好耐無入上水,今日入黎,一定要去位於舊墟一間老字號嘅茶餐廳食番個午飯,上水嘅街坊無邊個唔識。望落係一間好普通的茶餐廳,但食物質素都唔錯,早上6時就開始營業至下午3時半,唔會做晚市。早市有百搭早餐,隨意搭配;還有早市精品早餐係盅頭飯,比午市細少少,如果係細食,還可當午餐啊!👍午市除午餐外,大盅頭飯有鳳爪排骨飯、鱆魚肉餅飯、北菇雞飯等......仲有茶樓點心,山竹牛肉、 鵪鶉蛋燒賣、鳳爪排骨等好多選擇😋我就叫咗一個鱆魚肉餅飯和一碟鳳爪,粒粒靚飯,飯面仲加咗酸菜,好開胃好好味,蒸鳳爪又好入味,餐飲要咗一杯檸啡,飲完醒神曬😆

2024-04-26 21 瀏覽
自從我第一次品嚐九里香排骨飯後,我就深深愛上了這道美食。這是一道結合了口感豐富、香氣撲鼻和味蕾滿足的經典菜餚。讓我用幾句話來形容這道令人難以忘懷的排骨飯吧!口感是九里香排骨飯的一大亮點。排骨經過精心燉煮,肉質鮮嫩多汁,咬下一口排骨,你會立刻感受到肉汁在口中散開的美妙滋味。這種質感的對比讓每一口都充滿驚喜。最後,我不能忽視這道排骨飯的搭配。除了美味的排骨外,九里香還搭配了豐富的配菜和米飯。他們的米飯煮得剛剛好,每一粒飯都鬆軟又Q彈。這些搭配完美地平衡了整道菜的味道,讓你一口接一口,無法停下來。總而言之,九里香排骨飯是一道絕對值得推薦的美食。它結合了迷人的香氣、口感豐富和完美的搭配,成為了一道令人回味無窮的料理。如果你想要品嚐一道美味又飽足的午餐或晚餐,我強烈建議你前往九里香,嘗試他們的排骨飯。相信我,你絕對不會失望!

2023-07-26 465 瀏覽
Great local spot that's not too far from Sheung Shui train station ~Their steamed rice meals are the way to go, the squid meat loaf was moist and scrumptious - with the sour veg on top providing just the right amount of acidity and sweetness to cut through. The drink's bar deserves extra praise as well, probably some of the best 鴛鴦 mixed in Hong Kong.Dimsum was great, although the chicken feet were slightly pricier than average.The char siu soup pasta could afford to be more rich, however.Overal
Overall, definitely would stop by again for their steamed rice meals!
Quail Egg Siu Mai
Quail Egg Siu Mai
Chicken Feet
章魚肉餅飯
2023-05-13 524 瀏覽
上水又係香港其中一個擁有美食天地既地方,如果要覓食都真係要搵地膽介紹😆朋友仔話呢到既蒸飯好抵食,仲可以食埋點心,太耐無食傳統蒸飯了❤️🍴章魚肉餅飯係一個個鐵碗上既蒸飯,唔會似依家連鎖既飯偏軟身,好有咬口粒粒分明,肉餅亦都好大塊!餡料唔少,再配埋甜豉油簡單係惹味;不得不提,餐廳最受歡迎既係舖係飯表面既酸菜!你以為酸?其實食落甜甜地,好爽脆添架😜重點係,飯既份量一啲都唔少,大家記得留肚先黎啊😆🍴乾蒸燒賣一籠有四粒,每一粒都好大粒,肉質彈牙好好味😋🍴鵪鶉蛋燒賣朋友仔話呢個係一定要嗌,我都好耐無食過鵪鶉蛋了😍一籠有三粒,比乾蒸燒賣更彈牙!而且一咬好多汁一啲都唔乾身~

🍴章魚肉餅飯

🍴乾蒸燒賣
一籠有四粒,每一粒都好大粒,肉質彈牙好好味😋

🍴鵪鶉蛋燒賣
2023-02-08 466 瀏覽
九里香茶餐廳位於上水新成路,非常易找,這間算是比較舊式的茶樓,店內食客都經常爆滿,他們的中頭飯也很出色,有很多款式選擇;包括鳳爪骨飯、蒸雞飯、章魚肉餅飯等等...,今天我和個同事各叫了一盅鳳爪排骨飯和一盅北菇蒸雞飯。「鳳爪排骨飯」$35回到公司吃的時候仍然能保持到個熱度,份量算多,另有酸菜送,鳳爪有一隻很入味,排骨也很多夠淋,飯質很好不會太淋有口感,極力推薦。「北菇蒸雞飯」$35份量同樣大合盒,那些蒸雞很多也很滑,飯質有口感不會太淋,冬菇很有冬菇味,也是推薦之一。

「鳳爪排骨飯」$35

「北菇蒸雞飯」$35

2023-02-08
  • 鳳爪排骨飯
2023-02-05 363 瀏覽
九里香茶餐廳🥢📍 上水新成路89號地下♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎咁岩經過上水,一定要食呢間懷舊既茶餐廳啦🫣,經常都好多人排隊,佢地最出名既就係蒸飯,味道係唔錯既🫠👍🏻,不過佢地既服務態度就⋯⋯⋯⋯😂,一分錢一分貨啦,有機會去試一次都ok 既。🌟 鳳爪排骨飯 $48其實成個飯,我最欣賞就係放左好多酸菜🤣,而且呢隻酸菜唔係度度都可以食到。🌟 沙爹牛肉麵 $44味道ok 既, 就係沙爹牛肉麵一個😂。整體推介指數:❤️❤️❤️🤍🤍♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎
九里香茶餐廳🥢

📍 上水新成路89號地下

🌟 鳳爪排骨飯 $48

🌟 沙爹牛肉麵 $44
味道ok 既, 就係沙爹牛肉麵一個😂。

整體推介指數:❤️❤️❤️🤍🤍

2022-02-16 1065 瀏覽
-{上水懷舊盅飯茶記🍽}依間真係由細食到大😂次次問親上水有咩食都會推介依間 但好多時都係食外賣 今次終於係堂食喇😆🤤排骨飯🤤 ($46)盅飯嘅飯粒偏硬嘅又有咬口😋排骨份量超多同多肉🤩肉質軟腍 豉椒味香😉重點係個榨菜同豉油☺️每次都會叫多酸菜 醃得入味又唔會太酸 係咬倒菜根嘅爽口😙個甜豉油用作撈飯100分😍👖褲評: 8.5/10🤤鵪鶉蛋燒賣🤤 ($27)一碟有3嚿🤓又係童年回憶😂好足料 食得出有肥豬肉冬菇鵪鶉蛋同埋腐皮😚依啲懷舊點心買少見少🥺👖褲評: 8.5/10有機會嘅話真係可以試試依間🥰又係愛店之一黎👻性價比: 9/10服務: 8.5/10環境: 7/10🚩 九里香茶餐廳 🚩地址: 上水新成路89號地下 #fuudjai #fuudjai小食 #fuudjai港式 #fuudjai上水

{上水懷舊盅飯茶記🍽}

🤤排骨飯🤤 ($46)

👖褲評: 8.5/10

🤤鵪鶉蛋燒賣🤤 ($27)

👖褲評: 8.5/10

鵪鶉蛋燒賣
排骨飯
鵪鶉蛋燒賣
排骨飯
#食評 懷舊中式味道  #九里香茶餐廳上水行過舊街,有間茶記,外面有一個大大的鐵爐冒出水蒸氣,吸引了週圍的途人在等候。買甚麼?其實只是簡簡單單的盅飯。九里香茶餐廳是上水有歷史的茶記~說是茶記也太古怪,因為我在這裡會點的只有點心和中式蒸飯。點心雖然選擇少,但都做得很出色!到現在還回味無窮。牛肉味很足夠, 香滑而軟綿綿, 令人吃不停口。燒賣真材實料, 非常大粒, 不會偏鹹,蝦肉和豬肉配合很好。我個人很喜歡蒸飯上的甜酸菜,為蒸飯加上一點另外的味道。蒸飯還有雞蛋牛肉飯,排骨飯。說實話~環境真心不算好,但勝在簡約懷舊,而且也是一個可以讓街坊街里短暫相聚的地方,感受勝於一切。要是經過,可以試一下~必是回味。九里香茶餐廳:上水新成路89號地下
#食評 懷舊中式味道  #九里香茶餐廳

點心雖然選擇少,但都做得很出色!到現在還回味無窮。
牛肉球

牛肉味很足夠, 香滑而軟綿綿, 令人吃不停口。
燒賣

燒賣真材實料, 非常大粒, 不會偏鹹,蝦肉和豬肉配合很好。

我個人很喜歡蒸飯上的甜酸菜,為蒸飯加上一點另外的味道。

蒸飯還有雞蛋牛肉飯,排骨飯。

要是經過,可以試一下~必是回味。

九里香茶餐廳:上水新成路89號地下
2021-10-30
牛肉球
燒賣
2020-11-02 1690 瀏覽
餐廳地方擺設比較舊,相信有多年歷史~價錢不算便宜,但好味道!1.乾蒸燒賣:好彈牙,好鮮甜2.鵪鶉蛋燒賣:好懷舊有特色,好味😋3.豉汁蒸排骨:少量的粒粒芋頭,是好味的4.蒸鳳爪:比較起來算是一般的5.山竹牛肉球:夠滑又香,少少彈牙以上點心算是滿意的!另外叫了(通粉套餐):40蚊一個沙嗲牛肉通粉:係普普通通奄列牛油多士:煎得太老太乾兩片多士有少少脆,凍檸茶:茶味夠濃,好好飲比較附近其他茶餐廳,這個餐是較貴的!另叫一杯凍鴛鴦14蚊,朋友飲的,我不知道味道如何

餐廳地方擺設比較舊,相信有多年歷史~
價錢不算便宜,但好味道!

1.乾蒸燒賣:好彈牙,好鮮甜
2.鵪鶉蛋燒賣:好懷舊有特色,好味😋
3.豉汁蒸排骨:少量的粒粒芋頭,是好味的
4.蒸鳳爪:比較起來算是一般的
5.山竹牛肉球:夠滑又香,少少彈牙
以上點心算是滿意的!

另外叫了(通粉套餐):40蚊
一個沙嗲牛肉通粉:係普普通通
奄列牛油多士:煎得太老太乾
兩片多士有少少脆,
凍檸茶:茶味夠濃,好好飲
比較附近其他茶餐廳,這個餐是較貴的!
另叫一杯凍鴛鴦14蚊,朋友飲的,我不知道味道如何

2020-02-02 1967 瀏覽
本來想去吃另一間餐廳,但竟然休息。見到呢間茶記竟然都有條隊,唔通賣口罩?原來係排隊買蒸飯!因為好肚餓所以即管入去試吓。大部份人都係嗌蒸飯,我哋兩個人所以叫咗一個鳳爪排骨飯、一個五香肉丁麵餐同一個乾蒸燒賣。五香肉丁麵就冇乜特別,所以就冇影相啦。麵就用福麵感覺唔太飽肚,不過勝在有條菜肉丁都算大粒。先來嘅乾蒸燒賣的確有點驚喜,非常大粒係平日公仔點心嘅兩倍!肉又肥瘦適中,最初覺得$25有啲貴但見到咁利害又覺得好抵!鳳爪排骨飯都係大大碗,因為流量好快所以佢大量生產,每碗上嚟都仲係熱辣辣。最特別係佢加咗啲鹹酸菜,估唔到配上蒸飯食吊一吊味又幾夾!排骨都係超多所以覺得非常抵食!係呢啲日子人都少啲出街,附近食肆都唔太多人,唯獨呢間人流不絕,果然薑係老嘅辣!
2020-02-01
  • 鳳爪排骨飯
2019-11-28 1848 瀏覽
><同事睇到有明星介紹佢由細食到大嘅地方之前行過都唔覺眼有呢間餐廳北菇滑雞飯($44 堂食)外賣就$34但冇餐飲枱面有豉油自己任加第一次食蒸飯會有酸菜 咁又冇話夾唔夾個盅睇落幾大 鋪滿餸所以飯有d難早餐食就太飽 午餐食有d唔夠鮮牛肉通粉配腿蛋多士($42)薑絲唔係淨點綴 湯底真係有d薑味涼涼哋天氣食 即刻暖晒已經塗滿牛油並且溶埋喺多士到直接可食用 仲可以揀火腿奄列><><><><><><><><><><九里香茶餐廳上水新成路89號地下
同事睇到有明星介紹佢由細食到大嘅地方
之前行過都唔覺眼有呢間餐廳
北菇滑雞飯($44 堂食)
外賣就$34但冇餐飲
枱面有豉油自己任加
第一次食蒸飯會有酸菜 咁又冇話夾唔夾
個盅睇落幾大 鋪滿餸所以飯有d難
早餐食就太飽 午餐食有d唔夠
鮮牛肉通粉配腿蛋多士($42)
薑絲唔係淨點綴 湯底真係有d薑味
涼涼哋天氣食 即刻暖晒
已經塗滿牛油並且溶埋喺多士到
直接可食用 仲可以揀火腿奄列
><><><><><><><><><><
九里香茶餐廳
上水新成路89號地下
2019-09-24 1368 瀏覽
九里香嘅排骨飯出曬名,每日下晝兩三點就會買曬, 賣完就冇,佢個排骨飯再加埋啲鹹菜係完美嘅配搭, 鹹菜係靈魂嘅重點,加埋啲蒸嘅排骨飯連埋醬汁,好味,啲飯係分明既,唔會一舊舊,火喉控制得好好,咁多年都keep到水準, 最緊要係大份,次次都食到好飽, 每次去到必食, 茶餐廳內位置 都坐得幾密,尤其是午市特別多人,周圍都有幾間學校,都好多學生會黎食飯,只做早市同中午時段,唔做晚市,要食真係要早啲到。 記得留意例行休息日。。
  • 排骨飯
2019-06-01 1403 瀏覽
星期六日或假期,食早餐我多數去九里香餐廳食,有時會好多人要排隊入座,坐卡位就較舒服,而坐中間圓枱就麻麻地。早餐選擇都算多、有套餐,有蒸飯及腸粉,而我多數叫沙爹牛肉面套餐,雖然面是’福面’, 但牛肉好入味,好食👍🏻😋,其他就不過不失👌
2019-06-01
$32 (早餐)
2017-08-28 2887 瀏覽
上水石湖墟很多新舊食肆,不乏日本菜、燒味飯、冰室等,其中有一間蒸盅飯一流,就位於新成路的地鋪九里香茶餐廳。上星期四,朋友特意從屯門上來上水找我,我便帶他到地道的九里香。那裡最出名的是鳳爪排骨飯和鱆魚肉餅飯,粒粒飯都很爽口,不黏不糊,飯味、口感可謂一絕!枱上設有樽裝豉油,供客人吃盅飯前酌添,濃鹹淡鮮,豐儉由人。排骨軟而無筋,骨肉分明,鳳瓜也不錯,皆因以前是兼賣點心,可算是半個專家,大概半年至一年前起,已不再單賣點心。鱆魚肉餅,既啉且爽,肉質極佳,吃一口便可知。盅飯配上鹹菜,其實鹹菜不太鹹,酸酸甜甜的,百感交集,佐與蒸飯同吃,美味至極!朋友本來不太餓,但他指這個盅飯太好味,全清!其次是茶餐,奄烈、多士美味可口,多士內的牛油很香,叉燒尚算不錯,配搭有麵有通粉,個人認為通粉稍勝一籌,除非你喜歡吃偏軟的福麵。

題外話/補充資料: 注意:閒日兩人吃盅飯連凍飲合共只需80元,如星期六、日,盅飯、茶餐會稍加兩元。另外,九里香下午三點收鋪,兩點九仍可內進點餐。
2017-08-24
  • 鳳爪排骨飯和鱆魚肉餅飯
2K
上水一盅排骨飯送凍飲都索價 $42 蚊,銅鑼灣只賣 $32 蚊淨飯真的過低了。上水蒸飯排名,馬仔記最正,九里香第二,街市強記跟點盅皇一樣麻麻地,芯怡最難食。咸菜排骨飯,每款蒸飯都會跟上咸菜,怕食客飲食唔均衡吧,真有心。層有另一間飯店配上椰菜的呢,如果跟條爽甜菜芯或芥蘭就更加賞心悅目啦!大大粒排骨,肉多骨少,感覺良好。醃味甜美又帶香,鬆軟中有著嚼勁,豬肉味宜人吸引,肥瘦適中無肥膏。幫白飯注入靈魂,甜豉油就是蒸飯精髓所在!味濃可口,不嗆不澀,甜中而咸味略重。飯粒嚥韌飽滿夠乾爽,不濕不爛,水份恰到好處。將靚肉躺在豉油撈飯上到夾數條咸菜,醒腦醒神又醒胃,三醒排骨飯蠻有趣,食得過。大盅頭飯連凍飲 $42 蚊,百物騰貴啊!蠔汁鮮竹卷,三大條靚卷,腐皮已索得蠔汁透徹,程閃令令深啡色。整條塞入口無難度,不過熱到流眼水啊!看似無煙,一趙爆汁,滾燙肉汁連湯淥落味蕾,痛得黎夠晒高潮!濃濃蠔油味,不嗆帶甜美,肉鬆雜菜滿載,廿蚊美味享受。咸菜北菇蒸雞飯,何解有骨既?個賣相勁似排骨,還以為比錯我添。一條冬菇絲,大量咸菜,雞中翼一開二,雞背脊加雞胸。骨多肉少,㖮骨無限期,無肉食陰功雞。雞皮肥嘟嘟滑溜溜,雞肉半乾,雪

骨多肉少,㖮骨無限期,無肉食陰功雞。雞皮肥嘟嘟滑溜溜,雞肉半乾,雪藏雞沒什麼味道,甜豉油靠晒您喇。

好大兜食唔晒添,好多飯但唔夠餸。最好食雞飯只在銅鑼灣曉廚軒,大大舊香甜白滑無骨雞球配上大大塊冬菇,無得頂!

咸菜鱆魚肉餅飯,$42 蚊贈送凍齋啡走甜。每盅飯顏色都大同小異,幾乎一模一樣,外觀單調純樸乏味,不甚吸引,提不起食勁來。

粒粒鱆魚藏在肉餅之中,份量也不少。味道突出香濃,肉餅彈滑結實,雖不能跟飯粒完全融合,但一啖肉一啖飯淋上豉油還是不錯。勁多飯但唔夠餸,食剩三份一要放棄,抱歉。

侍應嬸嬸話食出前一丁貴呀,唔抵食,不如普通福麵啦。好好好,聽您講太陽蛋火腿豬扒福麵啦。侍應嬸嬸稱點心師傅退休了,已停止供應點心喇。

太陽蛋火腿豬扒福麵,麵跟扒分開上,湯麵送粒通粉過我,多謝厚愛。居然出到高質福麵,不過腍不過濕,爽中帶著嚥韌,吸收濃濃高湯,熱騰騰大注大注啜入口,香香甜甜的,滿足。生菜點綴點綴,爽甜多汁。

讓冰冷太陽蛋躺在熱燙湯麵上吸收其溫度,變得溫暖後即刺穿蛋黃,蛋漿掛上麵條直送舌尖,那種甘香甜美滑溜而黏的感覺非常澎湃,可口極致,好食好食!

炸豬扒鬆化,不乾鞋,醃味得宜甜美,微脆微肉汁,食得過。火腿正常咸香彈彈,如能煎一煎就更開心啦。
咸菜排骨飯
咸菜排骨飯
蠔汁鮮竹卷
咸菜北菇蒸雞飯
咸菜北菇蒸雞飯
2017-05-07
$45 (早餐)