2010-11-28 12 瀏覽
聯和墟地方細細但就有好多好嘢食,好彩交通唔係咁方便,好彩粉嶺的住宅唔係堆埋晒係同一個區,如果唔係一到週末呢度肯定旺過旺角! 群記開正係投注站格離,啲馬迷為咗攞過意頭,好多時嚟落注嘅時侯都會嚟食碗豬手,取其意橫財就手,慢慢就變成咗習慣,所以每到賽馬日又特別多人! 前幾日已經突然好都食群記豬手,今日醒目地係開跑前十一點幾嚟到,但店內已經坐無虛席,好彩我係嚟買外賣,不過都要等十分鐘,如果在繁忙時段來,真係試過等二十分鐘先有得攞。本來真係無咩需要寫呢篇食評,群記啲豬手、牛丸有幾好食真係唔洗多講,加上自家辣椒醬油,食咗十幾年都食唔厭! 就係因為食咗十幾年,唔為佢寫小小食評好似好對唔住佢咁,點懶都好都好要bi幾隻字出嚟讚讚佢。爽口牛丸唔洗講,如題,但重有一樣就係,鮮! 一入口就有一輕鮮牛肉香係口腔入面 “浪吓浪吓”,細細粒試吓一次過pak三粒入口重正,又爽又香。有時坐係店內較入的坐位,見到阿叔好努力咁係度唧牛丸,新鮮唧新鮮賣,正!大淨手每次都係叫大嘅,根本唔容許自己叫碗細嘅! 一碗清湯豬手入面有齊晒成隻豬腳嘅每個部份,腳指尖、腳指骨、豬踭肉。豬肉其實係韌咗小小,但豬皮同豬軟骨位嘅爽口質感先係最正嘅

爽口牛丸
唔洗講,如題,但重有一樣就係,! 一入口就有一輕鮮牛肉香係口腔入面 “浪吓浪吓”,細細粒試吓一次過pak三粒入口重正,又爽又香。有時坐係店內較入的坐位,見到阿叔好努力咁係度唧牛丸,新鮮唧新鮮賣,正!

大淨手
每次都係叫大嘅,根本唔容許自己叫碗細嘅! 一碗清湯豬手入面有齊晒成隻豬腳嘅每個部份,腳指尖、腳指骨、豬踭肉。豬肉其實係韌咗小小,但豬皮同豬軟骨位嘅爽口質感先係最正嘅,如果要啲肉夠腍,豬皮又會太腍,所以好難兩全其美。鐘意食腍嘅朋友其實有個自行加工嘅方法,就係買碗外賣返屋企之後方埋一邊,到夜晚先返熱嚟做餸,豬手浸咗一個晏晝就會變得好腍,連湯倒入個煲度加返熱再加多兩條菜又變成一個餸,晚餐慳返唔小功夫! 哈哈!
食豬手就梗係唔小得自家辣椒油,一個字,香! 有時貪心買一碗豬手都會叫阿姐俾多兩包辣椒油,阿姐多數都好好人俾多兩包我,從不吝嗇。

家鄉炸卷
其實唔係最好食嘅一樣嘢,有時會嫌佢乾得滯,有時又會嫌佢唔夠脆。但物以罕為貴,基本上一點鐘前就賣晒,沒以有時早來都會叫嚟食。腐皮包着牛肉碎的炸卷,牛肉有點鹹,蘸醋吃中和一吓,伴清湯牛丸豬手一流。

店內環境,裝修又舊燈光又唔夠! 摺枱摺櫈放得迫迫,繁忙時段人迫人背對背,啲人不斷係你後面走來走去,有搵位嘅、有阿姐攞住幾碗嘢走來走去,所以好容易俾人撞親。店內又無冷氣,夏天嚟食食埋辣椒油真係食到成身汗! 唔好埋咁多,總之好食就得,怕迫怕熱買外賣行個街口公園食一樣咁滋味!

2010-11-28
10 分鐘 (外賣自取)
  • 辣椒油
  • 豬手