2017-11-20 13435 瀏覽
路過觀塘見到有棟新野開咗係駿業街,一向鍾意試新野嘅我,就入咗去睇下呢間孔夫子係乜嚟原本我以為係學中文嘅地方啊~ 誰知原來係食野~ 我點咗一客前菜 - 麻辣萵筍 $ 42 ,賣相都真係精緻,因為切片之餘仲扭成麻花一樣,增加口感,雖然講係麻辣,但其實都唔係真係好辣,算係幾開胃的前菜。我真係要真心推介呢度嘅北京烤鴨,侍應係真係好用心咁片出嚟,仲教埋你點樣食配料有大葱、青瓜條、糖同埋特製嘅甜麵醬啲餅皮一啲都唔厚,而且店員好貼心,未片好之前都唔會拎開個蓋等冷氣抽走裡面嘅水份,所以入口仲係軟軟的~ 講返店員嘅建議食法,鴨皮脆卜卜最好係點糖,入口即溶呀~ 多肉嘅部份,連埋青瓜一齊食就無咁漏,而大葱就配一啲油脂比較多嘅地方,僻咗啲羶味。的確,跟店員指引嘅食法,係真係好食好多~~~ 皮脆唔在講,  啲肉亦都唔老,仲有少少肉汁,火喉控制得好好。我爸爸極力推介呢度嘅麻椒魚鰾 $ 128 ,其實我初初佢點嗰時我真心覺得好核突咁,後來聽爸爸話其實煮得好呢道餸好難,因為好多食肆都會先蒸後炸,會韌到咬唔開,但係呢度煮得好好,完全唔係蒸咗再轉嘅口感,入口好煙韌,無腥味,唔係推介嘅菜式都煮得好好。跟住就係呢個嚟到一定要
原本我以為係學中文嘅地方啊~ 誰知原來係食野~

配料有大葱、青瓜條、糖同埋特製嘅甜麵醬

跟住就係呢個嚟到一定要食嘅「銅鍋石爆桂魚」,店員話桂花魚係最好,啲肉係最滑溜,於是我地就點咗~

嚟到見到呢個陣勢真係幾期待,所以我錄咗個video俾大家睇~ 佢將啲葱頭爆香,然後再將啲魚肉放係個銅鍋入面,以攝氏100度高溫石春嘅熱力煮熟,大約兩分鐘倒,就即刻上湯俾我地

以豬肉熬製而成嘅奶湯,真係鮮甜可口,加上芫茜嘅香味,飲完之後真係覺得成個人好暖~

我最後點咗杯融合中西嘅雞尾酒 --- 孔鯉 $98 ,佢係用自家製嘅茉莉花伏特加、茉莉花糖水、蘋果汁同埋檸檬汁製成,入口唔算係好濃烈嘅伏特加味道,但係芳香清甜,用埋呢個咁特別嘅杯,好似突然間返咗去客棧咁。
總而言之,我一定會再嚟,因為除咗野食好食之外,其實服務都係好好~
2017-09-30
  • 銅鍋石爆桂魚