2019-09-28 40 瀏覽
今日約左朋友係尖沙咀行街咁岩係the one 等見到有間泰菜裝修幾靚幾岩女仔打卡💕💕💕就入去試下啦坐低睇睇menu我地就叫左個金邊粉✨評分:🌕🌕🌕🌕🌑(4/5)好好食 甜甜地帶bb辣開胃又惹味🤤我地亦叫左個海南雞飯✨評分:🌕🌕🌕🌕🌑(4/5)有埋個湯雞夠嫰滑 飯夠油香😋最後亦叫左個飛天通菜✨評分:🌕🌕🌕🌗🌑(4.5/5)估唔到又幾辣但又唔係辣到要飲水個隻好岩鐘意辣嘅朋友重點係唔會好油總結係唔錯 可以再試下而家坐得好舒服兩個人都係食左$235都幾抵食
今日約左朋友係尖沙咀行街
咁岩係the one 等
見到有間泰菜裝修幾靚
幾岩女仔打卡💕💕💕
就入去試下啦

坐低睇睇menu

我地就叫左個金邊粉

✨評分:🌕🌕🌕🌕🌑(4/5)
好好食 甜甜地帶bb辣
開胃又惹味🤤

我地亦叫左個海南雞飯

✨評分:🌕🌕🌕🌕🌑(4/5)
有埋個湯
雞夠嫰滑 飯夠油香😋

最後亦叫左個飛天通菜

✨評分:🌕🌕🌕🌗🌑(4.5/5)
估唔到又幾辣

而家坐得好舒服
兩個人都係食左$235
都幾抵食
2019-09-19 36 瀏覽
突然間今晚好想食泰國菜,所以去咗呢一間, 食物選擇都算多,而且cp值高😁。.🥘炒金邊粉: 調味做得唔錯, 金邊粉爽口,炒到有鑊氣🤗。.🐖泰式豬頸肉: 有人超喜歡吃 豬頸肉 佢話呢個都整得幾好食 豬頸肉咬落去爽口 食完大滿足🎈。~~~~~~~~😋味道: 8/10📸賣相: 8/10🛋️環境:8/10💁‍♂️服務: 7/10💎性價比: 8/10💲人均:$150⏪回頭率:80%~~~~~📍冬蔭NOODLE尖沙咀加連威老道12-16號加連威大廈地下12號舖~~~~~
🥘炒金邊粉: 調味做得唔錯, 金邊粉爽口,炒到有鑊氣🤗。
~~~~~~~~
😋味道: 8/10
📍冬蔭NOODLE
尖沙咀加連威老道12-16號加連威大廈地下12號舖
~~~~~
2019-09-18 20 瀏覽
下雨總令人覺得很煩, 令胃口也差一點。於是我們決定吃泰國菜, 為味蕾帶點刺激。這間泰國菜叫得做冬蔭NOODLE, 相信他們的招牌菜一定是冬蔭湯河類, 剛好是身邊那位的FAVOR。點菜後不久店員便送上冬蔭湯河, 這天他選了牛肉和札肉作配料, 都有幾多餸呢!不過主角我們覺得是這個冬蔭湯底, 味道酸中帶少辣, 咸中又帶點鮮甜, 用上多種香料烹調, 味道豐富。湯河十分滑溜, 掛着湯很入味, 在夏天吃開胃呢~我們點了炸蝦餅作小吃, 分量都不少。每件蝦餅都炸得金黃, 蝦膠打得彈牙, 粉漿不算太多, 帶有蝦的鮮甜。加上不會太油, 新鮮即炸很難不好吃。第一次吃甲拋安格斯牛飯, 原來是可以用一隻匙吃到的方便碟頭飯, 我這個懶鬼即時加分!安格斯牛肉味濃而且炒得頗嫩滑, 加上豆角的爽脆, 點點的辣味就更好"送飯"了。加上煎蛋更是有畫龍點睛之效, 令整個白飯都香濃美味得多。這個真是意外地覺得好吃!!即使下雨還是覺得很熱, 所以我們都加錢點了凍飯, 泰式玫瑰奶茶味道就像在泰國的手標奶茶般, 較港式的甜, 帶有玫瑰花香。而這兒的奶泡打很很細滑, 茶味也較當地濃一點, 反而覺得這個比例更合口味。 身邊那位點了顏色漂

湯河十分滑溜, 掛着湯很入味, 在夏天吃開胃呢~

我們點了炸蝦餅作小吃, 分量都不少。

身邊那位點了顏色漂道的甜蜜蜜蝶豆花茶, 加入了蜜糖後蝶豆花茶酸酸甜甜的很易入口。不但健康養顏, 而且賣相還很吸睛呢~

吃完飽飯飲過凍飲心情好像沒有那麽悶納, 總算為自己打打氣。
2019-09-15 33 瀏覽
行完激安見到呢間泰菜既menu都好吸引,甜以就試一試,結果喺得尖沙咀開舖既果然有料到!甲拋安格斯牛飯平時食得多香葉肉碎飯,第一次見呢個咁特別既配搭,雖然都已經預咗會好食,但估唔到平時既香葉同煎蛋配安格斯牛係咁出色,牛味濃令到成個飯既滋味提升,太陽蛋黃撈飯再加少少牛肉,每啖直好享受。炒金邊粉燈燈地色另外再配埋大量花生碎,配料亦都足唔會只得一兩舊蝦咁hea,值得一提既係佢地自家制既辣椒粉配埋金邊粉係可以提升到另一層次,好食到我地直冇講過野淨係掛住食!鐵板蠔仔蛋個蛋比想像中大而蠔都係有好多唔會得幾粒,個蛋好重蛋味加埋蠔仔真係絕配,跟埋個辣椒醬連平時好少食辣既我都忍唔住係咁點,因為真係會再令味道再鮮味啲!而呢度既水浸左班蘭葉,所以飲落好特別,估唔到小店都咁有heart!

甲拋安格斯牛飯

炒金邊粉

鐵板蠔仔蛋

2019-09-12 629 瀏覽
原本打算和朋友吃完晚餐去逛The One,不過她臨時要吃完晚飯回定拿香印葡萄予同事,逛街的計劃要擱置,唯有後晚再逛吧。雖然血拼不成,我們還是要吃飯,於是在The One附近的冬蔭Noodle吃泰國菜。冬蔭Noodle屬親民價泰國菜,六十多元就可吃到麵食,即使我公司附近平日吃午餐亦要五十多元,所以我們都覺得冬蔭Noodle在尖沙咀絕對收費合理。這裡名冬蔭Noodle,想必它的冬蔭底粉麵有其優勝之處,我們就嚐嚐看。配料方面,我們選了鮮牛肉和牛腩,麵底則挑泰式粉絲。冬蔭湯頭溫順的酸辣非常開胃,晶瑩的泰式粉絲吸飽湯汁,好不迷人。牛腩肉質軟腍,肉味濃厚,鮮牛肉滑嫩無比,與冬蔭湯相輔相成,美味度破表。泰式炒金邊粉用料豐富,使用大量蝦仁,豆腐,蛋絲,蔥等熱炒,金邊粉香甜富彈性,拌入花生碎,擠上酸香的青檸汁,更添金邊粉的風味。光吃粉麵好像有點空虛,我們多點一份炭燒豬頸肉,滿足想吃小食的慾望。炭燒過的豬頸肉有著陣陣焦香,口感爽彈,沾上特製醬汁吃味道一流。

之前見依間餐廳評分幾高,就決定happy Friday同朋友去試下。間餐廳地理位置幾方便,喺the one對面,好容易揾。一入餐廳就見到幾盞Leon light, 泰國餐廳好少咁少女心,成間餐廳都係粉紅色,座位唔會好迫,坐得都幾舒服。1. 冬蔭公海鮮金邊粉賣相唔錯,海鮮種類有青口、大頭蝦(似迷你版小龍蝦)、蝦仁、魷魚,仲有彈牙白魚蛋。湯底幾濃郁,唔會太辣,酸味適中,金邊粉可以掛冬陰公湯汁,開胃入味,成碗粉口感豐富,幾滋味,但夜晚食完有啲口渴。2. 海南雞飯我朋友叫左海南雞飯,雞好滑亦幾肥美,中上水準,唯一係無甜豉油配飯,但價錢喺尖沙咀黎講,已經唔算太貴,但要加一。

1. 冬蔭公海鮮金邊粉

冬蔭公海鮮金邊粉

2. 海南雞飯

冬蔭公海鮮金邊粉
2019-08-25 46 瀏覽
本想在隔壁商場內吃泰菜,由於太多人等位關係,就搜尋下附近有咩泰菜!誰不知找到這間!餐廳走年輕人路線,有打卡位!食物份量大,多選擇適合朋友聚餐!不錯本無什麼期望,沒想到這麼正宗!價錢合理!這個位置、食物質素實在太太太太合理。船河湯底濃郁,超多配料。雖然店名是冬陰麵,偏偏今次沒試,留待下次一試。炒椰菜苗,不是BB的,超野味!豬手飯,不得了,比我想像中的大份,肉鹵得很入味,肉跟皮都入口即溶,再配上泰式酸汁吃,超級有驚喜。點了半只燒雞,用上超多的香茅醃製,差不多每一件雞都被醃滿香茅,咸味適中,雞肉沒有被燒干,依然juicy 由於點得太多,無餘地再吃甜品,一定會再幫襯
食物份量大,多選擇適合朋友聚餐!不錯
炒椰菜苗,不是BB的,超野味!
由於點得太多,無餘地再吃甜品,一定會再幫襯

船麵
豬手飯
燒雞
船麵
豬手飯
燒雞
2019-08-23 33 瀏覽
呢一日好急咁輕開尖沙咀,得半個鐘左右時間食飯,剛好經過冬蔭NOODLE見佢有位就坐低左。2個人食飯,叫左3樣野: 生蝦、菠蘿炒飯同埋燒豬頸肉 野飲有玫瑰泰式奶茶三樣野都不過不失,生蝦比較新鮮,但個辣椒比較辣。菠蘿炒飯無咩亮點,燒豬頸肉有少少偏乾。總體都唔算好好食,不過成餐飯都唔貴,所以性價比尚算OK。反而飲品玫瑰泰式奶茶有驚喜,泰式奶茶茶底夠晒香濃,但又唔會搶晒玫瑰香味,兩樣野balance得剛剛好。

2個人食飯,叫左3樣野:
生蝦、菠蘿炒飯同埋燒豬頸肉
野飲有玫瑰泰式奶茶

2019-08-03
  • 玫瑰泰式奶茶
2019-08-20 42 瀏覽
#尖沙咀💎想食泰國冬陰功湯底美食就要嚟呢度啦!!🌺✨==============================💙美食推介💛1.泰式牛船河 - 用牛血同牛湯做湯底咖🤤唔同香港其他地方只用開豬血✨🎊食落感覺肉味真係會濃好多! 💫2.柚子沙律 - 真係好小見😍而且聞落好香柚子😽酸酸甜甜不但即刻開胃口而且又好味💎3.泰式玫瑰奶茶🌹- 本身已經好鍾意泰式奶茶原來同玫瑰又真係幾match 😚不妨一試! ✨🎊🎉PS:.呢度重有串燒,傳統泰式甜品同埋泰北烏汶縣地道湯底,香港第一間有💃
#尖沙咀

3.泰式玫瑰奶茶🌹- 本身已經好鍾意泰式奶茶
原來同玫瑰又真係幾match 😚
不妨一試! ✨🎊🎉
玫瑰奶茶

PS:.呢度重有串燒,傳統泰式甜品
同埋泰北烏汶縣地道湯底,香港第一間有💃
泰式串燒
甜品
2019-07-24 48 瀏覽
作為一個吃貨,一日三餐點會夠食點會夠飽,係午餐同晚餐之間一定要食翻個下午茶,食完先有力做埋啲嘢放工㗎嘛同事帶咗我去一間泰菜餐廳食下午菜。叫咗個海鮮冬蔭公湯配河粉,冬蔭公湯好好味 唔會太辣,味道好濃郁帶少少酸味,而且香料味都幾重 河粉夠滑,下午茶食一碗超滿足。札肉、豬肉丸豬骨湯配河粉,湯底好重豬骨味仲有好微嘅藥材味,札肉吸曬湯一咬就爆汁,豬肉丸彈牙得嚟又重豬肉味。炸蝦餅外脆內彈牙,炸得香脆唔油膩,加埋甜酸醬一流。
作為一個吃貨,
一日三餐點會夠食點會夠飽,
係午餐同晚餐之間一定要食翻個下午茶,
食完先有力做埋啲嘢放工㗎嘛

同事帶咗我去一間泰菜餐廳食下午菜。

叫咗個海鮮冬蔭公湯配河粉,
冬蔭公湯好好味 唔會太辣,
味道好濃郁帶少少酸味,
而且香料味都幾重 河粉夠滑,
下午茶食一碗超滿足。

札肉、豬肉丸豬骨湯配河粉,
湯底好重豬骨味仲有好微嘅藥材味,
札肉吸曬湯一咬就爆汁,
豬肉丸彈牙得嚟又重豬肉味。

炸蝦餅外脆內彈牙,
炸得香脆唔油膩,
加埋甜酸醬一流。

2019-01-28
2019-07-19 58 瀏覽
午飯時間,同事帶我地來到這間泰國餐廳。我第一次來食先知原來有午市套餐。而且不收加一午餐有自選泰式粉麵,泰式湯底四款任揀—款,粉麵有五款任揀-款。分別有肉類配料$68,肉類有鮮牛肉,魚蛋,手打豬肉丸等六款,任揀2款。及海鮮配料$98,有齊大頭蝦,尤魚,青口等五款海鮮。另包熱飲,凍飲要加$3。除了粉麵外,午餐也有六款泰式飯類,及包熱飲。我地六人分別點了:海南雞飯$68 ( 附上例湯) - 賣相吸引,份量比想像中多。雞肉香嫰黃薑飯唔油香葉辣肉碎煎蛋飯$65 - 蛋煎得靚肉碎同豆角粒辣辣地好惹味,好送飯!泰式船麵$68 - 大家都揀了牛船河湯,湯底濃郁,泰式香料帶出湯的鮮甜味恕我孤陋寡聞我第一次食船麵,覺得湯底唔咸唔油好好飲另有芽菜,通菜及炸豬皮配料,炸豬皮吸收了湯汁好好味自選配料揀了彈牙的魚蛋,嫩滑的鮮牛肉味道不錯,而且份量十足

及海鮮配料$98,有齊大頭蝦,尤魚,青口等五款海鮮。
另包熱飲,凍飲要加$3。

除了粉麵外,午餐也有六款泰式飯類,及包熱飲。

我地六人分別點了:
黃薑飯唔油

香葉辣肉碎煎蛋飯$65 - 蛋煎得靚
肉碎同豆角粒辣辣地好惹味,好送飯!

恕我孤陋寡聞
我第一次食船麵,覺得湯底唔咸唔油好好飲
另有芽菜,通菜及炸豬皮配料,炸豬皮吸收了湯汁好好味
自選配料揀了彈牙的魚蛋,嫩滑的鮮牛肉
味道不錯,而且份量十足

香葉辣肉碎煎蛋飯
2019-07-19
2019-07-10 37 瀏覽
咁岩尖沙咀放工想食泰國野, 上網見到呢間粉紅色裝修嘅泰國菜館, 地點又就腳就試下。入到去原來係粉紅色梳化配霓虹光管招牌,同一般泰國菜館有啲唔同!試左3個菜,最好食竟然係泰式炒椰菜苗椰菜苗爽口入味, 炒得夠香口 ,分量都足夠!泰式生蝦$88 有6隻, 都算新鮮彈牙,但冇乜蝦味。最失望係個冬陰功海鮮泰式粉絲,冬陰功味好淡,粉絲硬身,唯獨所有海鮮都有兩件...大熱天時最好飲番杯鹹檸七,25蚊大大杯!總括嚟講呢間泰國菜館係比較就腳,價錢唔貴,座位比較寬敞。
試左3個菜,最好食竟然係泰式炒椰菜苗
椰菜苗爽口入味, 炒得夠香口 ,分量都足夠!
泰式炒椰菜苗

泰式生蝦$88 有6隻, 都算新鮮彈牙,但冇乜蝦味。
泰式生蝦

冬陰功海鮮泰式粉絲

大熱天時最好飲番杯鹹檸七,25蚊大大杯!
咸檸七

總括嚟講呢間泰國菜館係比較就腳,價錢唔貴,座位比較寬敞。
泰式炒椰菜苗
咸檸七
2019-06-30 45 瀏覽
餐廳環境雖然不是泰式relax風,但是以粉色系環境佈置,點點繁星在頭頂,仿如置身夢幻世界天氣太熱,仙女都不仙了,先點杯凍飲飲品:泰式玫瑰奶茶影相打卡一流,甜甜地又真係有玫瑰嘅香味,玫瑰味完全唔假炒金邊粉炒金邊粉基乎是每間泰國餐廳都會出現的菜式,集合了甜、酸、鹹味的一道主食,愈吃愈開胃冬蔭湯海鮮粉絲海鮮有青口、蝦仁、蝦、魚蛋,酸酸甜甜很好喝!最後我們整碗吃掉了,連湯都喝光了,當點了一個冬蔭公湯一樣!

天氣太熱,仙女都不仙了,先點杯凍飲
飲品:泰式玫瑰奶茶
影相打卡一流,
甜甜地又真係有玫瑰嘅香味,玫瑰味完全唔假

炒金邊粉
炒金邊粉基乎是每間泰國餐廳都會出現的菜式,
集合了甜、酸、鹹味的一道主食,
愈吃愈開胃

冬蔭湯海鮮粉絲
海鮮有青口、蝦仁、蝦、魚蛋,酸酸甜甜很好喝!
最後我們整碗吃掉了,連湯都喝光了,當點了一個冬蔭公湯一樣!
2019-06-28 43 瀏覽
星期日放假同老公去尖沙咀行下,到了晚上想找一間餐廳食晚餐,記得加連威老道有一間食泰菜的冬蔭NOODLE,之前食過味道吾錯,尤其是粉紅色的座椅,美麗又舒適,深受客人喜愛,現在行到又攰又熱,最好入座休息一下,享受美食!有優惠喔!一蚊有四隻泰式生蝦,無骨海南雞飯:已去骨的淡黃色海南雞,表面充滿油滑亮澤,加埋帶油香的肥美雞肉,皮爽肉嫩。油飯油而不膩,好味!一蚊優惠,泰式生蝦:用冰底墊住上枱,保持低溫,生蝦新鮮,厚肉爽口。鐵板蠔仔蛋:用熱騰騰的鐵板盛載上枱,蠔仔飽滿大粒,蛋香滑,配上蔥花和芽菜仔,更添爽口和香味。原隻菠蘿海鮮炒飯:用半個新鮮菠蘿盛載上枱,飯加入咖哩等香料、海鮮粒、雜菜粒、菠蘿粒炒成。飯炒得粒粒分明,並加上肉鬆和腰果增加口感!泰式玫瑰奶茶:奶茶加左玫瑰花碎,飲落除了奶茶香,更添加了玫瑰花的香味,特別清香好飲。椰汁冰:椰汁味香,甜度適中!

有優惠喔!一蚊有四隻泰式生蝦,

椰汁冰:椰汁味香,甜度適中!
2019-06-09
睇Openrice 評分高,以為ok先嚟。我8:02pm 嚟到落order叫兩碗麵, 等到8:32pm 仲有一碗麵未嚟。於是問侍應催下啦,個侍應居然話黃麵賣晒,一句道歉或解釋都冇,好似等30分鐘先知冇係我地問題。等咗30分鐘,仲要問你先話冇晒?當時成間餐廳得4至5枱客,觀察所見2個侍應都游手好閒,其實到底係到做咩?零服務仲好意思收我加一服務費,以後都唔會嚟!大家唔想有咁差嘅服務,食到成肚氣,就千奇唔好嚟!

大家唔想有咁差嘅服務,食到成肚氣,就千奇唔好嚟!