中文 | English
wyginna
我是住在加拿大的wyginna。我最鍾意樓上cafe西餐廳咖啡店甜品/糖水雪糕/乳酪壽司/刺身
食評會員 1次成為首位寫食評會員
wyginna  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2014-07-15
類別 : 台灣菜快餐店雲吞/餃子

夜晚行到尼megabox見到間餃子鋪(我太耐冇番尼,所以覺得新奇)見到價錢都好平,所以就坐低試下。

環境一般啦,唔可以話特別乾淨,都不過不失啦!因為間鋪頭比較細,所以座位都好少有啲逼。不過侍應服務態度就好好,好熱情!

我叫咗個台灣麵線加招牌鍋貼。我初初以為台灣麵線只不過係啲特別湯底加啲米線去整,點知原來有好多料同埋係一個好似茨汁嘅湯底。味道有啲特別,不過我覺得有啲太鹹。食完已經開始飽!招牌鍋貼味道唔錯,係多油咗少少。味道適中,比較淡味,啱哂我~最值得讚嘅係佢地杯豆漿,唔甜但係好香豆味。絕對唔係水汪汪嫁。食完啲咁濃味嘅麵線,杯豆漿啱啱好中和番哂啲味道!好飲~
台灣麵線配鍋貼

台灣麵線配鍋貼

用餐日期: 2014-06-26
是次消費: 每人約$32 (晚餐)

2014-07-14
類別 : 日本菜烏冬

今日行咗好耐都唔知食咩下午茶好,心思思又想試下我以前好中意食嘅稻庭冷烏冬。行到門口,見到人影都唔多隻,心諗會唔會係兩年間變成一個伏呢?

不過都係入咗去,望住嗰餐牌我呆咗!我知香港近年咩都加價,但係冇食一年姐,竟然赤丸啲價錢加咗成倍⋯絕對唔抵食!

仲要一入到去,有位手掌咁大嘅蜻蜓係到周圍飛,嚇到我同其他客人差啲尖叫!但係嗰疑似老闆嘅男人都冇即刻叫啲侍應去捉走佢,佢只係話「蜻蜓尼姐」有一刻,真係想即刻走人唔食嫁!

最後叫咗個下午茶,辣肉田園稻庭冷烏冬配巨蜂提子汁。佢用芝麻醬去配嗰烏冬,我覺得有啲留,其實啲肉配烏冬已經好夠味。佢話辣肉,但一啲辣味都食唔到,只係得鹹味。成嗰餐好似係炸醬面嘅烏冬版咁,啲青瓜蕃茄同成個味完全唔夾。不過巨峰提子汁味道唔錯,唔太甜~
辣肉田園稻庭冷烏冬配巨蜂提子汁

辣肉田園稻庭冷烏冬配巨蜂提子汁

用餐日期: 2014-06-26
是次消費: 每人約$38 (下午茶)

2014-07-14
類別 : 美國菜咖啡店麵包店西式糕點

今日想簡簡單單去食啲下午茶甜品,又唔想太貴。行下行下結果係麥當當門口,出面又熱,就唔諗咁多入咗去先算~

位於尖沙咀嘅麥記,同其他嗰啲環境冇咩分別,都係一樣咁嘈同嘈囉!去咗McCafé叫咗兩杯嘢飲,Mocha同埋Hazelnut Latte,咁諗住加錢換兩粒macaron試下。

叫咗Cappucino同埋Raspberry味嘅macaron($9蚊換購價一粒),味道絕對唔差過出面啲名牌馬卡龍嫁!唔係好甜,Raspberry帶酸,所以我中意依種味多啲。至於Cappucino呢,咖啡味唔夠濃,仲比較甜添(個人唔多中意)~不過18蚊兩粒macaron又真係抵嘅,拎尼過下口癮都唔錯!
Cappucino & Raspberry Macaron

Cappucino & Raspberry Macaron

用餐日期: 2014-06-24
是次消費: 每人約$35 (下午茶)

2014-07-03
類別 : 港式糖水舖甜品/糖水中式糖水

話說成班人食完晚飯,咁梗係行去深水埗食埋嗰糖水啦!我地㨂咗去綠林甜品,夜晚8點幾,出面勁多人排隊。我地6個人等咗30分鐘到,先至有得食。不過冇計啦,裡面唔多大枱,通常去食都係2-4個人去食,所以一大班人就要等耐啲啦。環境都可以嫁好乾淨,好熱鬧,啲侍應服務都唔錯!不過食中式甜品,唔會食環境同服務,最緊要好味!

朋友同我share咗個什果大明珠同埋豆腐布甸,其他人叫咗馬蹄露,芒果班戟,仲有芒果布甸。

先講下什果大明珠,我地㨂咗配花奶。啲生果好甜,又蜜瓜木瓜哈蜜瓜西瓜芒果,好足料。成個甜品入口涼快,凍冷冷好好味!加埋啲大明珠,口感一流~
什果大明珠

什果大明珠

至於嗰豆腐布甸,比我想像中好食好多。不愧係招牌之一!以為豆腐冇咩味,點知配埋跟單嘅紅豆同綠茶雪糕,味道平衡哂。紅豆甜為主,綠茶味又濃,食多啖豆腐布甸,啲味好夾|~絕對值得一試。
豆腐布甸(配紅豆&綠茶雪糕)

豆腐布甸(配紅豆&綠茶雪糕)

雖然其他人嘅甜品我冇影到相,不過都試過下味道。我唔多中意嗰馬蹄露,因為好淡,冇咩味。可能我心目中嘅馬蹄露應該係會甜番少少嘅。

另外,嗰芒果班戟完全唔得!層班戟皮冇芒果味,仲要膠膠地嘅口感,除咗芒果肉有芒果味之外,成個好似係cream加膠~

咁當然都仲有好嘅代表嘅。依間甜品鋪整布甸果然有一手。無論係整豆腐味定芒果布甸,味道都好濃,甜度都適中!絕對推介!
推介美食: 什果大明珠,豆腐布甸,芒果布甸
堂食等位時間: 30 分鐘
用餐日期: 2014-06-20
是次消費: 每人約$30 (宵夜)

2014-07-02
類別 : 港式中菜館

今晚成班同事去食飯聯誼下哈哈,對於一個從來都唔知石硤尾係有美食嘅地方,品香樓嘅出現真係好新奇。入到去,可能早咗啲所以冇咩人,入到去只係間平平無奇嘅中式餐廳。但係就坐得都幾舒服,好多大枱好適合10個人以上嘅聚會。裡面都好乾淨,所以唔好話驚中式餐廳會好污漕。

我地5個人叫咗4款餸,有蜜桃沙拉骨,賽磅蟹,椒鹽九肚魚同埋芝士西蘭花煲。

蜜桃沙拉骨,俾我嘅印象係一定好難咬!但係而個唔同,好軟但有口感,唔會咬極都咬唔開。佢個汁酸酸甜甜好開胃,配上蜜桃真係好好味。
蜜桃沙拉骨

蜜桃沙拉骨

椒鹽九肚魚係我第二樣中意食嘅嘢,個人好中意食魚,佢又整到外脆裡面又啖啖肉,不過小心有時都有啲骨。佢始終都係魚尼嫁!絕對係新鮮整出尼,唔會係返炸菜。香口,大人細路都啱食~
椒鹽九肚魚

椒鹽九肚魚

賽磅蟹(冇影到相)比較驚喜嘅佢落足料,唔會好似啲酒樓咁少少蟹子蛋白多過蟹肉交貨。蟹肉同蛋白比例好好,啖啖都有蟹肉同蛋白,唔會係好似食緊齋咁。仲有佢冇咩落鹽,所以絕對食到蟹肉鮮味。

最後係芝士西蘭花(加$18仲有伊麵底),唔多中意芝士,仲要配西蘭花。不過我都食咗少少,點知原來味道唔差,唔鹹但芝士味都唔濃。每食一啖,仲有好重嘅罪惡感~太肥啦!
芝士西蘭花煲(伊麵底)

芝士西蘭花煲(伊麵底)

推介美食: 蜜桃沙拉骨,椒鹽九肚魚
用餐日期: 2014-06-20
是次消費: 每人約$70 (晚餐)