中文 | English
Jackiess
我是住在沙田的Jackiess。我是一名Marketing,在荃灣工作。我最常於九龍塘沙田荃灣出沒。
食評會員 8次成為首位寫食評會員
Jackiess  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2017-11-20
類別 : 鲁菜 (山東)中菜館酒樓點心

路過觀塘見到有棟新野開咗係駿業街,一向鍾意試新野嘅我,就入咗去睇下呢間孔夫子係乜嚟
原本我以為係學中文嘅地方啊~ 誰知原來係食野~

我點咗一客前菜 - 麻辣萵筍 $ 42 ,賣相都真係精緻,因為切片之餘仲扭成麻花一樣,增加口感,雖然講係麻辣,但其實都唔係真係好辣,算係幾開胃的前菜。

我真係要真心推介呢度嘅北京烤鴨,侍應係真係好用心咁片出嚟,仲教埋你點樣食

配料有大葱、青瓜條、糖同埋特製嘅甜麵醬

啲餅皮一啲都唔厚,而且店員好貼心,未片好之前都唔會拎開個蓋等冷氣抽走裡面嘅水份,所以入口仲係軟軟的~

講返店員嘅建議食法,鴨皮脆卜卜最好係點糖,入口即溶呀~ 多肉嘅部份,連埋青瓜一齊食就無咁漏,而大葱就配一啲油脂比較多嘅地方,僻咗啲羶味。的確,跟店員指引嘅食法,係真係好食好多~~~ 皮脆唔在講,  啲肉亦都唔老,仲有少少肉汁,火喉控制得好好。

我爸爸極力推介呢度嘅麻椒魚鰾 $ 128 ,其實我初初佢點嗰時我真心覺得好核突咁,後來聽爸爸話其實煮得好呢道餸好難,因為好多食肆都會先蒸後炸,會韌到咬唔開,但係呢度煮得好好,完全唔係蒸咗再轉嘅口感,入口好煙韌,無腥味,唔係推介嘅菜式都煮得好好。

跟住就係呢個嚟到一定要食嘅「銅鍋石爆桂魚」,店員話桂花魚係最好,啲肉係最滑溜,於是我地就點咗~

嚟到見到呢個陣勢真係幾期待,所以我錄咗個video俾大家睇~ 佢將啲葱頭爆香,然後再將啲魚肉放係個銅鍋入面,以攝氏100度高溫石春嘅熱力煮熟,大約兩分鐘倒,就即刻上湯俾我地

以豬肉熬製而成嘅奶湯,真係鮮甜可口,加上芫茜嘅香味,飲完之後真係覺得成個人好暖~

我最後點咗杯融合中西嘅雞尾酒 --- 孔鯉 $98 ,佢係用自家製嘅茉莉花伏特加、茉莉花糖水、蘋果汁同埋檸檬汁製成,入口唔算係好濃烈嘅伏特加味道,但係芳香清甜,用埋呢個咁特別嘅杯,好似突然間返咗去客棧咁。

總而言之,我一定會再嚟,因為除咗野食好食之外,其實服務都係好好~

推介美食: 銅鍋石爆桂魚, 北京烤鴨
用餐日期: 2017-09-30
是次消費: 每人約$200 (晚餐)

2017-09-25
類別 : 港式火鍋

家父家母今日結婚周年紀念,我都唔知點解成日都係我同佢地講,叫佢地慶祝,而家父亦因為比較鍾意啲俾一個數任食嘅餐廳,於是我就同佢地嚟銅鑼灣呢間嘅醉翁亭,以為應該同觀塘差無幾,點知原來係有少少分別。

之前係觀塘店,我地落order紙就送過嚟,呢度唔知係唔係地方大,就竟然有咁大個雪櫃放哂啲野係度俾你任拎任揀任夾。

不過佢都有啲野係可以叫嘅,觀塘店就無雪花肥牛任點,但呢間就有,總算無揀錯,因為家父係相當愛牛的。

今次有爸爸媽媽陪,我就食重慶雞鍋,試下呢度啲雞煲如何,香味不錯,而且真係有大半隻雞係度

雞肉非常入味又嫩滑,不過重慶都唔算係好辣,而且花椒八角味唔算太濃,容易入口。

跟住要介紹一下呢個幾抵嘅環球海鮮盤,一嚟到見到竟然有蟶子插哂係度,真係好震撼,加上有脆鯇片又有海蝦

建議蟶子淥三十秒就要食,入口肉質鮮甜彈牙,而且無沙,真係唔可以錯過,我真係好想encore

另外呢個海蝦都好食,佢嘅殼係有啲硬,但係蝦肉好彈牙,而且蝦頭仲有鮮橙色嘅蝦膏,好香口。

呢客蠔皇扣鮑魚姍姍來遲,花菇同係觀塘店嘅一樣大粒又肉厚,而且又香花菇味,鮑魚就有點over-cooked,大家都可以睇到變到好深色luuu~ 入口唔夠嫩口。

最後係佢地嘅極級牛頸脊,話說明明有好多,但我只係食得一兩片,其餘都俾我家父KO哂,大慨真係好好食,佢係唔夠喉仲要叫多碟,真係好變態。 話說肉質都保持到油脂分佈平均,入口肉味同牛味都有,同肥牛完全係兩回事。

後話係,呢度真係好體貼,我覺得連平時成日撞到枱腳位置嘅地方,都包咗海棉,呢啲細微細眼嘅位真係睇得出一間食肆係咪有心做。

堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2017-09-13         慶祝紀念: 紀念日
是次消費: 每人約$294.8 (晚餐)

2017-06-13
類別 : 美國菜酒吧蠔吧浪漫情調適合大夥人慶祝紀念日包場派對

自上次到過這裡的日式燒烤後,打算在63個月紀念之際再吃,

誰知路過見到兩個叔叔又彈又唱相當有情調,所以就揀咗呢間。

一入到去侍應除咗遞餐牌,其次就係拎咗呢個是日精選蠔嘅牌出嚟,不過我今日無乜意欲食蠔,但後來見每枱都總會叫一兩隻嚟食下,又有啲後悔無叫。

特意和大家SHARE一下menu ,價錢其實都合理。

總覺得嚟到美國餐廳唔飲返杯cocktail 好似少咗啲野咁,呢杯Sweet Heart裡面有Bailey's Cream 同埋 Strawberry mix ,酒味不濃,可以話似一杯smooties 比較多。不過我就好鍾意勒~ 甜味濃嘛~

我叫咗個佢地嗰signature st. louis thick chop baby back ribs (half-slab) 嚟試,只是非$198 而已,我一個女仔真係完全成唔哂,而且其實都幾肥美,好似食極都唔完咁,唯一挑剔係,個bbq sauce 好似太甜同太多,食咗2條倒,已經覺得有啲漏。

而我fiance 比較鍾意食牛,所以order咗呢客12oz USDA Locker-aged New York cut Sirloin Steak,等都等咗我地廿幾分鐘,所以我信真係唔係整定等我地。

我想話我地要7成熟,個熟透程度真係處理得幾好,加上本身塊扒嘅質地都唔錯,無雪蕆味,而且肉味濃,真係唔錯。而且成個黑椒汁味道唔over,唔會太辣,啱啱好。

呢個價錢對於週年紀念嚟講唔算太貴,而且環境唔錯,好似去咗外國一轉嘅感覺。

用餐日期: 2017-05-22
是次消費: 每人約$470 (晚餐)

2017-06-13
類別 : 韓國菜居酒屋韓式炸雞韓燒

同事話 isquare開咗間新嘅韓式居酒屋,諗住順手farewell 個同事,因為個同事是個住過韓國的韓迷。

我入到舖頭,見到有班鬼佬坐係度飲住酒咁,當堂成件事高級咗好多,再一次証明食客其實對餐廳嘅環境氣氛好緊要。 而且呢度嘅裝修都好簡潔,令人坐得舒服,韓燒又唔會成陣味。

前菜有3款,分別係芽菜、碎泡菜同埋蘿蔔,本人比較鍾意大返少少嘅泡菜,因為把泡菜切得太碎,令人感覺有點小器呢。

呢個和牛盛盒,真係不得了,以為佢好似唔係好多,最後我地四個女仔,燒到中段,已經唔想再燒了,不過每份牛嘅肉味相當濃,而且蔬菜份量都好多下,所以真係唔使額外叫。

值得一提嘅係,呢度啲蛋係無限加,大家要嚟幫襯就快,我見過太多話無限加,但開業中段就會收費,或者係加得好慢,但呢度啲侍應生係不停咁問你re唔refill ,完全係好似啲蛋漿唔係佢舖頭。 題外話係:嗰兩舊白色野係白蘿蔔嚟架,可以當擦膠咁擦個爐,唔好用嚟食呀。

呢個牛肩肉味真係好濃,而且油脂分佈得很平均,入口即溶。

另外,我地仲叫咗個人參雞,因為我想中和一下啲熱氣野。人參味不太濃,但係雞真係好大隻,而且入口相當嫩滑,唔似係平時煲到好老,而且好足料。

湯係由紅棗、松子、杞子等製成,份量十足,我地四個每人食咗兩碗,重點係呢度啲服務員仲分埋俾我地,竟然好到呢個點.....  非常貼心嘅服務。

不過本人對呢個桃味米酒就麻麻了,因為飲入口好似藥水..... 雖然再細味入去,就滲出米酒嘅甜味,但係如果有得揀,我下次還是選原味好了。

總括嚟講,我覺得每人二百幾蚊算係咁,而且呢度環境好好,無人催你走,枱與枱之間又坐得開,好舒服,服務又好好,係近年/香港買少見少,大家快啲嚟試! (雖然有點hard sell) 因為本人都好驚推介完,啲侍應走咗~~~

用餐日期: 2017-06-05
是次消費: 每人約$250 (晚餐)

2017-02-05
類別 : 西式多國菜咖啡店All Day Breakfast

年三十我地一班太子之友嘅同事們,一行12人想找個地方吃團年飯又不是飲茶多困難!

但走著走著,看到有一間人丁不算太多的餐廳

看了附近其實有一個大地盤,看來到它入伙前,我們還可以在這裡吃下去~

雖然我說人流較少,但其實大部份的枱仍然坐滿人,只是剛好能坐到我們12人~

價錢在旺角來說,算是中價,不過環境搭救,餐廳環境優雅,而且播放的歌曲亦相當抒情,讓人容易過一個悠閒的下午。

咖啡和Starbucks價錢不相伯仲,不過問題係你好難係Starbucks搵到位,但呢度容易好多。

今日廚師餐湯係磨菇湯,附送蒜茸包一條,令我想起SIMPLYLIFE 。磨菇湯香滑夠Creamy,蒜茸包份量剛好,唔會食完之後覺得太飽食唔到正餐。

不知是不是最近工作做到沒什麼胃口,我的胃口竟然只能吃一個all day breakfast ....

先說說比較特別的窩夫,因為平時的all day breakfast實在甚少有窩夫吃,而且窩夫形狀亦不是平常看到一格一格的,這裡窩夫的形狀有點似雞蛋仔~  不過,蛋味唔出,牛油香亦欠奉,只灑上少許糖霜,如果能提供士多啤梨或朱古力漿更好。

煙肉肥瘦適中,入口香脆,灑上少許香草除了能增加美觀外,入口有少許清新的香草味道,亦相當不錯。

略嫌兩條白色的香腸有點悶,雖然多汁肉厚,但如果兩條不同的香腸,味道更為有層次而豐富。

茄汁焗豆其實無乜特別,我有少少覺得茄汁豆嘅茄汁唔夠香~ 另外,松露蛋係幾香,不過唔夠滑,賣相不夠精緻,有一些店舖,可以擺出玫瑰形狀。不過地方小店,我都無謂挑剔太多

這一杯海鹽焦糖拿鐵咖啡份量大杯唔在講,杯面上的海鹽想不到與焦糖很相配,完全沒有違和感,就算唔落糖亦完全無問題,不過可能太多味道,奶味就唔係太夠,咖啡亦夠香滑

老實說,這裡的性價比算高呢~ 沒想到這家小店的質素不低,加上地點無乜人夠靜,係呢度消磨一個下午,絕對不成問題。
推介美食: 海鹽焦糖拿鐵咖啡
用餐日期: 2017-01-27
是次消費: 每人約$98 (午餐)