中文 | English
Bill Tai Tai
我是Bill Tai Tai。我最常於銅鑼灣油塘觀塘出沒,最鍾意港式日本菜意大利菜西餐廳茶餐廳/冰室中菜館粉麵/米線粥品壽司/刺身
食評會員 8次成為首位寫食評會員

同事說好好味

同事說好好味

中規中舉

中規中舉

Just okay la...

Just okay la...

周一試新野,來到了MARS MENU 看餐廳名字完全不知是韓食,但見有店員在街上猛派傳單,烈日當空也就試下無妨。

環境 star star ︰ 好熱沒有冷氣,只有冷風機,分開2間房,只有數張桌子,環境頗為狹小

午市餐牌選擇 star star star star ︰夠晒多,底面兩頁,有選擇困難症呢!

服務 star star ︰ 很一般,店員聚在房子外邊,要叫幾次才有人前來,另外,食物到了的時間,反映食物味道太淡,似沒有落鹽,店員竟淡淡然︰「出左咁耐都無人咁講過架噃!」完全沒有意欲試下味、了解下,就行開去! huffy huffy ,態度不好令我熱血男同事反擊她︰「咁耐都無問題唔代表現在無問題!你也可以試試味吧!?」 店員最終也沒有處理,不了了之,要改善! frustrated

食物 star star
無乜味!說好的蛤蜊變了青口!

無乜味!說好的蛤蜊變了青口!

蛤蜊牛肉海帶湯也是忘記下鹽,說好的蛤蜊變了青口,不吃青口的同事仔扁晒咀....
完全沒有味,這個淡而無味,得個辣字,同店員講對方沒反應!差!

海鮮純豆腐辣湯,以為好穩陣的食物,竟然可以淡而無味,賣相味道都似隔夜番叮食物!失望之極!

除了說好的蛤蜊青口,說好的雪糕也變了雪米糍

食物選擇多還不如專心做好幾款儲返頭客吧!
用餐日期: 2015-06-15
是次消費: 每人約$70 (午餐)

2014-09-10
類別 : 日本菜名人店拉麵

餐牌

餐牌

見網上食評大多為讚的,
心想也不會差到那裡,
因我只想吃一碗正正常常的拉麵。

問店員有什麼推介,
說是牛舌拉麵
於是叫了牛舌鹽味拉麵
湯底味道像蔥花開鹽水,牛舌味道平平,半熟蛋也無特別之處

湯底味道像蔥花開鹽水,牛舌味道平平,半熟蛋也無特別之處

湯的味道像是蔥花鹽水
牛舌也沒有特別之處,不見特別美味,
半熟蛋也是平平的,
整碗麵也就是平平無奇,

這樣的質素跟標價不乎,不會再光顧了,有點中伏的感覺。sad
用餐日期: 2014-08-18
是次消費: 每人約$105 (晚餐)

2014-05-26
類別 : 意大利菜扒房西餐廳浪漫情調慶祝紀念日包場派對

難得7個姊妹齊腳,兼賀一賀其中一位姊妹再做媽咪,另一位姊妹再一下個月生得,找了一間網上食評大好的餐廳。

大家事忙,約7時30分,約近8點先齊左3個姊妹,大家都叫左3個course的晚餐,早到者想上住前菜食住先,但問題就來喇,我地見人地有一兜兜麵包,於是叫店員比我地,佢都答︰"得得得!" ,過15分鐘都未有,於是再問,店員就話︰"廚師整緊呀,等多陣啦!" ,40分鐘過去,隔離二人檯遲過我地都有麵包吃得津津有味我地都未有,結局在近50分鐘的光景,約8點半,7個姊妹都來齊啦,足足1個鐘多D我地先有麵包,仲要係出口3-4次催才有!Why?

可能大家會諗,麵包啫!使唔使狂催呀?問題係有大肚婆在,佢足足等左差不多70分鐘三催四請先有麵包!有無搞錯?common sense is not common? 遲來先有麵包,應該是送錯檯,送錯唔緊要,但係店員不了了之的態度令大肚婆嬲左!真係太過份!

先來一輪惡劣的服務,再講講食物,水方面係一定要你開distill water,不提供tap water, ok,7個人開左2大支都無問題,問店員拿熱水,佢真係比一杯100度的熱水,問你點飲好呢?
講返食物,真係唔錯的,不過上菜的速度真的太慢,又是要等的!
好好味

好好味

好味

好味

尚可

尚可

基本上幾個主菜水準都好好,份量也足夠。
叫了羊扒,7成就是7成,羊扒林滑,非常美味,嗜羊者如我大愛。另外試了黑毛豬,啖啖肉,很JUICY,煎得恰到好處,另外試了大蝦意粉,蝦夠鮮,炭火燒過,夠晒原汁原味。食物質素很好,
是整個晚餐最好的地方。

我地叫左3個course的version, 沒有餐飲,是食物"美" 中不足的地方。
3個course $3xx
4個course $4xx
5個course $5xx

我地叫3個course的version , 計埋distill water 之類再加一,埋單一人$470… 貴左DD,加上服務茶餐廳水準..,不推薦

推介美食: 羊扒,黑毛豬
用餐日期: 2014-05-16
是次消費: 每人約$470 (晚餐)

2014-02-10
類別 : 日本菜火鍋任食/放題

懷著極大期望來試Shabu Sai, 見到門面好開心!因為間店舖好靚好日式。12點半左右只係入左3成客人,可能係weekday之故? tongue

唔明點解個reception姐 一定要我地幾個企在front desk 落晒單先比我地入座,間店舖裡面大排位,點解唔可以安排入座才慢慢點?不解!

我地5個人都叫左配1碟肉的餐,其他配菜任食,等候湯底期間已經衝左出去自助區搵食,個自助區display得幾靚,但野食選擇不是太多,而且每個碟/碗都好細,如果同一時間有三個人出去就已經夾晒d食物咁滯,等refill又太慢,想吃多些菜的我,90分鐘裡面只有有幾會refill左1次咁大把,吃了兩"住"菠菜。

等左10分鐘不夠,肉來啦!吓????我嚇到呆左!付出近$100大洋你比d 咁嘅野我食!?
有圖有真相!好失望囉!有無搞錯,牛肉薄過紙!衰過我在凍肉舖買的!想點?shabu shabu店不是吃牛肉的嗎?竟然可以出d 咁的質素的東西!好好好失望!再加上個幾款湯底全部一樣味!要自己加大量番茄入去煮先叫做有些味道!

起初見間店舖裝修好靚,想必食品都有番咁上下,但原來個收款去晒個裝修到,好唔ok!永無下次!

用餐日期: 2013-12-19
是次消費: 每人約$110 (午餐)

2014-02-08
類別 : 台灣菜

已經不是第1次來此店吃飯,第1次吃"墾丁"是在mega box分店,食物很不錯的。油塘分店初開業時常來光顧,但後來轉戰老公大人最愛譚仔少左來。

今晚同朋友一齊再試,坦白講,吃完這此短期來都唔會來啦。

套餐二人餐有$168/ $198,兩個人都唔係太肚餓又好想吃台灣野,於是叫左兩份牛肉麵,再叫左一個小食三併: 涼拌青瓜、口水豆腐、麻油黑木耳 , 涼拌青瓜係用大量白醋去醃,喜歡酸味的我覺得ok,口水豆腐個汁係麻辣,我就ok,友人就覺太辣,吃了一口已吃不下去,麻油木耳ok正常,幾爽口。

再來就係等左都幾耐,超過20分鐘的牛肉麵,散叫的份量都係縮晒水,好在我地唔肚餓,味道方面,同去台灣食的街檔牛肉麵無得比,濃度、牛肉鮮味,湯頭都係稀釋左40%的,不過不失啦。

最令我 O 晒咀的是兩杯原本"無得輸"的台式飲料! 我叫左凍香芋珍珠奶茶,朋友叫左熱珍珠奶茶,大口一飲凍香芋珍珠奶茶,可以話係完全無香芋味!係要在"回甘"after taste裡才尋找到少許香芋味!搞咩呀?!又淡又無味!問下友人杯珍珠奶茶,珍珠得6~8粒,佢話過可以,於是我叫個侍應姐姐埋來想換杯穩陣的熱珍珠奶茶,侍應姐姐反應令我吃驚,佢話" 唔換得架噃!你lee杯$21蚊,我要自己掏腰包拿錢補返個差價…" 我當堂O 晒咀,佢講的粒粒字我都明,但變成句子我就唔明啦, 套餐要轉都可以,何況我係 a la carte叫! 大家dead air左5秒,佢話要問經理,轉個頭佢又無話換唔換得,就將一杯熱珍珠奶茶放左在隔離檯(我地兩張2人檯拍埋一齊的),隔離檯大叫︰"我無叫噃!" 個侍應姐姐即刻一個斜bear我,示意杯熱珍珠奶茶係我!於是我伸手去人地張檯都攞,一飲!可怒耶!竟然係我以前朝朝早都飲的三合一奶茶?!!太過份!咁點解我要去餐廳飲?!我行多兩步去su pa de pa 裡面那間貢茶買來飲無咁嬲!

食物、服務都大幅度下降,短期內都想唔到再來的原因!
用餐日期: 2014-02-06
是次消費: 每人約$80 (晚餐)