2022-07-30 1522 瀏覽
*呢一站灣仔*👉👉👉點餐按人頭份量,白飯青菜任食👈👈👈😍Sichuan Cold Noodles 四川涼麵(9.5/10)*涼麵爽口,撈埋葱花及醬汁,辣中帶有少少甜味,唔會好油膩,非常好食😋Sliced Pork with Mashed Garlic 蒜泥白肉(6.5/10)*五花腩唔算太肥,食落感覺唔會只食咗舊脂肪落肚*蒜味偏重,而辣味係屬於香辣嘅味道,食落會有「譚仔」辣感😋Fish with Pickled Vegetables 江津酸菜魚(8.5/10)*湯底足料,又酸又重胡椒辣味,味道濃郁但唔油膩*配料有大量粉絲,粉絲完全吸哂酸菜魚湯,可以連同湯一齊食,非常好味*明顯係雪藏魚,雖然食落無雪藏味,但欠缺魚味*可以免費添加一次魚及粉絲😋Fish in Fiery Broth 沸騰水煮魚(8/10)*配料有大量薯粉,薯粉質感煙韌,但唔會好難咬,而薯粉完全吸哂辣湯,初頭食會覺得好滋味,但食到後段湯底會較油,所以薯粉都會較油膩*同酸菜魚一樣,明顯係雪藏魚,雖然食落無雪藏味,但欠缺魚味*可以免費添加一次魚及薯粉😋Dry-Fried Chill Chicken 重慶辣子雞(8/10)*辣子雞
*呢一站灣仔*
👉👉👉點餐按人頭份量,白飯青菜任食👈👈👈
*五花腩唔算太肥,食落感覺唔會只食咗舊脂肪落肚
*蒜味偏重,而辣味係屬於香辣嘅味道,食落會有「譚仔」辣感
*湯底足料,又酸又重胡椒辣味,味道濃郁但唔油膩
*明顯係雪藏魚,雖然食落無雪藏味,但欠缺魚味
*可以免費添加一次魚及粉絲
*同酸菜魚一樣,明顯係雪藏魚,雖然食落無雪藏味,但欠缺魚味
*可以免費添加一次魚及薯粉
*辣子雞炸落肉質唔會太乾太硬,另外超級入味,算係重口味
*腰果炸得好香脆,會令人食唔停口
😋Ma Po Tofu 麻婆豆腐(7.5/10)
*味道濃郁,醬汁又麻又辣,唔似平時見到嘅,今次只有好少肉碎,主要係醬汁及豆腐
*配白飯食一流

• 四川涼麵