餐廳: 北京老家
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
餐廳: 北京老家
資訊:

2019-02-26 1620 瀏覽
好耐無約同事食飯啦上OPENRICE睇下附近有咩好食見到呢間既午餐都唔錯 就訂左位試試好彩有BOOK位 大約1點左右差不多FULL哂呢到既裝修都係走北京懷舊風有好多擺設都係較有特色既MENU有不少選擇一人餐同多人餐都有得揀我地一行4人就揀左個4人餐野食都算上得幾快 落完單無耐就上湯等多陣就上菜 亦無搵唔到人落單既情況出現湯較稀同淡味不過套餐食物都唔會有太高要求素鵝炸得香脆 而且即炸但比較油膩雞絲粉皮份量都幾大 但味道一般 麻醬略苦回鍋肉唔太辣 菜比較多 但入口較油 宮保雞丁味道偏甜 唔會太辣 醬汁太多糖醋排骨肉身好腍 但醬汁過杰身而已太多兩個小菜感覺上都係煮定有單就「不」出來 溫度只係暖暖地而且味道都係一般炒麵一樣都係唔熱無咩料 似酒席食到最後的干燒依麵食到最後有糖水送番蕃薯雪耳糖水 味道都係一般整體麻麻地不過灣仔區都少有咁大間既食肆午餐時間仲可以BOOK台坐落都舒適 所以唔追求太高質享受既上班族都可以試試
好耐無約同事食飯啦

午餐時間仲可以BOOK台
坐落都舒適 所以唔追求太高質享受既上班族都可以試試
2019-01-25
2019-02-13 639 瀏覽
今日和家中兩老試一間位於和合中心8樓既新餐廳 --- 北京老家一入餐廳, 餐廳古風裝潢幾特別, 又有兵馬俑又有八抬大轎使人置身古代京城我地三人點咗3道菜包括: 京醬肉絲, 鐵板牛肉, 仲有北京烤鴨(填鴨) 京醬肉絲配送蒸麵餅, 菜式分量大. 肉絲嫩口,配上甜麵醬,適合一家老幼.鐵板牛肉算是今晚最好既一道菜. 鐵板滋滋聲,夠新鮮熱辣,誠意十足! 牛肉小辣,鮮嫩多汁配上孜然等香料,絕對是下飯菜首選. 北京烤鴨配上配菜同蒸麵餅,頗具分量. 但不過不失,比上不足比下有餘. 雖然比不上北京當地烤鴨,但也算合格.想試下食北京菜都可以一試的

想試下食北京菜都可以一試的
2019-02-11
2019-02-11 609 瀏覽
我既外國同事同老板好鐘意食🐤”北京填鴨” 所以今日就去左👉🏻北京老家👈🏻 食新年飯喇🙆🏻‍♀️..🗣必點既”北京填鴨”(HK$428),食落皮夠脆,肉又帶有油脂香,刀功都切得好好👏🏻片片既size 都一樣💯 而薄飯皮又唔會太厚,連埋京葱、青瓜絲同填鴨醬一齊食,正👅.另一樣必點既 “拔絲草莓”(HK$) ,每粒士多啤梨都被麥芽糖包圍住,係可接受既甜度嚟👀都唔錯架👍🏻 睇得又食得既甜品🍓..

2019-02-05 1737 瀏覽
前些日子,我乘高鐵由香港直上北京,只要四個時辰,就可由東方昔日的小漁港經武漢過長沙,橫跨兩河,行程六千里,直赴京師。真有一種大地在我腳下的感覺。閒話休題,我在北京王府井享受正宗北京填的同時,我的朋友在Whatsapp已十分不值我在北京獨食難肥,勒令我第二天立即回港和她共晉烤鴨。地點選在了灣仔合和中心8樓的北京老家。出乎意料的是該京的烤鴨並不遜於全聚德的老店,當然全聚德的填鴨可以有三食,而北京老家雖然只有一食,但就鴨的品質仍算是皮脆肉嫩,油膏甘腴,實屬上乘之選。和北京風味不同的,全聚德用的是甜中帶些苦的麵醬,而北京老家似乎用的是一般食腸粉的甜醬或是乳豬醤🤔整體來說,北京老家的填鴨和北京全聚德可說是有得一比的,以後吃正宗風味的填鴨在香港也能吃到。同場還點了數味京菜,水煮魚似乎選用的是嫩滑桂花,還有花雕醉雞,絶對是美味推介。

北京填鴨配料
花雕醉雞
酸辣湯
涼拌海哲
2019-02-03 456 瀏覽
我對於食「皮」依樣野有情意結,細個淨係中意食雞皮、燒鵝皮、燒肉皮.....無皮不歡。所以有片皮鴨依件事實在係太偉大!🤣片皮癮起,逼我朋友陪我食,因為食完去維園既關係,上openrice搵左依間係灣仔既北京老家又有得book就決定試下。我地去到,好多一家人提早食團年飯,我地問侍應叫片皮鴨要等幾耐,因為上次食美中鴨子等左成個中。佢話今日多人叫師傅會keep住整,唔使等太耐,十分鐘左右。我地兩個人叫左半隻同埋蒜泥茄子、韭菜餃。蒜泥茄子唔錯,除左蒜蓉之外仲有好似麻醬 x 花生醬。份量唔算多因為只係前菜。之後片皮鴨好快到左!好開心!份量比我預期中多,因為一般叫半隻都好少(一個人都食得晒果隻)而且佢皮肉分配適中,唔會話有d切完得返舊肉,每舊都有皮cover的。不過個皮就差少少、首先唔算好熱,其次有d粉咁既野(我估係為左唔好痴住d皮一齊,因為佢係無好似其他鋪頭咁有一張張紙隔住)係幾好食,d皮充滿油份,不過明顯唔係即整即切,有少少涷左,今日咁既日子就算佢啦。最後個餃子味道就真係好普通,其實北京既餃子有個問題係佢唔跟湯上,一涷左乾左d皮就變得好厚好難食。不過我係為左片皮鴨而黎,暫時滿足左我既片皮癮先。
所以有片皮鴨依件事實在係太偉大!🤣
佢話今日多人叫師傅會keep住整,唔使等太耐,十分鐘左右。
不過我係為左片皮鴨而黎,暫時滿足左我既片皮癮先。
2019-01-31 408 瀏覽
北京老家 北京官府菜店舖裏的裝潢都係有古色古香嘅中國味道, 即刻好似去咗拍古裝咁嘅場景龍, 中國人用嚟代表自己嘅一種象徵, 餐牌都用咗龍做封面呢度有兩個是為喺度守住個樓梯位聖旨隨便擺放茶係中國嘅傳統蒜泥白肉白肉薄薄咁切到一片片, 蒜泥就略嫌唔夠, 白肉底下有麻醬同粉皮, 都幾特別京蔥爆牛肉呢個牛肉炒得好惹味,味道好濃沃北京填鴨主角北京填鴨終於嚟啦, 填鴨表皮好光澤,油香味極濃, 配料有青瓜,蔥同埋佢特製嘅醬汁用皮包住一齊食, 一咬落去油香 肉汁 配料同特製醬汁加埋一齊, 好好食, 真係好好食。拔絲士多啤梨呢個拔絲士多啤梨嘅賣相真係非常之精美, 上面係用糖絲拉成不規則嘅圖形, 下面係用麥芽糖包住士多啤梨, 食完真係甜甜蜜蜜豆沙鍋餅豆沙鍋餅烘到金黃色, 入面包住暖暖嘅豆沙, 脆卜卜的外皮加上軟淋淋嘅豆沙,一絕整體嚟講呢度嘅食物質素都幾高, 特別係個北京填鴨, 真係好好味, 值得推介畀大家。
北京老家 北京官府菜

龍, 中國人用嚟代表自己嘅一種象徵, 餐牌都用咗龍做封面

呢度有兩個是為喺度守住個樓梯位

聖旨隨便擺放

茶係中國嘅傳統

蒜泥白肉

京蔥爆牛肉
呢個牛肉炒得好惹味,味道好濃沃

拔絲士多啤梨

豆沙鍋餅

2019-01-29 392 瀏覽
裝修典雅嘅北京菜館唔止顧及食物美味,仲顧及環境風味~每張枱都係一個魚缸,望住啲魚係枱下面游來游去,賞心悅目,朋友要OT未趕得切來到,我就有餘興節目,玩吓金魚先咯~老家心靈美,又好似菜頭、又似蘿蔔... 總之就係食沙律嘅風味,但係未試過嘅質地,小小辛辣,作開胃飯前小食...不錯~燒肉餅,讓滿榨菜肉鬆嘅乾燒餅,恰好和味,燒餅外脆內軟~午門面青,豬頸肉配淮山乾爆炒,香脆、好特別~番茄雞蛋手擀麵,家庭風味~老佛爺米糕,甜甜地,煙煙韌韌,好有質感,桂花糖淡淡桂花香~
裝修典雅嘅北京菜館唔止顧及食物美味,仲顧及環境風味~

燒肉餅,讓滿榨菜肉鬆嘅乾燒餅,恰好和味,燒餅外脆內軟~

午門面青,豬頸肉配淮山乾爆炒,香脆、好特別~

番茄雞蛋手擀麵,家庭風味~

老佛爺米糕,甜甜地,煙煙韌韌,好有質感,桂花糖淡淡桂花香~
2019-01-17 1635 瀏覽
一直都比較喜歡吃較為傳統中國菜,今個月頭就來到較有特色的北京老家。一步進菜舘,看見傳統的裝潢,還添置了不少具有中國味道的擺設,未開始進餐,眼睛已經有眼褔了。先來小吃,醒醒胃口 - 老家心靈美(酸蘿蔔絲),及四季烤麩,京城豬皮凍,味道好好味。。。北京填鴨是必叫的,味道沒有令人失望,皮肉剛剛好,不太肥。大娘燒肉餅沒有比想像中那麼好吃,可能是餅比較硬,而肉汁不夠。拔絲士多啤梨,賣相一流,但好吃程度都要高力豆沙比較好味。整晚各款菜式都好好,可以值得再來。。。
北京填鴨是必叫的,味道沒有令人失望,皮肉剛剛好,不太肥。
拔絲士多啤梨,賣相一流,但好吃程度都要高力豆沙比較好味。
整晚各款菜式都好好,可以值得再來。。。
老家心靈美
高力豆沙
四季烤麩
高力豆沙
2019-01-14 413 瀏覽
一般般的北京菜。味道重好好鹹好甜的醬料。壽司雞肉質粗硬有點像煮過湯的鷄,有點兒失望😞坐位是古色木椅和台,很有特色。可是若然坐久了背部就有點酸痛。至於服務員就可以更主動替客人更換碟子。至於環境就會比較嘈吵,可能因為樓低比較矮。
2019-01-11
2019-01-08 616 瀏覽
上星期日下午經過合和中心,原本諗住去附近食四川菜。一泊完車搭lift落番七樓。見到一間叫北京老家嘅酒樓,感覺有D懷舊,尤其個餐牌,好似幾傳統。門口嗰姐姐幾有禮貌。好,一於轉陣,上去試試。一上到去,裝修骨子,地方都寬敞。一打開 menu, 好多傳統北方食物。餃子,羊肉串,北京填鴨等等我地嗰日叫咗酸辣湯拉麵~酸辣度適中,拉麵夠滑身羊肉串~嫩滑帶小小氈,好味韮菜餃,羊肉餃都有去北京食嘅感覺山東饅頭好鬆軟,搓得非常好鍋貼煎得香又多肉汁仲有津白同涼菜整體嘅講做得非常出色,下次有機會去試下佢晚飯先。
門口嗰姐姐幾有禮貌。好,一於轉陣,上去試試。

一上到去,裝修骨子,地方都寬敞。

我地嗰日叫咗
酸辣湯拉麵~酸辣度適中,拉麵夠滑身
羊肉串~嫩滑帶小小氈,好味
韮菜餃,羊肉餃都有去北京食嘅感覺
山東饅頭好鬆軟,搓得非常好
鍋貼煎得香又多肉汁
仲有津白同涼菜

整體嘅講做得非常出色
,下次有機會去試下佢晚飯先。
酸辣湯拉麵
山東饅頭
韮菜豬肉餃
  • 羊肉串
2019-01-01 544 瀏覽
2018 最後一個晚餐~ 當然唔可以是但hea食片皮鴨幾時都係我的最愛之一蒸皮熱辣辣,個鴨香噴噴~一咬落去鴨油香充斥著成個口~好食!雞絲粉皮麻醬係底,粉皮好有咬口~一啖食哂青瓜雞終粉皮,有哂三種口感,食唔停口後面果個魚唇,有滿滿的骨膠原,一睇個色就知佢惹味~ 但就過油~ 碟底有一層微厚的油~上湯西洋菜~ 本身以為佢淨係得菜~ 原來佢仲有菇同蝦~ 清清地去左之前既油膩~ 拔絲蘋果~脆脆的糖衣配上微酸的蘋果~ 一絕!一咬落去,蘋果仲有少少熱~ 食得出蘋果撲左少少粉再整~ 個拔絲好靚,絕對係影相必叫的菜色~
2018 最後一個晚餐~
當然唔可以是但hea食
片皮鴨幾時都係我的最愛之一
蒸皮熱辣辣,個鴨香噴噴~
一咬落去鴨油香充斥著成個口~好食!

雞絲粉皮
麻醬係底,粉皮好有咬口~
一啖食哂青瓜雞終粉皮,有哂三種口感,食唔停口

上湯西洋菜~
本身以為佢淨係得菜~ 原來佢仲有菇同蝦~
清清地去左之前既油膩~

拔絲蘋果~
脆脆的糖衣配上微酸的蘋果~ 一絕!
2018-12-31
約了朋友晚飯, 天氣有點涼, 吃中菜的期盼比西餐多, 又不想吃common的上海菜或廣東菜, 就選了北京菜食, 一行四人去了灣仔合和中心的北京老家.​這裡的設計充滿中國元素, 有大宅門的味道, 分了上下兩層, 下層全是佈置, 放了大紅花轎, 京劇臉譜, 古代將軍擺設等等, 相當古色古香.​​通過長長的樓梯到二樓是餐廳部份, 樓梯同樣充滿中式雕刻, 整體洋溢華麗的古典氣派.​北京菜館走酒樓風格, 室內以不同圓枱為主, 適合比較人多的家庭, 商務和朋友聚餐.​雖然地點有少許隔涉, 但一樣影響不了人流, 晚飯時間一樣座無虛席, 客似雲來.​老家心靈美 - 單看名字估不到是什麼東東食物, 細問下原來是醃紅蘿蔔絲, 雖然本人不太好紅蘿蔔, 也即管一試. 上枱嫣紅而豐盛, 賣相甚是吸引. 原來用上是紅芯蘿蔔, 切薄絲再加上陳醋, 糖醃製. 入口爽鮮, 味道香甜, 陳醋和糖的味道融和, 好fresh, 又夠特別, 有驚喜!​北京填鴨半隻 - 吃京菜不能不吃有我至愛北京填鴨. 已預先起皮起肉, 半隻填鴨份量不多不少, 四人剛剛好, 不會過膩又可滿足吃填鴨癮. 鴨件比較瘦, 但也滿是油香, 皮肉分佈均勻

北京填鴨半隻 - 吃京菜不能不吃有我至愛北京填鴨. 已預先起皮起肉, 半隻填鴨份量不多不少, 四人剛剛好, 不會過膩又可滿足吃填鴨癮. 鴨件比較瘦, 但也滿是油香, 皮肉分佈均勻, 切得厚薄如一, 配上烤餅皮, 京蔥, 青瓜絲, 海鮮醬等, 正宗吃法最令人津津樂道.雖然有點意猶未盡, 但總比太多而吃厭更珍貴.

大娘燒肉餅 - 饀料有豬或羊選擇, 我們不吃羊所以只點了豬肉. 這應該是中式漢堡飽始祖. 以中式飽點外皮加上肉末和蔬菜粒, 口感豐富, 肉餅部份夠入味, 配上清淡飽皮剛好中和味覺, 又夠飽肚感.
午門面青 - 又是一個要估的菜式. 原來是淮山片炒豬肉, 看似平凡, 但吃落不平凡. 淮山片切得很薄, 然後炸至香脆, 配上豬肉條同炒, 加上醋, 焦糖等調味, 入口甜甜酸酸的, 淮山片仍帶有脆意, 估不到平時不被人留意的食材可以製作出如此美食, 有驚喜之作.
胡同刀削牛肉麵 - 刀削面口感滑溜, 但卻非平常吃開帶煙韌的一類, 至於牛肉夠肉味, 亦稔滑沒渣, 湯底夠濃郁鮮香, 只是麵質欠了點嚼勁略嫌失色.

拔絲草莓 - 朋友指定要點, 果然不負眾望. 上菜時賣相先聲奪人, 紅卜卜的士多啤梨粒上繞了鳥巢式的金絲, 相當吸晴, 連不愛拍照的男士們也忍不住拿起手機拍照起來. 這是考技術的功夫菜, 金絲是焦糖, 拉得幼細而濃密. 草莓飽滿多汁, 相當鮮甜, 加上糖絲, 甜美精緻, 金光閃閃, 很有貴氣.
​席間更有師傳即場表演拉麵作為娛樂節目.
​食物以精緻和用心見稱, 亦很有破格創新的菜式, 吃得到傳統京菜味道, 同時有新鮮感讓人驚喜. 服務亦見殷勤有禮, 就快冬至團年, 絕對可以考慮作為過節飯的選擇, 但記得要預早訂位, 相信預訂可不少呢!
2018-11-13
2018-12-01 666 瀏覽
話說一行我哋16人分兩張枱食生日飯,到埋單嘅時候發現茶錢$450 ,於是我哋就問侍應呢$450是什麼茶錢,侍應即刻嗱嗱聲搶走張單話打錯咗。過咗幾分鐘後就攞返一張每位$15茶錢嘅單俾我哋,究竟係咪出錯還是博懵
2018-11-21 582 瀏覽
Have been interested in this restaurant for ages and I finally got to try you!!The roasted duck is simply amazing 好怕啲鴨得啲肥膏 但呢到隻鴨 烤得啱啱好 唔太肥唔太瘦 正呀! 一向都中意食水煮魚 而北京老家的水煮魚十分出色 啲魚好滑 而且湯入面的芽菜 薯粉都吸哂啲辣汁 十分入味 仲試左餃子 湯丸 炒菜等 但印象不深 味道普通~ 但整體 成間餐廳都唔錯 性價比高 環境有特色 一定會再encore!!!
仲試左餃子 湯丸 炒菜等 但印象不深 味道普通~
2018-11-20 6725 瀏覽
個人推介指數分7.5(10分為滿分)-在香港這美食天堂,最幸福的就是雲集中外的食店和菜式,你想吃傳統的味道還是新派菜也可以找得到。一直以來也想品嚐多些不同的傳統菜式,特別是一些感覺歷史悠久的,北京菜正是一個好選擇。有別於一般的京滬菜,此店子的菜式較為特別,很多也是手功菜,配以傳統的造法,加上裝條具地道原素,親切的招待,有種致身當地的感覺,只要聽不到京片子吧。有兩位朋友從外國回來探望,只因外地即使是打着傳統的旗號,沒有當造的食材,味道也不太正宗,他們很想試一試些傳統中的菜式,作為地主,香港這美食之都又怎會難得到我。四處向朋友打聽,終鎖定這間名傅其實的北京老店,希望友人會感滿意。就是看看店內的裝飾就感受到店子的誠意,雖不能讓你感受在北京,也給你認定你在一所傳統的北京食店用膳。是晚只是週中,人龍也絡繹不絶,可說是車水馬龍,可幸預早訂坐,可舒舒服服安坐用膳。我們三人先談談天,說說各人近況,好不開心。頭盤是老家心靈美,據服務員介紹是北京特產的紅蘿白切成絲,再以些醋調味而成的冷盤。一放進口中先會感受到醋的香味,接着就是蘿白本身的甜味每根蘿白絲也切得分明,口感相當爽脆,有別於我們平日所認識的蘿白。再

我們三人先談談天,說說各人近況,好不開心。

一放進口中先會感受到醋的香味,接着就是蘿白本身的甜味

再來就是主角北京填鴨
這裡的靈魂填鴨醬較薄身,味道也較清淡。
填鴨每片也連皮帶些嫩肉,不光是只有鴨皮。吃起來沒那樣油膩。
包皮一定要趁熱食,中間夾住蔥段和青瓜條中和,完全提升鴨的味道。
雖然此菜式吃了多遍,但還是樂此不疲,真偑服昔日古人對食的追求。

主食是大娘燒肉餅
外面的烤餅皮烤得很乾身,中間夾着厚厚的豬肉層,肉汁四溢。
豬肉層的豬肉也是用人手撕成絲狀,再用醬汁調味,十分惹味。
比起平常吃到的叉子燒餅更多汁更好味。

午門面青-名字有趣, 完全摸不着是什麼食物.
細問下原來是豬肉炒脆淮山, 豬肉炒得乾身香口, 沒想像中濃味,
不過最妙之處是其炸到卜卜脆的准山薄卡, 中間夾着一塊肉來食,
異常好味,我忍不住馬上來碗白米飯, 成件事就更完美.
是整晚的亮點.

胡同牛肉刀削面- 這款刀削面面質和平日在坊間吃到的刀削面不同,
是較滑身, 好像在吃粉似的, 我個人比較愛硬身一點,不過各方各地也有其造法.
而其牛肉味濃和肉質柔軟, 加上看似濃郁但味清淡的高湯, 作為主食,感覺又不錯.

最後是萬眾期待的拔絲士多啤梨, 特別時同行的女友人, 一坐下就要說吃這個名物.
上枱後,女友人又尖叫又狂拍照, 看來她實在很是欣賞.
有別於一般的拔絲, 這沒有炸漿包住生果,又不需浸水讓其分開.
一切來自然簡潔, 直接鬆開一只放入口, 先脆後JUICE, 先甜後微酸.
既滿足甜品的胃又能解點飽滯, 妙極.

友人們也很滿意是晚的傳統食物,認為師傅用心製作,一絲不苟才能做出傳統的味道。
2018-11-06