中文 | English
無人識你
我是無人識你。我在淺水灣工作。我最鍾意拉麵壽司/刺身雲吞/餃子
食評會員 0次成為首位寫食評會員
無人識你  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2015-10-15
類別 : 日本菜壽司/刺身

一到店鋪,很快便有位置,不用等太久。點了菜和飲料後,不久便上菜。

首先來的是池魚 活魚刺身,整條魚放在面前。我看見壽司師傅即場切,切成一片片薄身的,加配酸酸的醬料,口感和味道都不錯!這是我第一次吃池魚,原來味道很鮮甜,而且很肥美。

之後上菜的是大根鵝肝,它的食法很特別,是兩塊蘿蔔和冬菇夾著鵝肝,鵝肝很肥美,燒得很香。餐廳的職員教我們要把蘿蔔、冬菇和鵝肝同時吃。因此有很特別的層次感,每一口都是冬菇+蘿蔔+鵝肝+蘿蔔,所以口感很特別,而且三樣食物加在一起的味道也很好。

之後,叫了一個甘蝦三文魚親子丼。有沙律和麵豉湯作前菜。飯的份量很足夠,三文魚、三文魚魚子和甜蝦都很鮮甜!特別是三文魚,很厚很肥美!甜蝦也很大隻,真是很想再吃多一次!

最後點了甜品,是北海道溫室蜜瓜 紅豆芭菲。一看見它便很興奮!它的賣相十分吸引,是半個哈蜜瓜,加雲呢拿味雪糕和紅豆,十分吸引。吃完壽司和飯再吃這個甜品後,兩個人吃份量剛剛好。雪糕很重雲呢拿味,紅豆亦很甜。哈蜜瓜很新鮮和很甜。

整體而言,這間日本料理餐廳值得一嘗!不單食物質素高,而且價格恰當。喜歡吃日本菜的朋友不訪一嘗。

推介美食: 北海道溫室蜜瓜 紅豆芭菲,大根鵝肝,甘蝦三文魚親子丼,池魚 活魚刺身
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2015-09-22
是次消費: 每人約$350 (晚餐)

2015-09-07
類別 : 西式薄餅

旺角 - 有形形式式的食肆,一不小心便很易中伏,選餐廳先做資料搜集是常識吧。選了Amico也自當然有我的一套邏輯;

它的一樓很有西式酒吧感覺,一進便是長長的bar枱;

二樓卻是寧靜西餐廳的feeling,形成相當程度的對比。店內的枱凳及部份裝潢都採用了木紋設計,很有質感,但不unique。

主餐牌乃純文字,單頁不用翻,分成多類,如頭盤、主菜、意粉、薄餅、小食等,而每類有約7-8款選擇,不算很多,但也絕不是少。價錢乃一般水平,可是高質除了說是食物質素,更重要的是服務質素和環境的舒適程度。

跟餐的意大利風乾火腿沙律有一塊ham,味道就如普通的parma ham差不多,配沙律菜能中和其鹹味,味道剛剛好。沙律菜加了少許黑醋,酸酸的頗開胃,作appetizer不錯;同是跟餐的餐湯是意式蕃茄湯,味道頗濃,雖有少許「地門茄膏」的感覺,但味道並不味精,蠻有誠意的餐湯。

每次到不同的餐廳點小食很自然也會選擇水牛城雞翼,可是味道差天共地,有好的亦有不好的,每次也懷期盼的感覺,就像在淘寶一樣。這裡的一碟共六隻,新鮮炸起十分熱騰騰。除雞翼本身肉質嫩滑及多肉汁之餘,其水牛城醬也調得恰到好處,主要是微微的辣椒醬味道加上少許的酸和半點甜味,搭配雞翼蠻有層次。為一頗值得推介之選。

本想order鵝肝多士,可惜已售罄。因選擇不太多,唯有轉為牛油炒什菌。什菌還包括金菇,菇類沒什麼特別。可是醬汁除了淡淡的牛油香,還帶有一點點酒味,為平淡的牛油什菌添上更多色彩,香味頗濃而且味道不俗。

豬鞍扒並不大塊,可是重質不重量,其肉味頗香濃,切下去還有不少的肉汁滲出,頗為juicy。醬汁甜甜酸酸,感覺幾新鮮,跟豬鞍扒蠻搭配,整體味道不錯。可是肉質有點韌,唯差點嫩滑的質感。

千島海鮮pizza包括多種海鮮,例如蝦、墨魚仔,加上大量香滑的芝士焗製,半溶的芝士拿起還有「拉絲」的感覺,用料絕不馬虎。餅底薄而脆,配上海鮮、芝士及千島醬,味道十分多層次,非常滿足。

這杯特飲名為「垃圾桶」,實為芒果檸檬特飲,味道清甜帶半點酸,感覺頗清新。可是放得太多冰,過了一會冰溶掉後,味道很快便變淡,需要改善。

堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2015-09-07
是次消費: 每人約$250 (晚餐)

2014-10-05
類別 : 西式雪糕/乳酪

大熱天時係MK行完女人街緊係要入返朗豪坊涼下冷氣啦madmadmad入到去女朋友話肚餓,見到呢間野個涷櫃有好多甜品就話想chopstickchopstickchopstickchopstickchopstick女朋友超鍾意食甜品,一樣又點夠呢,於是叫左個乳酪雪糕同埋一件藍莓芝士蛋糕tonguetonguetongue

呢度既乳酪雪糕唔錯,其實我自己本身好少食乳酪雪糕,雪糕味道唔會太甜,而且有少少酸酸地mad既味道。雖然比普通雪糕好食,但價錢都貴唔少sadsadsad其實食得多既會覺得太酸而且啲會酸酸地,所以都系少食多滋味吧。。blueberry cheesecake就幾好,表面既果醬食得出唔同平時搽面包個啲藍莓醬得個甜字,甜甜酸酸之餘仲帶有少少清香; 個芝士餅好好味,唔會太濟,食落幾好味lollol不過份量太少,食完好似冇食。。。sadsadsad
用餐日期: 2014-09-23

2014-09-30
類別 : 港式點心中式包點

估唔到呢道又有唐記, 見到又想買2個包食下
叫左個香芋同菜肉包, 感覺幾有營養, 有菜有肉, 同埋都飽肚
依舊好快就有得食, D包都OK熱
今次個菜肉飽D菜肉好多汁, 流到個包既肉農都咸咸地好好味, 同埋肉的份量唔細, 食落都OK飽,
另外個香芋包就之前食過, 個味好似, 但感覺上個芋容冇以前咁濃, 希左, 但食落甜甜地, 仲係好味, 同埋個面包都有小小清香的味道, 不錯的!

用餐日期: 2014-09-25

2014-09-26
類別 : 粵菜 (廣東)港式小食店

經開呢頭, 呢條條街有好多野食,  但係見呢間幾香所以食呢間
佢門口就有個牌寫住有唔同的飯, e.g.海南雞飯/豬頸肉飯/炸雞飯
我見好多人叫豬頸肉飯, 所以叫左, 加杯檸水

上面講個D飯出部都只係33蚊, 呢頭街黎講自平

D飯有得揀老汁或者咖喱汁, 員工推介我要青咖喱, 信左佢.
個汁冇伏, 但係D飯硬左D..D豬頸肉肉質不錯

另外杯檸水好似加左D特別野, 佢係有D綠色既野係個底度, 唔知係咪青檸, 但係飲落多左陣清香的味唔知咩味, 不過都唔錯ge!

用餐日期: 2014-09-24