2016-03-23 1099 瀏覽
又一得奬試食,謝謝U Blog送出免費食亞坤,所以放工便前去換領。只是沒想到在新加坡所吃的亞坤和香港所吃的亞坤,在味道上是有那麼大出入,香港所做的水準很一般。****************放工坐車到銅鑼灣,終於找到亞坤的位置。上到2樓,像快餐店一樣,先去付費買食物。然後廚房便會收到訂單。我便去找坐位坐下,這裏有2層。牆上有很多不同的畫,人流一點都不多,坐的都幾舒服。 買了食物會收銀員會給你取回坐位。只要食物準備好,會自然著燈,服務員便把食物送上,把著燈那隻收回。 我的食物終於到齊,一份喇沙麵配奶茶,咖央多士是自費的,賣相也算不錯。 奶茶,很淡的茶味,感覺比台灣的茶味多一點,沒有像台灣的奶茶有奶粉味道。喇沙蝦湯麵,其實都幾大碗,有蝦、魚片、豆泡和蛋。喇沙味不算很辣,椰汁味較多一點,麵有點還未夠熟,在新加坡夜間動物園內所吃的比這個還要香濃惹味好多,所以整體只是一般。咖央多士,賣相真的有點差,和新加坡所吃的亞坤絶對不一樣。

****************

放工坐車到銅鑼灣,終於找到亞坤的位置。
上到2樓,像快餐店一樣,先去付費買食物。
然後廚房便會收到訂單。
我便去找坐位坐下,這裏有2層。
牆上有很多不同的畫,人流一點都不多,坐的都幾舒服。
買了食物會收銀員會給你取回坐位。
咖央多士,賣相真的有點差,和新加坡所吃的亞坤絶對不一樣。
優惠券
2015-07-07 886 瀏覽
我在新加坡試過亞坤好幾次, 知道香港都有,便慕名而來.其實上周六約2點已去過一次, 食咗Kaya 花生醬多士餐包咖啡。先來2只雞蛋,然後咖啡。等了大概15分鐘,雞蛋和咖啡都食了,還未來多士,於是催了一下。當時只有大約5位客人,工作人員也不少于5个人!雞蛋和多士味道跟新加坡差不多,咖啡就像港式普通咖啡。今天點了喇唦和奶茶,喇唦味道還可以,配料有蝦2只、魚片4、5片、豆卜一粒、幾條芽菜。至于奶茶,就是一杯港式茶餐廳奶茶。我覺得其實不如去美心MX吧,喇唦味道不錯,配料更多。
我在新加坡試過亞坤好幾次, 知道香港都有,便慕名而來.

題外話/補充資料: 以我這兩次觀察,他們差了一個有效率的supervisor. 除了一個態度比較好的員工外,其他人好似不太想做。收銀櫃檯沒人,明明見到有客也不管你,等了一下然後叫他才不願意的態度過來。今天老是說樓下沒位讓我們上樓上,其實有些一個人坐2人位,2人坐4人位,3個人坐10幾人的bench table, 由於我有點腳痛,所以就算他要我上樓上,我也不願意。我想那些客人也不會介意撘枱,結果很快找到位啦!地方雖然看似舒服,但是枱櫈也不算清潔,
2015-07-07
  • 多士
2015-06-09 1085 瀏覽
在團購買了一個飯及一個麵的套餐。星期日下午兩點去試食。客人不多,但衛生都搞得不好,有幾枱客走了都無人去清理選了一個雞飯套餐及喇沙蝦麵套餐。咖啡及多士還可以,但雞凍且有雪味,炒飯就是垃圾,又凍又硬,不知所謂連麵都覺得吾好食。走人,不再回頭

選了一個雞飯套餐及喇沙蝦麵套餐。
連麵都覺得吾好食。走人,不再回頭
垃圾雞飯
喇沙蝦屎麵
2015-05-30 1098 瀏覽
Today I fet like eating Chicken Rice so I went to Ya Kun Coffee & Toast. This place is popular for Singapore dishes and kaya Toast of course. There is quite a lot of poeple in there but no long queue at all. So I ordered Chicken rice and Iced Kopi O for myself. They have a buzzer for individual person and the red light kept flashing on the divice. Not sure if I have to go and pick up myself or someone will deliver to me my food and drink.Finally the staff deliver it to me. The Chicken Rice cost

Finally the staff deliver it to me. The Chicken Rice cost me $48.00 and Iced Kopi O cost me $26.00. Both comes up to $74.00.

I had always enjoyed chicken rice and the dish here is above average
. The Iced Kopi O is also sweet enough for me and thats what I expected. The Chili sauce for the rice is so so only.

The decor is not much like singapore cafe style but acceptable for me.

Anyway, I will come back again to try out their kaya & Butter toast next time. Might be next week.

Thank you

2015-05-30
$74.00 (午餐)
  • Chicken rice and Iced Kopi O
2015-05-25 922 瀏覽
佛誕假期到SOGO血拼,天氣實在太熱,影響胃口,午餐還是到附近咖啡館簡單用餐。亞坤來自新加坡,在香港有三間分店。銅鑼灣店樓高三層,地面入囗不起眼,不是有店員派傳單都不知有此餐廳。二樓及三樓是用餐區,先購票,後入座,店員會依據無線裝置送上美食。一份吐司套餐,內含一份吐司、兩隻糖心蛋及熱咖啡茶一杯,凍飲加$6。法式咖椰芝士吐司很薄身,質感很軟腍,沒預期般香脆,當中的芝士給力也不強,咖椰口味有點似椰子味的蓮蓉,食感甜滑。糖心蛋口感滑溜,空口吃或蘸上吐司吃亦宜。同枱好友要了一碗新加坡叻沙,湯汁椰香重,帶點微辣挺惹味。餸料有鮮蝦、魚片及豆卜,鮮蝦無乜味,魚片彈牙,豆卜沾滿湯汁幾好味。凍奶茶茶香重,奶味相對輕,OK喇!
法式咖椰芝士吐司
糖心蛋
新加坡叻沙
凍奶茶茶香重,奶味相對輕,OK喇!
凍奶茶
[25/5/2015; Mon (PH)]

2015-05-25
糖心蛋
新加坡叻沙
2015-05-13 710 瀏覽
其實之前都有聽過亞坤係新加坡好出名,所以當知道係尖沙咀分店時都好想去朝聖。不過見好多朋友仔都話總係排隊...排隊再排隊,所以都唔敢去試。 今次我兩點左右去到,可能已經過左個午巿,所以人流都唔算多。不過亦都可能係因為依間亞坤銅鑼灣有兩層關係,所以比較易揾位! 由於時間關係,我冇上第二層參觀,不過以第一層嚟睇,環境都幾舒服,座位都寬敞舒適~ 兩點幾唔太肚餓,所以我就Order左咖椰花生吐司餐啦~落單係以自助形式,付款後會得到一隻白色飛碟,將飛碟放係枱面上的黑色圈圈,咁職員就會派送食物啦~首先試食嘅就係半熟的,我一向都幾鐘意食太陽蛋,見佢地嘅食法都係差唔多,所以都有少少期待。不過一食入口,就變成為失敗,雖然蛋白及蛋黃都算幼滑,但唔知係唔係送到枱時都已經凍冰冰,所以食落都會覺得有少少腥嘅味。我想如果可以熱辣辣咁食,應該會好好多呀~接住就到招牌熱奶茶,其實我係一個唔多"好"奶茶嘅人,所以我曾經問過可唔可以加錢換其他飲品。好在唔俾我咁做,因為依杯奶茶真係俾到驚喜我,飲第一口就已經覺得好香燶嘅茶味,而且仲覺得好滑,飲落喉嚨一啲澀都唔會有,所以真係唔錯~咖椰花生吐司係由薄薄的麵包夾著花生醬,可能係即叫

咖椰花生吐司係由薄薄的麵包夾著花生醬,可能係即叫即制關係,所以都等左差唔多十分鐘先可以到。麵包烘得都非常鬆脆乾身,混合了充滿椰香的咖央醬及花生醬,味道都唔錯呀~
其實亞坤都仲有好多新加坡美食,有機會都要帶老公嚟試吓,因為佢都係好鐘意飲奶茶之人,相信佢都一定會好鐘意杯招牌熱奶茶呀!

2015-05-11 660 瀏覽
先要行樓梯上去(電梯在另一個位), 入到去, cashier 一路談電話, 聽不到客人 order 都不停, 之後收線一句不好意思都無。跟著座下, 先來杯熱飲, 不夠濃也不香, 再來叻沙, 得四條芽菜, 薄薄幾片魚片, 再等多士, 明明有先進電子儀器, 都會送錯位, 多士不夠熱, 牛油不溶, 到飲茶時已飲品已完全冷了, 不怪得要賣團購, 再平也不會去。食緊時仲要有蚊滋四圍飛, 衛生有問題。

食緊時仲要有蚊滋四圍飛, 衛生有問題。
2015-05-11
2015-05-03 599 瀏覽
和友人到亞坤開餐點了一個咖哩蝦叻沙麵,蝦只有兩隻,不爽口,湯底沒有剛開張時濃厚偏淡。法式咖椰吐司,有細心位就是將咖椰放在碟邊,自己要幾多就自己搽落吐司上,新加坡糖心蛋尚保持到水準配熱牛奶咖啡。
2015-05-03
2015-05-03 529 瀏覽
有次夜媽媽同朋友係港島跳完舞搵宵夜食,就搵到呢間樓上舖。兩個人嗌左咖喱喇沙蝦面,咖椰牛油多士,同埋一杯tiramisu coffee。買野食係自己出去買既,然後就會比個感應器你放上枱面張貼紙到,咁職員就可以送野食去你枱啦。雖然唔知咩原理,但幾得意既!咖喱喇沙蝦面個湯幾濃唔錯,唔會好辣,材料都好足,兩個人食宵夜既份量share岩岩好。佢冇宵夜價,冇跟餐野飲,所以杯咖啡就另外加啦要。咖啡上面既奶泡好厚,奶泡打得唔算細滑,有好大既進步空間。但tiramisu味好足,入口唔怪,都冇遮左咖啡味,除左奶泡,杯咖啡係幾好既!最後既咖椰牛油多士,個多士太焦,有少少苦澀味,咖椰都唔算好多,所以就好似食緊普通牛油多士咁。牛油係凍既,冇咩點溶,如果多返d咖椰同溶少少牛油一定會更好!

2015-05-01
$50 (宵夜)
  • 咖椰牛油吐司
2015-04-26 770 瀏覽
因為有團購coupon就黎佐聞名已久的亞坤食晚飯. 一直久仰它的招牌coffee, 所以一定叫的. 還未端上來coffee的香氣已經霸佔了我的嗅覺. 一嚐, 呀~, 新加玻的味道. 慣了飲dark coffee的我, 對面前的卻是愛不釋手. 另一不能不試便是多士了!! 甜甜又有蛋香的咖央醬夾在哄到香脆的多士中, 好好味呀!!! 不過, 如果可以多少少醬就更好了!
2015-04-07
2015-04-11 840 瀏覽
在新加坡旅行, 差不多每天都吃亞坤做早餐. 終於可在香港吃到了. 先付款, 後取食物, 餐具也得自己拿. 點了一個多士套餐, 薄薄香脆的多士, 中間是甜甜的咖椰, 和有點點咸咸味的牛油. 不過另外點了叻沙和海鮮濕炒河就不太好啦. 叻沙的粉吸收不到湯的味道. 海鮮濕炒河沒有賣相. 材料有點腥 和雪味, 吃得慢, 芡汁會結塊. 不給喊臉, 係因為仲有咖椰多好食.

先付款, 後取食物, 餐具也得自己拿.
不過另外點了叻沙和海鮮濕炒河就不太好啦.

叻沙的粉吸收不到湯的味道.

不給喊臉, 係因為仲有咖椰多好食.

• 咖椰多士
2015-04-06 868 瀏覽
路過謝斐道,見有亞坤的碩大招牌。食友們評價一般,興趣不大。可是,一見咖椰球的圖片,如中蠱般,上了樓梯,走了進去。餐廳採取「先付款,後取食物」的安排,收銀設於入口處,故人龍沿著樓梯向地面排隊。前面排隊的人,十居其九,均是拿著一張張的團購優惠券而來。點餐後,獲發一個須放於桌面貼紙上的感應器,方便侍應送上食物。等候期間,環視四周,裝潢設計蠻簡單的,除了一樓,二樓也是餐廳範圍。適時,入座率只要二三成,大多數人是叫外賣的。地方確實是夠大,然,工作人員並不多,可以應付需求嗎?不久,細杯裝的奶茶沙冰$28送上。未上枱,奶茶沙冰上的幼滑忌廉已經下塌了。用吸管吮下,淡淡的奶茶香伴隨沙沙的沙冰入口,清清爽爽的,不太香也不太甜。即叫即製的咖椰球$16/6粒隨後送上,賣相有點像港式一粒粒的雞蛋仔,或迷你泡芙。咬下一口,咖椰球外層香脆,帶陣陣的蛋香,內裏鬆軟綿密,且塞了少許的甜絲絲的咖椰,更添食味。
題外話/補充資料: 不設加一服務費
2015-04-02
2015-04-05 571 瀏覽
看openrice才知亞坤是外國名店,沒有過度期望自然沒有失望。夜晚睇完電影想找家開得夜的店吃個light dinner(佢收1am)。兩個人叫咗叻沙(散叫)及咖央法式多士+蛋+咖啡(跟餐)。幾樣食物本身都喜歡吃,覺得呢度水準合格有餘,特別是叻沙湯底椰味及辣度適中,多士夠脆又有蛋味,蛋對我來說太生,咖啡是南洋式的,味道不俗。埋單$98算合理。不過環境的確稍差,坐近吧枱位有陣“酸叔”味。
2015-04-04 507 瀏覽
系銅鑼灣行街既時候見到一間好特別既餐廳,於是入去試下。一入到去,間餐廳既格局都唔錯,好舒適,好休閒於是我點左個下午set,首先上左多士,d多士好脆,好好味但我自己覺得d溏心蛋有d過生,我自己唔系話好中意,而個奶茶系我頂級推介,十分之好飲,因為有加到煉奶系入面,所以整出黎系好滑好香,我下次一定會介紹朋友來試試d個奶茶跟住d間嘢既服務都唔錯,非自助,但就系叫左餐之後,回到座位,就會有人送餐過來,唔洗特登走去羅但d間嘢有其他既分店,實有一間系你附近
系銅鑼灣行街既時候見到一間好特別既餐廳,於是入去試下。
一入到去,間餐廳既格局都唔錯,好舒適,好休閒
於是我點左個下午set,首先上左多士,d多士好脆,好好味
但d間嘢有其他既分店,實有一間系你附近
新加坡亞坤的名聲全給毀了!今次是第二次光顧, 首次到此店是3月中. 決定不會再幫襯.4月2日外賣自取- 上次幫襯已經覺得好受氣, 但覺得咖央多士好食, 比多次機會同埋諗住外賣會好D- 早上10點10分點餐外買兩份咖央多士, 間舖其實冇咩人, 但落單後足足等了半小時- 覺得唔對路追問過侍應, 態度差不在話下, 只敷衍說沒漏單要等- 眼見在我之後的顧客已取餐. 連堂食客人後加單食物都到.- 再三催問, 沒解釋沒跟進,侍應最後10點45分先比到兩份多士我. 極度氣憤!- 強烈提醒!! 趕時間或者心急既人三思先好去亞坤3月中堂食- 收銀姐姐態度極差, 沒誇張真的一度令我覺得有被呼喝的感覺. 是因為團購關係嗎?- 店員只有一位,看見她努力的跑來跑去送餐收拾東西, 是唯一可取之處- 高端科技BB機原本當食物準備好時, 店員會依照高端科技BB機上的號碼端上食物。但其實侍應仍是要周圍問這份餐屬於那張檯,同埋錯檯號.- 半熟蛋,好恐怖 - 叻沙可接受- 椰槳飯, 難食. 只覺得自己食緊白飯- 咖啡不夠滑也不香, 大家可不試看來亞坤真的需要好好監督一下, 想想如何保住招牌!

4月2日外賣自取
- 眼見在我之後的顧客已取餐. 連堂食客人後加單食物都到.
- 強烈提醒!! 趕時間或者心急既人三思先好去亞坤

3月中堂食
- 半熟蛋,好恐怖
- 叻沙可接受
- 椰槳飯, 難食. 只覺得自己食緊白飯
- 咖啡不夠滑也不香, 大家可不試

看來亞坤真的需要好好監督一下, 想想如何保住招牌!
2015-04-02
30 分鐘 (外賣自取)