餐廳: 北京老家
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
餐廳: 北京老家
資訊:

2020-10-09 4478 瀏覽
裝修華麗,古色古香,牆身擺設都非常典雅,其中一幅牆係京劇女主角嘅肖像,維肖維妙。中式屏風設計嘅牆身感覺置身於古裝劇嘅客棧中。枱中央是玻璃,見到有幾條金魚在魚缸中。一邊食飯一邊見到金魚游來游去,感覺好特別。老家麵餐$86 (薺菜炒年糕配三件白菜餃子)薺菜炒年糕,將薺菜攪成菜蓉,再加上肉絲炒年糕,菜蓉及肉絲份量略少,年糕份量跟以上兩款材料比例不相配,比想像中更清。朋友叫了北方點心餐(紅油抄手配涼拌拍青瓜)$96紅油抄手,皮滑,餡料味道偏甜,肉質好滑,汁料偏甜,完全不辣,如果喜歡吃辣嘅朋友要自行加辣椒油。以上兩個餐均配是日老火湯及甜品一客花生眉豆豬骨湯,足料,有幾件豬骨連肉。薑汁小湯圓整體來說食物質素沒有驚喜,反而裝修會俾你感覺置身於古代中。
中式屏風設計嘅牆身感覺置身於古裝劇嘅客棧中。

老家麵餐$86 (薺菜炒年糕配三件白菜餃子)

朋友叫了北方點心餐(紅油抄手配涼拌拍青瓜)$96

以上兩個餐均配是日老火湯及甜品一客
花生眉豆豬骨湯,足料,有幾件豬骨連肉。
薑汁小湯圓

整體來說食物質素沒有驚喜,反而裝修會俾你感覺置身於古代中。
涼拌拍青瓜
紅油抄手
薺菜炒年糕
2020-10-06
2020-06-12 5121 瀏覽
原本今年開年飯嚟呢間食嘅,但係疫情嚴重而取消咗,今日係每月會議後嘅午餐,再次安排到此食飯,心中有點興奮莫名。枱中間係玻璃看到下面有一缸金魚,好有詩意,好特別嘅裝修。有一套古典花的茶壼同杯碟,配合枱下金魚,真係好有古代情懷。尖椒土豆絲好爽口,加上尖椒味道但唔辣嘅!幾惹味,不錯不錯!菜肉水餃係好味嘅,但普普通通無咩特別拍青瓜冷盤小食,又係普普通通無咩特別菇菌炒菠菜菠菜幾嫩滑,但都係普普通通,無咩特別!槽溜魚片呢道菜式我真係無食過,味道似酒釀丸子咁,但係鹹嘅!唔係甜品,有點怪怪的,但魚片係滑嘅糖醋骨味道普普通通,無咩特別!食品方面沒有太特別之處,反而裝修係幾有驚喜嘅!

枱中間係玻璃看到下面有一缸金魚,好有詩意,好特別嘅裝修。

有一套古典花的茶壼同杯碟,配合枱下金魚,真係好有古代情懷。
尖椒炒土豆絲

尖椒土豆絲
好爽口,加上尖椒味道但唔辣嘅!幾惹味,不錯不錯!
菜肉水餃

菜肉水餃
係好味嘅,但普普通通無咩特別
青瓜

拍青瓜
冷盤小食,又係普普通通無咩特別
莊菌炒菠菜

菇菌炒菠菜
菠菜幾嫩滑,但都係普普通通,無咩特別!
槽溜魚片

槽溜魚片
糖醋排骨

糖醋骨
味道普普通通,無咩特別!

食品方面沒有太特別之處,反而裝修係幾有驚喜嘅!
2020-06-12
尖椒炒土豆絲
2020-05-12 3380 瀏覽
ordered takeaway Beijing fried rice. first time trying it. costs $98 which is typical restaurant pricing. it was ok with dark sauce rice, peas, corn, bits of luncheon meat and I think red beans and peanuts. Nothing to shout about. I also ordered red cut chili in soya sauce as I like my food spicy. This would cost $34, which I refused when I picked up my food. I would've accepted 5 or even 10 but $34? that's one whole meal at Cafe de Coral! Anyway, I then went to Park n Shop downstairs to buy chili and a pair of scissors and chanced upon this mala sauce which was so yummy, all for about $30! now I have leftover chili and mala sauce and a handy pair of scissors!
2020-05-12
外賣自取
  • 老家心靈美
2020-03-10 3954 瀏覽
灣仔既北京老家,來食過2次,上次來坐滿,今次再來只係得返2枱客,咁大地方Linch Hour 得2枱客,疫情真係影響得好緊要🥺🥺🥺🥺今日有新同事返工,同事提議來北京老家,叫下小菜,精明眼同事一早就講左4人餐唔係好抵,叫我地嗌個人餐,無乜所謂因為都有好多款可以㨂!雖然我唔食得辣,但唔知點解我對擔擔麵無乜抵抗力,一見到有就好想食,唯有叫姐姐幫我mark 返小辣啦!而且麵餐仲可以跟白菜餃/韮菜餃/春卷 (3件) ,又乜抵食喎!🤣🤣🤣另外同事就叫左水煮牛,糖醋魚同糖醋排骨,跟飯!全部餐又配湯同甜品,所以你唔係巨大食的話,一定夠飽!🤣🤣🤣先來我個擔擔麵,勁大碗,一上枱好似成碗酸辣湯咁,一啲啲麵都見唔到,想像中平時啲擔擔麵唔係咁,算啦,試下個湯先!唔辣!Yeah yeah~~😜😜 再試下個麵先,好淋。。同事之後同我講可能你叫唔辣佢幫你加左啲水浸住!下。。😱😱攪到麻麻地好食!我叫左跟既白菜餃,不過不失,唔錯!偷食下同事啲餐先,水煮牛,我唔食辣又唔食牛,本身都無乜好試,不過又俾我見到佢有牙菜喎,偷來食下先!一入口即咳!好辣囉!😥😥😥不過佢個水煮牛真係好大碗,好似幾抵食下,如果你食到的話。🤣🤣🤣 再來試

偷食下同事啲餐先,水煮牛,我唔食辣又唔食牛,本身都無乜好試,不過又俾我見到佢有牙菜喎,偷來食下先!一入口即咳!好辣囉!😥😥😥不過佢個水煮牛真係好大碗,好似幾抵食下,如果你食到的話。🤣🤣🤣 再來試下個糖醋魚,無鯹味,幾好食喎,再來又試下糖醋排骨,好淋,又唔太酸,好適中!👍🏻👍🏻

下次我要提我自己唔好再食擔擔麵la....hahah🤣🤣🤣
2020-02-28 3134 瀏覽
晚飯5個女仔去,叫咗個四人餐$1138。套餐跟半隻片皮鴨,怕唔夠食所以片皮鴨加$288要夠一隻,另外加咗四喜烤麩$78同京燒排骨$118。整體食物質素未如理想,當一般街坊酒樓都係師傅喺你面前片鴨,但呢度係片好晒先上枱。全隻片皮鴨份量亦頗少,味道達街坊洒家水準,值得一讚嘅係包鴨塊皮,唔係行貨嘢,厚薄軟硬適中。即使受疫情影響只有幾枱客,服務仍未見殷勤,想點菜、加茶、換碟都要等一段時間先有樓面過嚟,明顯係生手,而最奇怪嘅係樓面會同時兼任清潔,隨時會戴上手套然後抹枱。睇裝修同環境,你會睇得出投資者肯定揼咗唔少錢去搞呢檔嘢,但咁嘅食物質素同服務真係好趕客。

2019-12-23 2921 瀏覽
新開在灣仔的北京菜,灣仔又多一個牽掛。除了填鴨,北京菜給我的感覺大多數為家常菜,這裏的焦餾丸子外焦里嫩,酸咸適中,帶給我對年青時味道的掛念。香椿炒蛋份量足,香椿較多。冬至最想吃的是水餃,但是,無論是白菜豬肉水餃還是羊肉水餃,餃子餡可能是機器製的,絞得過碎,影響了口感。但餃子皮還算勁道。京東肉餅餅皮很香焦黃,但肉餡太少,味道整體一般般。最後來個甜品高力豆沙,紅豆餡不夠豐富,不如同處灣仔的“齊魯人家”類似的甜點。下次來要試試京醬肉絲,炸醬面等常見的北京菜。

香椿炒蛋份量足,香椿較多。

京東肉餅餅皮很香焦黃,但肉餡太少,味道整體一般般。

下次來要試試京醬肉絲,炸醬面等常見的北京菜。
羊肉水餃
京東肉餅
焦餾丸子
2019-12-22
焦餾丸子
  • 北京填鴨
2019-12-22 1861 瀏覽
食中國菜,如富有中國特色的設計,又不落俗套,我會加分,這是我的喜好, 此處主用中國明清古式木傢俬裝飾~天花,牆身,枱櫈……當然不是酸枝,可能紅木、花梨、 雞翅木?牆上創意京劇女角畫像,圆形天花京劇造形玻璃窗花,各式各樣中式瓷器,廂房有富彩色中國畫,二人枱內裝置迷你園林景,再來我偶像(李白)的唐詩,迷到我!嫩葛南北杏雞腳湯,雞肉溶化,濃郁,奶白色,蛊上,夠老火。糖醋排骨,排骨無走油, 芡汁,酸甜適中,但無香味,無陳醋味,無掛汁,普通糖醋芡,欠手工,排骨有些靱,我煮好食過佢。漕溜魚片,酒糟濃香,魚多數急凍,無魚味,好咗魚雪白,實軟,不是鯰魚。雪耳木瓜糖水,潤,有些木瓜香。免加一,有這樣高級,寬敞雅緻環境,有足夠份量,在灣仔算低!

嫩葛南北杏雞腳湯,雞肉溶化,濃郁,奶白色,蛊上,夠老火

雪耳木瓜糖水,潤,有些木瓜香。

免加一,有這樣高級,寬敞雅緻環境,有足夠份量,在灣仔算低!
2019-12-06
2019-12-22 1298 瀏覽
叫左個片皮鴨、羊肉、餃子、京骨,都係推薦既名菜,野食麻麻。片皮鴨無驚喜,同普通酒樓差唔多,半隻大概一碟左右,份量ok羊肉最好味京骨d肉夠林,但無太特別驚喜服務態度其差,無encore
叫左個片皮鴨、羊肉、餃子、京骨,都係推薦既名菜,野食麻麻。
片皮鴨無驚喜,同普通酒樓差唔多,半隻大概一碟左右,份量ok
羊肉最好味
京骨d肉夠林,但無太特別驚喜
服務態度其差,無encore
2019-12-07 1307 瀏覽
😋 No.363 香港 | 北京老家📍: 灣仔皇后大道東183號合和中心7樓704及8樓802號舖🔹在香港其实很难找得到地道的北方菜,北京老家作为京菜中的一员发挥的还算不错🔹装修非常大气磅礴,两层,中国元素很多,二楼基本都是实木方桌和方椅,宫廷风很浓厚🔸菜品发挥不错,在这个猪肉狂涨的时间段,木须肉里还能放到这么多肉真的挺难的🔸蔬菜也不是几片叶子了事,菠菜炒蛋,很好的融合了二者,家常菜的气息扑面而来🔸鱼香肉丝的酸甜度掌握的非常棒,配菜一个不少,在香港十分难得💰:HKD 100-200,口味8/10,服务8/10,环境10/10
😋 No.363 香港 | 北京老家
依間位於合和中心8樓既北京老家訂左一行十人其實佢唔係好方便 因為佢要由7樓行上8樓如果有行動不便既老人家就要用貨𨋢但𨋢既味道好難聞 有得避免都唔想搭 同埋又要等好耐咁講番服務啦係類似譚仔姐姐咁 同埋佢地唔係好熱情既同埋有少少唔耐煩咁其實都咁小客 點解唔可以開心啲呢食物方面 我覺得係唔錯既 性價比係灣仔黎講我覺得可以再番食 特別係個片皮鴨全隻$428 不過佢個鴨皮係唔夠既我就加左一籠先包得哂佢個鴨都幾肥架 層脂肪都明顯不過佢個麵皮做得相當出色係好正宗既味道 會再番食不枉我為左依個送特登卜黎依到食比家傳乜乜好味得多 至少唔會食完好油/覺得好肥前菜 叫左老家心靈美好老土既名 其實係羅白絲 甜甜地咁 不過朋友話佢無撈勻覺得唔錯個豬皮凍 非常唔錯功夫菜 所以都可以再叫素鵝 佢外皮係好鬆脆 裡面係軟外脆內軟既口感又係一致讚好依個係老人家話要食既鹽爆管庭 即係豬喉嚨佢地話好少有得食爽脆 又係唔錯!依個清炒露筍就可以唔叫喇太油 同太幼 無黎口感 反而另一個上湯地瓜苗就好味啲無泥味 不過都$98清炒蝦仁 俾老人家既送唔錯另一個重點 松子魚繼片皮鴨另一樣搶食既鬆脆 開胃 同埋份量都大碟依個狗不理包子就可以
依間位於合和中心8樓既北京老家

又係一致讚好

依個係老人家話要食既
鹽爆管庭 即係豬喉嚨
佢地話好少有得食
爽脆 又係唔錯!

依個清炒露筍就可以唔叫喇

因為好淋 連唐記包都好味過佢呀
哂quota

蕃茄雞蛋餃 又係手工菜
我就幾鍾意既 但家人就話覺得無咩味喎
後面個個係老娘炒飯(小米)
無咩特別 唔係好受歡迎

食物味道不錯
服務就有待改善啦
不過下次都可以帶外國朋友黎食
2019-10-23 1070 瀏覽
The restaurant was not full and so there was no need to wait for the table.  The staff there were very friendly and courteous.  They knew the menu so well that they recommended various dishes for our selection.  The food was yummy and authentic.  The decoration of the restaurant was very Chinese style and exquisite.  We will come again.
題外話/補充資料: -
2019-10-09
2019-10-16 1163 瀏覽
屋企人生日訂左呢間。點既菜有片皮鴨,金華火腿,醬飯,荷葉雞,高力荳沙,松子魚。隔左好奈先記得寫,但整體感覺係好食,片皮鴨會請你食個小油酥,的確好酥,但係幾有特色。個雞慢煮,入味之餘d肉滑嫩。其他餸菜都好正,有機會會再帶屋企人過去再食。
2019-10-08 714 瀏覽
好少食北京菜,今日同閨蜜去試下,剛好見到呢間“北京老家”,閨蜜話聽個名就應該幾正宗,所以就入去試下。我地兩個人點左北京填鴨半隻、老佛爺米糕、貴妃燈龍蝦、麻婆豆腐。北京填鴨皮脆肉嫩,就算不點甜醬都好好食,點埋甜醬就更加一流了。麻婆豆腐唔止系辣咁簡單,真系會麻,食落去好過癮。
2019-09-26 835 瀏覽
一年容易又中秋成日要諗一班同事去邊食晏好煩不過好彩, 係灣仔返工搵野食都叫好好今次我地中秋飯局去左北京老家到食一班人叫左隻扁皮鴨, 水煮魚 …等真心推介佢既扁皮鴨…完全唔肥利…同埋d肉係入口即渦仲鎖住左d肉汁…真係好好食同埋個價錢唔太貴 3百令4百蚊已經有一隻岩哂一大班人食水煮魚都唔差…個辣岩岩好. 唔太x 都唔會太甜 岩哂一班唔好辣又想食下辣野既朋友仔不得不提..係佢地個裝修都好靚完全係中國風.岩哂餐廳名同埋都可以比人係到打卡 😊
一年容易又中秋
成日要諗一班同事去邊食晏好煩

不過好彩, 係灣仔返工搵野食都叫好好
今次我地中秋飯局去左北京老家到食
一班人叫左隻扁皮鴨, 水煮魚 …等

真心推介佢既扁皮鴨…完全唔肥利…同埋d肉係入口即渦
仲鎖住左d肉汁…真係好好食

同埋個價錢唔太貴 3百令4百蚊已經有一隻

岩哂一大班人食

水煮魚都唔差…個辣岩岩好.
唔太x 都唔會太甜
岩哂一班唔好辣又想食下辣野既朋友仔

不得不提..係佢地個裝修都好靚
完全係中國風.岩哂餐廳名同埋都可以比人係到打卡 😊
2019-09-18 962 瀏覽
中秋當日特登book左北京老家同同事做節,今日人流比平日多好多,所以基本上全場嘅枱都full哂。我地3個人被安排坐係一張二人枱,順粹係加左張凳,有啲逼,不過都理解嘅。張枱下面有個真魚缸,睇住啲魚游水幾過癮😂欣賞佢地無因為做節而轉menu,我地一如概往,叫左小菜套餐。呢到整體食物質素都算唔錯,當中我最推薦麻婆豆腐同干煽四季豆,基本上每次黎我都會叫.麻婆豆腐麻辣調味啱啱好,送飯一流!(張相係食左少少先影,真實份量係多啲🤣)干煸四季豆炒得有鑊氣,唔會過咸宮爆雞丁味道偏甜,微辣,又係送飯一流

干煸四季豆
炒得有鑊氣,唔會過咸

宮爆雞丁
味道偏甜,微辣,又係送飯一流
2019-09-13