2018-06-04 1120 瀏覽
呢間係我回味辣辣川菜之選top 3 ,原因有3  - 1. 人多gathering   價錢相宜點菜以人頭計,以2018年4月計,每位$300 樓下,白飯任點,酒水另計$300 價錢,已可嘗遍多款涼菜及主菜,再送(不定期)清炒雜菜解辣。人多可點的選擇自然更多。2. 味道足 風味夠lift門一打開,麻味花椒味已湧來,香氣撲鼻餐廳裝修就只是簡簡單單的飯店的風格,但乾淨整齊與另一間半山馳名的川菜不同,渝川就係食佢樸實的味道3. 水煮系列是最愛 水煮魚夠香夠辣,薯粉吸滿辣湯,配白飯很過癮。茶樹菇炒得乾身,愛菌類食品者必選。(以下相片是最近一次造訪之記錄,不少菜式都很值得推介。
人多可點的選擇自然更多。

2. 味道足 風味夠
lift門一打開,麻味花椒味已湧來,香氣撲鼻
餐廳裝修就只是簡簡單單的飯店的風格,但乾淨整齊
與另一間半山馳名的川菜不同,渝川就係食佢樸實的味道

3. 水煮系列是最愛
水煮魚夠香夠辣,薯粉吸滿辣湯,配白飯很過癮。
茶樹菇炒得乾身,愛菌類食品者必選。

(以下相片是最近一次造訪之記錄,不少菜式都很值得推介。
泡椒牛肉
酸菜魚片
2018-04-30
泡椒牛肉
2018-03-20 1614 瀏覽
渝川係正!呢度係逐位計既,今晚一行二人可以揀兩個涼菜三個熱菜,菜既份量就睇人頭啦,人多會大份d,總之就實夠食啦。涼菜我地叫左蒜泥白肉同蔥油嫩豆腐。蒜泥白泥既蒜唔算多但好香,而肉係腩肉切片,切得夠薄,不過就唔係好嫩了,墊底嘅係芽菜,呢個餸算不過不失啦。而蔥油嫩豆腐就真係好正,豆腐當然係滑啦,蔥油好多,味道較得岩岩好,唔太鹹又有蔥香味,亦唔會搶到豆腐既味,配合得好好。熱菜方面,我地有重慶辣子雞,睇落去好似好辣咁,食落去係好惹味,唔夾辣椒就唔會辣到飛天;雞粒都唔算少,不過就乾左dd,用嚟送啤酒一流。我就忍唔住就咁食左少少辣椒同乾蔥,嘩!無得頂,香口得黎辣味慢慢慘出嚟,不過都真係好辣,大家量力而為。老實講,呢個蛋黃蝦就麻麻地,蛋黃雖然整整包住全隻蝦,不過蛋黃嘅鹹味同香味就欠奉,蝦既size亦都唔大。最後呢個泉水雞係是晚高潮,佢用左大量青花椒去煮雞柳,所以好香好麻,雞柳嫩滑入味,搭配瓜既爽口,令人愛不釋手,唔嗜辣嘅朋友就岩曬啦。

蔥油嫩豆腐

重慶辣子雞

香麻泉水雞
蔥油嫩豆腐
重慶辣子雞
香麻泉水雞
2017-11-28 2741 瀏覽
一向無辣不歡,但香港有四川原有風味的餐廳不多,渝川菜館是少數之一。一行十人叫了十多個菜式,有辣有唔辣,最愛四川涼麵,水煮魚,麻婆豆腐,蛋黃蝦(雖預訂)。不足處是餐廳通氣不足,令環境非常煙霧瀰漫,影響進食舒適度。⭐️四川涼麵 辣度和麵軟硬度十足,令人一食難忘,停唔到口。很少四川餐廳有這種質素,為必叫前菜⭐️口水雞有四川味,味道微辣,中上水準⭐️青椒皮蛋一上枱全清,不用多說⭐️辣青瓜好味但驚喜度一般⭐️麻婆豆腐必叫菜式之一!少有四川味道,辣道適中,大愛⭐️水煮魚魚滑肉鮮,辣味將味道帶出!大荳牙也很入味,朋友笑說要每天來吃⭐️蛋黃蝦好吃好吃!蛋黃和蝦味道夾得非常好!謹記預訂!⭐️酸菜牛柳店員推介,有驚喜!連平常不太好酸菜的我吃得連湯也清了⭐️辣子雞味道還可以,但嫌略咸,較重口味⭐️泡椒田雞較其他菜遜色,建議可叫其他菜式,除非是田雞控⭐️四季豆很香口,四季豆炒得出色,比別家鼎xx更好吃⭐️西芹炒鱔絲本身不太好西芹,但鱔好吃,還是四季豆較好吃總括而言,一定有下次⭐️⭐️⭐️

⭐️四川涼麵

⭐️口水雞
有四川味,味道微辣,中上水準

⭐️青椒皮蛋
一上枱全清,不用多說

⭐️辣青瓜
好味但驚喜度一般

⭐️麻婆豆腐
必叫菜式之一!少有四川味道,辣道適中,大愛

⭐️水煮魚

⭐️蛋黃蝦
好吃好吃!蛋黃和蝦味道夾得非常好!謹記預訂!

⭐️酸菜牛柳
店員推介,有驚喜!連平常不太好酸菜的我吃得連湯也清了

⭐️辣子雞
味道還可以,但嫌略咸,較重口味

⭐️泡椒田雞
較其他菜遜色,建議可叫其他菜式,除非是田雞控

⭐️四季豆
很香口,四季豆炒得出色,比別家鼎xx更好吃

⭐️西芹炒鱔絲
本身不太好西芹,但鱔好吃,還是四季豆較好吃

總括而言,一定有下次⭐️⭐️⭐️
口水雞
四季豆
酸菜牛肉
  • 酸辣牛肉
2017-09-26 2735 瀏覽
訂了七點,未有很多人,多是office人放工就來。還可以揀位。落地玻璃街境唔錯。一坐低30秒,一壺熱菜奉上,很貼心。只收現金。款式多。二個人都有排揀。四川涼麵,很香小小小辣。(平時食開譚仔小辣)。蒜泥白肉,合格之作。無大驚無大喜。唔辣。酸菜魚,因為又有魚食話湯都可以飲埋,好抵食😛,但是飲個湯有胡椒,真係辣,又過癮。要叫碗飯解解辣。泉水雞。以為又辣到飛起,原來唔辣,些雞好滑,但有荀伴住食。過水手肉,比水煮無甘多汁。但煮法似的。牛肉嫰滑但唔算好驚喜。可能比些魚湯辣親,呢味都唔辣🤗268一個人無加一。另外叫左白飯可樂。埋單$541! 灣仔區又愛辣值得一試。

只收現金。款式多。二個人都有排揀。

四川涼麵,很香小小小辣。(平時食開譚仔小辣)。

蒜泥白肉,合格之作。無大驚無大喜。唔辣。

泉水雞。以為又辣到飛起,原來唔辣,些雞好滑,但有荀伴住食。

2017-08-29 2591 瀏覽
位置比較隱蔽,在商住大廈一樓!內𥚃似一間細小酒家!環境舒服,落地玻璃感覺開揚!值得一讚,由於是逐位人頭計算,所有人少少都可以食到幾款川菜我們2人可以點2款涼菜 3款熱菜四川涼麵,虎椒皮蛋,兩款涼菜,夠辣,十分惹味水煮魚,啤酒鴨 都值得一試,雖然不夠涼菜惹味辣子雞就比較失色,炸得太燶,只食到麵粉味,食不到雞味, 可能不夠麻不夠辣,沒有川菜既感覺整體都算出色,通常一大班人食川菜比較多選擇先扺食,但些餐廳因為人頭費計,好啱兩三知己,人少少又想食多款川菜既人一定會再來
位置比較隱蔽,在商住大廈一樓!

內𥚃似一間細小酒家!環境舒服,落地玻璃感覺開揚!

值得一讚,由於是逐位人頭計算,所有人少少都可以食到幾款川菜

我們2人可以點2款涼菜 3款熱菜

四川涼麵,虎椒皮蛋,兩款涼菜,夠辣,十分惹味

水煮魚,啤酒鴨 都值得一試,雖然不夠涼菜惹味

辣子雞

一定會再來

2017-08-28 1731 瀏覽
本身我對四川菜一般因怕辣。但友人喜歡,所以都冇所謂啦,就揀了位於灣仔廈門道的渝川菜館來試一試。我們兩人可點兩個涼菜,三個熱菜,承惠$265/人。怕辣者可點不辣的菜。當然我們一場來到,就試辣的。點了夫妻肺片夫妻肺片加上芫荽作點綴,辣得來又惹味。川式過水牛肉望見咁多辣椒,睇見已覺辣,口嚐一啖,牛肉嬾滑,冇我想像中辣不能入口。不錯。沸騰水煮魚水煮魚又麻又辣,魚夠滑 ,我要一罐凍飲才可以解辣,才可以繼續食。香麻泉水雞,對於不嗜辣的我,都覺得這個不錯。

點了夫妻肺片

夫妻肺片加上芫荽作點綴,辣得來又惹味。

川式過水牛肉

沸騰水煮魚

香麻泉水雞,對於不嗜辣的我,都覺得這個不錯。

2017-08-28
2017-08-22 1447 瀏覽
係香港食川菜必吃四川涼麵,我的至愛!朋友說渝川茶館好吃,見菜單有涼麵,二話不說就訂枱,期待左三星期。 一行五人可以點3個涼菜,5個熱菜,另外附送炒椰菜同預訂左兩隻蟹,超豐富!涼菜點選四川涼麵(超好吃必須點)、尖椒皮蛋(皮蛋靚流心的)、蒜泥白肉(嗯嗯....無咩特別)。熱菜點選泡椒田雞(係好滑既,啲油辣,怕辣要飛油囉~)、干煸雞軟骨(想食雞肉多啲建議點辣子雞)、干煸肥腸(好味唔油膩,好味到唔夠食)、水煮魚(最尾個道已經食唔落,龍利魚滑既)、炒蒿筍(清清地,解辣佳品)!炒辣蟹要預訂,味道剛剛好,趁熱食更過癮!加左蟹價格會跳一級,未食過值得一試,食過就唔會再點,因為原本個套餐已經食唔晒,太浪費食物啦。下次再有川菜癮,都會簡渝川!

下次再有川菜癮,都會簡渝川!
2017-08-01 5933 瀏覽
見有報導介紹灣仔有間四川私房菜,即刻吹雞call齊辣腳去試下!餐廳位於灣仔廈門街一座商廈1樓,地點方便唔難揾。餐廳以會所為名,私房菜形式經營。注意只收現金!裝修企理整潔,眼見有約十張枱,有三四張大圓枱,有幾枱都係一大班人嚟開餐。呢度收費以人頭計,每位hkd 268 ,我哋今晚4個人可以叫3個涼菜4個熱菜仲送多個青菜!老早喺個多星期前已上openrice睇定有乜好食!推介嘅有水煮魚,青椒皮蛋,川式椒鹽蝦,四川涼麵……等。再睇下餐牌,其實同網上見到嘅都一樣,所以大致上都決定咗食d乜!不過有一個辣友唔食內臓,所以好多肚絲,腸類都一律冇叫。青椒皮蛋呢個係好多人推介為必食嘅,皮蛋流心,味道都算唔錯!但份量少咗d,呢度拼埋好似冇一隻皮蛋咁。蒜泥白肉呢個無乜驚喜,坦白講譚仔好食過佢!蒜又冇乜,肉片每人得一塊多d,下面墊底牙菜都唔算多。巴渝口水鷄味道一般唔特別,普通食川菜嘅地方都做得比佢好味!川式椒鹽蝦我唔係好明點解d人推介呢個菜式!定係咁啱我哋咁好彩中伏鳥?!賣相係幾特别,有d爆炸形蝦片伴碟,但蝦係唔熱嘅好明顯預早炸定,蝦肉係冇味嘅,連蝦殼都只得少少椒鹽味!我真心覺得對唔住同行辣友,因為呢個菜係我點

餐廳以會所為名,私房菜形式經營。注意只收現金!

青椒皮蛋

巴渝口水鷄
味道一般唔特別,普通食川菜嘅地方都做得比佢好味!

川式椒鹽蝦

我唔係好明點解d人推介呢個菜式!定係咁啱我哋咁好彩中伏鳥?!賣相係幾特别,有d爆炸形蝦片伴碟,但蝦係唔熱嘅好明顯預早炸定,蝦肉係冇味嘅,連蝦殼都只得少少椒鹽味!我真心覺得對唔住同行辣友,因為呢個菜係我點嘅!
最後辣友覺得用蝦片點水煮辣汁仲好食過隻蝦!希望餐廳檢討下~~

水煮牛肉

明明話呢度招牌菜係水煮魚,點解最後我哋會叫咗水煮牛肉呢?!問題就係……佢正確菜名應該係水煮魚柳,因為當我哋想確定下係咩魚之際,佢竟然答我哋~~~龍利柳! oh my god!!!
仲同我哋講如果想要原條魚,要預早一日order! *要加錢~我堅接受唔到去私房菜食水煮急凍魚柳,完全錯晒!
講返個水煮牛,由於本人唔食牛,所以牛肉我不作評論。而佢個水煮本身係可以嘅,麻同辣適中,d汁辣友除咗用嚟點蝦片仲攞嚟撈飯。底下嘅薯粉入晒味,好好味!薯粉食晒可以再加,我哋加左兩次,第二次佢煮得太淋!

泡椒肉片

酸酸辣辣味道都係一般貨式,辣友們第一次咬泡辣,好鬼鹹!

虎皮尖椒

佢個汁做得唔錯,尖椒連籽食嘅話有辣味!幾好!

手撕包菜
呢碟送嘅,係等得耐d,我哋差唔多食晒都未嚟!當我哋問係咪有碟菜嘅時候,佢竟然答"未到我哋",都幾攪笑!

總結:唔會有下次,因為收費唔算平,菜式唔算特別好味,應該有其他食辣嘅餐廳好過佢。
2017-07-08
2017-07-11 1259 瀏覽
It was my third time there last Sat. This is fast becoming my favourite Sichuan restaurant. No frills. Just great food.四川冷麵 and 酸菜魚 are must eats. My mouth is watering just writing about these dishes. 口水雞 has got great flavors but it can be a bit boney. 魚香茄子is a good addition if you are looking for something less spicy. 乾煸四季豆 was done very well and not oily at all. The only issue is that the kitchen door is kept open, so from time to time you choke a little from the peppercorn fumes. Cash only.

Cash only. Don't forget to bring enough!

• 四川涼麵
  • 酸菜魚
2017-07-02 996 瀏覽
一到夏天就冇乜胃口,所以好鍾意食啲酸酸辣辣嘅嘢食。呢一間川菜館係按人頭收費,大約$260幾一位加一。一行兩人,可以叫兩個涼菜三個主菜,分量都算適中,兩個人都食得好飽,另外仲有白飯,炒菜,同一罐凍飲。蒜泥白肉好薄身又唔肥膩,入口好香蒜味夫妻肺片麻辣加埋芫荽真係好正水煮魚好滑,入口先辣後麻,十分刺激香辣炸子雞相對比較乾身但都入味反而不辣既鍋巴肉片似家常菜就一般般,無咩特別。總括來講都係好正宗嘅川菜會再去食,令人回味。

蒜泥白肉好薄身又唔肥膩,入口好香蒜味
夫妻肺片麻辣加埋芫荽真係好正
水煮魚好滑,入口先辣後麻,十分刺激
香辣炸子雞相對比較乾身但都入味
反而不辣既鍋巴肉片似家常菜就一般般,無咩特別。

總括來講都係好正宗嘅川菜會再去食,令人回味。
2017-07-01
  • 蒜泥白肉
2017-06-20 886 瀏覽
私房川菜 人未到鋪 辣味已在門口傳入我的鼻餐廳不大 感覺干淨舒適 座上客不少外國人食物按人頭計算 已連加一 有茶提供3人行 選擇二款涼菜四款熱菜食物分量以人頭增減另送一碟炒菜 同埋白飯任食可惜是白飯太軟飯粒變飯塊四川涼麵味道一般 唔夠辣味 麻香 偏油又偏淡 雖有花生碎粒在上 但食不到其香味但麵質不錯 口水雞有麻香 但辣味與雞未能融合雞沒有雞味 咸味不足 感覺貌合神離干煸四季豆走油過盛 四季豆偏干 枯燥辣度不足 有花椒麻香 回鍋肉五花腩加上泡椒和青椒不俗 可惜味道偏寡 毛血旺內有牛柏葉,午餐肉,豬紅,魷魚,萵筍,黑木耳等等 辣度適中整體上不錯 建議可加薯粉在底 更佳泡椒鱔魚鱔魚走油走到太利害 魚肉很硬 沒有魚味芹菜和泡椒 炒勻 不好吃送炒菜一碟 正常
私房川菜 人未到鋪 辣味已在門口傳入我的鼻

五花腩
加上泡椒和青椒
不俗 可惜味道偏寡

毛血旺
內有牛柏葉,午餐肉,豬紅,魷魚,
萵筍,黑木耳等等 辣度適中

整體上不錯 建議可加薯粉在底 更佳

泡椒鱔魚
鱔魚走油走到太利害 魚肉很硬 沒有魚味
芹菜和泡椒 炒勻 不好吃

送炒菜一碟 正常
2017-06-19
2017-04-06 1774 瀏覽
離開重慶已經有20多年, 真的很懷緬當年川菜的味道, 經同事介紹下便去了渝川, 當晚一行五人到達, 菜館是以私房菜形式經營,所以我哋點了三個冷盤、五個熱暈, 冷盤點了..巴渝口水雞、蒜泥白肉及麻辣豬肚絲, 雖然是冷盤,但分量一點也不少,而且味道亦都比較正宗,雖然我哋是點了小辣,但亦不失傳統口味,跟住戲肉是...辣子蝦、水煮魚、宮保雞丁、麻婆豆腐、肉碎炒土豆絲,以及奉送炒清菜一碟,三女二男吃得津津有味,人人都吃了二碗飯,非常滿足,事後亦不覺口渴,應該没什麼味精吧!總括來説, 應可以滿足一些對川菜有要求的食客。
2017-04-03
  • 蒜泥白肉
  • 口水雞
To farewell my nice boss who loves spicy food so much, we decided to come here which serves many different spicy dishes.We got 13 people and it restricted us to order 6 cold dishes and 7 hot dishes. I do like steamed chicken in spicesmy colleague recommended the frog with chilly, because the meat tasted sweet!Another one like the beef in vermicelli with sour preserved vegetable.Overall, the taste is good but it can be better because the chilly seems to be added after finish cooking. We cannot
口水鷄
辣田雞
Overall, the taste is good but it can be better because the chilly seems to be added after finish cooking. We cannot taste many different spiciness among 13 different dishes. Given that they are charging us $268 per person, there are many improvements to be made.
四川辣麵
夫妻肺片
啤酒鴨
2017-03-07
口水鷄
  • 口水雞
2016-10-29 4068 瀏覽
朋友帶我來這個專吃辣的店。它是人頭收費的。夫妻肺片、水煮魚是心水推介。推介這麻辣店,它的菜剛好是本人「辣到不行了」臨界點前一點點,既有辣辣的味覺,亦能夠繼續吃繼續吃!當然每人對於辣可接受的程度不一樣。只是同場顧客吃得好開心,有點吵吵的~

只是同場顧客吃得好開心,有點吵吵的~
水煮魚😋
2016-10-11 3137 瀏覽
Never heard of it until my friends arranged a dinner there.水煮魚蒜泥白肉口水雞 are highly recommend! Lush lush lush !!! We definitely will go back again very soon!But I was so disappointed that some customers smoked there:/