2020-01-21 235 瀏覽
係the one對面有間精緻既泰國菜,如果平日無留意開都好容易會miss左收工後黎到時間尚早唔洗等位整體設計較傳統泰式餐廳新穎漂亮光線充足又有卡位,闊落坐得舒服女生們聚餐或者親朋好友食飯都好適合~menu都係一般泰菜有既野,價錢收費合理係尖沙咀食泰菜不錯之選我地2個大食積叫左一份主菜兩份小食一份炒菜一份甜品!是日無泰北烏汶湯有d可惜~無試過諗住試下✨要左牛船河湯河粉,配料要左海鮮$98有大頭蝦、青口、魷魚圈、蝦仁、魚丸湯底好濃郁味道偏甜,食完唔會口渴應該無乜味精,河粉既份量都幾多,2個人分到兩碗有多!海鮮份量亦都多!又有大大隻大頭蝦!👍🏻✨炸蝦餅$68蝦餅唔似出面d入貨蝦餅,似自製雖然薄薄地唔會好厚,但炸得香脆食落有蝦味好juicy✨炭燒豬頸肉$78豬頸肉同蝦餅相比同佢相比普通少少可能因為炭燒既關係比較乾,但好香炭燒味✨飛天通菜$68菜都炒得唔錯!唔會太油係重點,咬落爽口✨芒果糯米飯$58糯米飯微暖,有一大碟椰漿伴碟,好食可惜依家既芒果唔係最甜
係the one對面有間精緻既泰國菜,
如果平日無留意開都好容易會miss左

收工後黎到時間尚早唔洗等位
整體設計較傳統泰式餐廳新穎漂亮
光線充足又有卡位,闊落坐得舒服
女生們聚餐或者親朋好友食飯都好適合~

menu都係一般泰菜有既野,價錢收費合理
係尖沙咀食泰菜不錯之選
我地2個大食積叫左一份主菜兩份小食一份炒菜一份甜品
是日無泰北烏汶湯有d可惜~無試過諗住試下

✨要左牛船河湯河粉,配料要左海鮮$98
有大頭蝦、青口、魷魚圈、蝦仁、魚丸
湯底好濃郁味道偏甜,食完唔會口渴應該無乜味精,
河粉既份量都幾多,2個人分到兩碗有多!
海鮮份量亦都多!又有大大隻大頭蝦!👍🏻

炸蝦餅

✨炸蝦餅$68
蝦餅唔似出面d入貨蝦餅,似自製
雖然薄薄地唔會好厚,但炸得香脆食落有蝦味好juicy

✨炭燒豬頸肉$78
豬頸肉同蝦餅相比同佢相比普通少少
可能因為炭燒既關係比較乾,但好香炭燒味

✨飛天通菜$68
菜都炒得唔錯!唔會太油係重點,咬落爽口

✨芒果糯米飯$58
糯米飯微暖,有一大碟椰漿伴碟,好食
可惜依家既芒果唔係最甜
2020-01-08
炸蝦餅
2020-01-20 66 瀏覽
中午在同事的推薦下,過來吃飯。新開泰國🇹🇭餐廳🍴價錢划算,品質優秀。我最喜歡的肉碎配飯,也是可以給滿分💯微微辣的肉碎炒菜,火候控制到位,炒得很香。配上一杯 飲品,作為午餐🥣時間來說,是不錯的選擇。
2020-01-09 63 瀏覽
冬陰Noodle雖然以泰式粉麵做主打,但食物卻不止限於此,一般泰式小吃、沙律、炒飯和甜品都可以再這裡找到,而且價錢公道,人均二百元已經可以吃得很豐富。龍眼冰($28)龍眼冰入面幾多龍眼肉,味道清甜,好飲得黎又可以解辣。海鮮冬陰功河粉($98)這裡的泰式粉麵可以自由配搭,首先揀湯底,之後再選配料和麵底。冬陰功湯底味道幾濃郁,酸辣度剛剛好。河粉幾薄幾滑,麵量夠兩個人share食。海鮮配料有五款,包括大頭蝦、魷魚圈、魚丸、青口和蝦仁,海鮮份量都有睇頭,幾足料。酸辣青檸明爐魚($188)烏頭魚幾大條厚肉,下面有很多菜,我鍾意他酸香味十足,非常開胃。總結。食物水準不俗,座位也不會太迫,價錢公道,喜歡吃泰菜的一定不會失望。

龍眼冰($28)

龍眼冰入面幾多龍眼肉,味道清甜,好飲得黎又可以解辣。

龍眼冰

海鮮冬陰功河粉($98)

海鮮冬陰功河粉

酸辣青檸明爐魚($188)

龍眼冰
2020-01-05 381 瀏覽
位於尖沙咀加連威老道12至16號加連威大廈地下12號舖的冬蔭Noodle (Tom Yum Noodle),主打泰國菜。餐廳的佈置以粉紅色為主,整體感覺夢幻時尚,而又頗有泰國風。點了一客這裡的正宗泰式海鮮湯粉,湯底則選了不辣的泰保藥膳豬骨湯底。海鮮配粒充足,包括有大頭蝦、魷魚圈、魚蛋、青口、蝦仁等。粉麵的類型也有五款可選擇。海鮮的爽口彈牙,用料頗新鮮,而且每款海鮮的份量約有二至三件。藥膳湯底的味道濃郁,和湯粉同吃,整體味道不錯。湯粉份量十足,兩個女孩子分享也夠吃。無骨海南雞飯上桌了,師傅已預先去了骨,吃起來更加方便。海南雞質感滑溜,味道鹹鹹香香。旁邊還附有薑蓉和開胃的酸辣汁。旁邊的油飯香氣四溢,整體香而不膩。冬瓜湯熱騰騰的,味道微鹹。侍應端來了牛肉串燒和豬肉串燒,串燒放在一個小籃子內,賣相相當精緻。個人較為喜歡牛肉串燒,肉味頗為濃郁。豬肉串燒也醃得相當惹味可口。點了兩杯飲品,右面粉紅色的是泰式玫瑰奶茶,左面的則是凍檸檬茶。玫瑰奶茶賣相頗為美觀,而且玫瑰味道濃厚,花香四溢,奶茶的甜度也適中。凍檸茶的茶味香濃,十分解渴。

2019-12-20
  • 泰式玫瑰奶茶
  • 泰式海鮮湯粉
2020-01-04 85 瀏覽
lunch 時間 搵食, 見到呢間泰菜有位, 餐牌價位又ok , 就走去試一試 !環境 : 舒服 , 牆身有小清新圖案 , 枱面有泰式布飾點綴👍食物 : ok (特別係那2杯餐茶, 叫了小甜小冰都一一跟足👍, 係我想要既甜同冰度)價錢 : ok (估吾到午餐+$18 既小食份量都ok)服務 : 好 👍 (店員都好勤快,聽見有枱好似叫咖哩牛飯但only汁另上,那個店員都無黑面或say no )咖哩牛肉飯 $68+$18 炸魚餅+$18 泰式鳳爪甲拋雞飯 $68

價錢 : ok (估吾到午餐+$18 既小食份量都ok)
,那個店員都無黑面或say no )

咖哩牛肉飯 $68
+$18 炸魚餅
+$18 泰式鳳爪

甲拋雞飯 $68

2020-01-03
2019-12-31 39 瀏覽
We planned to have dinner nearby before heading back home. My wife suggested Thai food as we have the sudden craving for it. Tom Yum Noodle was located at Granville Road, couple of minutes walk from Tsim Sha Tsui MTR.They offered signature tom yum noodle, boat noodles, seafood, rice, grilled items, desserts and drinks etc. Thai rose milk tea - It was smooth and sweet, with strong milk tea taste, carried with a bit of rose scent. Basil fried minced meat with rice and sunny side up egg - The chef

Basil fried minced meat with rice and sunny side up egg - The chef was generous with the portion of the minced meat, and it complimented nicely with the rice. Minced meat was slightly spicy, and was flavourful and chewy.

Pork satay - Satay was chewy and smooth, and the satay sauce goes well with it.

Mango sticky rice - Mango was soft and smooth, and was sweet as well. Sticky rice was chewy and smooth.
2019-12-29 171 瀏覽
泰國菜可以食得很豐富,咖喱炒蟹加明爐魚已經非常豐盛,亦可以很簡單,一碗船河或一碟海南雞飯已經可以是一餐飯。尖沙咀Tom Yum Noodle裝修帶有泰國風情,晚上人流未算太多,寧靜舒適。無骨海南雞飯泰式海南雞飯是個人至愛,泰式海南雞皮下脂肪較薄,雞肉嫩滑,加上帶辣泰式雞醬及香味油飯,食完很滿足很飽肚。油飯與平日所見有點不同,飯粒中混合了香草碎,乾身爽口帶有香氣,做得很不錯。跟飯另送冬瓜雞湯,湯水清澈帶甜,不覺有坊間常見的味精,喝罷不見口喝。冬蔭公海鮮金邊粉冬蔭公湯是老公的至愛,湯中加入椰汁,酸辣味比較溫和。海鮮配料豐富,計有大頭蝦、青口、魷魚、白魚蛋,增添九層塔令冬蔭公帶有幽幽香氣。金邊粉幼身爽滑,掛湯能力不俗。芒果糯米飯微暖糯米飯不太黏,上面放上脆粒很有口感,跟上一小兜椰槳,甜度可以自己控制,配上一大碟甜甜的芒果片,味道很合意。

無骨海南雞飯

冬蔭公海鮮金邊粉

芒果糯米飯
2019-12-27
2019-12-28 47 瀏覽
路經尖沙咀, 朋友介紹話呢間 泰國餐廳在尖沙咀已經非常好食, 咁啱同老公仔行完街街過嚟試試佢因為得兩公婆,所以叫得唔多,叫咗以下四樣嘢,總數四百零蚊,尖沙咀食泰國嘢,差唔多啦, 唔多廢話,去圖:頭盤唔少得泰國菜靈魂所在的冬陰功湯尖沙咀嚟講算唔錯, 用料十足,兩個人份量剛剛好,可能因為我同我老婆係泰國嘅常客,下次再來會叫佢加多少少辣豬肉生菜包兩人份量見多咗少少, 夠香夠辣又香,生菜分量都多,唔使叫人添生菜,愈食愈想食。泰國船河 配搭豬肉丸和魚丸單憑呢一個船河,我絕對相信 廚師係泰國人,最簡單又到Point嘅評價就係同泰國食嘅船河冇分別,強力推薦給船河愛好者,係咁多度餸裏面最有泰國味道,價錢唔貴,絕對推薦。最後壓軸就係呢半隻泰式燒雞店長話係用歐洲特登訂製嘅燒雞爐嚟燒嘅,燒得外內均勻,皮脆肉嫩,果然係店內必食之選, 喜歡食燒雞皮的朋友一定有驚喜,就算係雞胸肉都很好嫩口,唔會有咬擦膠嘅感覺,好正!綜合,今次淨係食到四味餸, 都分別帶嚟唔同嘅驚喜, 下次路經尖沙咀, 泰國嘢嚟講呢間係首選, 我哋已經諗定咗下次 有多啲人嘅話,會試佢明爐燒魚,拼盤,豬髀飯同埋佢有一個店長推介泰北的湯河,可惜因為唔夠

頭盤唔少得泰國菜靈魂所在的冬陰功湯

豬肉生菜包

泰國船河 配搭豬肉丸和魚丸

最後壓軸就係呢半隻泰式燒雞

綜合,今次淨係食到四味餸, 都分別帶嚟唔同嘅驚喜, 下次路經尖沙咀, 泰國嘢嚟講呢間係首選, 我哋已經諗定咗下次 有多啲人嘅話,會試佢明爐燒魚,拼盤,豬髀飯同埋佢有一個店長推介泰北的湯河,可惜因為唔夠名氣嘅關係唔多人叫而令到唔一定有得食,下次會試試預訂。

2019-12-24 38 瀏覽
今日同hubby去左TST行街,見到The One對面有間環境好舒服,好warm嘅泰國餐廳,俾個menu吸引左入去。餐廳乾淨企理,入面用左粉紅色sofa,別有一番和諧親切感。我哋叫咗個泰式船河 (魚丸及豬肉丸),牛船河湯底好香濃,味道唔會太咸,配料又足,我哋食得好滋味!另外,仲叫咗半隻泰式燒鷄,Waiter有預先同我地講呢隻鷄會即叫即燒,令我哋有D期待⋯果然冇令我哋失望,賣相好出色,看得出廚師係個有心思的人,隻鷄皮脆肉嫩,醃得好入味,加埋個泰式辣醬好開胃。最後,想介紹埋個(豬肉)生菜包,又係醒胃之選!order嗰陣女侍應好細心,提我地要注意返個辣度,因為廚師係泰國人,所以會比其他嘅泰式餐廳辣,最後我哋叫咗小辣。生菜包配有脆卜卜嘅豬油渣,邪惡得黎又有D咬口,有生菜包住D酸辣肉食,降低左飽滯感,唔會覺得膩!因為兩個人食唔到太多嘢,所以仲有好多菜色留待下次再試。

因為兩個人食唔到太多嘢,所以仲有好多菜色留待下次再試。

正宗泰式河粉(牛船河湯底)
生菜包
泰式燒鷄
2019-12-23
正宗泰式河粉(牛船河湯底)
生菜包
  • 泰式船河
  • 泰式燒鷄
2019-12-12 60 瀏覽
發現新開的泰國餐廰,門口冬蔭功湯河非常吸引,忍不住口進去試試。🥨🧀木瓜海鮮沙律這個木瓜沙律有大大隻青口,蝦,魷魚圈等,還伴上辣椒絲和腰果等,開胃又好吃,而且價錢公道,非常公道.🍗🍔海南雞(半隻)看見鄰座在吃海南雞,也跟著叫了半隻,上桌時擺碟精美,吃進口裏,雞肉滑嫩,有雞味,而且是泰式去骨砌件,師父刀工不錯,每件雞塊砌得很完美.🦞🥣冬蔭湯海鮮河粉很大一碗湯河,足夠兩個人吃。酸辣香濃的冬蔭功湯,配上大蝦,青口,墨魚等,酸辣鮮甜,超正👍😋

🥨🧀木瓜海鮮沙律
青木瓜海鮮沙律

青木瓜海鮮沙律

🍗🍔海南雞(半隻)
去骨海南雞

去骨海南雞

🦞🥣冬蔭湯海鮮河粉
冬陰功海鮮河粉

• 青木瓜海鮮沙律
  • 海南雞
  • 冬陰功海鮮湯粉
2019-12-11 29 瀏覽
👉🏻泰式炒金邊粉 pad thai💲78每次去食泰國菜都一定會叫pad thai🤓所以我基本上只要係我去過嘅泰國餐廳 佢地嘅pad thai都有食過😛覺得呢個pad thai幾好食!好唔好食其實睇顏色就知🧐呢個咁深色 落咗好多醬所以啲金邊粉勁入味😋同埋個醬甜味重啲我中意haha 啲蝦都爽口 豆腐乾可以再煎香啲 蛋碎啱啱好唔太碎又唔太大粒 不過個粉好似偏濕〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️👉🏻香葉辣肉碎煎蛋飯 Basil fried minced meat with rice and sunny side up egg💲68第二樣我中意嘅泰菜就係佢!肉碎仲多過飯😋隻蛋流心架!🤩不過我覺得香葉味唔香🤨〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️👉🏻串燒沙嗲兩串(雞)grilled skewer with satay sauce (chicken)💲36呢個麻麻 燒得唔夠香 啲雞仲燒得有少少乾😕沙嗲醬花生味唔濃 又唔夠甜 個醬偏流質 個人中意結身啲 佢個青瓜配菜反而幾好食😹〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️👉🏻飛天通菜 stir-fried water spinach in thai style💲68唔太油 都幾夠味👍🏻〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️呢間餐廳坐

👉🏻泰式炒金邊粉 pad thai💲78

唔太油 都幾夠味👍🏻
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
呢間餐廳坐得幾舒服 又有大枱可以一大班frd gathering dinner都得!再加上侍應會主動fill水 可以坐耐啲👍🏻

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
冬蔭NOODLE (尖沙咀)
📍尖沙咀加連威老道12-16號加連威大廈地下12號舖
2019-12-11 31 瀏覽
走過加連威老到看見新開的Tom Yum Noodles感到不錯,尤其是前兩天吃泰菜時水喝上冬陰功湯有點遺憾,決定必須補回小食拼盤有春卷,魚餅,蝦餅和單骨雞翼,出品份量不少,價錢實惠,魚餅和蝦餅做得都不錯,彈牙有鮮味;單⻣雞翼最👍🏼,香茅味出眾;春卷比較細幼,如果餡料可以多些會更合我個人口味。冬蔭湯(海鮮)金邊粉這個湯粉有點驚喜,叫的時候可以選擇湯底,有:冬蔭功湯底,牛船河湯底,泰保藥膳豬骨湯底 和 泰北烏汶湯底。餸菜也可以選牛,豬,雞和海鮮。個人感覺有點像我們的車仔麵,可以自選,夠自由民主。我點咗冬蔭功海鮮湯金邊粉,超多海鮮,超鮮甜,推介一定要試

小食拼盤
冬蔭湯(海鮮)金邊粉
泰式小食
冬蔭功海鮮金邊粉
最近真係迷戀泰菜💓,搵到好多優質泰菜餐廳🌈!呢間Tom yum noodle 🍜 都好唔錯,好正!📍冬陰公明爐魚🐟($188),店員會另上多一碗冬陰公湯,一邊淋上條魚,一邊食🤤,勁濃味👍🏻。店員仲教我將啲粉絲拎出嚟先,之後再用冬陰公湯煮軟,勁入味😋😋。條大魚下面有好多蔬菜墊底🥬,椰菜,洋蔥,蘑菇,紅蘿蔔等,極度正!重點:魚好滑😋!📍白飯🍚($12),夠熱辣辣,特意叫來配冬陰公湯,好好味🤤!📍龍眼冰🍹($28)清甜好味😋,粒粒龍眼!📍青檸梳打🍸($25)好飲,酸酸甜甜好似初戀🤣!店舖:冬蔭NOODLE (尖沙咀)地址:尖沙咀加連威老道12-16號加連威大廈地下12號舖

重點:魚好滑😋!

📍龍眼冰🍹($28)清甜好味😋,粒粒龍眼!
📍青檸梳打🍸($25)好飲,酸酸甜甜好似初戀🤣!

店舖:冬蔭NOODLE (尖沙咀)
地址:尖沙咀加連威老道12-16號加連威大廈地下12號舖
2019-11-29
  • 冬陰公明爐魚
2019-11-30 41 瀏覽
經過餐廳俾佢店內pink pink既裝飾吸引,打卡一流🤩店家好有心機由店外到店內都佈置得好靚無骨海南雞飯 $68(美味指數: 😋😋😋😋)海南雞飯跟配冬瓜湯,冬瓜湯清甜,雞肉嫩滑肥美,雞皮爽口唔肥。油飯口感岩岩好,軟硬適中泰式豬脾飯 $68(美味指數: 😋😋😋😋)豬脾滷得入味腍身,一d都唔肥膩,滷汁唔太鹹撈飯一流炸蝦餅 $68(美味指數: 😋😋😋😋)蝦餅外皮炸到金黃色,非常吸引食慾😍口感彈牙炭燒豬頸肉 $78(美味指數: 😋😋😋😋)豬頸肉燒得好香,肉質依然保持軟熟,Juicy😋整體食物質素:4 / 5💰性價比:4 / 5👍推薦指數:4 / 5

無骨海南雞飯 $68

泰式豬脾飯 $68
(美味指數: 😋😋😋😋)
豬脾滷得入味腍身,一d都唔肥膩,滷汁唔太鹹撈飯一流

炸蝦餅 $68
(美味指數: 😋😋😋😋)
蝦餅外皮炸到金黃色,非常吸引食慾😍口感彈牙

炭燒豬頸肉 $78
(美味指數: 😋😋😋😋)
豬頸肉燒得好香,肉質依然保持軟熟,Juicy

😋整體食物質素:4 / 5
💰性價比:4 / 5
👍推薦指數:4 / 5
行完the one 去搵食,Tom Yum Noodle 係the one 對面,尖沙咀食一餐泰國菜都好貴,但以間又平又抵食又方便。餐廳富有泰國風味特色,座位與座位之間好寬落,不會逼狹。餐廳選擇多元化,有飯、主菜、泰式沙律、泰式小食、泰式甜品蝦醬炒飯-香氣逼人,未食已聞到陣陣蝦醬味,飯粒比較濕潤,飯入面有好多蝦米,非常鹹香,食落更惹味開胃,最鐘意就係臘腸,肥瘦適中。炸蝦餅-炸至金黃香脆,蝦餅爽口彈牙,每次食泰國菜都會必食芒果糯米飯-糯米飯好軟嫩,糯米口感 QQ 的,椰汁有濃濃奶香味,片片肉厚的芒果,鮮甜多汁,配上綠豆蒜,口感更加有層次

餐廳富有泰國風味特色,座位與座位之間好寬落,不會逼狹。

餐廳選擇多元化,有飯、主菜、泰式沙律、泰式小食、泰式甜品

炸蝦餅-炸至金黃香脆,蝦餅爽口彈牙,每次食泰國菜都會必食