中文 | English
大埔小韬韬
我是住在大埔的大埔小韬韬。我是一名金融,在中環工作。我最常於中環尖沙咀大埔出沒,最鍾意粵菜 (廣東)客家菜意大利菜酒吧酒店餐廳大牌檔燒烤海鮮
食評會員 2次成為首位寫食評會員
大埔小韬韬  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2010-12-30
類別 : 日本菜日式西餐麵包店

原來BO-LO’GNE已經靜悄悄地開咗一間旗艦店喺LCX! 面積比中環店大上十倍,由中環IFC坐船來到海港城唔洗20分鐘,比起行上鴨巴甸街身水身汗時間差不多,但坐吓天星小輪吹吓海風,只需付出$4的來回船費,輕輕鬆鬆又來到尖沙咀,悠閒寫意好似放假一樣,午飯時段亨受吓也不為過。

來到LCX較中段的位置,BO-LO’GNE大大的茶坐範圍和光猛的開放式廚房已成功吸引我的目光,由於店子很大的關係,錯過它的機會是零。小弟來到時已差不多下午1時但人流不多,可能宣傳不足關係,近來的雜誌也未見它的報導。還好,可以靜靜地亨受這一餐。

侍應問要不要window sit,被安排到望窗外的單邊位置後自由選擇坐位。午飯時段太陽晒得很正,冬季坐這個位置都幾舒服,望著海吃午餐的感覺超豪。吃了一份好好味的漢堡扒三文治喝一杯咖啡,付出$86已可以亨受無敵海景的悠閒午餐,超值。

bowlBurger Sandwich漢堡扒三文治
烘過的Signature Bread酥皮麵包比末烘的感覺更light,自家製漢堡扒肉汁豐富,配上新鮮生菜絲和調了小小酸醬汁的車厘茄,整份三文治絕無油膩的感覺。配上半個奇異果作餐後果,整個感覺非常清新,和餐廳的環境也非常配合。

後記 - Crazy Bread Party
bowlSignature Bread -酥皮麵包
打電話給同事們說我現在BO-LO’GNE,要不要幫他們買酥皮麵包,幾位同事也馬上起哄! 新店的麵包包裝有2片($19)、4片($36)和6片($54)和舊店的價格相同,也是$9一片。同事們七咀八舌的在電話背後不段地說著要買多小,最後買了5包6片、兩包4片和一包2片,共$361。買麵包也買了三百多元也是第一次!! 這片酥皮麵包為我們的辦公室增添不小樂趣,最記得幾位同事為了爭吃一片酥皮包,在辦公室內搶了十五分鐘,之後成班同事也因為此事笑足了一小時,要爭才有得吃的麵包,可想而之有幾珍貴! 現在尖沙咀開了這新店,不用再山長水遠爬上鴨巴甸街,九龍和新界的朋友有褔了。
共40片麵包!

共40片麵包!

酥皮麵買回家後,除了烘焙後直接食用的單調食法外,在家裏也可參考餐牌上的幾種做法,將烘焙後的多士配上雪榚、蜜糖、朱古力醬和生果…等等,也可以做成法式多士,為自己和屋企人做些簡單又美味的甜品。以下是小弟的杰作,當然沒有餐廳的那麼專業!
法式多士配上自家養蜂蜜

法式多士配上自家養蜂蜜

今天也拍了幾張餐牌的照片,對比舊店的餐牌整体上沒有因新店的地點租貴已上調,只有小小的改動和增添幾款新口味。襯著現在沒有太多人留意到新店,又不用等位,去多幾次先!

推介美食: 酥皮麵包
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2010-12-29
是次消費: 每人約$86 (午餐)

共有22 人投票

2010-12-15
類別 : 港式麵包店

超羣嘅流心奶皇包真係好好食,我班同事個個都好鐘意食,因為我每次買都會買兩三打請佢地,雖然真係好好食,但食咗好多次之後開始有啲悶,連之前又有新攪作「芳心帝皇蛋撻」都無心機去買嚟試,反而知道14號會出朱古力流心蛋撻(唔知佢個真名!),雜誌又講到只係中環店限定,今日14號午飯時間一到,立即衝過嚟買咗兩打! 每日限量200隻,我一個人都買咗24隻,噚日買唔到嘅朋友真係唔好意思喇!tongue

十二點幾嚟到,開頭重擔心買唔到,原來第一轉係十二點半出爐,之後不斷會出爐,直到二百隻賣晒為止。想買嘅人其實可以午飯時段去買定飛,同啲阿姐講幾點嚟攞,咁就可以三點三落嚟攞下午茶。啲阿姐真係好鬼熱心,怕你買咗啲蛋撻凍咗唔好食! 想遲啲攞佢哋就不斷提你凍咗要放入微波爐,如果剛出爐攞熱辣辣就最好啦….好似有幾個阿媽係你面前不斷提醒你咁! 嘩,好鬼煩阿! 不過佢哋都係出於好心,唔好怪佢哋! 最後喺半推半就之下決定咗喺二點正攞,啲阿姐重好鬼有心咁同師傅講定幾點要,校定時間等我兩點正有熱辣辣嘅蛋撻攞,真係多謝晒!

bowl朱古力流心蛋撻
原理同之前嘅流心出品一樣,麻糬包住流心餡,一咬入去就會流晒出嚟。今次嘅流心餡係黑朱古力,一啖咬落去,覺得蛋漿太甜,遮晒啲朱古力味,要淨係食啲朱古力漿先食到朱古力味。麻糬係熱嘅時候都係喺半溶嘅狀態,小小煙煙韌韌同溶咗嘅水牛芝士質感差唔多。外層嘅曲奇底夠厚又夠香脆,蛋撻面放咗啲crumb, 不過好似多餘咗小小,而且個蛋撻變得甜上加甜! 如果可以突出啲朱古力味同無咁甜,個蛋撻就會好味啲。

雖然有特色又有層次感,七蚊隻蛋撻真係好貴,買多啲就平啲,不過買咗兩打平均都要六蚊隻,仍屬偏貴水平。

自取等候時間: 0 分鐘
用餐日期: 2010-12-14
是次消費: 每人約$144

共有15 人投票

2010-12-04
類別 : 港式粉麵/米線

英記的油渣麵,是美味的回憶,是從前深宵工作的一部份,是凌晨時份必吃選擇之一,但自從轉行之後,已很難配合英記的步伐! 只在晚間營業的英記,很適合一眾夜駕人事,喜歡晚間兜兜風,要在附近找個位置泊車應該不難,但要是一眾無車無牌人事,要來到大角咀可真是隔涉!

今日,竟然有如此衝動來到英記! 晚上七點多在公司等人交報告,預期最快也要等到八時多才會有希望! 等等等! 開始覺得有點餓,無理由餓著肚子工作刻薄自己,掙取那一小時的空檔,由中環坐東涌線到奧運站,再快速步行至福全街,來到英記坐下十五分鐘,幹掉一碗油渣麵($22)加一碗淨餸($30)加一罐王老吉($7) (共$59),再返回公司繼續搏殺,六十分鐘內跑畢全程!

一別四年,昔日舊舖一帶,是一棟棟等待重建的舊樓,一個個空空如也的舊舖,如今已是一棟棟等待落成的新樓。由細舖變大舖,細街搬到大街,由不足一百呎只有兩張細枱,來到今日的新店可容納九張大枱。最大的變化是廁所! 從前只有一個身位的站廁到現在有男女廁,而且男廁內站廁坐廁都有齊。

由櫸樹街走到福全街,英記的大大招牌清晰可見,走入店內選了最入的坐位,可看清全店的格局。地方光猛清潔,九張摺枱和圓櫈配合的坐位,店內也擺放了多張未打開的摺枱,是宵夜時份在街上加枱的準備。從前只有老闆老闆娘二人,今天由四位女仕坐陣,場面熱閙得多。在逗留期間短短十五分內,客人魚貫入坐,也有專程坐的士來買外賣的。新店地方勝在寛敞,冷氣充足,沒有一點擠迫焗促感覺,反而覺得此地踎食店,環境舒適自在。

地方寛敞清潔

地方寛敞清潔

食物選擇方面,從以前獨沽一味的油渣麵增加了雞翼、芝士腸和油菜,對我來說我只會吃油渣麵,雖然炸雞翼也是該區回憶之一,但有些東西是不可代替的! 辣椒油仍然是油渣麵的最佳配合,今日雖然咳嗽未癒,但仍是堅持要加點辣油,這裡的辣椒油仍舊是非常辣! 怕辣的加小小可能是經吃不下,建議各位量力而為。
超辣! 辣椒油!

超辣! 辣椒油!

bowl大油渣麵和淨渣

先試試湯底,鹽味較重,有點鮮肉湯味但不夠濃。冬菇如以前的細細隻,還算厚肉,吸了豬肉湯,好味。油渣有整片都是肥肉的,質感似啫哩糖,膠質口感有彈性,半肥瘦的有的部份位置給炸過,口感硬一點勝在有咬口而且肉味香濃。吸了豬肉湯的粗麵,味道好好,軟硬適中,吸了湯也沒有過腍。
正! 大油渣麵!

正! 大油渣麵!

正! 淨渣!

正! 淨渣!

半肥瘦,瘦肉位置炸過

半肥瘦,瘦肉位置炸過

肥肉

肥肉

比起以前的味道沒有那麼濃,難然叫了碗淨渣一碗子都是肉,但肉味還是不夠,就是湯底不夠濃影響,可以再濃一點和小一點鹽。整體來說還是好好味,一碗大對一個男人來說應該不夠飽,但$22這個份量算是合理,多叫一碗淨渣便剛剛好。mad
推介美食: 油渣麵
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2010-12-03
是次消費: 每人約$59 (晚餐)

共有8 人投票

2010-11-28
類別 : 粵菜 (廣東)粉麵/米線

聯和墟地方細細但就有好多好嘢食,好彩交通唔係咁方便,好彩粉嶺的住宅唔係堆埋晒係同一個區,如果唔係一到週末呢度肯定旺過旺角! 群記開正係投注站格離,啲馬迷為咗攞過意頭,好多時嚟落注嘅時侯都會嚟食碗豬手,取其意橫財就手,慢慢就變成咗習慣,所以每到賽馬日又特別多人! 前幾日已經突然好都食群記豬手,今日醒目地係開跑前十一點幾嚟到,但店內已經坐無虛席,好彩我係嚟買外賣,不過都要等十分鐘,如果在繁忙時段來,真係試過等二十分鐘先有得攞。

本來真係無咩需要寫呢篇食評,群記啲豬手、牛丸有幾好食真係唔洗多講,加上自家辣椒醬油,食咗十幾年都食唔厭! 就係因為食咗十幾年,唔為佢寫小小食評好似好對唔住佢咁,點懶都好都好要bi幾隻字出嚟讚讚佢。

bowl爽口牛丸
唔洗講,如題,但重有一樣就係,! 一入口就有一輕鮮牛肉香係口腔入面 “浪吓浪吓”,細細粒試吓一次過pak三粒入口重正,又爽又香。有時坐係店內較入的坐位,見到阿叔好努力咁係度唧牛丸,新鮮唧新鮮賣,正!

bowl大淨手
每次都係叫大嘅,根本唔容許自己叫碗細嘅! 一碗清湯豬手入面有齊晒成隻豬腳嘅每個部份,腳指尖、腳指骨、豬踭肉。豬肉其實係韌咗小小,但豬皮同豬軟骨位嘅爽口質感先係最正嘅,如果要啲肉夠腍,豬皮又會太腍,所以好難兩全其美。鐘意食腍嘅朋友其實有個自行加工嘅方法,就係買碗外賣返屋企之後方埋一邊,到夜晚先返熱嚟做餸,豬手浸咗一個晏晝就會變得好腍,連湯倒入個煲度加返熱再加多兩條菜又變成一個餸,晚餐慳返唔小功夫! 哈哈!
食豬手就梗係唔小得自家辣椒油,一個字,香! 有時貪心買一碗豬手都會叫阿姐俾多兩包辣椒油,阿姐多數都好好人俾多兩包我,從不吝嗇。

bowl家鄉炸卷
其實唔係最好食嘅一樣嘢,有時會嫌佢乾得滯,有時又會嫌佢唔夠脆。但物以罕為貴,基本上一點鐘前就賣晒,沒以有時早來都會叫嚟食。腐皮包着牛肉碎的炸卷,牛肉有點鹹,蘸醋吃中和一吓,伴清湯牛丸豬手一流。

店內環境,裝修又舊燈光又唔夠! 摺枱摺櫈放得迫迫,繁忙時段人迫人背對背,啲人不斷係你後面走來走去,有搵位嘅、有阿姐攞住幾碗嘢走來走去,所以好容易俾人撞親。店內又無冷氣,夏天嚟食食埋辣椒油真係食到成身汗! 唔好埋咁多,總之好食就得,怕迫怕熱買外賣行個街口公園食一樣咁滋味!

推介美食: 辣椒油,豬手,牛丸
自取等候時間: 10 分鐘
用餐日期: 2010-11-28

共有5 人投票

2010-11-10
類別 : 港式熟食中心粉麵/米線

炸魚皮是魚蛋的副產品,潮洲人有個好習慣,就是不會浪費食物。用門膳和九棍魚肉做魚蛋,將魚皮(或有骨)炸脆來配襯味淡的魚蛋粉,為簡單一碗魚蛋粉增添層次,樣食客將門膳的皮肉骨一併吃掉。因為要將魚皮連骨都炸脆,火候很難控制,所以坊間大多只有無骨的炸魚皮。近年魚皮變得“妹仔大過主人婆”,自立門戶跑了出來變成零食,也成了火鍋配料,浸湯不浸湯吃,釋隨尊便,反而把忘記魚蛋了!

香港人對炸魚皮要求也提高了,好吃的炸魚皮必需新鮮,以當天早上炸起最好,入口才夠香脆,浸了湯依然挺身,魚皮要薄粉也當然要夠薄,連調味也要講究。炸魚皮變得比魚蛋更受歡迎,給人家吃掉光了,那魚肉反而變成了副產品,難怪十多年來魚蛋粉價格沒太大得漲幅。

今天兩口子來到了欽記粉麵,正是為了它的炸魚皮。欽記的炸魚皮有兩款,有普普通通薄薄的,也有有骨較硬身的,而今天來到正是想試試那有骨的。之前在蔡潤記吃過又濃又硬似石頭的有骨炸魚皮,本來經已心死,但看過雜誌介紹欽記後,從燃我心中的冒險精神,決定再探究它的美味真諦。

來到時正直午飯時候,人很多,熟食中心內每張枱也加了膠凳,跟鄰枱的食客背貼背,坐在膠凳上還不斷被撞的感覺很差。同枱還有個小朋友不斷在包雲吞,還把製成品放到枱上,超無公德心! 這不是店的錯,是那小朋友媽媽的錯,我倆已被嚴重影響了胃口!

今天簡單地只點了兩碗魚蛋粉,每碗跟了幾片有骨炸魚皮,略嫌每片都很細塊。既然為了這魚皮而來,當然要先試試! 魚皮雖然有骨並無想像中的硬,是香脆帶小小硬的質感,新鮮而且調味適中,浸湯時間長一點也不會變腍,好好味,淨食浸湯同樣好味。魚蛋細細粒比石雞波子大小小,魚味濃但不夠彈牙,因為本身體積細粒所以影響口覺。魚片和魚蛋味道差不多,嫌切得又薄又細片,無咬口可言。湯底清淡,河粉夠滑挾起不易斷,但分量很小。每碗十七個大洋,與同是位於熟食中心內的粉麵店價錢差不多,價錢合理,但必須改善河粉的份量。

後記,剛剛的週末經過英記粉麵(一間在大埔區很有名的粉麵供應商,在靖遠街的地舖廠房有門市),十個大洋買了十條蝦米腸,超抵! 無意中發現了有骨炸魚皮! 十二個大洋一大包! 味道和欽記的一模一樣,而且也很新鮮,不知欽記是否在這裡取貨。如果到欽記吃不到有骨炸魚皮,可以到此處碰碰運氣。
英記的有骨炸魚皮

英記的有骨炸魚皮