2018-09-10 5566 瀏覽
金雀餐廳,我已經食超過10年,餐廳懷舊的牆紙,為電影<花樣年華>而推出的<2046套餐> 亦叫人回味。早年因為租約和縮鋪而停開大半年,而最近都捱唔住地鋪貴租而搬遷,今日我都要懷緬過去~ :'(環境:舊港式扒房,翠綠牆紙,餐枱布,卡枱,木板間隔,這種餐廳係香港已經所淨無幾,這間亦將於月尾搬遷了。服務:由於所有人都趕住懷緬這餐廳,太多客,侍應都忙到上氣接唔接下氣,但服務仍然ok, 都照顧客人需要。食物:當然要點我最喜歡的<2046套餐>但我只可以話水準嚴重退步。1.白湯以前湯中有脆口的麵包,而家無左,失望。2. 沙律賣相一樣,可惜無左蘋果,無開胃感覺。3.田螺保持水準,可是薯蓉少左好多。4.羊扒羊扒算林,但毫無羊味。5.牛扒以前金雀的牛扒算係數一數二好食,肉林,牛味濃,但現在整塊扒比大家樂更差,好難咬,好多渣,嚴重失敗。金雀,加油呀!10年前你真係o係我同朋友心中讚歎不已的餐廳,但現在價錢加了,份量少了,為什麼水準卻大大差了~ 其實你地食物情懷遠勝於花樣年華個境,希望搬鋪後,你可以攞返你的真情懷出來!這個"OK" 我是比這10年的回憶,希望新

環境:

服務:

食物:
當然要點我最喜歡的<2046套餐>
但我只可以話水準嚴重退步。

1.白湯
以前湯中有脆口的麵包,而家無左,失望。

2. 沙律
賣相一樣,可惜無左蘋果,無開胃感覺。

3.田螺
保持水準,可是薯蓉少左好多。

4.羊扒
羊扒算林,但毫無羊味。

5.牛扒

金雀,加油呀!

這個"OK" 我是比這10年的回憶,希望新鋪,我可以比"笑哈哈"。 加油!金雀!
2018-08-13 3608 瀏覽
好耐以前,同朋友一想食扒,就會嚟食呢間,事隔一段時間無嚟食,點知就失望到頂點…羅宋湯,以前飲完一碗好想飲第2碗架,今次我無飲晒包是熱的,軟林林魚柳,無咩要求啦西冷牛扒,本來是鐵板上嘅,但我改用碟上,一向我都係咁樣架,完全唔會影響個味道,但今次佢哋俾錯燒汁我,變得更加失望黑椒牛柳,老公站話夠林嘅,但無咩肉味有一個餐附送甜品,雖然係我愛嘅jelly,但已經無咩心情食凍檸茶,都屬於正常嘅熱檸水,一杯有4片檸檬咁多呀
羅宋湯,以前飲完一碗好想飲第2碗架,今次我無飲晒
包是熱的,軟林林
魚柳,無咩要求啦
黑椒牛柳,老公站話夠林嘅,但無咩肉味
有一個餐附送甜品,雖然係我愛嘅jelly,但已經無咩心情食
凍檸茶,都屬於正常嘅
熱檸水,一杯有4片檸檬咁多呀
2018-08-02 2291 瀏覽
早前金雀關門,引發集體回憶,很多人當時慕名而來。但熱潮過後,人潮便慢慢散去! 這似乎是香港人的特色吧 ! 金雀餐廳仍然以2046和花樣年華等扒餐作招來,整體和關門前差不多。餐廳光猛些,環境作過少少裝修,也光鮮些。喜歡懷舊扒房的朋友,當然值得來! 但事實上扒餐不便宜,而且和健康飲食談不上關係。所以不會常來,偶然想懷舊和打下卡才會光顧!看來餐廳除了懷舊,也要加點新意思或新點子才會客似雲來了。
看來餐廳除了懷舊,也要加點新意思或新點子才會客似雲來了。
2018-07-30
2018-07-27 1823 瀏覽
同女朋友睇完戲就梗係搵野食啦,知道金雀餐廳裝修完,所以就去食一食,回味下,,,,,,,裝修完之後,都仲KEEP到個陣懷舊風格, 令人諗番起唔少王家衛電影既情節因為時間仲早,唔算好多人黎食因為我同女朋友都唔食牛,所以就各點左一個雞扒同羊架餐先黎既係餐湯, 一紅一白, 白湯問題就不太既,不過紅湯就太過酸雞扒就都幾乾下, 似係炸過先再煎(或者煎都無煎)個羊架就真係重點, 都幾差下, 無羊既香味, 肉亦唔多, 大部份都係肥肉, 食落亦太淋, 都幾唔新鮮間餐廳靚係幾靚,但係此終D食物都唔可以難食架嘛, 唔可以打住懷萏老店既牌頭,就唔洗理食物既質素架嘛, 失望失望

因為時間仲早,唔算好多人黎食

因為我同女朋友都唔食牛,所以就各點左一個雞扒同羊架餐

雞扒就都幾乾下, 似係炸過先再煎(或者煎都無煎)

2018-04-29
2018-07-04 1583 瀏覽
銅鑼灣老牌餐廳,重新裝修後變得整潔外,亦能保持懷舊的情懷,牆上掛有花樣年華的劇照。餐廳內光缐偏暗,放著60,70年代的英文歌或音樂,令人感覺無比放鬆下享受一個休閒的午餐。粟米石班意粉,石班肉一般,粟米汁濃稠,有兒時吃西餐的感覺。鑊仔牛柳意粉,牛柳有3中塊,牛柳肉雖有些靱,但意粉是預先用茄汁煑過,凈身已經很好味了。紅白湯任選一款,白湯:忌廉湯夠熱,唔似醬汁咁太過creamy,好飲。紅湯:羅宋湯亦是用蔬菜煑成,並不是用大量茄膏煑成嗰種,味道不太濃烈。

粟米石班意粉,石班肉一般,粟米汁濃稠,有兒時吃西餐的感覺。

2018-05-06 1230 瀏覽
在香港,舊式的西餐廳現已寥寥無幾 ... 大抵都是敵不過租金翻倍的上漲沒想到前陣子因為台灣朋友來港的關係,終於有機會來到位於銅鑼灣的金雀餐廳。這是一家開業超過50年的西餐廳,同時也是電影《花樣年華》及《2046》等的拍攝場景喔單看門面已經覺得跟平時的餐廳不一樣,打開了趟門更感覺是走進了時光機。內裡的裝修仍然是保留以往那種懷舊的裝修和風味~還看到了舊式的撥輪電話 (,,Ծ▽Ծ,,) 也有一些電影劇照呢餐牌看起來也是那麼舊式~除了單點外,這裡也有提供一些套餐。先點了 - 2046 套餐 ($468/2人用)首先上桌的是餐湯和牛油餐包~ 湯的話當然是羅宋湯、忌廉雞湯各一吧! 前者酸酸的味道剛剛好,還有不少雜菜的喲~忌廉那個頗Creamy的,不過還是喜歡紅湯多點。因為擔心之後的吃不下,所以餐包最後是打包帶回家會選這個套餐是因為有 - 大蝦沙律 & 法式焗田螺 (半打)沙律是經典的那種~吃落很清新,有大片的菠蘿、番茄還有青瓜,連蝦也是很大的一隻喔!香草味道很濃郁的田螺~口感也很彈牙,配上底下滑溜的薯蓉更滋味扒方面,各點了 - 西冷牛扒 和 燒羊架 ~ 這兩款都是用鐵板上的!牛扒配的是黑椒汁,惹味

餐牌看起來也是那麼舊式~除了單點外,這裡也有提供一些套餐。
先點了 - 2046 套餐 ($468/2人用)

首先上桌的是餐湯和牛油餐包~ 湯的話當然是羅宋湯忌廉雞湯各一吧! 前者酸酸的味道剛剛好,還有不少雜菜的喲~忌廉那個頗Creamy的,不過還是喜歡紅湯多點。因為擔心之後的吃不下,所以餐包最後是打包帶回家

大蝦沙律

法式焗田螺 (半打)

扒方面,各點了 - 西冷牛扒燒羊架 ~ 這兩款都是用鐵板上的!
牛扒配的是黑椒汁,惹味得來又不會太辣
牛肉雖然還是呈微紅色,但吃起來比想像中的沒有那麼嫩口
相對之下,我覺得羊架的肉質更軟嫩~不用嘴嚼太多便可吃下肚子
而且羊羶味也不很重,怕吃到羊羶味的朋友也覺得很好吃呢
底下的薯角因為鐵板太熱的關係,倒是有一些因為焦了以黏著鐵板 ...
西冷牛扒
燒羊架

套餐還有甜品和餐飲 ~ 朋友說一定要選 啫喱,因為那也是滿經典耶
平時吃的是啫喱糖那樣子而已~但這是加了花奶的吃法
另一款甜品則是 雪糕 (・ω・  ) 因為用這種杯子盛著,所以沒有那麼快溶
啫喱
雪糕

飲品方面,跟餐點咖啡/茶以外的飲品會便宜點
黑牛 ($35) - 是香港的特色飲品~ 朱古力雪糕 x 可樂,配起來還滿甜!
另外還點了凍檸茶 (凍飲不用加錢耶)
黑牛
凍檸茶

因為點的是二人餐,但我們有四個人~所以還多點了 - 牛肉燴意粉 ($95)
這也是小時候的味道~香甜的番茄醬加上入口爽滑彈牙的意粉
(*´ω`) 還有超嫩滑的牛肉喔!而且份量很足的啊
牛肉燴意粉

最後還點了 - 瑞士雞翼 ($120)
價錢來說滿貴,而且就味道來說這個也只屬一般而已
其實這是是一種香港滷水雞翼來喔~這應該是甜味滷水,
但這吃起來好像不夠甜
瑞士雞翼
2018-04-21
$197.5 (晚餐)
法式焗田螺 (半打)
燒羊架
啫喱
黑牛
牛肉燴意粉
2018-03-05 1294 瀏覽
感覺似是太平館,哥登堡呢類嘅懷舊餐廳, 羅宋湯味道酸度適中,唔會太搶喉(試過有啲餐廳飲到好似落咗成支tobasco落去咁)。原來賣晒餐包,就會出多士?!我有朋友試過,今晚都見過除了餐包,都拿多士出來。牛柳有鐵板上貴啲,如用碟上平啲但冇咗嗰種風味,呢個牛柳,我評價是勝在黑椒汁野味,薯條乾柴咗啲……牛柳份量好足,有2件,有吃剩。餐飲我點了可樂,另加10元,本來以為會比罐裝可樂,自己倒,但喺嚟嘅只喺一杯。份量比平常餐飲的份量少,不過因為我太想飲可樂,就算了吧!埋單兩人都是鐵板牛柳餐共$451。鐵板牛柳餐$200。可樂另加10元,加一服務費

埋單兩人都是鐵板牛柳餐共$451。
鐵板牛柳餐$200。可樂另加10元,加一服務費

2018-02-14 1063 瀏覽
預咗貴㗎喇, 不過冇預到唔好食! 湯之後,沙律未見。 主菜炸魚竟然衝咗出嚟扒曬个頭。,於是叫佢慢一慢, 代價就係返頭要催, 一催就吹涷咗個牛扒。 涷凸唔止,用刀切都切唔開 ,令你完全明白乜嘢叫筋肉相連,切肉不離皮。伙記態度各有各, ,人手唔夠不得止,水準就返咗去花様年華,不過係國內。 好多年前嚟過, 都唔錯, 想唔到今次會中蕉,仲係大嘅 都唔知係人退歩? 或者我要求高咗。真係唔知佢點做落去喇。一句話到尾, 有今生冇來來世喇 !

好多年前嚟過, 都唔錯, 想唔到今次會中蕉,仲係大嘅
都唔知係人退歩? 或者我要求高咗。真係唔知佢點做落去喇。

一句話到尾, 有今生冇來來世喇 !

2018-02-14
情人節
2018-01-27 1031 瀏覽
黎過金雀不止10次食過幾幾次佢既2046餐今次叫,蝸牛一上,嚇親我。燶燶燶(重要野講3次)。同仕講:燶左d。佢竟然話:係咁樣。我話上次黎唔係咁。佢面燶咁拎碟蝸牛走左。新既一碟,比上一碟更燶如果大家想食致癌物,可以去一試
黎過金雀不止10次
食過幾幾次佢既2046餐
新既一碟,比上一碟更燶
如果大家想食致癌物,可以去一試
2017-12-23 989 瀏覽
除了湯外,全部食物都是凍的, 完全不夠熱。 牛扒因為太凍所以不能切開,完全不符合所收價錢(每個餐最少要一百蚊)焗豬扒飯也一點也不熱。可能因為是set dinner 所以一早煮了幾百份  敬請迴避
2017-12-01
  • 沒有
貴為花樣年華拍攝場地 ,金雀餐廳 因著梁朝偉的眼神 和張曼玉的旗袍 而變得經典。 大家反而沒有那麼看重它出品的食物。經歷了股東內訌風波 而浴火重生, 我有幸可以再次光顧 金雀餐廳 , 認識多一點 父母年代的 老香港。叫了它的招牌物來細意品嚐。牛扒餐。。。先來兩張牛扒 大特寫, 像不像花樣年華裡面,王家衛的 的攝影手法?食落去感覺有一點太濃味, 可能真的是加得太多醬汁和黑椒了,但也十足港式牛扒風味, 非常之 。 好味與否,見仁見智。 我自己就覺得普普通通啦!但是在這樣的懷舊環境, 吃著港式西餐,是絕對可以感受到 。。。電影裏面 60年代的中產風情。忽然想起了當年同屆敗在張曼玉手上,取不了電影金像獎最佳女主角的鄭秀文的名句 :保持顏值也要保持正直。因為心靈之美,才是恆久、令人永不生厭的 。。。花樣年華當然相當吸晴、人人都愛。。。但更重要的,乃是悉心灌溉自己 。。。塞翁失馬,焉知非福。優雅地老去 ,比起密密 裝青春更為體面。 就好像金雀餐廳。。。 歲月的年輪雖然已經印了在眉間,但飽歷風霜只會令它更為引人入勝。。。有歷史、有故事、內涵的事物。。。從來比徒具外表的來得吸引, 同意否?

叫了它的招牌物來細意品嚐。
牛扒餐。。。

食落去感覺有一點太濃味, 可能真的是加得太多醬汁和黑椒了,但也十足港式牛扒風味, 非常之 [豉油西餐]。 好味與否,見仁見智。 我自己就覺得普普通通啦!

保持顏值也要保持正直。因為心靈之美,才是恆久、令人永不生厭的 [美東西]。。。花樣年華當然相當吸晴、人人都愛。。。但更重要的,乃是悉心灌溉自己 [心靈的花園]。。。

塞翁失馬,焉知非福。

優雅地老去 ,比起密密 [微整形] 裝青春更為體面。

紀念日
2017-11-06 1566 瀏覽
食物:栗米龍脷飯,我覺得栗米汁太淡。慶幸意粉都幾爽口,魚柳都幾大塊。但魚柳俾汁淋丁外面炸粉太過淋。意粉份量都好多。羅宋湯羅宋湯都多菜,但個味道比以前淡味。熱就夠氣。餐包:餐包唔太差,尚有有兒時味道。栗米龍脷飯栗米龍利飯對我嚟本身係我最鍾意嘅食物:份量可以足夠兩個人食用。但個汁係個敗筆,汁比平時淡色,但栗米味唔出。亦都食唔出栗米平時0嘅甜味。飯就比較乾身。魚柳唯一做到最好,魚柳沾上蛋汁!目測就無咩炸粉,魚柳都比較淋,都仲有啲魚味餐牌餐牌內嘅午餐價格算係區內中價。服務態度:服務度都唔太差,同事問佢有無沙丹豬扒。佢語氣好好,都會講一句唔好意思。只有散叫....
食物:

羅宋湯
羅宋湯都多菜,但個味道比以前淡味。熱就夠氣。

餐包:
餐包唔太差,尚有有兒時味道。

栗米龍脷飯

餐牌
餐牌內嘅午餐價格算係區內中價。

服務態度:

題外話/補充資料: 餐廳比以前細左,感覺唔同。
2017-08-21
2017-09-28 1606 瀏覽
星期五晚同朋友都好想食扒然後佢推介左呢間雖然懷舊 但都幾新正我地叫左一個特餐一個全餐兩個餐都係要鑊仔牛柳另外我地仲叫左牛油焗田螺同鹹味牛舌全餐比特餐多左個粟米石斑朋友話好好味 好有魚味我本身唔好魚 所以覺得okay啦田螺真係好好味 牛油好重鹹味牛舌唔會太鹹 好彈牙跟住個鑊仔牛柳好好好好好正好juicy又軟身掛住食 唔記得影相哈哈最後有雪糕同餐茶芒果雪糕就普通啦 朋友話以前係牛奶味 好味好多總括黎講 性價比極高一定會再食
星期五晚同朋友都好想食扒

一定會再食

2017-09-22
  • 鑊仔牛柳
2017-09-09 1230 瀏覽
Went there on a Thursday night. The menu is huge, with many different steak cuts. You could order it as a set which includes soup / salad and then coffee or tea, or a la carte, which we did. We ordered the fillet mignon hoping it would be tender. It should be noted that all the steaks are served on a sizzling hot plate, so if you want your steak cooked 70%, you might want to request for just 50%.It wasn't as tender as I had expected but it was a decent steak and the standard was ok.Service was g
Service was great and staff friendly.
2017-09-07
2017-08-04 1453 瀏覽
今日中午去食美國西冷牛扒,兩個人叫嘅係一樣7成熟,點知道上菜時分別好大囉我份7成熟就真係啱啱好,中間係有粉紅色,但係朋友份7成熟就over晒同一時間點會咁架然後叫侍應過嚟睇,安排換過一塊啦,點知第二塊美國西冷筋真係筋多過肉,叫侍應過嚟睇,佢都問要唔要再換過塊,我地午餐時間有限,仲點等第三塊丫侍應仲解釋話啲扒質素唔同喎佢真係當我地傻架我比啲美國西冷你睇丫。

我份7成熟就真係啱啱好,中間係有粉紅色
,但係朋友份7成熟就over晒
同一時間點會咁架

然後叫侍應過嚟睇,安排換過一塊啦,點知第二塊美國西冷筋

侍應仲解釋話啲扒質素唔同喎

佢真係當我地傻架
我比啲美國西冷你睇丫。
美國西冷餐