中文 | English
天平貓貓
我是天平貓貓。我是一名為食貓,在銅鑼灣工作。我最常於銅鑼灣尖沙咀深水埗出沒,最鍾意川菜 (四川)滬菜 (上海)日本菜,越南菜,中菜館扒房,日本菜館同粥品自助餐壽司/刺身,小籠包/日本刺身杜丹蝦。
食評會員 21次成為首位寫食評會員
我的推介食評 我推介的食評 40
天平貓貓  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

類別 : 滬菜 (上海)快餐店粉麵/米線

十一月廿六日, 放學後走咗嚟好耐冇幫襯既《君滬鍋貼大王》,
早兩日收工撘巴士, 唔記得土瓜灣好快就到, 瞓著咗遲咗兩個站落車,
但就無意中發現原來呢頭都有間《君滬鍋貼大王》架!!
好掛住呢度既鍋貼同酸辣湯呀~~

呢度既水準同之前食開既差唔多, 一樣好味兼份量大,
我哋兩個叫咗一個雞翼上海粗炒、酸辣湯、五隻鍋貼同一碟菜芯已經勁飽啦! 正!!

不過呢度既座位就少啲, 但我諗我哋多數都係放學後十點幾先嚟幫襯,
所以對我哋冇乜影響, 最緊要啲嘢衛生、好味同夠份量!!lol

更詳細資料及圖片請看 : http://hk.myblog.yahoo.com/joycewai616/article?mid=11560

推介美食: 雞翼上海粗炒,酸辣湯,鍋貼
是次消費: 每人約$29 (宵夜)

類別 : 港式粉麵/米線雲吞/餃子

十一月廿五日, 今晚收工後返都唔知食乜, 返到屋企樓下,
決定試吓呢間《新園水餃麵》,
買咗個套餐 $23, 外賣加 $1, 有一個水餃麵, 一個酸辣湯, 一個熱豆漿,
以為熱豆漿係甜, 原來係碗上鹹既... 味道比較淡,
水餃啲皮厚咗少少, 湯底味道普通, 啲麵唔知係咪焗咗一陣, 腍咗少少,
至於個酸辣湯, 真係離晒大譜!! 同正常既酸辣湯差九厘咁遠!
啲料比較少, 仲竟然落好多蘿蔔絲, 又唔夠杰, 好似湯咁,
唔知仲以為自己飲緊辣啲既羅宋湯呀!!

唉... 估唔到呢間嘢啲食物質素咁麻麻, 好失望..............

更詳細資料及圖片請看 : http://hk.myblog.yahoo.com/joycewai616/article?mid=11552

是次消費: 每人約$24 (晚餐)

類別 : 川菜 (四川)茶餐廳/冰室粉麵/米線

十一月廿三日, 由於搬咗過嚟土瓜灣後, 冇得食《譚仔》既麻辣米線,
所以要再周圍搵吓呢頭有咩四川米線食,
今晚同 Winnie 走先嚟呢間試吓, 坐入去, 都算幾多人, 諗住都唔太差啦,
點知... 睇完餐牌知冇酸辣湯底已經好失望,
碗麵嚟到已經少少扣分, 因為啲料好少, 再食落口, 嘩! 個湯底唔得喎!
唔係唔夠辣, 而係個湯底本身冇味呀! 腩肉又多肥膏, 個湯底唔靚, 搞到啲竹笙都唔夠好味...
雖然話食得四川麻辣米線既人都係想食辣, 但未忌係得個辣字冇其他味囉!
越食越覺得同《譚仔》實在差太遠, 我同 Winnie 都話以後唔會再幫襯...

個菜就 OK, 不過個麵既湯底唔掂, 就乜都冇得傾啦!

睇嚟我哋要再努力搵過附近有冇第二間比較得既麻辣米線店!!

更詳細資料及圖片請看 : http://hk.myblog.yahoo.com/joycewai616/article?mid=11547

是次消費: 每人約$23 (晚餐)

類別 : 港式茶餐廳/冰室

知道 Winnie 鍾意食辣嘢, 呢度實啱佢胃口, 所以特登帶佢嚟試!
佢仲當慶祝搵到新屋, 請咗我食呢餐, 真係多謝晒呀!

記得兩年前, 成日同鎗會班兄弟嚟幫襯既食店《食軒》,
而家已經改名為《聚寶食軒》啦

我哋叫咗好幾個菜, 首先有鑊仔辣酒煮大蜆 ($38), 都幾大鍋喎~
都叫夠辣夠味, 當然唔及中山石岐佬既咁正, 但已經好食過好多香港食店啦!

跟住係一碗蠔仔肉碎粥 ($25, 窩$45), 都好多蠔仔喎, 又夠味, 呢個真係得呀!!

麻辣手撕雞 ($22), 呢個出奇地好味, 係多咗啲雞皮啫~ 但啲味道調效得幾好。

韮菜辣豬紅 ($20), 啲豬紅都唔錯喎, 唔會太假, 又幾入味, OK~

蒜蓉炒白菜仔($18), 份量少咗啲, 但都炒得幾香幾好味呀~

吉列百花蟹鉗 ($18), 呢個都唔錯喎~ 即叫即炸, 唔會話唔夠熱囉!

總括嚟講呢間嘢真係幾得, 我哋都見佢夜晚成十點幾都仲幾多客,
而且好多人都鍾意嚟飲佢煲老火湯, 細煲 $20, 大煲 $30, 下次都試吓先!

不過我哋食吓遇上一隻小小強呀!! 嚇到我哋兩個勁驚囉!
雖然都知食市一定會有小強, 但最緊要係唔好畀我哋見到嘛!
希望呢間嘢係衛生方面搞好啲啦! 如果唔係就浪費咗佢哋既美食喇!

更詳細資料及圖片請看 : http://hk.myblog.yahoo.com/joycewai616/article?mid=11538

是次消費: 每人約$71 (晚餐)

靚相

2008-12-16 (屬於相關食評)
類別 : 日本菜拉麵

十一月七日, 又過嚟《一平安》食晏, 因為呢幾個月嚟銅記可以畀我試既食市都差唔多試晒啦...
不過今次嚟《一平安》, 我哋全部都決定轉一轉口味, 唔食佢個 set lunch,
試吓佢啲散叫既湯麵, 我就叫咗呢個招牌麵"長埼拉麵", 成 $72, 好貴...
不過嚟到後, 就知大鑊, 因為佢真係貴得有道理,
個份量大到係足夠兩個人食架!! 睇吓! 個碗真係大過我個頭呢!!
好采佢呢個麵主要材料係啲菜, 如果大部份都係肉, 我諗我一半都食唔到.............
同埋佢個湯底比起平時食既豬骨湯多咗份海洋既鮮味, 當然仲有啲海鮮如蜆肉墨魚肉等等啦~
最後我好努力咁食咗三分二, 咁樣睇, 其實兩個人 share 食呢個麵又一啲都唔貴喎!

呢個係同事推介既廣東拉麵 ($55), 佢個湯底有啲似碗仔翅, 杰杰哋既,
試咗一啖, 確係唔錯喎~~ 同埋咪睇佢細碗過長埼拉麵, 其實份量都幾大, 食完會好飽!

仲有呢個香辣拉麵 ($52, 好似係叫呢個名), 賣相有啲似亞媽煮既家常小菜,
初時食以為唔係好辣, 但原來會越食越辣架! 食得辣既同事都話食到尾真係少少頂唔順呢~
不過呢個我就唔會推介, 因為賣相麻麻之餘, 其實啲料好普通, 又冇乜日式料理 feel...

更詳細資料及圖片請看 : http://hk.myblog.yahoo.com/joycewai616/article?mid=11533

推介美食: 長埼拉麵,廣東拉麵
是次消費: 每人約$72 (午餐)