中文 | English
天平貓貓
我是天平貓貓。我是一名為食貓,在銅鑼灣工作。我最常於銅鑼灣尖沙咀深水埗出沒,最鍾意川菜 (四川)滬菜 (上海)日本菜,越南菜,中菜館扒房,日本菜館同粥品自助餐壽司/刺身,小籠包/日本刺身杜丹蝦。
食評會員 21次成為首位寫食評會員
上載影片 上載影片 0
我的推介食評 我推介的食評 40
天平貓貓  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2008-12-17 (屬於相關食評)
類別 : 港式茶餐廳/冰室

九月廿一日晚, 又走埋嚟樓下《梅園餐室》,
四個人各自叫一個鐵板餐 ($45/一個餐), 老公都係叫雜扒餐跟炒飯,
我同284都係叫咗個「黑椒牛柳鐵板餐」, 跟薯菜, 仲有件牛油多士, 不過冇影...
今晚突然想飲忌廉湯, 呢度既忌廉湯普通啦~ 啖咗少少。

主菜, 嘩! 好似好正咁喎~~ 不過佢落單時冇問我哋幾成熟,
嚟到已經八、九成熟, 由於鐵板關係, 好快已經變成十成熟啦... 所以過熟咗少少,
但啲汁都幾好味, 份量又足, 啲薯條都炸得幾香口幾好味呀, 係啲菜求其咗啲少咗啲囉~

加埋杯餐飲凍檸茶, 四十五蚊咁既質素真係算係咁, 幾抵食。

更詳細資料及圖片請看 : http://hk.myblog.yahoo.com/joycewai616/article?mid=10996

推介美食: 黑椒牛柳鐵板餐
是次消費: 每人約$45 (晚餐)

類別 : 日本菜外賣店壽司/刺身

十二月一日, 今晚終於忍唔住收工後特登走嚟呢間壽司外賣店幫襯吓!
買咗盒特式壽司 ($45), 一盒有七件大五件小壽司,

加四件散叫壽司 ($4 - $10 不等), 埋單成 $79, 都幾貴喎...

不過, 佢啲嘢真係幾新鮮既, 同埋部份壽司確係幾特別,
呢個價錢間唔住食吓都值既~
同埋最後我都係食唔晒, 分咗兩晚先食到呢~~

更詳細資料及圖片請看 : http://hk.myblog.yahoo.com/joycewai616/article?mid=11634

是次消費: 每人約$79 (晚餐)

共有1 人投票

類別 : 港式茶餐廳/冰室

十一月三十日, 影完一晚通宵相, 當然要去食噃個靚早先返屋企啦!
老公帶噃我哋去太子呢間茶餐廳食早餐,
嘩! 勁耐冇食過太陽蛋啦! 佢哋煎得好靚仔, 正呀!!

仲有個沙爹牛肉通粉, 呢期勁鍾意食通粉呢~ 好味!

加埋杯熱華田走, 呢個早餐好豐富呀~~~

老公就食咗個鮮牛肉公仔麵, 好似都幾好味咁喎~

呢度既早餐雖然好似好普通, 但食物質素都有噃咁上下,
不過 Rachel 話啲奶茶唔多合格喎~

更詳細資料及圖片請看 : http://hk.myblog.yahoo.com/joycewai616/article?mid=11603

是次消費: 每人約$20 (早餐)

靚相

2008-12-17 (屬於相關食評)
類別 : 港式粉麵/米線雲吞/餃子

十一月廿七日, 呢排唔舒服, 只想食啲有湯既嘢,
於是決定再畀多次機會呢間水餃麵店,
今次試佢既牛腩米粉, 菜同凍豆漿,
啲牛腩真係得三件, 好少, 味道都唔錯, 亦炆得算腍, 但啲米粉太粗喇......
啲菜都 OK , 份量幾多, 豆漿亦都過得去,
總括嚟講都算係咁啦! 只係唔明點解啲米粉咁唔好味.....

去買外賣時見堂食啲人都係叫四寶紫菜麵多, 唔通呢間嘢反而係啲丸同紫菜好食啲?

更詳細資料及圖片請看 : http://hk.myblog.yahoo.com/joycewai616/article?mid=11599

是次消費: 每人約$24 (晚餐)

類別 : 港式小食店甜品/糖水

十一月廿六日, 今晚唔知做乜, 放學後食完鍋貼大王, 仲想食糖水,
其實係我想食生果, 可能呢期少食生果, 好想乜生果都放落口呀~~
於是同老公走咗嚟呢間之前喺旺角食過既《海記》,
我叫咗個「鮮雜果水晶粉」($20), 貪佢勁多生果, 同埋啲水晶粉都幾得意喎~
爽口既, 本身冇味, 要靠啲芒果汁味, 都 OK 既,
不過下次我唔會叫「水晶粉」喇, 最多叫「水晶珠」,
因為啲水晶粉一條條好長, 食既時候有啲麻煩...

至於老公就叫咗個好滋潤既熱「海底椰」,
同老公交換咗每樣食一半, 都算夠椰香, 料又足, $22 算係抵食!

由於而家冇得食《松記》, 我諗以後我都會多啲幫襯呢間糖水店啦!lol

更詳細資料及圖片請看 : http://hk.myblog.yahoo.com/joycewai616/article?mid=11581

推介美食: 海底椰
是次消費: 每人約$21 (宵夜)