上水一盅排骨飯送凍飲都索價 $42 蚊,銅鑼灣只賣 $32 蚊淨飯真的過低了。上水蒸飯排名,馬仔記最正,九里香第二,街市強記跟點盅皇一樣麻麻地,芯怡最難食。咸菜排骨飯,每款蒸飯都會跟上咸菜,怕食客飲食唔均衡吧,真有心。層有另一間飯店配上椰菜的呢,如果跟條爽甜菜芯或芥蘭就更加賞心悅目啦!大大粒排骨,肉多骨少,感覺良好。醃味甜美又帶香,鬆軟中有著嚼勁,豬肉味宜人吸引,肥瘦適中無肥膏。幫白飯注入靈魂,甜豉油就是蒸飯精髓所在!味濃可口,不嗆不澀,甜中而咸味略重。飯粒嚥韌飽滿夠乾爽,不濕不爛,水份恰到好處。將靚肉躺在豉油撈飯上到夾數條咸菜,醒腦醒神又醒胃,三醒排骨飯蠻有趣,食得過。大盅頭飯連凍飲 $42 蚊,百物騰貴啊!蠔汁鮮竹卷,三大條靚卷,腐皮已索得蠔汁透徹,程閃令令深啡色。整條塞入口無難度,不過熱到流眼水啊!看似無煙,一趙爆汁,滾燙肉汁連湯淥落味蕾,痛得黎夠晒高潮!濃濃蠔油味,不嗆帶甜美,肉鬆雜菜滿載,廿蚊美味享受。咸菜北菇蒸雞飯,何解有骨既?個賣相勁似排骨,還以為比錯我添。一條冬菇絲,大量咸菜,雞中翼一開二,雞背脊加雞胸。骨多肉少,㖮骨無限期,無肉食陰功雞。雞皮肥嘟嘟滑溜溜,雞肉半乾,雪

骨多肉少,㖮骨無限期,無肉食陰功雞。雞皮肥嘟嘟滑溜溜,雞肉半乾,雪藏雞沒什麼味道,甜豉油靠晒您喇。

好大兜食唔晒添,好多飯但唔夠餸。最好食雞飯只在銅鑼灣曉廚軒,大大舊香甜白滑無骨雞球配上大大塊冬菇,無得頂!

咸菜鱆魚肉餅飯,$42 蚊贈送凍齋啡走甜。每盅飯顏色都大同小異,幾乎一模一樣,外觀單調純樸乏味,不甚吸引,提不起食勁來。

粒粒鱆魚藏在肉餅之中,份量也不少。味道突出香濃,肉餅彈滑結實,雖不能跟飯粒完全融合,但一啖肉一啖飯淋上豉油還是不錯。勁多飯但唔夠餸,食剩三份一要放棄,抱歉。

侍應嬸嬸話食出前一丁貴呀,唔抵食,不如普通福麵啦。好好好,聽您講太陽蛋火腿豬扒福麵啦。侍應嬸嬸稱點心師傅退休了,已停止供應點心喇。

太陽蛋火腿豬扒福麵,麵跟扒分開上,湯麵送粒通粉過我,多謝厚愛。居然出到高質福麵,不過腍不過濕,爽中帶著嚥韌,吸收濃濃高湯,熱騰騰大注大注啜入口,香香甜甜的,滿足。生菜點綴點綴,爽甜多汁。

讓冰冷太陽蛋躺在熱燙湯麵上吸收其溫度,變得溫暖後即刺穿蛋黃,蛋漿掛上麵條直送舌尖,那種甘香甜美滑溜而黏的感覺非常澎湃,可口極致,好食好食!

炸豬扒鬆化,不乾鞋,醃味得宜甜美,微脆微肉汁,食得過。火腿正常咸香彈彈,如能煎一煎就更開心啦。
咸菜排骨飯
咸菜排骨飯
蠔汁鮮竹卷
咸菜北菇蒸雞飯
咸菜北菇蒸雞飯
2017-05-07
$45 (早餐)