2023-08-07 1714 瀏覽
收費按人頭$398/位,五個人就可以點三款涼菜,五款主菜,辣度可自由選擇,另送一碟炒青菜。❤️涼菜1. 四川涼麵: 配以辣油及蔥油拌着吃,辣中帶有蔥油香,麵質爽口。2. 麻辣豬肚絲: 豬肚絲切得幼細,麻辣得過癮。3. 燒椒手撕茄: 茄子軟淋,茄子吸收了辣油更惹味!❤️熱菜1. 糖醋里脊: 排骨炸得脆口,醬汁甜酸度適中,送飯一流!2. 干煸肥腸:豬腸炸得香脆,再以乾辣椒炒香,辣得來又有肥膏甘香,令人欲罷不能!3. 重慶辣子雞:炸得夠乾身香脆,細細粒,辣辣地,送酒冇得頂!4. 泡椒魷魚:整晚最遜色的一道菜,魷魚似雪藏貨,也辣得不過癮。5. 江津酸菜魚:魚塊滑溜,個湯酸中有點辣,好好飲。6. 香辣炒蟹(要預訂):肉蟹炒得乾身惹味,辣椒配上蟹的鮮甜,超正!溫馨提示餐廳只接受現金啊!
❤️涼菜
2. 麻辣豬肚絲: 豬肚絲切得幼細,麻辣得過癮。
3. 燒椒手撕茄: 茄子軟淋,茄子吸收了辣油更惹味!
❤️熱菜
1. 糖醋里脊: 排骨炸得脆口,醬汁甜酸度適中,送飯一流!
5. 江津酸菜魚:魚塊滑溜,個湯酸中有點辣,好好飲。
溫馨提示餐廳只接受現金啊!

• 辣子雞
  • 香辣炒蟹
2023-07-08 2090 瀏覽
我一向都鍾意食辣野🌶!同朋友嚟灣仔食四川菜 - 《渝川菜館》,預早係1個月前book位,仲預留咗隻蟹🦀!🌶🌶🌶🌶🌶🌶🌶🌶🌶🌶🌶🌶🌶🌶🌶按人頭收費,我哋5個人可點3款涼菜+5款熱菜送炒青菜 $398/位🔹涼菜:🔸四川🌶涼麵呢個涼麵即撈即食,用辣油及蔥油拌麵🔸麻辣🌶豬肚絲豬肚絲切得幼細,混入大量芫茜🔸燒椒🌶手撕茄🍆茄子煮得好淋好入味,辣味剛剛好🔹熱菜(分量好大,人多先食得哂)🔸糖醋里脊酸甜味道非常適中,選用偏瘦里脊肉,炸得酥香🔸干煸肥腸🌶好邪惡但真係好正👍🏻,肥腸炸得脆卜卜,用辣椒🌶️爆香,咬入口表面夠香脆,入面D肥膏必入口,因為炸脆咗所以吾覺得肥膩🔸重慶辣子雞🌶炒得夠干身,粒粒雞柳粒又滑,辣辣哋,食到吾停得口🔸泡椒🌶魷魚🦑芹菜泡椒炒魷魚,芹菜夠香,不過魷魚就普通啲🔸江津酸菜魚🐟個魚整得好滑,加入粉絲勁索湯,同埋勁大盤,食極都食唔晒🤣🔸香辣炒蟹🦀 +$600大大隻炒肉蟹,可以選擇香辣炒或蛋黃炒,香辣🌶炒堅係惹味😋,記得要訂檯📞時預留🔸啤酒 x 5🍻食辣嘢梗係要飲番支啤酒啦

🌶🌶🌶🌶🌶🌶🌶🌶🌶🌶🌶🌶🌶🌶🌶

🔹涼菜:

🔸四川🌶涼麵
呢個涼麵即撈即食,用辣油及蔥油拌麵

🔸麻辣🌶豬肚絲
豬肚絲切得幼細,混入大量芫茜

🔸燒椒🌶手撕茄🍆
茄子煮得好淋好入味,辣味剛剛好

🔹熱菜(分量好大,人多先食得哂)

🔸糖醋里脊
酸甜味道非常適中,選用偏瘦里脊肉,炸得酥香

🔸干煸肥腸🌶

🔸重慶辣子雞🌶
炒得夠干身,粒粒雞柳粒又滑,辣辣哋,食到吾停得口

🔸泡椒🌶魷魚🦑
芹菜泡椒炒魷魚,芹菜夠香,不過魷魚就普通啲

🔸江津酸菜魚🐟
個魚整得好滑,加入粉絲勁索湯,同埋勁大盤,食極都食唔晒🤣

🔸香辣炒蟹🦀 +$600

🔸啤酒 x 5🍻
食辣嘢梗係要飲番支啤酒啦

2023-07-07
  • 水煮魚
2023-06-15 1047 瀏覽
難得午餐唔駛滾水淥腳,幾個人都可以坐圓枱,同埋環境唔嘈,唔係枱貼枱,可以慢慢食午市客飯餐都抵食,價錢平至5x 都有味道正常,今次同朋友share 食,雖然話係川菜,係有少少辣,但都係bb 辣,碗飯唔夠仲可以添飯

午市客飯餐都抵食,價錢平至5x 都有

四川涼麵頂呱呱!呢個涼菜麵條即撈即食,味道好香夠晒醒神~剁椒皮蛋香麻酸爽面面俱到,balance 得好好~酸菜魚配粉絲好索味,仲要好清爽唔會成口油,啲湯唔會太鹹係真係可以飲埋落肚,同埋啲魚肉都好夠滑~諗起到流晒口水!同埋好開心有個地方既辣子雞唔係辣椒同埋骨頭多過雞,雞肉既口感外脆內嫩,有肉食既感覺太好啦!餐廳劃一按人頭收費多啲人就可以揀多啲唔同既款式,所以強烈建議約多幾個朋友仔嚟可以一次過試多啲款會更開心~
四川涼麵頂呱呱!呢個涼菜麵條即撈即食,味道好香夠晒醒神~
剁椒皮蛋香麻酸爽面面俱到,balance 得好好~
2022-11-05
  • 尖椒皮蛋
2023-02-07 1682 瀏覽
灣仔近利東街有間樓上私房菜, 川菜款式多到你唔信👀四川涼麵😋😋😋😋😋咁多款最辣既一味, 麵條好爽口, 店員親自係面前撈醬, 又香又麻又辣, 係一款唔洗任何配菜都已經好好食既麵🍝蒜泥白肉😋😋😋😋😋絕對好食過譚仔, 超級夠濃!香麻泉水雞😋😋😋😋😋第一次食時完全驚艷到我呢個#麻控 的一道菜🤩 麻而不辣的雞肉嫩滑到一唔小心可能滑入喉嚨🫣見到表面d花椒應該都估到有幾麻啦, 不過食時都好輕易可以撥走花椒粒👌🏻水煮牛肉😋😋😋夠麻夠辣但牛肉唔算好嫩滑重慶辣子雞😋😋😋整體好入味, 炸得香脆而唔油膩~ 腰果比雞肉出色江津酸菜魚😋😋味道酸味重, 魚肉好散, 一夾就爛… 主要係食d粉絲同酸菜💰人頭收費$338 - 視乎人數可以選擇菜式的數量不同👆🏼例如4人可以選3款涼菜 + 5款熱菜🍲每人包括白飯一碗🍚 + 每枱炒菜一碟🥬全個餐牌有50款辣 + 18款唔辣, 多到眼花撩亂🤪愈多人食可以試到愈多菜式💓➡️份量好大, 每次黎都一定食唔晒雖然可以包走但其實都有d浪費🥺 建議定價可以低少少, 份量可以細返d🧐➡️餐廳只有熱茶同汽水提供, 如果可以有多d解渴飲品同解辣甜品就更好☺️
灣仔近利東街有間樓上私房菜, 川菜款式多到你唔信👀

😋😋😋😋😋
絕對好食過譚仔, 超級夠濃!

😋😋😋
夠麻夠辣但牛肉唔算好嫩滑

😋😋😋
整體好入味, 炸得香脆而唔油膩~ 腰果比雞肉出色

江津酸菜魚

江津酸菜魚
😋😋
味道酸味重, 魚肉好散, 一夾就爛… 主要係食d粉絲同酸菜

💰人頭收費$338 - 視乎人數可以選擇菜式的數量不同👆🏼
例如4人可以選3款涼菜 + 5款熱菜🍲
每人包括白飯一碗🍚 + 每枱炒菜一碟🥬

全個餐牌有50款辣 + 18款唔辣, 多到眼花撩亂🤪
愈多人食可以試到愈多菜式💓

建議定價可以低少少, 份量可以細返d🧐
2022-11-21 1565 瀏覽
嘗試電話訂位,店員接起來聽見我說普通話立刻掛斷,心想可能是誤掛,如果聽不懂普通話我也可以用英文溝通,再嘗試打了一次,對方接起來一句話也沒說立刻掛掉⋯⋯不會去這裡消費,基本禮貌都沒有。
2022-11-20 1298 瀏覽
第一次嚟嘅時候係經朋友介紹及訂座,嗰一次已經覺得「嘩」好正。我好鍾意食辣,佢嘅辣,好啱我口味,而且仲有唔同程度選擇。是次再訪,依然都係「嘩」好正。好食到忍唔住,又大大碟實夠食😝真係要分享。因為地方唔係好大,所以一定要先訂位。定額人頭收費。揀選前菜及主菜。辣子雞好好味🥰🥰🥰酸菜魚正😎😎😎肥腸👍🏻👍🏻黃金蝦😋😋😋仲有個炒麵,真係不得了👍🏻👍🏻👍🏻鍾意食川菜嘅,真係一定要去試吓。

因為地方唔係好大,所以一定要先訂位。
定額人頭收費。揀選前菜及主菜。

辣子雞好好味🥰🥰🥰
酸菜魚正😎😎😎
肥腸👍🏻👍🏻黃金蝦😋😋😋
仲有個炒麵,真係不得了👍🏻👍🏻👍🏻

鍾意食川菜嘅,真係一定要去試吓。
  • 辣子雞
  • 蛋黃蝦
  • 涼麵
2022-09-03 1704 瀏覽
Badboy咁岩去開港島,於是慕名而來試吓呢間餐廳嘅酸菜魚😋不過因為Openrice個餐廳名叫渝川茶館,而現場個名叫渝川會所,所以一度懷疑係咪去錯地方,猶豫咗幾分鐘先推門入去😅。-呢度嘅收費有啲特別,係人頭計,按人數可選擇指定數量嘅菜式,均一每位收費。因為badboy第一次遇到呢種收費模式,見到張點菜紙好confuse,如果可以寫得清楚少少/會有店員主動介紹就好喇😂-Badboy係兩個人嚟所以可以揀2碟涼菜+3碟熱菜,星期四嘅收費係每人$338-涼菜🍆燒椒手撕茄茄子煮得好腍好入味,平時對蔬菜類興趣不大嘅badboy覺得呢碟係最好食嘅一碟🤤-🥒酸辣藕片藕片切得薄,爽口入味,酸辣適中,一樣好好食😋-熱菜🫑虎皮青椒Badboy其實第一次食😂,唔知虎皮青椒應該係點,不過都幾好食,唔會乾硬,咸咸地,無咩辣味。-🐥重慶辣子雞食過幾次都覺得呢碟餸係食個惹味,無乜肉食。但係呢度嘅辣子雞切得比較大舊,滿足到鍾意食肉嘅badboy,雞粒唔會炒得太乾身,幾好食😃-🐟江津酸菜魚佢無細分咩魚,雖然無骨但食落覺得唔係鮮魚肉,肉質一般,令人失望。大家會覺得佢好食應該因為個湯,湯底的確唔錯,不過badboy鍾意食魚所
涼菜
🍆燒椒手撕茄
🥒酸辣藕片
藕片切得薄,爽口入味,酸辣適中,一樣好好食😋
熱菜
🫑虎皮青椒
🐥重慶辣子雞
🐟江津酸菜魚
佢無細分咩魚,雖然無骨但食落覺得唔係鮮魚肉,肉質一般,令人失望。大家會覺得佢好食應該因為個湯,湯底的確唔錯,不過badboy鍾意食魚所以會覺得呢碟餸比較失色。魚肉唔算多,鍾意食魚嘅會覺得唔夠喉。喺Openrice睇話酸菜魚係配粉絲,badboy同咗店員講轉配薯粉😌薯粉正常,有薯粉先有果種黏性。
另外會配白飯同菜,就咁食餸都好飽,而且店員都無提醒有得裝飯,所以都無咗回事無食到。而菜係炒得出色,好好食👍🏼廚師係有d功力👏🏻
2022-07-30 1516 瀏覽
*呢一站灣仔*👉👉👉點餐按人頭份量,白飯青菜任食👈👈👈😍Sichuan Cold Noodles 四川涼麵(9.5/10)*涼麵爽口,撈埋葱花及醬汁,辣中帶有少少甜味,唔會好油膩,非常好食😋Sliced Pork with Mashed Garlic 蒜泥白肉(6.5/10)*五花腩唔算太肥,食落感覺唔會只食咗舊脂肪落肚*蒜味偏重,而辣味係屬於香辣嘅味道,食落會有「譚仔」辣感😋Fish with Pickled Vegetables 江津酸菜魚(8.5/10)*湯底足料,又酸又重胡椒辣味,味道濃郁但唔油膩*配料有大量粉絲,粉絲完全吸哂酸菜魚湯,可以連同湯一齊食,非常好味*明顯係雪藏魚,雖然食落無雪藏味,但欠缺魚味*可以免費添加一次魚及粉絲😋Fish in Fiery Broth 沸騰水煮魚(8/10)*配料有大量薯粉,薯粉質感煙韌,但唔會好難咬,而薯粉完全吸哂辣湯,初頭食會覺得好滋味,但食到後段湯底會較油,所以薯粉都會較油膩*同酸菜魚一樣,明顯係雪藏魚,雖然食落無雪藏味,但欠缺魚味*可以免費添加一次魚及薯粉😋Dry-Fried Chill Chicken 重慶辣子雞(8/10)*辣子雞
*呢一站灣仔*
👉👉👉點餐按人頭份量,白飯青菜任食👈👈👈
*五花腩唔算太肥,食落感覺唔會只食咗舊脂肪落肚
*蒜味偏重,而辣味係屬於香辣嘅味道,食落會有「譚仔」辣感
*湯底足料,又酸又重胡椒辣味,味道濃郁但唔油膩
*明顯係雪藏魚,雖然食落無雪藏味,但欠缺魚味
*可以免費添加一次魚及粉絲
*同酸菜魚一樣,明顯係雪藏魚,雖然食落無雪藏味,但欠缺魚味
*可以免費添加一次魚及薯粉
*辣子雞炸落肉質唔會太乾太硬,另外超級入味,算係重口味
*腰果炸得好香脆,會令人食唔停口
😋Ma Po Tofu 麻婆豆腐(7.5/10)
*味道濃郁,醬汁又麻又辣,唔似平時見到嘅,今次只有好少肉碎,主要係醬汁及豆腐
*配白飯食一流

2022-05-29 1948 瀏覽
因為每晚座位有限,晚餐需要提前很多日預定。員工服務態度唔錯。🗒點餐是按人頭數量來嗌。所以人越多,可嘗試的菜品就越多。涼菜系列:四川涼麵是一定要推薦的。非常好食,辣味和細細甜味balance。如果可以encore就好了。熱菜系列:啤酒鴨係驚喜。鴨肉超軟嫩滑,極易入口。辣味便淡,湯汁易配飯食。夫妻肺片唔係我想像的那種style。味道完好而已。並無驚喜。環境屬於嘈雜的,因為大家的座位比較近。適合同朋友家人一齊來。同client傾生意黎呢度就唔係幾好。

🗒點餐是按人頭數量來嗌。所以人越多,可嘗試的菜品就越多。
四川涼麵

涼菜系列:四川涼麵是一定要推薦的。

啤酒鴨

熱菜系列:啤酒鴨係驚喜。

鴨肉超軟嫩滑,極易入口。辣味便淡,湯汁易配飯食。

夫妻肺片

泡椒田雞
啤酒鴨
泡椒田雞
2021-11-28 1817 瀏覽
📍渝川會所If you are craving for spicy food, this is the place for you! Yu Chuan Club provides a variety of mouth numbing dishes that could push your taste buds to the next level. They fix the number of cold and hot dishes according to the number of people dining. But you can choose from a variety of dishes to your liking. Recommendations: • 酸菜魚 (I like the amount of sourness) • 毛血旺 (It has a variety of ingredients inside like duck blood, pig intestines, beef tripe, squid and eel) • 辣拌鵝腸 (not spicy a
📍渝川會所

Recommendations:

• 辣拌鵝腸 (not spicy at all but very crunchy in texture)

Price: HK$400 pp (Dinner)

Revisit: 8/10
  • 水煮牛肉
2021-05-24 4128 瀏覽
聽日同啲同事去囉灣仔食川菜咁我平時呢就好少食辣嘅所以都好少食過川菜所以我第一次嚟呢間食四川涼麵第一個嚟嘅餸就係呢個四川涼麵咁我哋之後想撈勻佢食佢係涼食黎嘅啲涼麵幾爽口 平時呢個涼麵都幾辣下嘅對於我黎講但嗰兩年其實都算OK嘅跟住有三碟好似樣嘅嘢我都分唔清邊碟打邊碟喇大致上有一碟我已經唔記得係咩黎是一個應該係肥腸仲有一夾係辣子雞呢三碟對我來講都係超級辣但個辣子雞食落都幾好味我食完個好人嘴唇我都覺得麻咗大腸我覺得好好味 我唔知佢係煎過定係炸過我大腸佢係整到有少少脆脆地蛋黃蝦我係喺佢比人夾咗幾隻先影嘅佢用蛋黃炸得幾脆口 我係連佢啲殼都食埋回鍋肉咁多樣餸之中呢個算係比較失色我就覺得麻麻地唔係太好味酸菜魚因為一開頭食呢個頭幾道菜 食呢個酸菜魚時我仲以為佢係唔辣我仲飲咗少少湯 跟住發覺應該佢唔係唔辣係之前啲餸太辣呢個酸菜魚食過都幾酸嘅幾吊味佢仲有啲胡椒粒入邊所以呢個都會有啲胡椒嘅辣辣地最後有呢個水煮豬肉呢個係真心辣嘅所以我都只係食咗好少夾咗幾片肉黎食嘅啫佢入邊仲有啲薯粉可以食嘅但我都係食咗幾條覺得真係太辣啦最後呢餐係個同事俾錢嘅所以我都唔知食咗幾多錢但我估如果鍾意食辣嘅朋友應該會幾鍾意呢間野嘅但對於
聽日同啲同事去囉灣仔食川菜

肥腸
水煮肉片
  • 熱鍋肥腸
2021-04-29 2627 瀏覽
今日同幾個朋友去到灣仔一間大廈上樓食川菜 🌶️ 朋友食過幾次話好好食所以我對酸菜魚係特別高期望而且呢度又可以自己帶酒嚟飲冇開瓶費 🍾🥂 女店員更加非常之友善, 老闆娘更加係 笑容可掬 😃真係食餐飯開心啲!重點講幾個餸菜•第一個呢就係四川涼麵 對我嚟講係辣咗啲但係非常之好食我覺得前菜一定要叫第二個想提出嘅係酸辣土豆絲雖然好多鋪頭都有做亦都係一個非常家常嘅菜不過呢度炒得好好食薯仔絲唔知佢點樣可以砌到咁長咁幼 味道調得剛剛好最重點講我最愛酸菜魚!!!!呢度真係酸菜粉絲+滑到冇朋友嘅魚片 我幾乎一個人食咗半大兜其實佢有午餐 ,一個大約係八九十蚊都幾抵食, 去開灣仔嘅朋友不妨去一試
所以我對酸菜魚係特別高期望

熱鍋肥腸
辣子雞
黃金蝦
2021-04-29 1931 瀏覽
朋友介紹灣仔有一間好食的川菜館,而佢又預約到,所以就試下每位288 再加一,睇人數黎揀幾多款小菜,佢有辣度選擇,好似我甘唔食得太辣就揀左小辣至於白飯係自助任食的四川涼麵朋友話呢個係必點,因為真係好食,係我食過最好食的涼麵蔥油嫩豆腐呢個係唔辣的,豆腐好嫩滑,食完個涼麵好辣再食呢個豆腐十分解辣酸菜魚呢個酸菜魚無咩酸菜,亦都唔會好油,可以放心飲個湯魚亦都有好多塊,最底有粉絲香麻泉水雞呢個真係好熱,麻多過辣,雞肉一粒粒的好嫩滑,入面重有好多萵筍干煸四季豆呢個好麻,麻到無咩味食到出黎,一般
朋友介紹灣仔有一間好食的川菜館,而佢又預約到,所以就試下

至於白飯係自助任食的

2066 瀏覽

四川涼麵

朋友話呢個係必點,因為真係好食,係我食過最好食的涼麵

蔥油嫩豆腐

蔥油嫩豆腐

酸菜魚

呢個酸菜魚無咩酸菜,亦都唔會好油,可以放心飲個湯

魚亦都有好多塊,最底有粉絲

干煸四季豆

呢個好麻,麻到無咩味食到出黎,一般

干煸四季豆
2020-11-25 2646 瀏覽
自從朋友今年介紹後,愛上咗呢間川菜,限聚令下都已幫襯咗幾次!次次都掛住食,唔記得咗影相,今次終於記得!水煮涼麵,次次嚟都一定會食!水煮魚,又係必嗌,薯粉好吸味!鍋巴田雞,鍋巴好香口,但田雞斬得太碎!毛血旺魚柳,未必會再encore! 因為個汁唔突出,毛血旺冇乜味,又偏散!口水雞,好好味!蒜泥白肉就唔夠譚仔出息,可以試其他呢度好好,次次食都有送炒菜,個菜好好味,我試過買lunch takeaway 都有送個菜食辣嘢一定會諗起呢間!呢間明碼實價,份量又夠,一定會再幫襯!

水煮涼麵,次次嚟都一定會食!
水煮魚,又係必嗌,薯粉好吸味!
口水雞,好好味!

蒜泥白肉就唔夠譚仔出息,可以試其他

食辣嘢一定會諗起呢間!

呢間明碼實價,份量又夠,一定會再幫襯!
  • 水煮魚
  • 口水雞