2022-09-03 1706 瀏覽
Badboy咁岩去開港島,於是慕名而來試吓呢間餐廳嘅酸菜魚😋不過因為Openrice個餐廳名叫渝川茶館,而現場個名叫渝川會所,所以一度懷疑係咪去錯地方,猶豫咗幾分鐘先推門入去😅。-呢度嘅收費有啲特別,係人頭計,按人數可選擇指定數量嘅菜式,均一每位收費。因為badboy第一次遇到呢種收費模式,見到張點菜紙好confuse,如果可以寫得清楚少少/會有店員主動介紹就好喇😂-Badboy係兩個人嚟所以可以揀2碟涼菜+3碟熱菜,星期四嘅收費係每人$338-涼菜🍆燒椒手撕茄茄子煮得好腍好入味,平時對蔬菜類興趣不大嘅badboy覺得呢碟係最好食嘅一碟🤤-🥒酸辣藕片藕片切得薄,爽口入味,酸辣適中,一樣好好食😋-熱菜🫑虎皮青椒Badboy其實第一次食😂,唔知虎皮青椒應該係點,不過都幾好食,唔會乾硬,咸咸地,無咩辣味。-🐥重慶辣子雞食過幾次都覺得呢碟餸係食個惹味,無乜肉食。但係呢度嘅辣子雞切得比較大舊,滿足到鍾意食肉嘅badboy,雞粒唔會炒得太乾身,幾好食😃-🐟江津酸菜魚佢無細分咩魚,雖然無骨但食落覺得唔係鮮魚肉,肉質一般,令人失望。大家會覺得佢好食應該因為個湯,湯底的確唔錯,不過badboy鍾意食魚所
涼菜
🍆燒椒手撕茄
🥒酸辣藕片
藕片切得薄,爽口入味,酸辣適中,一樣好好食😋
熱菜
🫑虎皮青椒
🐥重慶辣子雞
🐟江津酸菜魚
佢無細分咩魚,雖然無骨但食落覺得唔係鮮魚肉,肉質一般,令人失望。大家會覺得佢好食應該因為個湯,湯底的確唔錯,不過badboy鍾意食魚所以會覺得呢碟餸比較失色。魚肉唔算多,鍾意食魚嘅會覺得唔夠喉。喺Openrice睇話酸菜魚係配粉絲,badboy同咗店員講轉配薯粉😌薯粉正常,有薯粉先有果種黏性。
另外會配白飯同菜,就咁食餸都好飽,而且店員都無提醒有得裝飯,所以都無咗回事無食到。而菜係炒得出色,好好食👍🏼廚師係有d功力👏🏻