十一月七日, 又過嚟《一平安》食晏, 因為呢幾個月嚟銅記可以畀我試既食市都差唔多試晒啦...不過今次嚟《一平安》, 我哋全部都決定轉一轉口味, 唔食佢個 set lunch,試吓佢啲散叫既湯麵, 我就叫咗呢個招牌麵"長埼拉麵", 成 $72, 好貴...不過嚟到後, 就知大鑊, 因為佢真係貴得有道理, 個份量大到係足夠兩個人食架!! 睇吓! 個碗真係大過我個頭呢!! 好采佢呢個麵主要材料係啲菜, 如果大部份都係肉, 我諗我一半都食唔到............. 同埋佢個湯底比起平時食既豬骨湯多咗份海洋既鮮味, 當然仲有啲海鮮如蜆肉墨魚肉等等啦~最後我好努力咁食咗三分二, 咁樣睇, 其實兩個人 share 食呢個麵又一啲都唔貴喎!呢個係同事推介既廣東拉麵 ($55), 佢個湯底有啲似碗仔翅, 杰杰哋既, 試咗一啖, 確係唔錯喎~~ 同埋咪睇佢細碗過長埼拉麵, 其實份量都幾大, 食完會好飽!仲有呢個香辣拉麵 ($52, 好似係叫呢個名), 賣相有啲似亞媽煮既家常小菜, 初時食以為唔係好辣, 但原來會越食越辣架! 食得辣既同事都話食到尾真係少少頂唔順呢~不過呢個我就唔會推介, 因為賣相麻麻
不過嚟到後, 就知大鑊, 因為佢真係貴得有道理,

不過呢個我就唔會推介, 因為賣相麻麻之餘, 其實啲料好普通, 又冇乜日式料理 feel...

更詳細資料及圖片請看 : http://hk.myblog.yahoo.com/joycewai616/article?mid=11533
  • 長埼拉麵
  • 廣東拉麵