2014-07-14 535 瀏覽
今日行咗好耐都唔知食咩下午茶好,心思思又想試下我以前好中意食嘅稻庭冷烏冬。行到門口,見到人影都唔多隻,心諗會唔會係兩年間變成一個伏呢?不過都係入咗去,望住嗰餐牌我呆咗!我知香港近年咩都加價,但係冇食一年姐,竟然赤丸啲價錢加咗成倍⋯絕對唔抵食!仲要一入到去,有位手掌咁大嘅蜻蜓係到周圍飛,嚇到我同其他客人差啲尖叫!但係嗰疑似老闆嘅男人都冇即刻叫啲侍應去捉走佢,佢只係話「蜻蜓尼姐」有一刻,真係想即刻走人唔食嫁!最後叫咗個下午茶,辣肉田園稻庭冷烏冬配巨蜂提子汁。佢用芝麻醬去配嗰烏冬,我覺得有啲留,其實啲肉配烏冬已經好夠味。佢話辣肉,但一啲辣味都食唔到,只係得鹹味。成嗰餐好似係炸醬面嘅烏冬版咁,啲青瓜蕃茄同成個味完全唔夾。不過巨峰提子汁味道唔錯,唔太甜~

2014-06-26