2024-05-09 39 views
終於有時間記錄低上次朋友帶我黎飲茶,覺得呢度幾得意想介紹俾多d人認識,山水茗茶 自助茶居 星期美點對平時去開連鎖酒樓既我黎講,呢種自助式飲茶真係第一次。地方算大但望落攞點心既位全部都開放式難免俾人諗起衛生問題,但都尚算乾淨既。點心同茶介都唔算貴,同平時茶樓差唔多,但勝在依度既出品係新鮮自家製,唔係工廠預先整好果種。除左有茶飲之外,依度仲有煲山楂水同羅漢果茶,山渣水酸味味咁幾開胃。如果你係芋頭控一定要試依度個煎芋餅,雖然食完一件已經飽到乜都食唔落,但每條芋條都粗粗又厚實,煎完每邊都好脆卜卜但又唔油膩。估佢唔到既係炸野都岩岩好,春卷仲好金黃酥脆金錢肚味道較濃幾重口味,相反牛栢葉同咖哩魷魚就做得幾好,粉果皮都偏厚一點。蒸飯中規中距米飯偏乾身,鳳爪排骨飯鳳爪有1隻排骨份量就算多既,不過正常都唔會有太大驚喜。炸鯪魚球聽其他茶客講係必食,鯪魚球本身做得夠彈牙鮮味,冇乜地方可以挑剔到,係個蜆介汁再吊一吊鮮味出黎,唔鹹之餘個汁入面仲有成隻蜆。唔知香港仲有幾多依類型既茶樓仲保存緊,最近睇YT又話古洞果邊都就快消失