中文 | English
我是住在柴灣的1227。我在尖沙咀工作。我最常於銅鑼灣旺角出沒,最鍾意日本菜
食評會員 8次成為首位寫食評會員
我的推介食評 我推介的食評 2
1227  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2023-01-08
類別 : 粵菜 (廣東)小食店大牌檔火鍋粉麵/米線雲吞/餃子

8/11/2022

今晚相約朋友去九龍城市政大廈嘅‘馬仔粉麵(馬仔四季火鍋)’打邊爐。佢出名係個沙嗲湯底,我哋係衝着佢而來嘅,所以就算佢有得嗌鴛鴦鍋底我哋都淨係直接嗌沙嗲湯底。

另外仲叫咗大嘅牛肉 ($360) 其實有少少貴嘅,不過佢真係好足份量,同埋啲紋都幾靚(其實我哋又貪心咗啲嘅,兩個女仔其實嗌細都夠嘅)。另外嗌咗枝竹併蘿蔔、雲吞拼魚片頭、炸魚皮,同埋一個出前一丁。真心$35個出前一定係有啲離譜嘅,但係對住呢個咁濃烈嘅沙嗲湯底,唔叫出前一丁真係對唔住佢😂😂。另外嗌咗兩支大嘅啤酒($25支,食店嚟講都算抵)。另外佢本身每位都會俾一碟辣椒豉油,但係其實我地都冇點過,因為個沙嗲湯底已經好夠味。

我哋大約六點幾去到就都坐咗1/4的枱,到我哋離開大約爭少少八點,已經要等位喇。

不過由於呢度始終係街市嗰啲熟食中心,所以衛生情況就一般啦,係見到有強強嘅,好彩同行人士完全唔驚,仲幫我消滅佢(簡直係英雄)。

推介美食: 沙嗲湯底
用餐日期: 2022-11-08

2022-09-15
類別 : 泰國菜串燒

8/9/2022

因為朋友睇YouTube 而覺得喺九龍城呢間叫做‘泰式燒烤‘好似好吸引咁,所以去食吓。地鐵宋王臺站B3行出去幾分鐘就到,係方便嘅。

我哋今日平日七點幾去到啱啱有得入,但係之後都好full.

本來我哋想叫冬陰功湯嘅,但係覺得舖頭入邊唔係好夠冷氣,所以朋友話等冬天先再嚟飲😂😂😂

我哋兩個人嗌咗:
豬肉肉碎生菜包:感覺上份量有啲小,不過啲肉碎幾好食,辣辣地。
燒牛肉:呢個好似每枱都會叫,真係幾好食喎。佢啲牛肉接近七成熟,所以好林又有牛肉味👍🏻👍🏻真心覺得呢個係必食。
咖喱炒蜆(配薄餅):佢個薄餅係即刻整嘅,熱辣辣好食。佢個咖喱就唔辣嘅。初時我地諗成$120,吾知會唔會比好少蜆,但原來都算好多蜆,都吾錯,又冇沙,但鮮甜就稱不上,因為比d咖哩味cover咗。

整體上食物都唔錯,舖頭細細咁,同埋90分鐘限時。

推介美食: 燒牛肉
用餐日期: 2022-09-08

2022-09-15
類別 : 多國菜咖啡店漢堡包All Day Breakfast

13/9/2022

同朋友慶祝生日(+farewell)食飯, 因為之後會去高先戲院睇戲,所以選擇咗喺隔離街嘅 No Boundary

我哋叫咗兩個主食同一個小食:
香蒜白酒蜆肉扁意粉:一上枱都幾震撼,因為出晒煙同埋真係超多蜆肉,我數過總共有30隻蜆😂😂其實呢個個味道係幾好嘅,可惜就鹹咗少少
國王All day breakfast: 呢個就正路all day breakfast 嘅味道囉,不過都好食嘅。
3 x 3 chicken wing : 九隻雞翼,都係炸雞翼,有兩款係加咗醬汁。好吃。
遇上星期二優惠,叫主食free drink
(我)薄荷青蘋果青瓜smoothie : 勁清新嘅味道,我幾鍾意。
(友人)接骨木熱情果青蘋果smoothie: 朋友話甜到傻咗😂😂
包兩個餐湯,飲落似係蘑菇湯,幾好飲。用兩隻靚靚杯裝嘅。

話說朋友其實都已經食過呢一間餐廳,我叫咗兩樣嘢食之後話想叫一個小食,佢初時想制止我,因為佢話真係會好飽,咁我就唔信邪,覺得兩個主食都唔係好飽啫,反正雞翼我一定冇問題啦。點知⋯⋯⋯⋯⋯我居然淨係食到四隻雞亦就已經好飽🤪🤪🤪🤪🤪

Service 勁好,會推介食物比客人,中途又會問吓d野食o吾ok . 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2022-09-13         慶祝紀念: 生日

2022-06-16
類別 : 港式麵包店西式糕點

見到佢IG 有伯爵茶蜜瓜包,好想試,所以就去咗新蒲崗分店購買:

伯爵茶蜜瓜包:

一打開個膠袋已經好勁伯爵茶香味
入邊伯爵茶奶酥好好食
菠蘿包皮甜甜地、好酥脆
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

明太子長法包:

我食前用煎pan放上灑咗少少水的抹手紙,用小火,冚蓋焗下佢⋯⋯⋯⋯
外脆內軟⋯⋯正

我都食到
咁綠茶控就應該唔滿意🙈🙈

自取等候時間: 0 分鐘
用餐日期: 2022-05-18
是次消費: 每人約$20 (下午茶)

2022-05-11
類別 : 多國菜酒店餐廳自助餐

8/5/2022

今晚母親節晚餐係去‘FEAST’ (太古城中心附近):
服務超好,每張枱都擺咗一扎細嘅花,差唔多食完途中佢會有職員俾個膠袋你裝走d花。
其實佢出邊拎嘅自助餐大約有海鮮啦刺身啦sushi 甜品同埋沙律類。另外就用code order 熟食,有牛扒帶子三文魚咖喱雞等等 ;仲有飯類(都係任食嘅,不過就每份都係少少咁俾你試)
海鮮類:有生蠔啦長腳蟹啦螺啦同埋熟蝦。生蠔瘦到不得了😂😂(不過我都食咗兩次😂😂), 長腳蟹好幼,不過我都食咗好多;螺就一般,因為有啲撩唔到出嚟。刺身款式唔算特別多,但係有好粗嘅生蝦。
佢嗰啲即叫即整嘅熟食 (有煎帶子、肉眼扒、煎三文魚、咖喱雞、魚柳、烤蝦等等)(亦有一人份量嘅鰻魚飯、海南雞飯、泡烤蔬菜等等);最好食係龍蝦汁帶子,大大粒(出邊好多餐廳都係切一半當兩粒,但係呢度係成粒俾你嘅)另外肉眼牛扒(佢每次兩條一碟,但可以任叫嘅)我頭兩次都係叫4成熟,好食⋯⋯⋯⋯臨尾一次我嗌三成熟,粉紅色d肉,超好食,超’林‘,有牛味但係又冇血㗎喎 ,因為好多時叫三成熟都會有血。另外罐裝汽水啊嗰啲都係任飲。

我哋三個都食咗好多嘢😂😂😂😂

我諗如果想食海鮮嗰種就會覺得呢間酒店嘅buffet 麻麻哋、佢應該都係主打即叫即整熟食。

母親節正日,乜折都冇
$788 (另加一)每位
分5:30-7:45pm / 8:00-10pm 兩個時段

推介美食: 牛肉眼
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2022-05-08         慶祝紀念: 母親節