2019-05-16 4764 瀏覽
北京老家已經食過3次首先個酸菜魚係每次必點份量好足..湯底都好濃郁小籠包個皮唔厚 多汁 仲要係6粒份量一般出面食通常4 或5 粒咋片皮鴨 今次食略為瘦 拔絲香蕉就一定100分.有時仲會賣哂內較外脆
北京老家已經食過3次

片皮鴨 今次食略為瘦

拔絲香蕉就一定100分.有時仲會賣哂
內較外脆

2019-01-19 2686 瀏覽
剛諗起有件事未做.要寫人生第一篇食評.星期五同事飯聚. 想食北京填鴨. 決定試下未食過嘅北京老家. 大失所望.北京填鴨太乾.要預訂先食到嘅叫化雞仲離譜, 無論賣相同食味都極似煲過湯嘅湯渣.食之無味棄之可惜. 仲要$368一隻. 仲要係推介菜式之一.伏到呢~~三碟餸入面, 最不過不失的竟然係拔絲地瓜.唉~~所以就算係件事已經過咗一個月, 我都要寫呢篇食評.
剛諗起有件事未做.要寫人生第一篇食評.
北京填鴨太乾.
三碟餸入面, 最不過不失的竟然係拔絲地瓜.唉~~
所以就算係件事已經過咗一個月, 我都要寫呢篇食評.
北京填鴨(一隻)
叫化雞
拔絲地瓜
2018-12-07
2019-01-01 1821 瀏覽
生日飯局,主要想食扁皮鴨,但非常失望,鴨吾好,皮吾脆、再full配料要收錢,種種失望,另外叫左個水煮魚,同上湯豆苗 小籠包 同雞絲粉皮 都係正常好食既 水煮魚略為出色,埋單只須一千蚊,食到五個菜,價錢真算合理,但不要抱太大期望

生日飯局,主要想食扁皮鴨,但非常失望,
鴨吾好,皮吾脆、再full配料要收錢,種種失望,
2018-12-30 1489 瀏覽
差不多價錢的北京菜來說,北京老家的菜式可謂大失所望我地依照openrice 食家們推薦菜式落單1. 片皮鴨(半隻)-鴨皮烤得剛剛好,惟鴨肉味不濃。師傅連屁股附近位置都片上碟,騷味道未必人人接受到-薄餅皮太厚,而且沾上太多麵粉-其他配料只有青瓜韭黃,但都唔新鮮,估計切好擺放太久2.雞絲粉皮-粉皮太厚,令整道菜更沒有特色3.香乾伴肚絲-整碟都係洋蔥,只有少量肚絲&乾豆腐絲,而且味道非常咸,影響食物本身味道&作為涼菜嘅角色4.炒刀削麵-刀削麵非鮮製,其他配料也欠奉,醬油落太多,只有咸味,穫氣也不足5.柚子魚-全晚較佳的菜式,魚炸得剛剛好,柚子是用碌柚,但柚肉太苦。整道菜酸甜開胃,魚皮脆魚肉嫩尖沙咀店雖有兩層,但座位鋪排奇怪。雖然已訂枱,但也被安排狹小位置&不受歡迎的門口位。服務也很一般。唯一特色是枱下有金魚供觀賞不會要再光顧也不會推薦
差不多價錢的北京菜來說,北京老家的菜式可謂大失所望

我地依照openrice 食家們推薦菜式落單

1. 片皮鴨(半隻)
-薄餅皮太厚,而且沾上太多麵粉
-其他配料只有青瓜韭黃,但都唔新鮮,估計切好擺放太久

2.雞絲粉皮
-粉皮太厚,令整道菜更沒有特色

3.香乾伴肚絲

4.炒刀削麵

5.柚子魚

唯一特色是枱下有金魚供觀賞

不會要再光顧也不會推薦
2018-12-29
  • 柚子魚
2018-12-29 1262 瀏覽
一大班朋友食飯,想食中菜~ 之前已經來過一次,覺得好食又抵食,所以年尾再來多次~今次試過d之前未食過的~雞絲粉皮,爽口彈牙醉雞,有少少辣,酒味都幾濃北京填鴨,真係皮脆肉嫰,好好味,所以今次再食~老娘炒飯,未試過呢款飯,好特別,味道唔錯~酸辣土豆絲,味道偏辣,酸味略嫌不足...干扁京豆,送飯一流,好惹味~小籠包,一定要趁熱食!!!蔥爆牛肉,有大大片的牛肉~ 惹味~胡同素鵝,好鬆脆韮菜水餃鍋貼(津菜)山楂高力,山楂味偏酸,如果係山楂蓉會比較好,有d係一大粒方形山楂...
今次試過d之前未食過的~

雞絲粉皮,爽口彈牙

醉雞,有少少辣,酒味都幾濃

北京填鴨,真係皮脆肉嫰,好好味,所以今次再食~

老娘炒飯,未試過呢款飯,好特別,味道唔錯~

酸辣土豆絲,味道偏辣,酸味略嫌不足...

干扁京豆,送飯一流,好惹味~

小籠包,一定要趁熱食!!!

蔥爆牛肉,有大大片的牛肉~ 惹味~

胡同素鵝,好鬆脆

韮菜水餃

鍋貼(津菜)

2018-12-28
2018-12-28 493 瀏覽
聖誕後,放多一日假陪下阿女行下街。阿女勁鍾意小籠包,所以揀北京菜同佢食。入到餐廳,阿女好喜歡個環境,平時好少見咁有中國特色既餐廳,佢仲扭住要影相,又見到枱中有兩條小魚游來游去,對小朋友黎講真係好驚喜。看看午餐餐牌,有好多選擇,而價錢一d都貴,全部都係$60留下,叫左糖醋排骨同小籠包,仲想叫多一款,被阿女阻止左。上菜都快,先有例湯(菜乾湯),阿女好喜歡,因為湯既味道係佢讀幼稚園全日校時,學校廚娘煲既味道。我就對個湯無特別感覺。有一款青瓜小吃,青瓜好爽口,味道較重蒜味,我喜歡!糖醋排骨個甜酸度係啱啱好,阿女仲用d汁撈飯,可惜有小部分既肉比較”un”。而小籠包,size偏大,夾上去唔會散,多汁多肉,美中不足是皮唔夠薄。最後送左碗綠豆糖水,呢個就真係no,好淡好稀又無綠豆味。好彩無叫多一個餐,兩個餐已經夠哂兩母女食。同阿女又食左個好開心既午餐,食物係ok,但環境係仲正d。
2018-12-27
2018-12-21 359 瀏覽
預早訂了1圍枱8點半可以一家人團聚食餐冬至飯。心想早點到可以準時安排枱,誰知道一等就一小時,9時多才入座,那我為何要提早預約?要等不緊要但服務人員態度極差!有問不答,還大聲無禮說不知道!找經理說她好像扮聽不到,用金錢買來一餐滿肚受氣!吃了一頓不開心的飯!其員工一句道歉也沒有,還說客人有問題!埋單$55xx! 同樣酒店的價格,服務比茶餐廳更不如!北京老家原來只是虛名,一間服務參差得很

要等不緊要但服務人員態度極差!
吃了一頓不開心的飯!其員工一句道歉也沒有,還說客人有問題!

埋單$55xx! 同樣酒店的價格,服務比茶餐廳更不如!

北京老家原來只是虛名,一間服務參差得很

1K
2018-11-08 1726 瀏覽
北京填鴨這樣食物,確令人有突然想吃的慾望🐧🐧,這次是生日的壽星話想食,我當然拍手叫好,我也是北京填鴨狂熱份子,這次三人行訂了尖沙咀的北京老家,之前在灣仔分店已食過好幾次,覺得好吃和很正宗,訂了8:00pm ,到達仍要再等15分鐘,全埸爆滿人多得很,尖沙咀這家裝修很有老北京風味,而且地方比灣仔分店細很多,很擠逼但又很熱鬧,我喜歡😎😎3個人,能點的餸不多,因這裡的份量頗大😃味道保持一貫美味,上菜速度亦頗快,最喜歡這𥚃的麥茶,好解渇😋📌北京老家門口📌每枱重點,小金魚缸遊來遊去📌主角來了-半隻北京填鴨肥瘦適中,燒得皮脆肉嫩,餅皮和配料亦很足,好味好味😋😋😋😋😋📌清炒河蝦仁份量超多,蝦仁爽脆,調味很清剛好😋😋😋😋🤣📌蒜容翠苗喜歡的會很喜歡,因這菜有股草清味,我就好鐘意食,次次都點,而且這裡炒得很有火候😋😋😋😋📌九菜煎餅大過一個Pizza ,我以為是好像九菜餃的形狀和味道,完全估錯,這個是用九菜,豬肉和煎蛋作饀料,餅皮煎得脆脆,不錯的😋😋😋📌我的至愛-炸銀絲卷此菜很普通,但這𥚃能做到皮炸得很脆,內𥚃的一𢇁一絲好鬆軟,加上練奶,幾飽都一定要食📌茅廁🤭🤭
3個人,能點的餸不多,因這裡的份量頗大😃

📌北京老家門口

📌每枱重點,小金魚缸遊來遊去

📌主角來了-半隻北京填鴨
肥瘦適中,燒得皮脆肉嫩,餅皮和配料亦很足,好味好味
😋😋😋😋😋

📌清炒河蝦仁
份量超多,蝦仁爽脆,調味很清剛好
😋😋😋😋🤣

📌茅廁🤭🤭

2018-11-05
生日
  • 北京填鴨
尖沙咀-北京老家:拔絲蘋果($hk$78) 、拔絲香蕉($78)、片皮鴨(一隻$410)踏入堪富士利道上一棟不起眼的老舊大廈,乘坐一部好似就快打柴既電梯,來到佈置古色古香的北京老家,大部分餐枱中央都有透明玻璃可以望到枱下的有金魚盤,好有趣,不過我坐果張無🤣可能要訂座時request.餐牌選擇頗豐,而是晚食既幾樣餸菜都好滿意。全隻片皮鴨份量足,皮脆肉嫩帶鴨油香。酸菜魚啖啖肉😍入面仲有少量粉,吸哂湯味👍🏻我最喜歡的是拔絲😍😍賣相非常漂亮,灑在拔絲上的芝麻簡直畫龍點睛,如閃閃金光。除了拔絲蘋果/香蕉,還有地瓜/山藥/士多啤梨可以選,選擇都幾多。另外也點了炒刀削麵,好似干炒牛河刀削麵版;還有羊肚絲、雞絲粉皮、炒窩筍,全部都唔錯。-PS 我覺得牆上的結婚公仔有點恐怖😂PS 朋友話呢間好食過旺角果間...Ig: nee.eat.play

餐牌選擇頗豐,而是晚食既幾樣餸菜都好滿意。
全隻片皮鴨份量足,皮脆肉嫩帶鴨油香。
酸菜魚啖啖肉😍入面仲有少量粉,吸哂湯味👍🏻

PS 我覺得牆上的結婚公仔有點恐怖😂

PS 朋友話呢間好食過旺角果間
Ig: nee.eat.play
2018-10-24 1423 瀏覽
朋友生日,所以就約左黎呢度食生日飯。餐廳環境都係行中式路線,好配合到餐廳名😂不過座位之間就迫啲,我朋友坐左係風口位想坐另一邊都比姐姐有說話聽「阻住佢行」。我地叫左半份片皮鴨,雖然份量係少啲(每次食都心諗呢度真係有半隻鴨?🤔)不過係好味既 肥瘦都好均勻,油脂好香❤️另外仲叫左鐵板蔥爆牛肉,麻辣肚絲,同埋糖醋排骨。(太肚餓唔記得左影呢幾樣☹️)麻辣肚絲啲肚絲細條得有啲過份😅同埋啲蔥絕對係多過啲肚絲😂樂觀啲諗中意食蔥既朋友仔應該會覺得好似執到寶咁😆鐵板蔥爆牛肉就普通,無咩特別。糖醋排骨就有啲淋有啲柴,比較參差。
朋友生日,所以就約左黎呢度食生日飯。
餐廳環境都係行中式路線,好配合到餐廳名😂

片皮鴨

2018-10-09
生日
片皮鴨
  • 北京填鴨
2018-10-23 801 瀏覽
今晚同屋企人聚會,去咗呢間食北京菜,之前一直聽口碑都唔錯而且價錢唔貴,所以今晚決定去一試~呢度嘅裝修好古色古香,一坐低發覺張枱好特別,枱嘅中間下面原來係個魚缸有金魚游來游去,睇住金魚食飯感覺好得意!😍呢度餐牌入面好多款式,叫咗幾個涼菜:蔥油海蜇:幾香幾爽;雞絲粉皮呢度整得幾好,粉皮好滑又唔會太淋,配埋醬食好味;醉雞好好食,酒味香濃雞肉亦都好嫩滑~涼菜之後其實有好多野都好想食(太多選擇攪到選擇困難發作)最後都叫咗好多款嚟試~😬😋小籠包味道唔錯,烤羊肉串幾好食,唔會un同好有羊味;松仁魚,啲雨已經去咗骨,炸得幾鬆脆,魚肉幾滑,最鍾意啲汁酸酸甜甜配埋個魚食好開胃!🤤主角當然係北京填鴨,啲皮烤幾香,啲肉幾嫩,呢隻鴨有啲肥但係反而我覺得更好味因為多一份油香,整體都好好食如果可以熱返少少更好~😋👍🏻叫左個炒刀削麵,呢個估唔到好友驚喜炒得好好食!刀削麵唔會太林又唔會硬,剛剛好,而且抄得好香鑊氣好夠,呢個大家都覺得我唔到好好食!🤤🤤👍🏻食咁多肉都叫咗兩個菜平衡下,上湯津白正常味道,反而炒萵筍好好味好爽甜~食完雖然好飽但都忍唔住要試吓佢個拔絲香蕉,好好味!出面有一層脆糖入面香甜嘅香蕉肉,雖然邪惡但係好正

呢度餐牌入面好多款式,叫咗幾個涼菜:

食完雖然好飽但都忍唔住要試吓佢個拔絲香蕉,好好味!出面有一層脆糖入面香甜嘅香蕉肉,雖然邪惡但係好正~為呢餐飯畫上完美句號~☺️

總括嚟講呢間真係幾唔錯!重點係性價比高價錢唔貴,匯豐卡仲有九五折添~而且好多款式下次都要去試埋其他先得!😆

2018-10-20 524 瀏覽
一行4人食北京片皮鴨慶祝生日,0730唔算太多人,但再妟啲就已經座滿。味道唔錯,片皮鴨塊皮好好食,鬆軟唔硬唔厚,包完放入口口感唔錯,其他食物都很好。餐廳裝修很中國風,枱中間會養左幾條金魚,影相呃like唔錯。因upload相片後按完成,就會彈返出去,因此未能成功uploaf相片。

2018-07-19
2018-10-08 591 瀏覽
預早book位食上海菜, 貪佢夠特別臺中間有盤金魚, 周圍佈置都好有中國風味,好有傳統茶樓嘅感覺。 片皮鴨夠大隻,味道亦都幾好,只係唔係好夠熱同埋啲皮唔夠脆。 小籠包一般,湯汁唔夠。其他嘢食都大致一般,普普通通。

其他嘢食都大致一般,普普通通。

2018-09-29 785 瀏覽
中秋節做節想食北京填鴨,原本打算食另一家老字號.上網一查發現評價麻麻,但就見到大家對北京老家讚口不絕,抱著試下既心態到來.由於臨近中秋加上星期日,8人被安排一張小圓枱,坐得比較迫,但理解.裝修同餐具都古色古香,服務員既態度亦幾好.土豆絲爽脆,唔太酸粉皮滑,海蜇爽小籠包皮薄多汁,但唔夠鮮北京填鴨燒得皮香肉嫩,就算瘦既部位都唔會韌.比起好多大酒店還要好,而且價錢唔貴蔥爆牛肉,京蔥甜,牛肉野味得黎有咬口水煮魚份量比較細而且唔夠辣,但魚肉嫩滑.蔥油餅太厚亦唔夠香韮菜餅皮酥脆,餡料十足刀削麵又滑又彈牙,絕對唔係又硬又厚銀絲卷外脆內軟,裹面係一絲絲好似棉花一樣咁軟最後係拔絲地瓜同香蕉,兩樣都過腍沒質感.
裝修同餐具都古色古香,服務員既態度亦幾好.

土豆絲爽脆,唔太酸

粉皮滑,海蜇爽

小籠包皮薄多汁,但唔夠鮮

蔥爆牛肉,京蔥甜,牛肉野味得黎有咬口

水煮魚份量比較細而且唔夠辣,但魚肉嫩滑.

蔥油餅太厚亦唔夠香

韮菜餅皮酥脆,餡料十足

刀削麵又滑又彈牙,絕對唔係又硬又厚
銀絲卷外脆內軟,裹面係一絲絲好似棉花一樣咁軟

最後係拔絲地瓜同香蕉,兩樣都過腍沒質感.

2018-09-23
2018-09-23 739 瀏覽
又到9月.男友生日的月份.最愛食片皮鴨的他。今年準備試下lee間北京人家。門面真係好北京感覺入到去以紅色金色裝修為主。好傳統ge老北京感覺.個前菜係麻辣口味.好有追吃性.餐廳用具都別具北京特色最得意ge係枱下面有金魚睇ga wo.我地點左:雞絲粉皮粉皮略為軟左一D la.北京片皮鴨(半隻)第一次食到咁多肉ge片皮鴨下面一大舊鴨肉皮肉分佈一流.一D都唔靭.油香加鴨皮加點醬油包起薄餅包起來食.真係好香好好食.這裡食片皮鴨可以咁大塊皮大塊肉咁食.真係別有一番風味.小籠包:竟然有6粒(超大方)小籠包正常質素la.本來想叫個拔絲地瓜做甜品。不過二個人食曬個片皮鴨實在太飽la.食唔到甜品la.下次會再來試過其他菜la.
門面真係好北京感覺

入到去以紅色金色裝修為主。好傳統ge老北京感覺.

個前菜係麻辣口味.好有追吃性.

餐廳用具都別具北京特色

最得意ge係枱下面有金魚睇ga wo.

我地點左:雞絲粉皮
粉皮略為軟左一D la.
雞絲粉皮

第一次食到咁多肉ge片皮鴨
這裡食片皮鴨可以咁大塊皮大塊肉咁食.真係別有一番風味.
北京片皮鴨(半隻)

小籠包:竟然有6粒(超大方)小籠包正常質素la.
小籠包

下次會再來試過其他菜la.