2024-05-05 34 views
嚟緊五月份就到母親節,大家又會點慶祝。我屋企由細到大對任何節日,不論係做冬團年定係父親節母親節都冇特別去慶祝/齊人食餐飯,直到今年成為新手媽媽就想好好孝敬自己媽咪,近日睇到網上好多人介紹依度,雖然今朝仲落緊大雨但難得夾到時間就算的士來回都想帶媽媽去行下。鄉郊地方一落車就有蚊,好彩有準備如果唔係我地都未食飽已經成為佢地既大餐啦,如果唔係搭的士過黎,就需要係荃灣轉小巴,但連續落咁多日大雨又行雷想食餐好又唔狼狽都係使多少少錢好過啦唔知大家有冇去過舊茶樓,依種茶樓大多都係自助形式既,出面有d個地下仲係油笠笠行起黎勁線,依度既廚房係開放式望落都乾淨冇乜油煙,中意食乜自己攞。我去飲茶通常都會叫可樂,一來未到識茗茶既年齡,二來成日覺得飲可樂配點心最配,冇諗到依度竟然提供玻璃瓶裝可樂,飲起黎更爽更有汽。我媽就中意點心配辣椒醬沾黎食,攞左兩份鯪魚肉釀既野,茄子出奇地唔油膩再加上厚厚一層既鯪魚肉食落好滿足,而尖椒帶點微辣不是我杯茶。因為依度既鯪魚肉菜式實在出色,又拎多左碟鯪魚球,有魚肉香味之餘又夠彈牙,依家就算係街市都未必買得岩心水既鯪魚肉。炸豆腐外脆肉軟又係最夾可樂既小食點心雖然唔係試左好多款,但有鵪鶉

點心雖然唔係試左好多款,但有鵪鶉蛋係上面既燒賣做得唔錯,肉餡扎實肉香鮮甜。腸粉即製層皮好滑嘟嘟,有微微既米香。仲食左豆腐花標榜係用山水黎整既,唔知係咪因為咁的確係幾滑既,但我就唔識分了。

今日依個行程媽咪都幾滿意,平時揪住bb留係屋企多,出去鄉村行下望下大自然,個人都舒服d,母親節正日睇下先生到時俾咩驚喜我先