泥白肉(6.5/10)

3️⃣ 老家柚子魚(一條)(7.5/10)
老家柚子魚(一條)  (精選4人餐)

4️⃣ 烤北京填鴨(半隻)(7.5/10)
烤北京填鴨(半隻)  (精選4人餐)

5️⃣ 鐵板京蔥羊肉(7/10)
鐵板京蔥羊肉  +  蒜蓉炒時蔬  (精選4人餐)

本身都好有鑊氣,再加埋用鐵板形式上檯,噴曬煙咁勁香,食落好重孜然粉味,但係依然蓋唔過陣羊羶味,單食亦會偏鹹一點🙈

6️⃣ 蒜蓉炒時蔬(7.5/10)

蒜蓉粒炒菠菜苗🥬

7️⃣ 炒刀削麵(7/10)

炒刀削麵  (精選4人餐)

陣味係類似上海粗炒,混入左肉絲同埋椰菜絲,麵條都保持到柔韌😌

8️⃣ 合時糖水(7/10)

當日係薏米糖水,薏米比例超多,入口好稠身,個胃本身麻麻驚胃痛既我唔敢食太多🤨

▪️ 豆沙鍋餅(7/10)💲88
豆沙鍋餅  +  拔絲香蕉

餅皮帶點厚度,不過都幾香脆身,唔會話油膩😉裡面係滿滿既豆沙餡,甜度適中🫘

▪️ 拔絲香蕉(4/10)💲88

糖絲略硬,要小心界親嘴仔👄炸漿太厚身,同埋大概係沾糖漿後冷卻步驟處理得唔夠好,導致個皮過於濕腍而非脆身🤢香蕉氧化程度嚴重,有變黑同出水既情況🍌

🔎 整體評分(7/10)
老家柚子魚(一條)  (精選4人餐)
烤北京填鴨(半隻)  (精選4人餐)
鐵板京蔥羊肉  +  蒜蓉炒時蔬  (精選4人餐)
2023-04-19 1733 瀏覽
某晚同屋企人去左食正宗京菜,原本想試烤鴨既,但因為無預訂,就小試其他野食。因為少食京菜,除左北京烤鴨同北京水餃之外,基本上就唔太知京菜有咩出式既菜式,唯有盲點一啲試啦。津白豆腐湯 - 很大煲,味道ok, 有少少鮮味 - 3.5 ⭐️⭐️⭐️漁香肉絲 - 嘩,乜北京菜中意啲甜甜酸酸既醬汁既?成個味有如外國唐人街既甜酸排骨既味,同粵菜既漁香味有天淵之別,中意食既就會中意食,不過我始終係南方人,食唔慣甜既炒肉絲 - 3 ⭐️⭐️⭐️蒸雲絲卷 - 終於食到一樣食慣既菜,饅頭一絲絲,好好味 - 4.5 ⭐️⭐️⭐️⭐️上湯津白 - 嘩!我係咪去左日本既中華料理店?呢個明明係中華丼黎喎 !! 不論賣相同味道都好似! 亦解釋左我多年既疑惑:究竟日本人既中華丼係邊度學返黎架?!原來係北京菜! - 3 ⭐️⭐️⭐️下次都係搵個熟悉京菜既朋友陪我點菜會好啲。又或者 … 食返北京明菜 - 填鴨算啦 😂

蒸雲絲卷 - 終於食到一樣食慣既菜,饅頭一絲絲,好好味
- 4.5 ⭐️⭐️⭐️⭐️

蒸雲絲卷
漁香肉絲
上湯津白
蒸雲絲卷
2023-03-01 2009 瀏覽
尖沙咀中菜館首選😛家常便飯,聚餐好地方❤️每張枱都有一缸金魚,好有特色😆叫左半分片皮鴨,包薄餅食一流👍🏼😋蔬菜方面,叫咗個炒萵筍同埋香菇海鮮炒雜菜❤️紅油抄手好推薦👍🏼好好食涼瓜炒蛋,不過略嫌鹹咗少少🥲糖醋排骨好入味,值得一試👍🏼茄子都超好味😝不過唔記得咗呢個餸叫咩名🤣最後甜品,我哋叫咗個香蕉拔絲!好靚呀真係😆打卡一流不過我就覺得甜咗啲!除咗香蕉,仲有蘋果,山藥同埋士多啤梨味揀,可能會冇咁漏😝
尖沙咀中菜館首選😛
家常便飯,聚餐好地方❤️

每張枱都有一缸金魚,好有特色😆

叫左半分片皮鴨,包薄餅食一流👍🏼😋

蔬菜方面,叫咗個炒萵筍同埋香菇海鮮炒雜菜❤️

紅油抄手好推薦👍🏼好好食

涼瓜炒蛋,不過略嫌鹹咗少少🥲

糖醋排骨好入味,值得一試👍🏼

茄子都超好味😝不過唔記得咗呢個餸叫咩名🤣

最後甜品,我哋叫咗個香蕉拔絲!
好靚呀真係😆打卡一流
不過我就覺得甜咗啲!
除咗香蕉,仲有蘋果,山藥同埋士多啤梨味揀,可能會冇咁漏😝
2023-02-27 1640 瀏覽
北京老家地址:  灣仔皇后大道東183號合和中心7樓704及8樓802號舖想去啲有古色古香Feel啲餐廳😛,不如去下呢個北京老家啦~今日就試咗個👫$~600/ 2人餐 (套餐包括: 雞絲粉皮; 小籠包; 糖醋魚塊; 北京填鴨(半隻); 干煸四季豆; 酸辣湯) ,其實樣樣野都幾好食😍,但個人最鍾意當然係北京填鴨啦🦆~北京填鴨夠脆皮,片片size 都切得一樣大細,啖啖鴨肉都有油脂香+脆肉軟😘,再比熱騰騰薄餅皮包; 京葱🤩; 青瓜絲和填鴨醬包任一齊食👅,真係好大滿足呀,正~#nicefoodie灣仔----------------#food #foodporn #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodphotography #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover #foodporn #delicious #breadfast #dinner #lunch #restaurant #eat #phtooftheday #yummy #chef #hk #香港 #香港美食#美食 #灣
北京老家

#nicefoodie灣仔

----------------
#food #foodporn #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodphotography #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover #foodporn #delicious #breadfast #dinner #lunch #restaurant #eat #phtooftheday #yummy #chef #hk #香港 #香港美食#美食 #灣仔美食 #打卡  #灣仔 #香港口味 #灣仔餐廳 #隱世美食 #隱世小店 #半價優惠 #人氣餐廳 #人氣美食  #北京菜 #填鴨 #北京填鴨
2023-02-05 1497 瀏覽
幾年前公司春茗,依稀記得味道還可以,但上菜超慢… 最后有幾道菜因為太耐,打包走了。幾年後的今日經過,想食北京菜,再次經歷一些絕不到位的服務,服務員的質素太差,不會再幫襯。
外賣自取
2022-12-24 1908 瀏覽
【傳統官府菜 & 北京填鴨】《北京老家》🔸夫妻肺片 $88中規中矩嘅一道菜,調味上面幾夠辣,都幾刺激到食慾,開胃小菜嚟講算係ok,不過冇話好突出~🔸糖醋小排骨 $118糖醋小排骨調味上面做得幾出色,小排骨嘅肉同埋軟骨配上香濃嘅糖醋汁,令人滿意!!🔸北京填鴨 $218半隻兩個人食嚟講半隻北京填鴨啱啱好,可以令人毫無顧忌咁樣放開食鴨!! 鴨皮同鴨肉嘅油脂感十足,配埋配菜包住食,令人非常滿足!! 不過美中不足嘅係面皮有少少濕,減咗少少分▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️設加一收費▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️今次幫襯📍灣仔皇后大道東183號合和中心7樓704及8樓802號舖尖沙咀加拿分道25-31號國際商業信貸銀行大廈8樓旺角西洋菜南街218-220號生發大廈3樓
【傳統官府菜 & 北京填鴨】
《北京老家》