中文 | English
我是住在葵涌的siumean。我在荔枝角工作。我最常於旺角長沙灣荃灣出沒,最鍾意韓國菜日本菜意大利菜西餐廳卡拉OK迴轉壽司店自助餐壽司/刺身火鍋
食評會員 1次成為首位寫食評會員
siumean  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2016-08-22
類別 : 粵菜 (廣東)酒樓點心

星期日嚟咗裕滿人家食晚飯,7點未夠,仲有大把位,有好幾枱都係打邊爐,而我哋就主要食小菜。
色澤冇咁靚

色澤冇咁靚

今次係第二次叫呢個做緊優惠價嘅叉燒,水準似乎失色咗,冇上次咁靚,可能今次係廚房放得太耐嘅關係,食落有少少霉嘅感覺,但份量都算多,以咁嘅價錢嚟講總算好食過一般燒臘店出品cry
穩陣之選

穩陣之選

呢個鮮竹卷亦係第二次叫,保持到水準like個蠔油汁唔會太咸,腐皮卷冇硬身包得好貼,冬菇炆得夠淋,菜食落仲係帶有少少爽脆感,唔錯!

第一次叫,原先以為係有肉碎嘅,上抬一睇原來係用雞蛋同蝦米炒,仲有韮菜、椰菜、姜葱、紅黄椒。粉絲炒得半乾,冇黏身,唔會好油膩,整体味道還可以smile

酸菜$8碟,我比較鍾意呢款多過花生,比一般市面買嘅甜少少,唔鍾意泡菜可以要求更換花生,服務員亦很樂意配合like

食到七七八八,服務員送上紅豆沙作總結,夜咗沽清就冇。
用餐日期: 2016-08-21
是次消費: 每人約$217 (晚餐)

2016-08-20
類別 : 台灣菜咖啡店甜品/糖水

朋友話想食呢間台灣野,我揀咗朗豪坊分店,晚飯時間7:15朋友到咗,門口攞飛等住先,等三個字可以入得,店員安排佢入座,我隨后到達,坐張2人枱同旁邊張枱之間嘅空間好細,有咩秘密就唔好咁大聲喇yuk
乜水都冇俾架sad唔緊要,叫野食啦,叫個<香菇水餃麵>同<石板街朱古力蜜糖磚>先,個蜜糖磚侍應提醒要等20分鐘,我哋都冇問題照等,結果係連個麵都要等好耐先上喎,食兩啖連蜜糖磚都上埋lu,想食埋個麵先食甜品,搞到d雪糕開始溶溶地先食佢really麵嘅湯底夠濃,個麵有彈力亦有咬口,比平常食嘅台灣麵要粗,冬菇夠厚身亦入味like水餃正常但份量偏少,正体黎講個賣相比照片見到略為遜色,應該放返多些葱花增添口味及賣相較佳。乜原來蜜糖磚只係用叉同刀食,定還是俾少咗匙呢?!雪糕始終用匙食比較好,不過而家都溶咗啦,用叉就用叉,講真最出色都係下面三塊吐司yummy佢唔會整到好硬而難切,啱啱好,配埋d醬食就最好,同朋友一齊食最啱啦,1個人食就太豐富喇!

推介美食: 石板街朱古力蜜糖磚
堂食等位時間: 15 分鐘
用餐日期: 2016-08-04
是次消費: 每人約$86 (晚餐)

2016-05-30
類別 : 川菜 (四川)台灣菜火鍋海鮮

我在5月27日買了團購,它上面的條款說明要最少兩天前訂座,於是我便打電話訂29日去食,成功訂座。
       我當晚準時到達後,給他們看電子優惠券時問題就出現了sad竟口口聲聲說要列印本才行,否則無法向團購公司收錢,但條款上清楚寫明是出示電子優惠券而不是列印本。既然和條款有別,那為什麼不在訂座時提提客人?卻在現場說收$10一張列印費?shocked是存心欺騙還是條款出錯?他們叫我有什麼問題可直接問團購公司。他們之間怎樣溝通難道要消費者去處理?他們是否應好好了解一下事情以免混亂情況再發生?現在給人的感覺是推卸責任而已。
用餐日期: 2016-05-29
用餐優惠: 團購

2015-04-12
類別 : 西式酒吧酒店餐廳自助餐

晚上9:00來到場內見只有一枱人非常冷清,約10:00才開始有兩枱客人,期間有一段時間只剩下我們,感覺有點怪!可能還早吧!這裡很清靜,播放的音樂很細聲,電視有兩部,一邊播足球;一邊播新聞。由於安排的座位是靠窗,離電視有些距離,個人認為這很適合聊天!
百威$62、long island$88、sex on the beach$88~價錢在酒店來說算合理!餐牌還有其他酒精飲料如紅白酒、普通飲料如咖啡、果汁、汽水、疏打水等。唯一没有小食餐牌,但有nuts供應(以為要收費原來是送的),匯豐咭有9折,沒有加一,都算幾便宜!

用餐日期: 2015-04-06
是次消費: 每人約$90
用餐優惠: 信用卡優惠

2015-03-12
類別 : 日本菜壽司/刺身

今次是第二次用晚餐,對上一次來的感覺只是一般!那天初三正是過年,可能假期吧!店內很冷清,服務非常一般!就連門口貼著的推廣(吃滿$100送$50coupon)也停止但又沒清楚列明,直至埋單發覺没有送才感到有點搵笨 sick 這次是閒日來,晚上八點半到達,有四人卡位不用搭枱。我們兩人分別點了:
牛肉拉麵$46~湯底是奶白色,店內餐牌聲稱是鮟康魚湯。配料有熟蛋半隻可惜不是糖心蛋!牛肉份量頗多值得一讚 like
帆立貝和鰻魚壽司(大件)$29各一客~飯的size比正常略大,今次明顯無上次大件,是師傅的手勢問題嗎?!坦白說,味道不是很突出!但以這價錢來計,不要太高要求了!
雜錦天婦羅(三蝦四菜)$55~炸得算不錯,雖是不至於很鬆脆,入口有脆的感覺也是合格的!
忌廉蟹肉粟米餅$28~吃時略嫌不夠熱,否則這是一道值得一吃的小食!不過廚房好像很難控制它的溫度?!不是燙口就是涼了點!最佳味道是入口微燙那種!
特價三色刺身$58(日至四晚上九時開始供應)三文魚四片、生蝦四隻、帆立貝四片~以為特價貨色會參差!幸好沒有將貨就價,三文魚和生蝦是足份量,帆立貝只有兩件切成四小件,也不感奇怪!整體上是新鮮和抵吃的。
串燒冬菇$18~有鹽燒得剛剛好,也夠熱,不錯!
題外話/補充資料:
三月份有coupon送,食滿$100送兩張$50作下次用
推介美食: 忌廉蟹肉粟米餅,串燒冬菇
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2015-03-05         慶祝紀念: 情人節
是次消費: 每人約$130